onsdag 10 april 2019

Om elbilens förbannelse

Jag blev igår uppmärksamgjord på en, som det vid en första anblick synes, mycket intressant nätpublikation. Nättidningen Vastavalkea (på svenska: Moteld) har uppenbarligen samma mål som jag har med den här bloggen: Att fungera som en motkraft till de strömningar som just nu drar över världen och som strävar till att fördärva det ordnade samhället.

Tipset kom i form av en länk till en artikel som handlar om produktionen av elbilsbatterier och den enorma miljöförstöring detta orsakar i Kongo (Koboltgruvor) och i Sydamerika (Litiumgruvor). I artikeln länkas till en dokumentär av den tyske filmmakaren Erik Hane, en dokumentär som jag ännu inte hunnit se men definitivt ska se så snart jag hinner. I dokumentären säger en ur lokalbefolkningen att "Också ni på andra sidan jorden behöver veta att vi som bor här är offer för litiumproduktionen. De förtjänar miljontals euro, men de offrar människorna. De offrar djurlivet. De offrar livet. Så här fungerar världen, och ingen bryr sig."

Det här är (en av) klimatpolitikens baksidor. Elbilen, som ju ska vara så klimatvänlig, är en ekologisk katastrof. Men det här blundar alla klimatalarmister för. För att det är så obekvämt med komplexitet. Nej, elbil = bra, diesel/bensinbil = dåligt. Och stör sen inte oss med fakta som inte passar in i detta!

Det är riksdagsval på söndag. Jag fruktar att Finland kommer att rösta på partier som ger förenklade svar i klimatfrågan. Partier som surfar på klimathysterin. Och visst. Det är inte fel att måna om klimatet. Men det får inte ske på miljöns bekostnad så som nu sker.

1 kommentar:

  1. Såg en artikel om ' det ekologiska fotspåret och resursanvändningen' som bara har ökat trots allt klimatprat. Jag tror att inte heller de som säger klimatgärningar nu har minskat sin ' konsumtion'. Men detta att man stämpla olika mat som värderingsmässigt ' sämre' är också en av antikristi agendor om vi läser Nya Testamentet. Den industrialiserade världen är på gott och ont, det viktigaste är att låta Gud borttaga världens synder för var och en som håller Gudstjänst enligt Rätt Evangelium och lag. Det är bra att du tar upp dessa fakta om människor och miljöns lidande. Om denna maskin värld tekniskt söker freda sitt samvete leder det till sådana makt och finansökningar och teknik som binder oss alla om vi vill ha delaktighet som det ju redan gör. Vi får se hur snabbt världen hämtar sig efter tredje världskriget men förhoppningarna om lycka och vad gott är bör vi inte så myki hoppas på ty inte ens efter en sådan rensning upphör man med grymma synder och inte heller ångrar man sig. Gud bevare de troende och fräls många i vårt land. Val skall vara att välja Jesus Kristus givna tro i vårt liv. Andra val är bortväljningsbara. P.S. Sori att jag anklaga dig för att blunda. Tekniskt sett själv svårt närsynt Ulrik saftar på

    SvaraRadera