fredag 29 maj 2020

Ingen ände på idiotin

En äldre släkting till min hustru konstaterade att vi borde införa inreseförbud från Sverige permanent. Och då inte p.g.a. Corona-smittan, utan p.g.a. av de fullständigt galna tankar som tillåts dominera i det svenska idélandskapet. Många av dessa baserade på den s.k. tredje vågens feminism. Nå, nu kan, och får, man givetvis inte generalisera. Det finns många svenskar som inte är drabbade av detta tankevirus, liksom det också finns många svenskar som inte är drabbade av Coronaviruset. Men kanske någon form av idékarantän också vore på sin plats?

Nåja, skämt åsido. Idéer stoppas - i motsats till riktiga virus - inte av gränser och gränskontroller. Speciellt inte i tider av ett öppet internet. Dessutom finns det samma viruset förstås också redan här hos oss. Det har t.o.m. ibland invaderat kommentarfältet på denna blogg. Men inte desto mindre är det viktigt med smittspårning och behandling. Med behandling menar jag i detta fall att skadliga tankar avslöjas och avväpnas.

Nu är jag ingen vän av varken den svenska Melodifestivalen, eller ESC heller för den delen, och jag betraktar det som en stor vinst att årets upplaga av denna normkritiska kavalkad/festival är inställd. Men likväl kan jag inte låta bli att notera att SVT och Melodifestivalen planerar att fr.o.m. 2022 införa könskvotering när det gäller upphovsmännen (får man använda det ordet längre?) till de sånger som ska delta. Om det finns flera än en upphovsman MÅSTE en av dessa vara en kvinna. Omvänt torde detta givetvis inte gälla.

Psykologen David Eberhard är en av de som är ytterst kritisk till förslaget. Han säger, helt riktigt, att jämställdhet handlar om att ge båda könen samma möjligheter. Inte att gynna ett kön på det andra könets bekostnad. Vilket det alltså uttryckligen är fråga om här. På en direkt fråga om detta inte riskerar att sänka kvaliteten på bidragen kontrar SVT med att säga att det har funnits en "snedfördelning" mellan könen när det gäller upphovsmännen och att de tror att detta kommer att gynna båda könen. Notera alltså att varet på den direkta frågan uteblev. SVT säger dock att de tror att det inte kommer att påverka kvaliteten.

Det finns förstås ändå en möjlighet för ett bidrag med endast manliga upphovsmän. Om någon av dem en dag känner att han är en kvinna i en mans kropp litar SVT på hans, ursäkta hennes (!), ord och släpper således igenom bidraget. Allt är tydligen möjligt i en värld där tredje vågens feminism ställer agendan!

11 kommentarer:

  1. Utan dina gelikar skulle feminismen varken finnas eller behövas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:55. Jag beklagar att du blivit så i grunden vilseledd. På riktigt.

      Radera
  2. Och vem fällde den kloka kommentaren?
    Du behöver inte svara om du inte vill, jag får nog reda på det ändå...

    Anders Österbacka

    SvaraRadera
  3. Och vad hade Österbacka (eller vad du nu heter på riktigt, lika anonyma är vi bägge två men du hade ju förstås lagt ut ett bete för att veta vem som googlar dig :D ) tänkt göra med den informationen då? Skrida till olagliga aktiviteter? Eller tänker du att du kunde skrämma till självcensur?

    Men din reaktion då, om nån hade fel i sina påståenden, så kan man ignorera eller försöka korrigera. Om påståendet var korrekt, finns andra alternativ, antingen att dementera, misskreditera skribenten eller hota till tystnad. (Trump har ytterligare några metoder i bagaget)

    Vad är fel med min kommentar? Kristian vill ju inte ha könskvoteringar, kvinnan ska stå vid spisen, tiga och le, och så vidare. Det är väl ingen hemlighet? Står du inte bakom det nu plötsligt då min kommentar avslöjade det som mindre rumsrent år 2020...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag heter det, jag är släkt med Kristians fru och ville bara helt enkelt veta vem i vår släkt som sagt att det borde införas reseförbud från Sverige!
      Anders Ö

      Radera
    2. Kommentaren var alltså riktad mot Kristian , inte mot den anonyma kommentaren.
      A.

      Radera
    3. Har det inte redan varit inreseförbud?

      Radera
    4. Hej på dig Anders! Så mycket kan jag säga att du inte är släkt med den som yttrade den något skämtsamma kommentaren. Han vet nog, liksom jag ger uttryck för i texten ovan, att man idag inte kan stoppa dumma idéer genom att stänga en gräns. Vad sedan gäller Coronan så anser jag nog att svenskar är välkomna, men något virus vill vi förstås inte ha hit. Så jag menar att tvåveckors karantänen absolut är på sin plats. En sådan fungerar på virus, men knappast på galna idéer...

      Radera
    5. Hej och tack för ditt svar!
      de senaste månaderna har inte varit helt enkla. Utan kristen gemenskap, och sedan kan jag redogöra för vad jag gjort varje kväll sedan 17.3 - jag har suttit ensam hemma. De senaste tiden har jag börjat längta efter ett långt sommarlov i fäderneslandet. Så du kan ana att jag satte morgonkaffet i vrångstrupen då jag läste ditt senaste inlägg. Det är ju inte bara jag i släkten som emigrerat, och att ens egen släkt inte vill ha hit oss lät absurt...
      Tack för ditt svar, och om vi ses ska jag se till att det sker på ett säkert tidsavstånd! Ha det gott!

      Anders

      Radera
    6. Anders. Ja, jag förstår nog att det inte har varit lätt. Den här situationen tär nog på oss alla, både socialt och ekonomiskt, och för er som emigrerat till landet uti väster är det säkert värre än för de flesta.

      Men som sagt handlar denna text om de, vilket vi ju säkert båda anser, galna idéer som speciellt den tredje vågens feminism låter drabba oss. Som sagt kunde jag inte bry mig mindre om vad SVT gör angående Melodifestivalen, men man får förmoda att dessa samma idéer i förlängningen kan börja drabba också sådant som har betydelse.

      Jag hoppas vi får möjlighet att träffas i sommar!

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera