lördag 9 maj 2020

Om falsk religion

Jag hittade en intressant podd på issues.etc häromdagen. Programvärden Todd Wilken intervjuade Matt Walsh (från "The Daily Wire") över temat "Hur kristendomen kapitulerat inför kulturen". Där ingick ett avsnitt som är nog så aktuellt. Jag översätter:

TW: Matt, varför uppmanar du homosexualitetsbekräftande kristna – som Jane Hatmaker och många andra – att, som du säger, sluta låtsas och erkänna att de inte längre är troende kristna?

MW: När du tar dig an Guds ord kan du inte välja ut de bitar du gillar och kasta bort andra bitar som du inte gillar. Om du gör så skapar du i själva verket din egen religion. Det har du förstås all rätt att göra, men om du skapar din egen religion så är det du har skapat inte kristendom. Det är i själva verket något helt annat. Så vad denna religion än är så kan du ge den ett namn och säga: Detta är min religion!

När vi läser Bibeln ser vi att den består av många olika böcker och av många olika stilar, och vi kan inte läsa hela Bibeln på samma sätt. Det finns t.ex. delar som är poesi, och de delarna kan vi förstås inte ta bokstavligt. Men när vi kommer till de delar som talar om homosexualitet, eller om moraliska frågor överlag, ser vi enkelt att dessa passager inte ska förstås bildligt. Utifrån sammanhanget ser vi att de ska förstås bokstavligt. Så om du, som en kristen, påstår att dessa avsnitt inte ska tas på allvar säger du samtidigt att Paulus har fel när han talar om detta. Ja, att Bibeln har fel när den talar om detta. Det du då säger är att Bibeln innehåller fel, ja än värre, att den innehåller moraliska fel. Då kommer frågan oundvikligen: Om Bibeln har fel angående denna moraliska fråga, i vilka andra frågor har den också fel? Det är fullständigt uppenbart att om vi börjar underkänna vad Skriften säger på ett område kommer till sist hela byggnaden att rasa ihop. Det du då blir kvar med är din egen religion. Det är inte kristendom.

Så långt Todd Wilken och Matt Walsh. Jag har varit inne på detta samma tema flera gånger tidigare här på bloggen, och det slutar aldrig förvåna mig hur kyrkliga ledare som vill fria till världen/den kultur vi lever i säljer ut den tro de är satta att försvara. Den religion de då kommer att bekänna kan förstås påminna mycket om kristendom, men den är i själva verket något annat. Apostlarna är väldigt tydliga med att vi bör ta avstånd från sådana som beter sig på detta sätt (Se t.ex. 2 Joh. 9:11 och 2 Tim.3:5) och därmed kommer att bekänna en annan tro än den som har "överlämnats åt de heliga" (Jud. 1:3).

Nu behöver vi förstås vara medvetna om att alla kan fela. Men det är stor skillnad om man går emot Guds ord på någon punkt av okunskap eller oaktsamhet än om man gör det avsiktligt och i uppror mot Herren och hans bud. I det förra fallet korrigerar man sin hållning när man blir förmanad, i det senare gör man det inte utan framhärdar i sitt avfall och låter sig själv bli förhärdad. Det är det senare vi behöver vara aktsamma på och sådana så kallade kristna vi behöver ta avstånd ifrån.

Tyvärr hör största delen av våra biskopar och en inte liten del av vår kyrkas präster till den senare gruppen. Det här gör att det är en svår balansgång vi tvingas till om vi vill vara kvar inom kyrkan. Denna balansgång kommer bl.a. till synes i att vi inte kan delta i vilka gudstjänster och möten som helst om vi vill vara trogna uppmaningarna i Guds ord och inte riskera vår andliga hälsa. Så här borde det förstås inte få vara, men situationen är tyvärr vad den är.

I vår kyrka idag finns det många olika religioner. Tyvärr är de som bekänner sig till sina egna religioner inte alls så villiga att erkänna detta och därför faller det på dig och mig att bedöma deras bekännelse och samtidigt bedöma vem vi kan ha andlig gemenskap med och vem vi inte kan ha det med. För att göra det lite enklare finns det ett par frågor som kan fungera som "lackmus-test". Todd Wilkens intervju med Matt Walsh visar på den idag kanske tydligaste av dessa.

98 kommentarer:

  1. "I vår kyrka idag finns det många olika religioner. Tyvärr är de som bekänner sig till sina egna religioner inte alls så villiga att erkänna detta och därför faller det på dig och mig att bedöma deras bekännelse och samtidigt bedöma vem vi kan ha andlig gemenskap med och vem vi inte kan ha det med".

    Håller med Kristian där.

    De orden gäller även för honom själv! Hur vet just du Kristian att just din tro är den rätta? Kanske för att DU anser att det är så?

    Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Q. Det är en bra fråga du ställer. Svaret är att jag säkert har fel i vissa (mindre) frågor jag också. Men när det gäller den kristna tron är det så oerhört tacksamt att vi har ett grunddokument (Bibeln) som vi ska rätt oss efter. I ordets rätta bemärkelse. Om våra åsikter visar sig vara på kollisionskurs med Bibeln får vi ändra oss. Det har jag fått göra flera gånger, och jag räknar med att jag säkert får göra det även i framtiden.

      Radera
    2. Kristian. Du säger alltså att alla kallar sig för kristna, men ändå tolkar bibeln olika.

      Q


      Radera
    3. Q. Det var inte alls vad jag sade. Hur är det överhuvudtaget möjligt att få det jag sade till något sådant?

      Radera
    4. Kristian, ditt grunddokument påstår att jorden står på fyra pelare. I grunddokumentet står det att månen är självlysande och solen och månen stannade på himlen för ett stamkrig i öknen. Ser du inte absurditeten i "grunddokumentet"?

      Eflop

      Radera
    5. Kristian. Jasså... Varför tror du då att vissa präster och människor sitter i kyrkan om dom inte tror sig vara kristna och troende? Din åsikt är rätt så kränkande mot de människornas kristna livssyn. Som om du visste bättre än någon annan...

      Q

      Radera
    6. Eflop. Läs texten ovan lite noggrannare så slipper du utmärka dig på detta sätt.

      Radera
    7. Q. Vad har detta med "tolkningar" att göra? Att sitta i kyrkan gör ingen till en kristen. Men när du sitter i kyrkan kan du få höra evangeliet, och det kan göra dig till en kristen.

      Radera
    8. Kristian. "Att sitta i kyrkan gör ingen till en kristen", "Men när du sitter i kyrkan kan du få höra evangeliet, och det kan göra dig till en kristen".

      Förvirringen är total. :D

      Q

      Radera
    9. Q. För dig kanske. Men de som vet vad den kristna tron är torde knappast vara förvirrade av detta.

      Radera
    10. Kristian. Läs din egen text, så kanske du förstår ditt misstag.

      Enligt bibelns ord räcker det att erkänna sin tro. Man behöver inte ens tillhöra kyrkan. Man kan gå in i sin kammare och be, säger bibeln. Be din fru att läsa för dig, för du själv verkar ha lite svårt med läs och förstå förmågan.

      Q

      Radera
    11. Q. Jag tycker du yrar värre än vanligt idag. Jag antar att du försöker säga något, men i bästa fall pratar vi om varandra.

      Radera
  2. Nog finns det kristna religioner minsann, det är bara att vräka och välja mellan 33000 olika kristna sanningar. Alla är som lika sanna för dess utövare och alla andras religioner är falska.

    http://www.philvaz.com/apologetics/a106.htm

    https://imgur.com/gallery/V5kVh/comment/1259275513

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Om du skulle bry dig om att ens lite skrapa på ytan här skulle du (kanske) inse att så gott som alla dessa riktningar är överens angående det mest centrala. Liksom också när det gäller moraliska frågor. Sedan finns det några få som skiljer ur när det gäller moraliska frågor, och någon enstaka som skiljer ur när det gäller centrala frågor. (T.ex. Westboro baptist).

      Radera
    2. Finns ju minst ett dussin frikyrkoavarter i Österbotten, alla tycker de har mer rätt än andra. Vem som helst kan starta sin egen nya grupp som baserar sig på en variation, och den som inte tror på den tolkarens variant får söka sig annorstädes.

      Det är verkligen inte övertygande.

      Radera
    3. Anonym 17:04. När man studerar väckelsen närmare (som jag faktiskt har gjort - planerna var att jag skulle skriva min avhandling om den radikalpietistiska väckelsen i Österbotten, men sedan bytte jag spår) ser man att det visst kan ligga teologiska schismer bakom nya församlingsbildningar. Men det är minst lika vanligt (och ännu vanligare i vår sena tid) att splittringar inte handlar så mycket om teologiska skiljaktigheter som om konflikter på det personliga planet. Gärna maskerade som teologiska schismer, men dock.

      Radera
    4. Fortsättning... Och i de fall där det verkligen har handlat om teologiska meningsskiljaktigheter har det ofta varit fråga om olika betoningar snarare än direkta teologiska motsättningar. Det vi däremot ser idag där hela kyrkor faller av är sedan något annat. Utbrytningar i dessa fall (vilka hittills har varit ganska små om än inte så få) har faktiskt i de flesta fall varit teologiskt motiverade.

      Radera
    5. "Konflikter på det personliga planet", ja, det är det säkert, men det låter ju inte så bra. Gudomligt är det knappast, små människor som strider om små saker. Det gäller ju dig också som har som vana att döma både präster och påvar. :D

      Radera
    6. Anonym 21:38. Det är bara så att alltid när människor är inblandade så finns det en risk att det blir problem med personkemin. Detta gäller i kyrkan och det gäller i ickekyrkliga sammanhang. Och nej, gudomligt är det inte.

      Den sista meningen handlar sedan, vill jag hävda, om något helt annat. Det finns nämligen onödiga strider och så finns det strider vi måste ta för att fullgöra det uppdrag vi fått som kristna att "förvalta den tro som en gång för alla överlämnats åt de heliga". (Jud. 1:3)

      Radera
    7. Kristian, det här är säkert den onödigaste av alla debatter och samtidigt den allra vanligast förekommande där bara fokus varierar mellan debatterna. Än är det dopfrågan, än kvinnliga präster, än graden av trohet mot bekännelseskrifterna, än förhållandet till vetenskapen, you name it.

      Kärnan i den här typen av debatter är övertygelsen om att man själv - och alla som företräder samma variant av tro - är de enda verkliga kristna.

      Då blir trons verkliga centrum, det som förenar alla kristna i alla länder, någonting som man i debattens hetta lyfter på hatten åt och så slåss man vidare.

      Vad vinner man med den attityden? En seger över meningsmotståndare? Då tror jag att en promenad skulle göra mera nytta.

      Hur var det som det hette för 100 år sen? Slåssin, pojkar, så får ni tobak!

      Radera
    8. Esa. I Esse heter det nog så ännu. :) Och nej. Det här är nog ingen onödig debatt. När det handlar om trohet mot Guds ord, också i moraliska frågor, handlar det (åtminstone i förlängningen) alltid om att se till att den kristna tron inte perverteras och blir något annat än vad den var och alltid måste vara. Om vi människor börjar omdefiniera synden (vilket det ju handlar om här) kommer detta alltid att få mycket allvarliga följder.

      Radera
    9. Esa, ser du det som din kristna skyldighet att bla säkerställa att omvärlden ska veta hur syndiga hbqt är, och så att de själva också vet hur kristna ska se på dem? Det är nämligen inte vad jag kommer ihåg från den tid jag var med i ungdomsrörelsen...

      Kristian har startat denna klappjakt mot hbqt, och den som sig i leken ger, den ska leken tåla. Även det torde man kunna i Esse.

      Radera
    10. Kristian. Den kristna tron har alltid varit perverterad ända från Adam och Evas incestungar till dagens pedofilpräster och alla de religiösa krig och hat där omkring. Men, det borde du vara insatt i om du studerat bibeln.

      Q

      Radera
    11. Anonym 08:41. Jag bedriver verkligen ingen "klappjakt på hbt". Däremot är det viktigt att kyrkan förkunnar både lag och evangelium fullt ut. Samt att vi alla bevakar gränserna för vad som är gott och vad som inte är det. Den kamp genuskrigarna och hbt-lobbyn för idag är en kamp mot det goda och mot ett gott samhälle, och därför är det oerhört viktigt att vi håller fram vad som är rätt och vad som är fel på dessa områden. Men detta ska verkligen inte förväxlas med någon "klappjakt". Orsaken till att sådana som du anser det vara det är att ni inte begriper vad som är på gång och inte heller vad som är gott och vad som är ont.

      Radera
    12. Q. Tvärtom. Det är världen som är perverterad och Bibeln/den kristna tron som står för det raka och sanna mitt i denna perverterade värld. Men om man har valt att blunda för sanningen blir man snart oförmögen att se även om man skulle vilja...

      Radera
    13. Inte för att jag frågade dig Kristian nånting, men då man läser din texter: "en kamp mot det goda och mot ett gott samhälle" så säger du ju implicit vad det dåliga är, dvs hbqt. Det är helt onödigt att du som enda försvar tjafsar om att det inte är personerna utan fenomenet du angriper, eftersom dessa två sitter ihop.

      Radera
    14. Anonym 14:24. Fenomen sitter alltid ihop med personer. Menar du då alltså att man aldrig får kritisera skadliga fenomen?

      Radera
    15. Kristian. Eftersom bibeln är skriven av lögnaktiga pedofiler till präster, så kan man ju anta att det är bibeln som är perverterad.

      Du säger att det är världen som är perverterad, men världen var väl skapad av gud, eller? Om världen är perverterad, så måste ju gud vara det också.

      Men, eftersom gud bara är en fantasifigur så gör det ju ingen skillnad.

      Q

      Radera
    16. Q. "Eftersom bibeln är skriven av lögnaktiga pedofiler till präster"

      Kan man få en källa på det, eller hittar du bara på? (Det sista var en retorisk fråga...)

      "Du säger att det är världen som är perverterad, men världen var väl skapad av gud, eller? Om världen är perverterad, så måste ju gud vara det också."

      Nu missade du en liten detalj. Kanske du vill kolla upp 1Mos. 3?

      Radera
    17. Kristian. Bevisbördan ligger inte hos mig! Det är du som säger att ett fenomen existerar. Bevisa det då.

      Prästerna är lögnare eftersom religionen är en lögn. Bevisa motsatsen om du kan!

      Q

      Radera
    18. Läs vad Thomas Björkman skriver lite längre ner !

      Radera
    19. Q. Blanda inte igen ihop saker! Du kom med ett påstående som går tvärt emot vad så gott som alla andra menar. (Angående vem som har skrivit Bibelns böcker.) Då är nog bevisbördan hos dig, vill jag påstå.

      Jag har skrivit en lång textserie här på bloggen där jag förklarar varför kristendomen är helt i särklass bland världens religioner när det kommer dels till möjligheten att verifiera/falsifiera den, dels när det gäller hur dessa test utfaller. Läs gärna den om du är intresserad av bevis!

      Radera
    20. Kristian. Det spelar ingen roll vem som skrivit eller fantiserat ihop bibeln. Det finns inga bevis för att gud finns!

      OM gud finns, så borde det ju rent logiskt vara samma gud som alla andra religioner har, men det accepterar du inte. Du säger ju själv att kristendomen är den enda rätta religionen. Därmed säger du ju själv att alla andra religioner är falska.

      Q

      Radera
    21. Q. "Det spelar ingen roll vem som skrivit eller fantiserat ihop bibeln."

      Du kunde inte ha mera fel. Det är stor skillnad om det är seriösa och trovärdiga ögonvittnen som har skrivit Bibelns böcker eller om det är några odefinierade "pedofilpräster" som har gjort det. Den som säger det du säger här visar med all önskvärd tydlighet att han inte bryr sig om sanningsfrågan överhuvudtaget.

      "OM gud finns, så borde det ju rent logiskt vara samma gud som alla andra religioner har"

      Detta är fullständigt halsbrytande. Varför skulle det vara logiskt? Tvärtom: Om de gudar som porträtteras i de olika religionerna är olika varandra (och i de flesta fall direkt motsatta varandra) är detta, rent logiskt, ett bevis för att det inte är fråga om samma gudar/Gud.

      "Du säger ju själv att kristendomen är den enda rätta religionen. Därmed säger du ju själv att alla andra religioner är falska."

      Ser man på! Ett rätt av tre! Inte illa! Men detta är en logisk följd av det ovan nämnda. Om alla religioner säger olika saker kan bara en ha rätt. I så fall är det väl mest troligt att den som kan kollas upp (och som håller när man gör det) är den som har rätt? Om du alltså vill hålla dig på logikens område (som omväxling).

      Radera
    22. Eftersom du inte tagit till det samma svar du fått upprepade gånger, så kommer du knappast att förstå det nu heller. Man kritiserar inte, man hånar inte, man utpekar inte personer för olikheter man vill hitta. Det lär föräldrar sina barn (inte peka på folk) och det är vi i skolan. Det finns inga undantag som om man kan klistra på termen "fenomen" på människor och köra på med sin propaganda. Om man inte kallas för Bröder av Odin eller tagit sig friheter som ett visst parti gjort. I religiösa sammanhang sitter inte präster i predikstolar och hånar personer heller, men det gör du. Du har upprepade gånger visat att det är inte hbqt som offentligt är udda, utan du. Skulle du röra dig ute på stan, i skolorna, skulle du inse att hbqt syns ingenstans, ingen skyltar med det. Du igen har nog så många gånger skyltat med vad du gått och tänkt på under dagarna...

      Radera
    23. Anonym 07:11. "I religiösa sammanhang sitter inte präster i predikstolar och hånar personer heller, men det gör du."

      Igen: Ge mig ETT enda exempel på när jag skulle ha hånat någon person. Namngiven eller icke namngiven. DET HAR INTE SKETT. Du fantiserar. Men skadliga fenomen måste få avslöjas och utmanas. Om det inte är tillåtet kan vem som helst hitta på vilka skadliga saker som helst och få samhället med på noterna. Förstår du inte detta? Du, liksom alla andra, måste klara av att skilja på sak och person. Gör vi inte det får vi stänga ner all offentlig diskussion och samhället kommer att perverteras snabbare än du hinner säga hej.

      Radera
    24. Man tänker om detta är helt på sant....

      "Men skadliga fenomen måste få avslöjas och utmanas."

      Här gäller det ju dig Kristian, du är skadlig för många människor, du generar hat och hån bland dina egna gentemot hbqt och det är skadligt.

      "Om det inte är tillåtet kan vem som helst hitta på vilka skadliga saker som helst och få samhället med på noterna. "

      Vad tror du att du är? Låtsas du vara samhällets moraliska röst kanske? Det är så mycket idioti i så få ord så man vet inte ens var man ska kommentera.

      "Om det inte är tillåtet": det är inte tillåtet, Halla-aho har blivit dömd i en rättegång. Säger hets mot folkgrupp dig nånting? Om inte, får du kicks av att skriva om homosexuella?


      "vem som helst hitta på": du hittar själv på en hel massa, men du kanske saknar censur i vårt land? Klart att vem som helst ska få hitta på vad som helst, vad tror du? En helt annan sak är vad du i blindo anklagar hbqt-människor för att hitta på, det är tveklös lögn från din sida.

      "skadliga saker ": hur mycket skadliga saker finns det inte, konservativa religiösa ivrare som lägger sig i saker de inte har något att göra med eller har det minsta kunskap om, det är skadliga saker.

      "få samhället med på noterna": du avslöjar dig själv med att du vill få samhället med på dina noter, inbilla dig inte att inte människor idag använder sin egen hjärna snarare än följer någon predikant som värre blindbockar.

      "skilja på sak och person": just det har du verkligen svårt med. Låtsas du som om hbqt är en "sak" kanske? Utan människor finns inte hbqt, så där går din logik så åt skogen så det brakar.

      "samhället kommer att perverteras ": vet inte vilken vuxenunderhållning du tar allt från, men hbqt är någonting annat. Hur menar du nu då att samhället skulle perverteras? Är det så att då du går i Jeppis så ser du par som offentligt knasar på i gatuhörnen? Eller har hbqt armbindlar så man ska klara av att fantisera hur just det paret idkar sex? Kommer de måntro och ber dig komma med på en trekant? Det tror jag verkligen inte. Ingen i samhället ser nånting av allt det du försöker yla om, det är bara nånting som snurrar riktigt hårt i ditt huvud allena.

      -micke

      Radera
    25. Jag vill göra eventuella läsare uppmärksamma på ovanstående kommentar. Den är ett praktexempel på hur fruktansvärt snett det kan gå när en människa låter sig bedras av dagens propaganda. Det är fruktansvärt sorgligt.

      Radera
    26. Det var ju ett svar som saknar motstycke: sakligt, förnämnt, förklarande och förtroendeingivande. Men på allvar, du blev ju mållös otroligt snabbt...

      -micke

      Radera
    27. Micke. Ja, jag blev faktiskt mållös. Man kan bli det av flera olika orsaker.

      Radera
    28. Läs gärna vidare om dårar ! https://classic.biblegateway.com/quicksearch/?quicksearch=d%C3%A5ren&qs_version=SFB15

      Radera
    29. Ordspråksboken 12:15
      Kristian tycker själv hans väg är rätt, vis är den som lyssnar till råd.

      Ordspråksboken 12:16
      Kristian visar genast sin vrede, klok är den som döljer en skymf.

      Ordspråksboken 14:3
      I Kristians mun är högmodets käpp, men de visa bevaras genom sina läppar.

      Ordspråksboken 17:10
      En tillrättavisning tar mer på den förståndige än hundra slag på Kristian.

      Ordspråksboken 18:2
      Kristian frågar inte efter förstånd, han vill bara uttrycka sina tankar.


      Den sista ska jag ta till mig...

      Ordspråksboken 14:7
      Håll dig borta från Kristian, du finner aldrig förstånd på hans läppar.


      -micke

      Radera
    30. -micke. På vilket sätt blev du lyckligare av att hoppa på bloggarens person på detta lumpna sätt? På skolgården brukar det heta att den som blir utan argument tar till nävarna. I bloggvärlden tar den som blir utan argument till personliga påhopp. Så dina kommentarer har sagt mera om dig än om bloggaren.

      P

      Radera
    31. @micke, du misshandlar Guds ord å det grövsta ! Ord som är menade för att vi ska rannsaka oss själva i förhållande till vad vi i oss själva är värda ! Nu sätter du dig själv till domare över Kristian ! Här kan man verkligen tillämpa det Gudsord som säger "Döm inte, på det att du inte själv ska bli dömd" ! ( Som annars missbrukas titt som tätt... )

      Radera
    32. P, du påpekade ju ingenting då anonyme 22:44 gjorde påhoppet med "dåren" i tankarna, det är ju lumpet det också, inte sant?

      -micke

      Radera
    33. Sökte nyss på "O låt mig få vara en liten kvist, på vinträdet ditt o Jesus Krist, en plats på dess stam helt nära mig giv" , ... Hur gärna vi än vill medverka så vill Herren ensam ha äran ! Många goda sångförslag kom dock fram !... https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_psalmer_efter_inneh%C3%A5ll

      Radera
    34. @micke, "påhoppet" mot dåren, Vem står över allting ? Vem har skapat jorden och allt som därpå är ? "anonym 22:44" har inte av sig själv gjort ngt "påhopp" , jag förmedlade endast vad Guds ord förtäljer ! Så fick också en predikant en gång höra, "Du var hård i dina ord", men sanningen var att det var vad Guds ord i sig självt förtäljer om oss människor !

      Radera
    35. https://www.youtube.com/watch?v=FaSSMYuYTIQ

      Radera
    36. Inte gjorde jag heller något annat påhopp än förmedlade ordspråksboken. Verkar vara vanligt bland er hardcore-troende att ni inbillar er att ni står över alla andra, ni får nog handla precis som ni vill, men ack och ve om ni får samma behandling tillbaka, då är ni inte sena att leka martyrer...

      -micke

      Radera
    37. -micke. Du gjorde nog mycket mera än "förmedlade ordspråksboken". Du smädade och hånade. Det har ingen annan gjort här, så du står nog i din egen klass.

      Radera
    38. Kristian hånar och smädar regelbundet ofta, men ni troende inbillar ju att ni är felfria och bättre än andra, så det är ju svårt att se bjälken i sitt eget öga...

      -micke

      Radera
    39. Upp till bevis micke ! Du skrev "Kristian hånar och smädar regelbundet ofta", nu letar du reda på Kristians hån och smädande !

      Radera
    40. Hittar du ingenting så är det ett tydligt tecken att ni troende är så självgoda så ni kan aldrig tro det är fel på er själva.

      Du svarade aldrig på min fråga om du tyckte att även den ursprunlige delaren av länken till dår-citaten var hånande. Men det var ju väl du själv, som säkert är fullkomlig.

      -micke

      Radera
    41. "Hittar du ingenting"... Nu var det DU som skulle visa var ngnstans Kristian hånar och smädar !!! Svaret har du fått men det dög inte... "dår-citaten" är Guds egna ord och hånar oss gör Han nog INTE ! Däremot välkommnar Han varje syndare som bekänner sin skuld, är du berädd att bekänna DINA synder ?

      Radera
    42. Heh, precis som Kristian undviker du min fråga som jag ställde först. Undviker du svara för att du vet att du har fel?

      Vad är det för vits för er att bekänna synder då ni ändå beter er vidrigt hela tiden?

      -micke

      Radera
    43. @micke, dethär är allvarligt ! Du kastar stenar omkring dig hejvillt utan att se bjälken i ditt eget öga ! Läs Joh 8:7 ! På den tiden vek alla undan för Jesu ord om att kasta första stenen, idag står du som den förste att stena sanningssägare ! Jag är långt ifrån fullkommlig... "av fyllhundar och spädabarn" får man höra sanningen.....

      Radera
    44. @micke, "beter er vidrigt hela tiden", snälla du !, visa nu för en gångs skull var Kristian skulle ha "hånat & smedat" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Radera
    45. Läs och begrunda ! http://betrakt.blogspot.com/2014/12/gud-vill-ingen-syndares-dod-darfor.html

      Radera
    46. Frågade två gånger om ordspråken där P försökte få mig att framstå som en dåre, men du slingrar dig som en orm, eller så har du inga egna ord eller åsikter längre...

      -micke

      Radera
    47. -micke. Var har jag försökt få dig att ´framstå som en dåre´? Det har jag inte gjort. Men du klarar det ganska bra på egen hand, må jag säga.

      P

      Radera
    48. P, du gjorde det kanske inte tidigare, utan det kan ha varit nån annan, men du gjorde det nu.

      Det är just det här jag upplevt bland troende, likt fariseer tror man sig vara bättre och som om vanligt beteende inte gäller en själv, och det besannades än en gång. Jag är nöjd med det här

      -micke

      Radera
    49. Micke. Nu måste jag nog verkligen säga att du har tagit på dig offerkoftan fullständigt i onödan. Om det är någon här som har betett sig illa så är det du. Jag hittar INGET vänligt bemötande i det du skriver. Tvärtom var din inledande kommentar av sådan art att den förtjänade precis allt ovett den har fått.

      Radera
    50. Kristian, i din kommentar säger du först att ingen har betett sig illa, men i sista meningen gör du en tväromvändning och säger att det förtjänade ovettet.

      Då man inte är ärlig borde man ha stenkoll över vad man yppar...

      -micke

      Radera
    51. -micke. "Kristian, i din kommentar säger du först att ingen har betett sig illa"

      Var säger jag det? Jag är, tvärt om, väldigt tydlig med att det faktiskt ÄR någon som har betett sig illa här. Du.

      Radera
    52. Tre gånger frågade jag en enkel simpel fråga, och fortfarande låtsas ni som om det regnar och vänder bort den diskussionen. Men lugn, eftersom ni inte kan så behöver ni inte svara... :D


      -micke

      Radera
    53. -micke. Svaret på din fråga är så självklart att ingen anser sig behöva svara på det. Ser du, när man framträder anonymt (och ja, det göra man också trots att man signerar sina inlägg - annars: tack för att du gör det, detta gör att diskussionen blir mera överskådlig) kan man inte på samma sätt "hånas och smädas" som när man framträder under eget namn.

      Radera
  3. Det är en svaghet hos enskilda skrivstycken att de sällan förmår ta upp helheten ifråga om vad som är avfällig kristendom: fega i bekännelse och hedniska, trollkarlar eller häxmästare med gifter lögnare, mördare dråpare och tjuvar och otuktiga: alla slags äktenskapsbrytare och otuktiga samt styggelser avgudadyrkare varinom finns girigheten och sådana som älska och göra lögn; om alla dessa och får vi anta även människosäljare står skrivet i uppenbarelseboken Johannes uppenbarelse att sådana som förblivit i dessa synder inte kommer in i himlen utan kastas i den brinnande sjön eller helvetet. Då vi läser om vem som är modern till hororna och homosexuella som är förslavade ännu värre än vanliga otuktiga och att hon den stora skökan den avfälliga kristenheten som fött dem genom övergrepp( det är inte en regel att alla som utsätts för övergrepp blir sådana) och att den stora skökan rider på vilddjuret; den kulturteknik som råder i olika tider så förstår jag att när jag för några år sedan undrade om man i it-tekniken inte kunde sålla bort det otuktiga nakna och det styggeliga råa ur kommunikationskabelns ljustrådar så fastnade texten, vilket tyder på att också vålds och kulturnissarna har ett visst intresse av att inte rensa. Filmerna från tjugo och trettiotalet som i sitt snusk var orrsak, en av orsakerna till andra världskriget de togs i beslag och skulle vara förbjudna men de finns där. Själv har jag upptäckt en sjäksligmekanisk sändningsteknik med avsikt att få mig på skitigt humör oftast är det bror valtr i jakobstad som slösar telefon- eller annan radioräkning. Det är ju så att när jag inte själv är aktiv på internet så märkr man vad andra sysslar med mot andra.

    SvaraRadera
  4. Också om ma tar bort och i ond andes vilja förändrar Bibeluppenbarelsen och dess ord och meningar tas himlalöftet bort och ddet goda eviga livet är puts väck.

    SvaraRadera
  5. Ifall det skulle finnas en "riktig" religion skulle det inte kallas religion utan vetskapen om gud. Nu finns inte molngubben så alla religioner har fel, även din religion.

    Du nekar alla andra religioner så som alla andra nekar din och ingen av er kan bevisa att just er gud är riktig.

    Ni är beredda att ta livet av era "motståndares" barn bara för en fantasifigur ni tror finns i himlen. Var i himlen skulle hen finnas och hur kommer ni dit tror ni efter ni ligger i trälådan 2 meter i marken?

    Kristian, du svarar aldrig på konkreta frågor för du vet att svaren är korkade på de uppenbart korkade bibliska "sanningarna"

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Vet du alls vad vetenskap är och var vetenskapens gränser går? Det verkar inte så. Vetenskapen kan inte ta ställning till gudsfrågan överhuvudtaget.

      "Du nekar alla andra religioner så som alla andra nekar din och ingen av er kan bevisa att just er gud är riktig."

      Nej, det är förvisso sant, men det finns religioner som kan undersökas vetenskapligt (eftersom de kommer med historiska påståenden) och sådana som inte kan undersökas. De senare kan vi genast förkasta, men de tidigare behöver vi, om vi är ärliga i vårt uppsåt, undersöka.

      "Kristian, du svarar aldrig på konkreta frågor för du vet att svaren är korkade på de uppenbart korkade bibliska "sanningarna"

      Var har du glömt glasögonen? Jag sätter en hel del tid på att besvara konkreta frågor här på bloggen. Men du vill tydligen inte se det heller.

      Radera
  6. Två bibelord som talar sitt tydliga språk.
    Bibeln är och förblir det enda rättesnöre vi har och ska hålla oss till.

    Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet, så att gudsmänniskan blir fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.
    (2 Tim 3: 16-17)

    Summan av ditt ord är sanning. Dina rättfärdiga domar är eviga.
    (Ps 119: 160)

    Om man bara lyckas lägga sina egna förutfattade meningar åt sidan och lyssna in vad Gud säger i sitt ord, så kan nog sanningen bli uppenbar för var och en, för: Om någon av er brister i vishet ska han be till Gud, som ger åt alla villigt och utan att kritisera, och han ska få. (Jak 1: 5)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thomas. Först kunde man ju lära sig att räkna. Om man vill vara trovärdig. Du har tre bibelord, inte två. Ok?

      Jag har redan skrivit många saker här på bloggen som inte för så länge sedan skulle ha kostat mig hälsan och livet på de mest grymma sätt. Så är det fortfarande i vissa delar av den här världen. Idag har de flesta människor ändå insett ondskan hos den bok som du anser borde vara landets rättesnöre och övergett dårskapen och vi har fått en mycket mer öppen, jämlik och humanistisk tillvaro. Men du vill väl ha tillbaka den grymma historien förstår jag.

      Q

      Radera
    2. Q. Du fortsätter att blanda friskt. Det du talar om är inte Bibeln och den kristna tron utan Koranen och Islam. Men du bryr dig kanske inte i att det är två väsensskilda saker?

      Radera
    3. Kristian. Visst pratar jag om bibeln. Men, du känner väl inte så bra till historien... Eller så är du bara löjlig och retsam...

      Q

      Radera
    4. När rätt blir fel och fel ska vara rätt !........

      Radera
    5. Q. "Jag har redan skrivit många saker här på bloggen som inte för så länge sedan skulle ha kostat mig hälsan och livet på de mest grymma sätt. Så är det fortfarande i vissa delar av den här världen."

      Ingenstans i den här världen riskerar du ditt liv för att du hånar den kristna tron. Detta gäller islam och delvis buddism och hinduism. Men inte den kristna tron. Historiskt sett är det annat - på medeltiden när världslig och andlig makt hade sammanblandats och kyrkliga ledare slog vakt om sin världsliga makt kunde det hända att den som utmanade dem råkade illa ut. (Jan Hus som ett exempel. Martin Luther skulle ha råkat ut för samma sak om han inte blivit kidnappad...)

      Men som sagt så blandar du friskt, och det visar bara att du inte behärskar ämnet du diskuterar. Alternativt att att du medvetet ljuger. Men jag väljer att tro gott om dig så jag går på det första alternativet.

      Radera
    6. 2 Bibelord om att Guds ord är sanning.
      Det tredje gäller att vi kan finna Guds vishet om vi är villiga att lägga våra egna förutfattade meningar åt sidan.
      2 + 1 = 3, det är sant.
      Trovärdig, eller ej tror jag inte handlar om jag kan räkna eller inte. Dessutom är det inte jag som skall vara trovärdig, utan Guds ord, som bibelorden ovan pekar på, för:
      Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och genomtränger tills det skiljer själ och ande, led och märg, och det dömer över hjärtats uppsåt och tankar. (Hebr 4: 12)

      Radera
  7. Thomas citerar "Om någon av er brister i vishet ska han be till Gud, som ger åt alla villigt och utan att kritisera, och han ska få"

    Det är lätt att läsa och rabbla texter, men det hjälper inte någon.

    Hela USA hade en nationell bönesöndag för att få hjälp och bönesvar av den fromma och allsmäktige guden. Efter det har dödssiffrorna bara ökat fasansfullt och människor (mest gamlingar) dör som flugor, kvävs ihjäl ensamma i sina respiratorer och ropar och ber om nåd av sin gud. En vecka senare ligger de i säckar och grävs ner i massgravar. Just fina bönesvar eller hur, samma svar får muslimer, hinduer och de som ber till granens katt.

    Det om bönesvar... med andra ord, alla religioner är falska även din...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. För tionde gången: Det är inte så en religions sanningshalt mäts. Men du går på som en trasig grammofonskiva, som någon konstaterade.

      Radera
    2. Kanske var det Ole som nu är hemma hos vår himmelske Far ? Slutligen befriad från alla jordiska bekymmer och har förmånen att få instämma i den himmelska kören ? "Må vi alla där få mötas efter slutad pilgrimsfärd" !!!

      Radera
  8. Kristian, det är intressant att man nu helt vetenskapligt ska forska i bönesvar för olika religioner. Finns det nån som svarar så borde det vara lätt att forska nu är pandemin härjar i hela världen. När en viss religions gud svarar på bönerna kan vi statistikt tydligt se vilken religion som har en gud som svarar, eller hur? Om ingen svarar ber vi till fel gud eller så finns hen inte.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. eller så finns det, som jag sagt redan många gånger, ett tredje alternativ. Alltså att den Levande Guden inte låter sig frestas eller kommenderas. Han svarar på uppriktiga böner, men sånt här trams torde han knappast nedlåta sig till.

      Radera
    2. "Guden inte låter sig frestas eller kommenderas. Han svarar på uppriktiga böner"

      Kan du utveckla och bevisa påståendet?

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Jag har ett förslag för dig: Sätt dig ner och läs Guds ord. Låt lagen överbevisa dig om att du är en syndare i behov av nåd. Lyckas inte det kan du be till Gud om nöd över din synd. Sedan kan du be honom frälsa dig. Om du är uppriktig i dina böner ska du se att du kommer att få svar. Men ta dig i akt! Bara den som är beredd att offra sitt liv som det är just nu ska försöka sig på detta. Den Levande Guden låter sig inte gäckas eller frestas!

      Radera
    4. Jag visste ju det, det går inte...svar på min fråga

      Eflop

      Radera
    5. Eflop. Detta är en sak som inte kan bevisas. Det måste upplevas och sedan kan man, som jag gör, säga att "jag vet". Står man på sidan och tittar så kommer man aldrig att förstå.

      Radera
  9. Jag tycker det är intressant att de som vet sig tro rätt själva ofta kör på med dubbel standard.
    T.ex. att man samtidigt som man inte vill välkomna troende homosexuella i den kristna gemenskapen så kan man understöda en omgift i valet av ledare för församlingen/stiftet.
    Jag förstår inte varför man vill uppmuntra till sådant beteende. Det förstör synen på äktenskapet. Är äktenskapet så lite värt?

    N.

    SvaraRadera
    Svar
    1. N. I val av biskop ska elektorerna välja mellan de som är uppställda. Då blir det alltid fråga om en bedömning av vem som är mest lämplig.

      Radera
    2. Du blev inte bedömd som lämplig präst, säger inte det dig nånting? Som om att kanske du tolkar saker och ting helt annorlunda än de som bedöms som mest lämpliga?

      Radera
    3. Anonym 07:22. Du vet givetvis inte vilka saker som diskuterades när jag pratade med biskopen. Jag vet, och på basen av dessa diskussioner kan jag säga dig att det det faktum att jag inte blev präst säger är att vår kyrka har avfallit från Bibeln. Vår kyrka bryter mot kyrkoordningens första paragraf. Det säger inte mera, och inte mindre.

      Radera
    4. Just det, hela kyrkan har fel, och du ensam har rätt. Så måste det vara, kan ju inte finnas nån annan förklaring...

      Eller jo, förklaringen är ju nu bara den att du tolkar många saker helt fel och du är inte kapabel att förstå det.

      Radera
    5. Anonym 12/5 10:28. Bloggaren står verkligen inte ensam. Han står tillsammans med hela den historiska kristenheten och med de flesta av de stora kyrkorna i dag. Det är bara en del obskyra kyrkor, som våra egna här i Norden, som har irrat iväg på världens vägar.

      Radera
    6. Anonym 10:28. Anonym 12:34 säger vad jag skulle ha sagt om jag hade hunnit och kunnat. De som går emot Guds ord i ämbetsfrågan och i vigselfrågan är i själva verket en försvinnande liten minoritet.

      Radera
    7. Kristian. Modigt (högmodigt) att tillrättavisa biskopen. Kanske vi alla borde lämna kyrkan och låta Kristian ensam sitta där. Han kunde ju döpa om sin religion till Krist-insanity till exempel.

      Q

      Radera
    8. Q. Har du alls läst de senaste kommentarerna?

      Radera
    9. Kristian Messias Nyman har ju även kritiserat påven, kanske är den katolska kyrkan obskyr också.

      Överlag är det inte normalt att gå med dylika grandiosa tankar om sig själv...

      Radera
    10. Q. Kan det kanske vara så att du läser in saker här som inte finns? Det skulle ju inte vara första gången...

      Radera