tisdag 2 januari 2018

Upptäck Bibeln 2. Hur ska vi inte läsa?


Hur ska vi då inte läsa Bibeln? Vi ska inte läsa Bibeln för att hitta fel i den. Det finns det allt för många som gör idag. Jag träffar bland annat på sådana människor på min blogg. Och det är en mycket sorglig syn. Dessa människor gillar inte Bibeln och inte heller dess budskap, och därför gör de allt de kan för att hitta fel i den. Motsägelser. Otrevligheter. Sådant som dagens människa ju inte kan tro på. Och detta är som sagt så oerhört sorgligt. För när man läser Bibeln på detta sätt så kommer man helt att missa det som är Bibelns viktiga budskap till oss människor: Alltså det vi nämnde för en liten stund sedan. Budskapet om syndernas förlåtelse för Jesu skull. Budskapet om det eviga livet som Gud vill ge oss av nåd. Gratis. Detta missar man då. Vi ska återkomma till dessa människor och detta sätt att läsa Bibeln om en stund.

Så ska vi inte heller läsa Bibeln för att försöka hitta eller läsa in saker som inte finns där. Idag vill många, också många präster och biskopar - också i vår kyrka - gärna att Bibeln ska ge tillåtelse till att viga samkönade par. För att ta ett aktuellt exempel. De vill att Bibeln ska säga att det är ok att leva ut homosexuella böjelser. Många vill också att Bibeln ska säga att det är ok med föräktenskapligt sex och med utomäktenskapligt sex. Sex är något som dagens människa är väldigt upptagen med och intresserad av, därför blir det ofta just på detta område som det blir problem när man försöker sammanjämka Bibeln med tankar som så att säga ligger i tiden. Och därför är det ofta just på detta område som människor idag gärna läser in sådant i Bibeln som inte finns där. Man vill så oerhört gärna att Gud ska ha ändrat sig och idag säga något annat än vad han har sagt tidigare. Men det gör han förstås inte. Gud har talat, och talar, i sitt ord. Och också i moraliska frågor är budskapet evigt gällande. Oberoende av om vi gillar det eller inte. Så vi ska inte heller läsa Bibeln för att försöka hitta saker som inte finns där och hitta stöd för saker som Bibeln talar emot.

En sak till ska jag säga om detta med homosexualitet, sedan ska jag lämna det. För det är ju så: När vi talar om Bibeln och om att upptäcka Bibeln så är denna fråga idag något av det första som kommer i människornas tankar eftersom det Bibeln säger har gjorts till ett problem. Men faktum är att det alltid har funnits homosexuella människor. Också i den kristna kyrkan. Men detta har inte varit något problem. Man har läst vad Gud säger i sitt ord, Bibeln, om detta och så har man rättat sig efter det. De som har haft denna böjelse har insett att de kan vara precis lika goda kristna som alla andra, bara med den skillnaden att de förstås inte har kunnat gifta sig eller ha någon sådan relation med en annan människa. Idag har detta blivit ett problem i och med att man har gjort sexualiteten till en mänsklig rättighet och i och med att människan anses ska ha rätt att leva ut alla begär och allt vad som finns i henne. Och inte bara det: Sexualiteten har i vår tid blivit något av livets mening. Och livets mening kan man ju inte kräva att någon ska behöva lämna bort, eller hur? Så därför är kravet att alla ska få leva ut sin sexualitet. Utan att någon auktoritet utifrån kommer och ställer upp några begränsningar. Och då uppstår givetvis en kollision med det som Gud talar i sitt ord. Resultatet av detta blir att man antingen måste börja klippa i Guds ord eller försöka hitta stöd för sådant som det inte finns något stöd för. Men det ska vi alltså inte göra. Också på detta område behöver vi låta Guds vara just Guds ord. Och med detta lämnar vi nu alltså denna fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar