tisdag 5 maj 2020

Blinkers

Det har blivit ganska mycket filmtittande här hos oss under den här tiden när samhället har varit nedstängt. Jag hittade den lokalt producerade filmen "Blinkers" på Yle Arenan, och eftersom den är filmad i trakten och det figurerar en del kända ansikten i den kunde jag inte låta bli att se den. Jag borde kanske ha låtit bli. På fullt allvar så har "Plan 9 from Outer Space" fått en konkurrent! Eller det var min åsikt ända tills jag insåg att "Blinkers" är en parodi på action- och splatterfilmer. När jag insåg det förändrades min syn på filmen i grund.

Det är oerhört modigt att försöka sig på ett sådant grepp! Det finns förstås saker som kunde förbättras, framför allt kunde det framgå tydligare att det faktiskt rakt igenom är fråga om en parodi. Som det nu är blir det inte så tydligt förrän i de avslutande scenerna. Men när man inser det (om inte förr så när sonen till styrelseordföranden blir kluven i två delar...) faller alla bitarna på plats. Allt från det otroligt tunna manuset, den o e r h ö r t styva dialogen till den många gånger fruktansvärt överdrivna bakgrundsmusiken (som dränker dialogen vid ett flertal tillfällen) – allt är en parodi! När jag insåg det insåg jag också varför filmen kan få en sexa i IMDB-betyg.

"Blinkers" finns på Arenan ännu ett drygt halvår, så det finns gott om tid att se den för den som vill se en lokalproducerad parodi med mycket blod. Jag kan kanske inte rekommendera den (speciellt inte för den som ogillar dåliga splatterfilmer), men om du inte har något annat att göra och vill se en lokalproducerad parodi och kanske få en del skratt så varför inte? Men om du ser den: Kom ihåg att det är en parodi, annars fastnar nog skrattet i halsen. Eller så kan du välja att se "Lilla huset på prärien" på Arenan i stället. När jag tänker efter så kan jag nog rekommendera att du gör det. Det tror jag vi ska göra.

12 kommentarer:

  1. Lilla huset på prärien är jättebra! Har hela serien på dvd! :)

    Cecilia

    SvaraRadera
  2. Eller om man är patriot så ser man på "Metsolat", https://arenan.yle.fi/1-3882352

    SvaraRadera
    Svar
    1. Också "Stormskärs Maja" är bra !, https://arenan.yle.fi/1-4435636 Har både Metsolat och Stormskärs Maja på dvd :)

      Radera
  3. Denhär kan också rekommenderas ! https://www.youtube.com/watch?v=yCt7ExtArv0 Ge gärna Ingela Hjulfors Berg mera visningar !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gråtvarning ! Började just se Ingelas film på nytt...

      Radera
  4. "4) Låt du ditt ansikte Herre, lysa då vi har det svårt
    Låt oss få vila i nåden, även då livet är hårt
    Livsloppet anar vi föga, långsamt och stilla vi gå
    tills vi en dag i det höga, inför ditt ansikte stå." !!! https://www.youtube.com/watch?v=nYjIklxnOPU

    SvaraRadera
  5. Dokumentärfilmen

    "När livet var lite värt"

    av Tor-Anders & Inger Nygård
    där våra veteraner berättar om
    sina upplevelser under kriget. , http://www.loffe.net/kort-nytt-mainmenu-63/1410-litteratur-film-och-musik-till-salu

    SvaraRadera
  6. Tack för alla tips! Metsolat har jag aldrig sett Jag såg nyheter och sport på finska när jag var liten, och så lärde jag mig språket, men några finska serier har jag inte sett. Jag vet inte varför. Stormskärs-Maja är bra. Där finns också den lokala anknytningen för oss finlandssvenskar. Resten av tipsen får jag försöka kolla upp!

    SvaraRadera
  7. Blnkers har ett stort fel sm den delar med de flesta finska filmer. Varje dialog övergår väldigt snabbt i att någon skriker. Våra filmmakare verkar inte känna till hur en vanlig finländsk dialog fortlöper. Finländsk film gör konsekvent nidbilder av oss. Tröttsamt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. PAtrik. Det är säkert som du säger. Jag ser bara så oerhört lite inhemsk film så jag kan knappast bedöma det. Klaus Härös filmer är ett undantag, de har jag sett de flesta av och de är lågmälda och har ofta ett bra budskap.

      Radera
    2. Jo Härös filmer är lite annorlunda. Visst var det en lite hetlevrad kvinna i "Post till pastor Jakob" också men överlag lugn konversation. Det var en bra film med en liten knorr på slutet.

      Radera
    3. Patrik. Jag har faktiskt inte sett "Okänd mästare" ännu, men av vad jag har hört så tycks idén vara mycket intressant. Jag ser fram emot att se den.

      Radera