söndag 21 april 2019

Kristus är uppstånden!

Idag firar den världsvida kristenheten det faktum att dödens makt är bruten. I soluppgången söndagen den 5/4 år 33 e.Kr. hände något oerhört stort. Dödens makt, som dittills varit så gott som obruten, bröts när Jesus gick ut ur sin grav. Efter detta var världen inte längre sig lik. Historien vände.

Jag är teolog (och farmarmästare) till utbildningen, men framför allt är jag historiker. Teologi är intressant, men det är historia jag helst av allt har studerat. Historien är intressant framför allt för att den är vad den är. Visst kan vi tolka de olika händelserna och ge olika infallsvinklar på dem, men händelserna i sig är vad de är. Sedan är det förstås en annan sak att mycket av det som har hänt inte är åtkomligt för oss som lever idag eftersom källmaterial saknas, men det är som sagt en annan sak. När vi ser på källmaterialet som har överlevt till vår tid framstår speciellt ett liv och en kort tidsperiod som speciellt väldokumenterat. Helt i sin egen klass, faktiskt. Både när det handlar om hur mycket material som har överlevt fram till vår tid och också när det gäller källmaterialets närhet i tid till händelserna. Då talar jag förstås om Jesus från Nasaret och åren kring och strax efter vår tideräknings början. När det gäller Jesus och hans liv är källmaterialet helt i sin egen klass. Detta t.o.m. så att historiker har konstaterat att om vi alls menar oss kunna veta något alls om historien, och framför allt om antiken, måste vi konstatera att vi vet vad Jesus gjorde och vad som hände med honom.

Jag skrev ett datum ovan. Det finns förstås inget datum i källmaterialet eftersom vår tideräkning är av mycket yngre datum, men de uppgifter vi har angående regenter, ämbetsmän och antikens kalendrar tyder på att detta datum torde vara det rätta. Alltså söndagen den 5/4 år 33 e.Kr. Givetvis hänger inte det faktum att dessa saker faktiskt inträffade på detta datum, men det är intressant att det går att presentera ett datumförslag. Det visar också på sitt sätt att det vi idag firar verkligen har hänt i historien. Att det är fråga om en verklig händelse. Här sägs inte, som i sagorna, att "Det var en gång". Nej, det här är fråga om solida historiska fakta. Något som hände. Vid en specifik tidpunkt på en angiven geografisk plats. "Det har inte hänt i någon avkrok", som Paulus konstaterar i sitt försvarstal inför kung Agrippa. (Apg. 26:26)

Den där morgonen, alltså troligtvis den 5/4 år 33, var den grav som Jesu döda kropp hade lagts i fredagen den 3/4 år 33 tom. Det här är alla överens om. Alla källor, både de bibliska och de utombibliska, säger detta. Jesu grav var tom. När vi ser på källorna ser man att det finns flera olika förklaringar till varför graven var tom. Men själva det faktum att den var tom förnekas inte. Det här bevisar förstås inte att Jesus har uppstått, men som Paul Meier säger, så går det inte att ha en uppståndelse - åtminstone inte en ordentlig sådan - om inte den tomma graven finns där som ett första symptom på denna uppståndelse.

Det finns bättre och sämre förklaringar till varför graven var tom. Eller egentligen finns det en bra förklaring och flera dåliga. Den enda förklaring som framstår som bra, när man skärskådar vad källorna säger, är att Jesus, som var död, faktiskt har börjat leva igen. Givetvis finns det alltid sådana som för in andra saker i detta resonemang (som inte kan utläsas ur källorna) och som direkt diskvalificerar denna förklaring till den tomma graven. Döda människor börjar inte leva igen. Således har Jesus inte uppstått. Men observera att detta är en a priori-inställning som inte kan utläsas ur källorna. Annat då än i det att det också fanns människor med denna inställning år 33. Och det här är förstås helt förståeligt. Vi människor är rationella varelser som har svårt att begripa att det faktiskt kan hända saker i denna vår värld som inte följer de vanliga reglerna. Den mest allmängiltiga av de sanningar vi hävdar är att en död människa förblir död.

Men här hände något oerhört. Den som var död på fredag och som lades i en grav var inte längre död på söndagen. Jesus besegrade döden. Livet segrade! Dödens udd är bruten.

Kristus är uppstånden!

14 kommentarer:

  1. Även andra religioners otroliga under är "sanna"

    "Under den här natten lär profeten ha blivit väckt av ängeln Gabriel som tog med honom från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han alla tidigare profeter och bad tillsammans med dem. Händelsen ska ha skett omkring år 620 och omnämns i Koranen. Muhammed gör två sådana här himmelsresor.

    Isra var den första resan som Muhammed gjorde. Den var mellan Mecka och Jerusalem. Muhammed väcks alltså av ängeln Gabriel som säger till honom att sätta sig på ett himmelskt djur, på den åker Muhammed och Gabriel till Jerusalem. Han stiger av vid västra muren och sedan tar han sig till fots upp till Tempelberget. Här uppe möter han tidigare profeter och de ber tillsammans.

    Den andra resan heter Miraj. Den går från Tempelberget upp till Gud och tillbaka till jorden igen. Här möter han bland annat Gud som ger honom uppdraget att få människor att be 50 gånger per dag. På vägen hem igen möter han Moses som tycker att det låter lite väl betungande och efter förhandlingar med Gud kommer de överens om att be fem gånger per dag nog är något som alla ska klara av"

    Det om dessa Abrahamitiska religioners "sanningar"

    Och kom ihåg, häxor finns inte längre fast de omnämns i bibeln. Andra Mosebok uppmanar troende att döda häxor – ”en trollkvinna skall du inte låta leva”
    Som tur vet vi idag att det är fantasier som ingen kan ta på allvar.

    För er som är intresserade av historia och vad religioner kan ställa till med kan jag rekommendera den här artikeln i Illustrerad Vetenskap

    http://tiny.cc/m7ai5y

    Glad Påsk!

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lögn och motsträvighet mot Gud är trolldomssynd. Sic.

      Radera
    2. Eflop visar ännu en gång hur illa det går när man sväljer den kristendomskritik som finns att tillgå i världen i rikligt mått. Här jämför han kristendomens historiskt väldokumenterade händelser med islams ahistoriska påståenden. Det är som att jämföra äpplen och ... grävmaskiner.

      Radera
    3. Eflop@
      SVT hade ett program för ca 1 år sedan där de interjuvade kvinnor som kallade sej häxor . Likheten med den i Kalle anka var stor . Finns inte de kvinnor som SVT interjuvade eller har Eflop bättre kunskap. Om de kallar sej häxor och utövar nåt slags häxeri vad är de då?

      Radera
    4. Anonym22 april 2019 17:11

      Vem som helst kan kalla sej en häxa men det betyder inte att hen kan flyga till blåkulla och måste brännas på bål eller dödas för det, eller tycker du att hen borde dödas som trollkvinna enligt påbudet i bibeln?

      Eflop

      Radera
  2. Det är inte endast kristendomens skrifter man kritiserar. Allt som är utom sunt förnuft och faller utanför de fysiska lagarna kan kritiseras och ifrågasättas. Även muhammeds rytt med hästen till himlarna måste ju bara förpassas till sagorna på samma sätt som alla konstiga händelser i bibeln med jungfrufödsel och zombier som stiger ur sina gravar.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "måste ju bara förpassas till sagorna"

      VArför det? Om källmaterialet är trovärdigt och fakta pekar i en riktning, varför då gå i motsatt riktning bara för att ditt huvud säger dig att det inte kan vara så? Jag menar, varför inte använda samma logiska sätt att se på dessa saker som på allt annat? Om fakta visar i en riktning så går du ditåt, eller hur? Varför förhålla sig annorlunda till de händelser som kristendomen bygger på? Kan det vara så att det inte får vara sant? Och att du därför blundar för uppenbara fakta?

      Radera
  3. Det är samma nivå på historier i gamla sagorna som i koranen och bibeln. Hästar flyger inte och ormar pratar ej. Det är fakta, då får det stå vad det vill i gamla skrifter.

    Vi kan och får inte ta dessa historier som fakta. När vi gör det så begår mindre begåvade individer som tror på dessa fantasier verkligt korkade handlingar. De som sprängde sig till himlen för att tillbringa evigheten med 42 jungfrun som exempel från förra helgen. 200 liv spilldes i onödan bara för korkade religiösa ideér.

    Inga liv hade gått till spillo om dessa religiösa bombare hade fått en gedigen utbildning och satsat på t.ex forskning i stället för idiotiska religiösa fantasier.

    Eflop

    SvaraRadera
  4. Eflop,
    "att slösa (hassa)krut på kråkor"är en bra beskrivning på att kommentera dina inlägg.Du har figurerat här på bloggen under flera år,dina inlägg samma (mantran) rigida påståenden och teman.Ämnet som av någon outgrundlig anledning intresserar dej är den kristna tron,där du verkaratt inte hade mest elementära kunskaper,trots Kaks konfirmations undervisning och bor i bibelbältet.skulle ämnet inte vara så allvarligt kunde man säja "naurettava som finnen säjer.På bloggen har dina inlägg bemötts gång på gång,du har t.o.m fått en egen bloggtext.dina kommentarer innehåller inget nytt eventuellt häxorna och studier i koranen,minns inte om de förekommit i tidigare inlägg.Kan undra ibland,att här på bloggen förekommer vitt skilda ämnen,ifall du eventuellt kunde ha något vettigt att säja?!:-)

    SvaraRadera
  5. Ole, som tur har vi ju dej som har så mycket att komma med och med dina goda kunskaper om vetenskaper och verkliga fakta ;)

    Inget är vettigt av det jag skriver åt blint religiösa människor. De kan ingen hjälpa längre, de är för djupt in i fantasiträsket. Det är inte de som jag skriver åt, det är de som kan tänka själva och har förmågan att ta åt sej av andra ideér som inte handlar om magi eller trolldom.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Det att du ställer Koranen och Bibeln (islam och kristendomen) på samma linje visar bara att du inte har gjort din läxa här. Du har förkastat allt utan att ta reda på vad det är du förkastar. Det är ett, med förlov sagt, mycket vårdslöst sätt att handskas med en fråga som har evighetsbetydelse!

      Radera
  6. Eflop,Tack för erkännandet,gläder en gammal Jeppisbo:-)
    "att tänka själv",vill tillägga o kritiskt granska (är vetenskapligt)sitt eget tänkande,annars är risken "att en blind leder en annan blind o båda faller i diket".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole, så sant så ;)

      Eflop

      Radera
    2. Eflop. Det gläder mig att du ger Ole rätt här. Frågan är nu då bara: Vågar du kritiskt granska ditt eget (förhastade och kritiklösa) förkastande av den kristna trons faktabakgrund? Jag tror inte att du vågar.

      Radera