måndag 22 oktober 2018

Moderna myter som potentiella kulturvältare

I västvärldens kollektiva medvetande, eller om vi så vill i vår världsbild, är inkorporerade ett par allvarliga lögner som de flesta av oss betraktar som om vore de sanningar. En del av dessa lögner – som vi får oss serverade i princip varje dag i media och som våra barn och ungdomar får lära sig i våra skolor – är sådana att de kanske inte påverkar våra vardagliga liv desto mera. Andra är sådana att de, om vi vägrar inse att de är lögner, kan vara potentiellt kulturvältande. Det är ganska lätt att identifiera tre sådana potentiella kulturvältare som, i sig, kanske inte är så allvarliga men när vi gör dagens och framtidens stora beslut baserade på dessa lögner, eller moderna myter, kan följderna bli fullständigt katastrofala för våra samhällen och hela vår kultur. Dessa är för det första myten om befolkningsexplosionen och överbefolkningen, för det andra myten om klimatförändringen och för det tredje lögnen om korstågen.

Jag har vid ett par tillfällen varit inne på lögnen om överbefolkningen och konstaterat att vi i största delen av världen, speciellt i den utvecklade delen av världen, har gått ner på sådana nativitetssiffror att utvecklingen på vissa håll är omöjlig att vända. Hur hårt detta än låter så är det ett faktum, rent befolkningsmässigt: Våra samhällen kommer att gå under. Givetvis är orsaken inte bara den att vi har gått på lögnen om att vi redan är för många människor på jorden, men helt klart är att det är en av huvudorsakerna. Varför "skaffa" barn om det redan finns för många människor på jorden? Men saken är tvärt om den att vi, med dagens demografi och dagens nativitetssiffror, håller på att orsaka en befolkningsimplosion. Vi är på väg in i något som brukar beskrivas som en "demografisk vinter". I ett första skede kommer vi helt enkelt inte att kunna upprätthålla dagens välfärdssamhälle. De ekonomiska följderna v denna befolkningsimplosion kommer att bli oerhört stora. Som jag konstaterade i en tidigare text i detta ämne: Krisen 2008 kommer att framstå som bara en lätt krusning på vattenytan jämfört med vad som väntar.

Klimatförändringen håller jag som bäst på att läsa in mig på, och där finns mycket att lyfta fram utöver det jag redan har varit inne på. Hittills har jag konstaterat att de skiftningar i klimatet vi ser nu inte är annorlunda än vad vår planet har sett tidigare under historien. Lilla istiden tog slut runt år 1870, och efter regn kommer sol. Så är det bara, och så har det som sagt alltid varit. Klimathotet är för övrigt oerhört välanvändbart för den som vill få till stora och drastiska förändringar i samhället. Till exempel om man är socialist och inte lyckades vinna över kapitalismen när den kampen ännu var aktuell. Då är det väldigt behändigt att ta till något dylikt. Men som sagt ännu mera om detta i ett senare skede.

Sedan har vi lögnen om korstågen. Nu kanske någon frågar sig hur korstågen kan ha något med något alls att göra idag. Men faktum är att korstågen är oerhört aktuella. Det vi får oss serverat idag, både i media och i skolornas historieundervisning, är inget annat än historierevisionism. Man skriver om historien, helt enkelt. Är det någon som har hört att korstågen var erövringskrig? Att det handlade om att riddarskapet i den kristna västvärlden ville ha äventyr och beslöt sig för att få det på muslimernas bekostnad? Är det någon som har hört att dagens terrorism och det muslimska hatet mot västvärlden bottnar i de orättvisor som korstågen innebar? Fel, fel och åter fel! Men mera om också detta så småningom. En sak ska jag ändå säga ännu i detta sammanhang: Den som inte känner till historien är dömd att upprepa de misstag som har gjorts. Eller med lite andra ord: Den som inte känner till historien är dömd att luras av historierevisionisterna som hävdar att de känner till historien.

Dessa tre lögner, som vi alltså har gjort till en del av den västerländska synen på världen och tillvaron, är alla potentiella kulturvältare. Alltså sådana att om vi bygger dagens stora beslut på dessa lögner drar vi upp riktlinjer för framtiden som är direkt farliga för oss människor och för våra samhällen. Som kan, och troligtvis kommer att, göra att vår kultur går under. Det som gör dagens situation extra farlig är att de flesta människor tycks tro att det är en omöjlighet att vår kultur skulle kunna gå under. Den är ju så rik och så oerhört avancerad! Men det samma sades också om det mäktiga Romarriket en gång i tiden. Jag kommer som sagt att ytterligare återkomma till dessa moderna myter i ett senare skede.

1 kommentar:

  1. Hälsosamma insikter. Må vi som tror i Jesus KRISTUS bevaras till frälsning! Och övriga må inse ångra och tro om de nån gång fattar vad Guds Ord och Herrens röst manar... Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera