Den amerikanske konservative samhällsdebattören och författaren Rod Dreher varnade redan för ett antal år sedan världens kristna att vi inom kort kommer att bli samhällets paria. Han menade att så som samhället då såg på rasister kommer det snart att se på oss kristna som håller fast vid skapelseordningen och den kristna äktenskapssynen. Vi är kanske (men bara kanske) ännu inte riktigt där, men i vilket fall som helst är vi på god väg.
Jag läste i morse en kulturartikel på Aftonbladet, skriven av Lotta Häyrynen. I artikeln berättar hon om författaren Neil Gaiman och de anklagelser om grova sexuella övergrepp han påstås ha gjort sig skyldig till. Så kommer hennes slutsats: "Gaiman blir ännu ett namn i det subkulturella skräckkabinett som fylls av Marilyn Manson och JK Rowling, eller för den delen av än värre fantasyförbrytare som Marion Zimmer Bradley och David Eddings."
För den som inte känner till namnen: Alla dessa figurer har anklagats (och vissa även dömts) för grova sexuella övergrepp och/eller grov misshandel - också riktat mot barn. Ja, förutom JK Rowling då. Hon har sagt sanningen om transsexualitet, men enligt Häyrynen platsar hon alltså i detta sällskap.
Så långt tycks vi alltså ha kommit idag. Den som vågar säga sanningen om könsnihilismen ställs i samma rad som sexualförbrytare och dömda barnmisshandlare.
---
Jag håller, i samarbete med förlaget och min eminente lektör David, som bäst på att färdigställa min nya bok. Det handlar om en äventyrsroman som utspelar sig på det glada 80-talet i, vad jag hoppas, Stranger Things-atmosfär (utan monstren, dock) och som tar avstamp i Stora ofredens rysshärjningar. Boken kommer förhoppningsvis ut någon gång under våren.
Även om jag fortfarande drar mig en aning för att kalla mig författare har jag drabbats av samma åkomma som de flesta författare brukar tala om: En författare har alltid en ny bok på gång. Jag brukar ta god tid på mig med mina böcker - hittills har de kommit ut med tre års mellanrum - och därför är nästa bok ännu bara i planeringsskedet. Men det kommer troligtvis, om Herren vill och jag får leva, att bli fråga om en dystopi denna gång. (Det är alltid roligt att experimentera med olika genrer!) Problemet är bara det att verkligheten alltid tycks ligga lite före fantasin. Eller så kan vi svänga på det: I dagens samhälle skriver en dystopi nästan sig själv. Det är bara att läsa kulturartiklarna på Aftonbladet.
Du kallar ju dig vetenskapsman baserat på en gradu så det är väl fritt fram att kalla dig författare.
SvaraRaderaPs. Jag tycker du är mycket mer författare än vetenskapsman. Mycket mer.
Anonym 10:21. Nu råkar det vara så att jag har genomgått en vetenskaplig utbildning. Jag jobbar inte som vetenskapsman, men jag är utbildad till just det. Sedan kan vi förstås argumentera fram och tillbaka om vad som gör någon till vetenskapsman, men i den förra diskussionen var det en anonym kommentator (du?) som menade att man måste anamma vissa a priori-åsikter för att kvalificera. Det var det som låg bakom det att jag (bl.a.) tog mig själv som exempel. Men jag gav också en lång lista på sådana som arbetar inom vetenskapliga discipliner och som därmed slår benen under argumentet som framfördes.
RaderaJag lärde mig skriva i grundskolan. I gymnasiet skrev vi uppsatser på några sidor. Är jag författare nu?
SvaraRaderaAnonym 17:58, inte blir du en bättre skribent för att du gör misslyckade försök att håna andra.
RaderaDet finns naturligtvis inga bestämda kriterier för vem som räknas som författare, eftersom det inte kräver någon reglering eller examen.
Förr kunde man bli medlem i den finlandssvenska författarföreningen efter att ha publicerat två skönlitterära verk. Eftersom den var ett slags fackförening, kunde medlemmarna med skäl titulera sig 'författare'.
Tiderna ändras när allt flera ger ut sina alster på eget förlag - eller på nätet - men det råder nog inga tvivel om att Kristian med sina utgivna böcker kan kalla sig författare - även om han skriver att han drar sig för att själv kalla sig så.
Ska vi tolka ditt meningslösa inlägg som bara ett utslag av avundsjuka?
F.F.
F.k. "hånandet" handlar inte om författarskap utan vetenskapsmannaskap. Bra att folk skriver men jag hävdar bestämt att man inte är någon vetenskapsman baserat på en magistersutbildning och en pro gradu.
RaderaPro gradu är nu bara ett övningsstycke, så man ska förstå principerna med vetenskap. Men det hjälper föga om man struntar i dessa principer och hävdar att egna åsikter är vetenskap, vilket Kristian gör.
RaderaFörvirringslobby. Du fortsätter med dina lögner. Jag vet inte om du inser det, men du är egentligen ganska lustig när du fortsätter att komma med galna påståenden trots att du gång på gång bevisas vara fel ute.
RaderaBra poäng! Förvirringslobbyn är något av bloggens pajas.
RaderaDet är föga vetenskapligt att påstå att nånting är lögn utan att du har nånting att argumentera med.
RaderaPrō gradū (latin för "för graden", i vardagligt tal ofta bara kallad gradu) är en fördjupad avhandling som skrivs inom huvudämnet vid universitet som en del av en magisterexamen. Genom denna avhandling visar studenten att hen kan uttrycka sig tydligt och vetenskapligt samt demonstrera sin kunskap inom sitt ämnesområde.
Att med pro gradu kalla sig vetenskapsman, eller numera forskare, är verkligen att tänja på begreppen. Ett gott vitsord för pro gradun krävs för att ha rätt att söka in till doktorstudier.
Med vetenskap lägger man upp ett påstående, och man fokuserar enbart på detta påstående och dess omkringliggande faktorer för att förhoppningsvis komma till en slutsats, och man är lika nöjd och belåten oberoende om tesen stämmer eller ej. Vem som helst ska kunna återskapa forskningssituationen, och därför måste alla källor listas.
Kristian har alltid varit före och bestämt svaret, och hittar på omkringliggande omständigheter för att inbilla sig ha rätt.
Förvirringslobbyn. "Det är föga vetenskapligt att påstå att nånting är lögn utan att du har nånting att argumentera med."
RaderaDet är ju just precis det jag har. Men du har igen säkert läst slarvigt.
Anonym 16:58. Sant!
RaderaSom jag sa, hör det till vetenskap att dokumentera och hänvisa så noggrant, så vem som helst ska kunna göra samma utredning och dra samma slutsatser. Därför behövs hänvisningar, och sådana har du inte, du bara anser att jag har fel. Hur ska vem som helst kunna göra en slutledning utifrån det? Inte på något sätt, därför är det inte vetenskapligt som du håller på.
RaderaFörvirringslobbyn. Nu visste jag faktiskt inte att en blogg måste vara vetenskaplig. När har sådana krav införts? Men saken är faktiskt den att jag alltid, utom när det gäller sådant som kan anses vara allmän kunskap, faktiskt ger källhänvisningar/länkar.
RaderaKristian Nyman
Nej, självklart inte, ärligt av dig att poängtera att din blogg är inte skriven i vetenskaplig anda.
RaderaFörvirringslobbyn. När har jag medgett det? Kanske du borde läsa igen?
RaderaNu är det väl ingen
SvaraRaderakritiskt tänkande som tar Aftonbladets opinionsbildande journalistik seriöst.
Lotta Häyrynen är ju fast förankrad i det röda lägret.
Däremot om denna opinonsjournalistik
vore representativ för media utanför det röda lägret blir det ju än mer oroväckande.
Hans Ånäs
Hans. Det "röda lägret" dominerar idag tyvärr nästan totalt inom mainstreammedia.
RaderaKristian Nyman
Så ser det nog ut att vara!
RaderaHans
St. Katharina i Wil i Schweiz är en romersk-katolsk flickskola som verkat i över tvåhundra år, sedan 1809.
SvaraRaderaNu måste den stängas enligt statligt beslut - stödet dras in. Orsaken är dels att man diskriminerar pojkar - som inte får gå i skolan - och dels att undervisningen inte är tillräckligt neutral. Även om deltagandet i religiösa aktiviteter är frivilligt, upplever icke-kristna elever ett socialt tryck.
Det är såhär det går till i praktiken, det som Kristian skriver om gällande kristna som samhällets paria. Det är en organisation, Unga Gröna, som klagat tillsammans med två privatpersoner.
Domarna var oeniga men intoleransen segrade i toleransens namn.
J L
J L. Tack för informationen! "Intoleransen segrade i toleransens namn". Se där en mening som innehåller oerhört mycket och som så bra beskriver den tid vi lever i!
RaderaFår påminna om boken "Den intoleranta toleransen" av Josh McDowell/ Bob Hostetler ,Timoteus Förlag Ab.
RaderaAnonym 19:59. Ja, den boken kan rekommenderas!
RaderaBlev inspirerad att läsa den på nytt, ta tex. kapitel 4 -toleransens konsekvenser.
Radera-Sanningen dör
-Dygden försvinner
-Rättvisan upphör
-Övertygelsen går förlorad osv.
Borde kanske ha skrivit "den falska toleransens konsekvenser"... Från boktips till filmtips, jag har gillat Klaus Härös filmer och förgäves sökt "Min älskade sjökapten" på Dvd, den finns på Yle Arenan ! https://arenan.yle.fi/1-50935866 !
RaderaAnonym 21:26. På tal om Härös filmer - jag ser att "Tuntematon mestari" försvinner från arenan 25/1. Jag måste passa på att se den! Ryktet gör för övrigt gällande att Härö kommer att medverka på SLEF:s årsfest i Esse i slutet av juni. Det ska bli mycket intressant!
RaderaVi såg "Tuntematon mestari" häromkvällen, och den var bra. Ingen aktionfilm precis utan lågmäld och moderat på alla sätt. En film i min smak!
Radera