fredag 12 april 2019

Bedrövligt, ÖT!

Jag läste dagens ledare i Österbottens tidning. Det här måste vara en av de virrigaste och mest verklighetsfrånvända - och farliga - ledare jag någonsin läst. Sofie Stara skriver under rubriken "En konservativ biskop hade splittrat mer" om hur bedrövligt det hade blivit i vår kyrka ifall stiftet i stället för den "sympatiske, folklige och liberale" B-G Åstrand hade valt en konservativ biskop. Ledaren tar avstamp i ett uttalande av Harry Backström (kandidat i valet) i vilket han säger att han befarar att splittringen ökar i kyrkan p.g.a. att Åstrand valts till biskop. Sedan går Stara vidare till att tala om de utmaningar som Åstrand kommer att ställas inför med utskrivningar, fastighetskostnader och, ja faktiskt, den splittring i liberalt-konservativt som finns i kyrkan.

Men så blir ledaren närmast absurd. Över spekulationer i våld mot kvinnor, situationen i Groznyj/Tjetjenien och "The Handmaids Tale" och en sammanblandning av kyrka och samhälle landar hon i analysen att Borgå stift behöver en liberal biskop eftersom vi behöver "fortsätta ta stadiga steg mot ett genuint humanistiskt samhälle med grundmurad gemensam uppfattning om vad allas lika värde innebär – inte ta små steg mot att exkludera människor".

Det hjälper inte att Stara skriver att Finland inte är något Gilead (i Handmaidens Tale) eller något Groznyj. Redan det att hon nämner dessa fenomen/platser i en ledare av denna sort gör att biblisk kristendom och de (vi) som vill stå för den blir stämplade. Staras ledare har som mål (medvetet eller omedvetet) att skrämma upp, polarisera och demonisera. Värst av allt är att hon sprider fördomar och direkta lögner. Sann kristendom innebär inte något våld mot kvinnor. Den innebär inte att kvinnor inte skulle kunna studera, arbeta och vara fullvärdiga medlemmar av samhället. Den innebär verkligen inte att de homosexuella skulle avrättas eller ens exkluderas. Men det är den bilden man får när man läser Staras ledare. Även om hon för syns skull försöker värja sig för det.

Den här ledaren borde inte ha skrivits, och framför allt borde den inte ha publicerats. Den här texten skrämmer upp människor och den stämplar och demoniserar sådana som står för en konservativ, biblisk kristen tro. I sig är den ett inte så litet steg mot att exkludera människor. Men det förstår säkert inte Sofie Stara.

27 kommentarer:

  1. Om de har kallat mig för att vara den Onde så vad skall de inte kalla er, säger Jesus. Spring upp av fröjd den dagen. Ävenså kan man göra apologetiskt arbete som Kristian. Själv har jag inte ofta till fullo kunnat följa Jesu ord i denna sak, känslorna är bundna kanske till den rätta stunden.

    SvaraRadera
  2. Allt är så skrämmande, fruktansvärt, vidrigt och farligt här på bloggen. Alla världens människor är förblindade och har FEL i alla frågor! Är det det som biblisk kristendom står för? Rädslan och skräcken för livet själv???
    Börjar lite förstå hur hemskt det måste vara där i helvetet...

    "Sann kristendom innebär inte något våld mot kvinnor. Den innebär inte att kvinnor inte skulle kunna studera, arbeta och vara fullvärdiga medlemmar av samhället. Den innebär verkligen inte att de homosexuella skulle avrättas eller ens exkluderas".
    Det är en sann LÖGN! Hela världshistorien är full av exempel på när den goda religionen blir till ondskans diktatoriska religion (satanismen). Även Kristian själv ser så gärna att "HBT-fascisterna" skulle tystas ner och att regnbågsparaderna skulle förbjudas.

    "Den här ledaren borde inte ha skrivits, och framför allt borde den inte ha publicerats".
    FEL igen. Den där ledaren står för sanningen för majoriteten av oss. De enda som känner sig hotade och skräckslagna, är de som redan står med fötterna i lavafloden och borde byta väg innan det är för sent. Därifrån kommer skräcken som vissa här känner...

    SvaraRadera
  3. Anonym 08.20. Du är helt ute och seglar. Ett exempel som får illustrera detta: "Kristian själv ser så gärna ... att regnbågsparaderna skulle förbjudas."

    Var har jag, någonsin, sagt något sådant? Om du skulle ha läst vad jag skrivit skulle du se att jag är FÖR rätten att demonstrera och uttrycka sin åsikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog gjort din åsikt ganska kristallklart här på bloggen när det gäller "HBT-fascisterna".

      När det gäller yttrandefriheten, så har jag nog förstått att du är för din egen yttrandefrihet, särskilt när det gäller att provocera människor.

      Radera
    2. Kan även tillägga: "Den här ledaren borde inte ha skrivits, och framför allt borde den inte ha publicerats". Så, mycket för yttrandefriheten.

      Radera
    3. Anonym 10:30
      Börjar bli tröttsamt med dessa substanslösa kommentarer och
      dessa ad hominem angrepp i stället att ha något att säja i
      sakfrågan!!

      Radera
    4. Anonym 10:30/32. Så det som betyder något är, enligt dig, inte vad jag uttryckligen har sagt, utan vad du anser att jag avser? Inser du inte vilket gungfly vi hamnar in på om det är så vi ska bedöma vad människor säger/anser?

      Och ja, jag är för yttrandefrihet. Också för ÖT:s ledarskribenter. Men det betyder inte att jag inte får anse, och säga, att jag anser att den här ledaren inte borde ha skrivits, än mindre publicerats. Den är nämligen både dålig och rent av farlig i.o.m. att den demoniserar en hel befolkningsgrupp. Min kritik bottnar inte i kritik av yttrandefriheten utan i kritik av dålig journalistik och synnerligen dåligt omdöme.

      Radera
    5. Ole, din kommentar är också substanslös och har ingenting att säga till i sakfrågan.

      Radera
    6. anonym 11:58
      Är du papegoja eller troll?

      Radera
    7. Är det ad hominem eller sakfråga du skrev ovan?

      Se till ditt eget sätt att uttrycka dig offentligt innan du börjar smäda andra.

      Radera
  4. Kristian, du stämplar kyrkan oerhört mycket mera, längre och mer uthålligt än vad Stara i ÖT lyckas med. Enda skillanden är att du håller till i din egen lilla krets.
    Du har nog gjort klart under en lång tid att skulle du styra så vore vi inte långt från Handmaids Tale. Om du inte märkt det så är du fem före att bli en radikaliserad kristen. Du vill tysta pressen, KP, ja, det finns väl ingen gräns?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11.57. Det kunde kanske löna sig att läsa igenom vad du skriver innan du trycker "publicera".

      Det du skriver är fullständigt taget ur luften. Givetvis vill jag inte tysta någon press. Att man kritiserar dumheter som skrivs är något helt annat. Vänligen öppna ögonen och se/inse skillnaden!

      Radera
    2. Tillägg till anonym 11:57. Jag kritiserar/stämplar inte vår kyrka. Jag gillar vår kyrka och framför allt vår kyrkas otroligt härliga bekännelseparagraf. Läs den! Det jag kritiserar är sådana, teologer, präster och biskopar, som i ord och handling bryter mot KO §1. Det är en oerhört stor skillnad, men du har inte precis gjort dig känd här som någon som klarar av att se skillnad på olika saker.

      Det skriver om Handmaids Tale faller under samma dom. Du klarar helt tydligt inte av att läsa skriven text och förstå vad där står. Kom igen!

      Radera
  5. Som man ropar får man svar!

    Som jag tidigare har skrivit, har Kristian tappat sin kristna kompass och irrat ut i trollskogen. Vad förväntar han sig att hitta där???

    Jo, de kommentarer han serveras här!

    Om Kristian skulle lära sig att behandla sina medmänniskor med hänsyn och respekt, skulle han möta det samma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:23. Du ser saker som inte finns, vilket du visat redan ovan. Kom igen, slå upp ögonen och se verkligheten sådan den är!

      Radera
    2. Det är ju du själv, som har svårt att acceptera verkligheten!

      Radera
    3. Anonym 08.32. Vilken verklighet? Den du har konstruerat åt dig själv och som bygger på att du missuppfattat själva premisserna? Nej tack! Den "verkligheten" har jag inget som helst intresse att sugas in i. Som sagt, den här diskussionen (om man kan kalla den det) leder ingenstans och är bara ett slöseri med tid.

      Radera
    4. Var inte löjlig. Där "missförstår" du igen!

      Jag pratar om den verklighet som majoriteten lever i. Det är ju du själv som skapat dig en liten bubbla att leva i.

      Radera
  6. "Det här inlägget borde inte ha skrivits, och framför allt borde det inte ha publicerats. Den här texten skrämmer upp människor och den stämplar och demoniserar sådana som står för hbqt. I sig är den ett inte så litet steg mot att exkludera människor. Men det förstår säkert inte Kristian Nyman."

    Böt ut ett par ord, och kunde gälla alla inlägg Nyman skrivit om hbqt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:52. Så enligt dig får ingen kritisera, och presentera fakta, somt alar emot de strömningar som är aktuella i vårt samhälle och i vår kyrka idag? Det är det du säger. Hur skulle vårt samhälle/vår kyrka se ut idag om vi alltid skulle ha hyllat en sådan princip?

      Radera
    2. Var har jag skrivit att ingen får kritisera?

      Det är ju faktiskt till nästan 100% ditt inlägg, så om du läser mellan raderna så är det mellan dina egna rader du avslöjar en hel del.

      Radera
    3. Anonym 20:17. Scrolla uppåt och läs vad jag skrivit i kommentarerna här. Då kanske det klarnar vad jag menar. Eller så inte, det är svårt när det brister i förmågan, eller viljan?, att förstå.

      Radera
    4. Du påstår att enligt mig får ingen kritisera, vad grundar du det på?

      Radera
    5. Anonym 20:39. "Du påstår att enligt mig får ingen kritisera, vad grundar du det på?"

      På din kommentar 18:52. Ser du, det jag skriver handlar inte om det du påstår att det handlar om. Jag kritiserar fenomen i samtiden och strävanden att göra det onormala normalt, inte hbtq i sig. Som du hävdar att jag gör. Men ledaren jag inledde denna text med uttryckligen försöker demonisera bibeltroende kristna. Därför blir det så skevt det du hävdar när du parafraserar det jag skrev.

      Radera
    6. Sluta nu prata strunt.

      "Kristian Nyman12 april 2019 19:24

      Anonym 18:52. Så enligt dig får ingen kritisera, och presentera fakta, somt alar emot de strömningar som är aktuella i vårt samhälle och i vår kyrka idag? "

      Hur menar du att enligt mig skulle ingen på kritisera? Det är ju ren och skär lögn.

      Radera
    7. Anonym 23:34. Du tycks inte ha något som helst intresse av att ens försöka begripa vad det här handlar om, så jag ser ingen idé att fortsätta denna diskussion.

      Radera
    8. Jag ville bara veta varför du påstår att jag sagt nånting jag inte sagt. Det handlar inte alls om vad jag förstår eller inte förstår. Du hävdar stup i kvarten om att andra inte läser rätt, men nu visar du helt öppet att det är du själv som inte kan läsa. Fegt av dig att låta bli svara.

      Radera