tisdag 9 april 2019

Valkval

Det är mycket val under den här veckan. Först ut är biskopsvalet i Borgå. Jag kan inte säga att jag orkat frammana någon desto större entusiasm inför den andra omgången. Den som blir vald blir ändå inte hela stiftets biskop. Tyvärr. Som jag tidigare skrev är biskopsämbetet en bra sak och vi skulle behöva en rätt biskop i Borgå stift idag. Tyvärr får vi ändå fortsätta att försöka klara oss utan den dimensionen i det andliga ledarskapet. Hur som helst är jag glad och tacksam att jag inte är elektor denna gång. Senaste gång var jag det, och eftersom jag satt på en församlingsröst var det min skyldighet att välja en av de två. För de som har en s.a.s. "egen" röst är det förstås ett beaktansvärt alternativ att rösta blankt i ett fall som detta.

Sedan blir det riksdagsval på söndag. Där är jag elektor, även om en röst där egentligen inte har någon egentlig vikt alls. Jag har hittat ett par kandidater som inte drabbats av – eller medverkar till – klimathysterin, så en av dem kommer att få min röst. Vårt riksdagsval är i första hand ett partival och först i andra hand ett personval, och detta är, menar jag, viktigt att hålla i minnet när man väljer kandidat. Vårt valsystem innebär att en röst på en i och för sig bra kandidat, men utan realistiska möjligheter till inval,  blir i slutändan en röst på en annan kandidat från samma parti som i värsta fall kan stå för helt horribla värderingar. Detta är en reell risk speciellt ifall man röstar på ett parti/kandidat som har en stor spännvidd bland sina kandidater. Detta är t.ex. orsaken till varför Sfp aldrig mera är ens ett alternativ för mig. Detta inte ens fast de har ett par mycket bra kandidater i det här valet.

Låt mig ta ett konkret exempel: Om jag skulle rösta på en god Sfp-kandidat som, om han eller hon hade suttit i riksdagen när det begav sig, skulle ha röstat nej i vår tids stora ödesfråga, alltså frågan om samkönade äktenskap, men denna kandidat inte kommer in kommer min röst i stället att tillfalla och hjälpa till att välja in en kandidat som skulle ha röstat, eller t.o.m. röstade, för samkönade äktenskap. Byt ut orden "samkönade äktenskap" till exempelvis "Den nya translagen" så ser du hur stor betydelse detta kan ha. Jag vill nämligen inte att min röst, hur liten vikt den än har, ska vara på fel sida i den här frågan när den så småningom kommer upp i riksdagen.

9 kommentarer:

  1. För ett antal år sedan möttes jag av ett nyord; ' utskick', om brev som sändes. Om vi funderar på ordet; 'statskick', betyder det då deportering. Kom att tänka på det då jag hävdar att makten och äran och härligheten i Finland och världen borde uttryckas att den tillhör Allsmäktige Gud och Fadern och Herren Jesus även om syndare och avfälligheten gör att det inte för annat än de troende märks så bra.

    SvaraRadera
  2. Kristian. De här frågorna om miljö och teknik nedskräpning och klimat har varit på tapeten bl å i tyskland under efterkrigstiden. En gruppering som sökte samma rikedom och världsmakt som hitler lovat och som inte hade annan tro sade: ' efter oss syndafloden' visande sin arrogans och insikten att brotten under andra världskriget var ' regnbågsbrott' därigenom att den som stödde hädade Guds och Livets Ande och mänsklighet så grovt att de inte mera gavs Nåd till omvändelse. Vi som stöder den bestående ordningen idag bör försöka vara varse och be om sådan vishet i tid att vi inte som du blundar för vad ' avgrundens' kultur ställt till med utan är redo enligt de ord som uppenbarelseboken lär om att ha vishet. De heligas vishet uttrycks olika i Kb 1917 och Folkbibeln. Skall kolla novum om jag fattar mera

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vid läsning med svag kunskap verkar Kb 1917 närmare sanningen. Tycker mig minnas Att Karl XII var närmare 1917. Har någon ' slutit fred för ' välfärds skull???

      Radera
    2. Alltså gällande de ' heligas tro och tålamod. För mig personligen låter folkbibelns variant mest kristlig för egen person. Men 1917 talar kanske om Guds vedergällningsprincip om vi utsetts för att ' dödas med svärd eller föras i fångenskap. Så ock om vi i lands- eller själförsvar tar till strid är vi dock saliga; men om landet är legaliserat laglöst, vad gör vi då som gav löfte i en annan tid??????????

      Radera
    3. Hittills har jag tröstat mig ed ordet: Fast han har svurit sig till skada håller han dock sin ed. Eget tillägg: straffande trugande och förmanande med Guds Ord tills stunden kommer då man måste vägra. Eu och NATO länderna krävde ny grundlag och eftergifter för all slags styggelse och lösaktighet och vi får nog i dopfriheten ropa och gorma och påminna om vad som är på gång. Den lösaktighetens fascism som präglar ' den fria världen' är inte på kommande, den är legaliserad redan. Många kristna i natsityskland höll sig inte för goda för att göra hitlerhälsning för att bara inte måsta gå i fängsle. Protesterar man nu mot ngt i jobb eller kultur så är jobbet puts väck. Är man sen tillräckligt upprörd utan alkohol eller droger så blir det sinnessjukhus. Fast man oprovocerad ändå skulle vara saklig. Läkaren på TYKS som skickade in mig senast frågade om de har orsak att vara rädda för mig( jag hade suttit tyst och stilla flera timmar före läkaren kom) men jag som vet vad vården kostar oss fattiga sade att det är jag som har orsak att frukta ( deras beslut). Ett faktum är att min omgivning var kemiskt och socialt så förgiftad att denna gång tackade jag dem på sinnessjukhuset för livräddning. Och nu har Gud återställt grannskapsfriden och jag tänker med tacksamhet på var och en vårdare fast jag undrar över ett och annat rodnande anlete. Vad får de höra som jag inte vet..... 😐

      Radera
  3. Angående regnbågssynd. Tyskland och Finland bland många andra länder har efter kriget haft barnaskändandet resenärer och hemlandsfördärvare. Tror inte att ryssland eller ateistsovjet varit bättre. Svineriet har tilltagit sedan dödsstraffen togs bort. Vid bevisliga fall borde livstid vara ett faktum.

    SvaraRadera
  4. Ser man till det dagliga livet så verkar inget så dramatiskt som det låter då målet för skrivandet är att med detaljer väcka till insikt om behovet av ' bättring' d v s att ångra tro och anropa Gud om frälsning. Och tack och lov; för yttrandefrihet och god ordning i otaliga saker i vårt land och tankefriheten är jag beredd att ev göra små sysslor vid krislägen enligt med krigsmannaeden, nu behöver ingen mig i ordnat arbete. Men tacket går nog mest till Gud, Guds Ande skyddar mötena bättre än myndigheterna men också för dem och allt ooch alla tackar vi Gud i enlighet med Skriftens uppmaning. Sälla dem som orkar tacka ock i nödens stund.

    SvaraRadera
  5. Vår stora "ödesfråga"???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:01. Nej, inte det. Läs om, läs rätt.

      Radera