lördag 2 maj 2020

Om att ta avstånd från en gud som inte finns

När jag läser olika kristendomskritikers alster och hör vad de säger – det samma gäller för övrigt också här på bloggen – slås jag ibland av en oerhört otrevlig insikt. Denna insikt handlar om vad det är dessa kritiker i själva verket tar avstånd ifrån när de påstår att de tar avstånd från kristendomen, Bibeln och den Gud som uppenbarar sig i Bibeln. Som jag skrev som svar på en kommentar av signaturen "Q" för ett par dagar sedan i vilken han självmant bekände att hans kunskaper angående den kristna tron är synnerligen bristfälliga: "Det som är mest beklämmande i ditt (och liknande) fall är ju att den tro och den Jesus ni tar avstånd ifrån inte är den tro och den Jesus som finns utan en egen nidbild av de samma."

Låt mig klistra in ett lite längre, och mycket välkänt, citat av dagens kanske mest kände kristendomskritiker Richard Dawkins: "The God of the Old Testament is arguably the most unpleasant character in all fiction: jealous and proud of it; a petty, unjust, unforgiving control-freak; a vindictive, bloodthirsty ethnic cleanser; a misogynistic, homophobic, racist, infanticidal, genocidal, filicidal, pestilential, megalomaniacal, sadomasochistic, capriciously malevolent bully."

Är det någon som känner igen Bibelns Gud i dessa ord? Nej, jag tänkte väl det. Problemet är att Dawkins och hans gelikar läser Bibeln med en felaktig förförståelse. De utgår ifrån att den Gud de läser om inte existerar och att den bild som ges av denne icke-existerande Gud är sådan som beskrivs i citatet ovan. I den mån de alls läser Bibeln, vill säga. De flesta har knappast gjort det ens utan i stället läser de vad kritiker som Dawkins säger OM Bibeln och om Gud. När de gör det är det inte alls så konstigt att de fullständigt missar vem Gud är.

Vad gäller Dawkins gud, eller rättare sagt hans bild av Gud, så tar också jag avstånd ifrån honom. En sådan gud som Dawkins beskriver finns helt enkelt inte, och sådana gudar (läs: avgudar) ska vi förstås som kristna ta avstånd ifrån. Det är förstås sant att det finns en hel del i speciellt det gamla testamentet som är svårt att förstå. Krig, blodsdåd, stränga krav på lydnad, lagar och bud som för dagens människor ter sig både hårda och omöjliga att hålla. Och så vidare. Om vi läser om dessa saker med en felaktig förförståelse, och speciellt om vi läser det för att hitta fog för ett avståndstagande, kommer vi aldrig att begripa oss på det.

Men det finns faktiskt ett annat, och riktigare, sätt att läsa GT. Vi kan läsa GT med en RÄTT FÖRFÖRSTÅELSE. Vi ska läsa GT med Jesus-linsen framför ögonen! När vi gör det kan vi förstå de annars svåra och i vissa fall t.o.m. obegripliga sakerna vi möter i GT. Varför ska vi läsa på detta sätt? Jo helt enkelt för att det är det riktiga sättet att läsa GT! Jesus är lagens uppfyllelse och fullbordan. Dessutom säger han det själv: GT handlar om honom! (Joh. 5:31-47)

Några exempel: Den kanske hemskaste berättelsen i GT handlar om när Abraham skulle offra sin son Isak. Detta är en fullständigt avskyvärd historia! Men när vi läser den med Jesus-linsen för ögonen blir den genast begriplig. (Abraham fick order att skona sin son, Gud skonade inte sin egen son. Det är så Guds barmhärtighet och hans nåd fungerar.) Berättelsen om hur Israels folk skulle utrota alla hednafolk i det land de erövrade är en annan historia som dagens människor har mycket svårt med. (Dawkins inberäknad. "Ethnic clenser" kallar han sin gudabild utifrån detta.) Men igen: Läs detta med Jesus-linsen för ögonen! Gud skulle förbereda ett folk som var berett för hans inträde i världen. Lägg därtill det som talas om att "fylla sina synders mått" (1Mos. 15:16 och 1Thess. 2:16) så blir det också mycket mera begripligt. Gud är nådig och stor i mildhet, men en dag kommer det ändå en gräns för hur länge han kan kalla ett folk till omvändelse. En dag kommer det en gräns för hur mycket lidande maktlystna och grymma människor tillåts orsaka andra. Det är också intressant hur det ofta är de som ropar högst om varför Gud tillåter svält och lidande som också har svårast med GT:s berättelser om vad som hände när Gud slutligen grep in och förhindrade ytterligare lidanden! Det är smått komiskt att de inte inser sin egen oerhörda inkonsekvens här.

Nå, för att summera: Den Gud dagens kristendomskritiker tar avstånd från finns inte. Det de i själva verket tar avstånd ifrån är sin egen – synnerligen snedvridna och felaktiga – bild av Gud. Det de tar avstånd ifrån är inte kristendomens och Bibelns Gud utan en avgud. Det oerhört tragiska här är att de TROR att de tar avstånd från Bibelns Gud, och därmed låser de sitt sinne för den Gud som finns. Men den Gud, den Jesus och den kristendom t.ex. Dawkins tar avstånd ifrån tar också vi kristna avstånd ifrån. Helt enkelt för att dessa inte finns.

40 kommentarer:

  1. ”Berättelsen om hur Israels folk skulle utrota alla hednafolk i det land de erövrade är en annan historia som dagens människor har mycket svårt med. (Dawkins inberäknad. "Ethnic clenser" kallar han sin gudabild utifrån detta.) Men igen: Läs detta med Jesus-linsen för ögonen! Gud skulle förbereda ett folk som var berett för hans inträde i världen. Lägg därtill det som talas om att "fylla sina synders mått" (1Mos. 15:16 och 1Thess. 2:16) så blir det också mycket mera begripligt. Gud är nådig och stor i mildhet, men en dag kommer det ändå en gräns för hur länge han kan kalla ett folk till omvändelse. En dag kommer det en gräns för hur mycket lidande maktlystna och grymma människor tillåts orsaka andra.”

    Nu är det iofs rätt länge sen jag var i kyrkan, men jag är ändå helt säker på att det då har talats om ”Guds oändliga nåd”. Nu menar du alltså att det inte alls är så?

    Varför måste man titta genom en speciell lins för att förstå Bibeln? Om den nu ska vara Guds ord vore det väl bättre om alla bara kunde läsa den utan att riskera att tolka in fel saker i den? Inget vidare bra jobb av författarna, om du frågar mej.

    L

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. Bibeln är skriven med mänskliga ord, och då finns alltid möjligheten för missförstånd. Speciellt om man läser slarvigt, eller ännu värre, läser med en aktiv vilja att missförstå. Din kommentar visar hur det här går till på ett mycket bra sätt. Låt mig förklara!

      Guds nåd är oändlig, precis som du säger. Eller evig, om vi vill använda det ordet. Men det gäller förstås bara för de som har tagit emot nåden. Erbjudandet om nåd är däremot inte evigt, och det kan det ju förstås inte heller vara. Vi brukar tala om att en människa/ett land har fått en nådatid. En dag tar denna nådatid slut. Du blandar ihop nåden och nådatiden (som jag, t.o.m. klart och tydligt, skrev om i det avsnitt du citerar.) Men, som sagt, när man skriver med mänskliga ord finns det alltid en möjlighet att missförstå. Speciellt om man vill, vilket jag hoppas att det inte är fråga om i ditt fall.

      Radera
  2. Låt oss säga att vi i Finland har ca 4 månader tills krig kommer över oss. Om minst en tredjedel av folket eventuellt dör, kommer då de som älskar lögn om Gud och Bibeln och som ljuger i kyrkan och staten i familjen och i handeln och mot vännerna; kommer de till himmelen om de råkar dö utan att ha rett upp och bekänt sina lögner och andra synder och formligen ropat om nåd där den finns; i det predikade ordet; rätt predikat. Uppenbarelseboken säger om de synder där lögnen nämns att de inte har himlaplats utan ånger och förlåtelse. Amen

    SvaraRadera
  3. Största Lögnen är att Jesus Kristus kommen som sann människa (' i köttet') inte vore Guds Son; människosonen Messias. Så säger apostelns ord i Bibeln som Är Guds Ord. Den som tror att Han avlad av den Helige Ande och född av Jungfrun Maria korsfästes och dog och begravdes och nedsteg till helvete och Uppstod ifrån de döda till vår Frälsning; den som tror detta i sitt hjärta och bekänner med munnens bekännelse har den helige ANDE. MEN OM MAN HÄVDAR SIN RÄTT SOM KRISTEN PÅ BASEN AV DESSA ORD MEN LEVER I LÖGN OCH ÄKTENSKAPSBROTT OCH ALL SLAGS SINNLIG OTUKT, MORD FÖRBANNELSER TJUVERI OCH ROFFERI ONDSKA OCH MOT BUDET ATT INTE MED VETT OCH VILJE LÅTA BROTTEN MOT DE TIO BUDEN KOMMA I VERKSAMHET GENOM ATT SOM SAMFUND SAMFUNDSGRUPP ELLER MED EN HELT SJÄLVISK MATERIELL VINNINGSLYSTNAD OCH GITIGHETS AVGUDADYRKAN trampande på de små utan hänsyn så att likt i de stora kyrkorna en underström av barnaskändande, äktenskapsbrott och styggelse liksom tycks vara ok bara man skrämmer och drogar offer och vittnen till intet. I ljuset av sådant förstår man inackurat bibeltolkning och en utläggning som inte rensar församling och samhälle och det sker så att man t o m dristar sig att gång på gång göra grova syndabrott så att till slut står man som vid coronakrisen med stängda församlingar och äldste yngre och andra som hänger kvar vid ett icke verksamt evangelium ett lösaktighetens insegel fast man borde säga som Johann Arndt. Bättring( att sluta med det onda) det är den rätta bikten.

    SvaraRadera
  4. Vet inte om Kristian försöker retas eller om han bara helt enkelt är korkad.

    Om han inte förstår ordet ateist så kan han googla Wikipedia.

    När jag tar avstånd från religion, så är det för att jag inte tror på det övernaturliga. Svårare än så är det inte.

    Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Q. Så det du säger är alltså att du inte tar avstånd från något namngivet fenomen utan från allt som kallas religion. Utan att alls ta reda på om det håller eller inte? Det, om något, skulle jag kalla korkat. Hur kan du nämligen veta att t.ex. den kristna tron är falskt ifall du inte har undersökt den och tagit reda på vad den står för och hävdar?

      Radera
    2. Kristian. Därför att jag förväntar mig att någon, som du, ska bevisa för mig att det du påstår är sant. Ni religiösa säger att gud, himmel och helvete finns. Men, ingen har någonsin kunna bevisa det!

      Det är som att säga, att Svensson såg en dinosaurie i skogen. Om jag då går ut i skogen och vill se den, men hittar inga spår eller tecken på att stora djur har rört sig där. Ljuger herr Svensson då? Enligt min mening gör han det.


      Q

      Radera
    3. Q. Din jämförelse haltar väldeliga. Dels är det inte bara "Svensson" som har sett det vi tror på (Jesu uppståndelse) utan det handlar om hundratals vittnen som var i livet när de dokument vi har rörande saken skrevs och spreds i hela den då kända världen. Många av vittnena dog dessutom martyrdöden för att de vägrade sluta tro på och berätta om det de hade sett. Dels finns det spår. Djupa sådana,dessutom. Det uppstod en kristen kyrka som finns kvar ännu idag.

      Men för all del, det går ju att blunda och sticka fingrarna i öronen och hävda att "Jag har inte sett eller hört något!"

      Radera
    4. Kristian. Faktum är, att jag inte sett eller hört något övernaturligt. Behöver inte blunda eller sticka fingrarna i öronen.

      Det finns logiska och enkla förklaringar till alla övernaturliga fenomen i Bibeln. Om man vill förstå... Men, antar att bibeln inte skulle vara så intressant om där inte fanns övernaturliga fenomen. Antar också att kyrkan hade allt att vinna på att skrämma folket till lydnad genom att hota med himmel eller helvete.


      Q

      Radera
    5. Q. "Jag har inte sett någonting!" Men inser du inte att just det beror på att du blundar och har fingrarna i öronen?

      Och nej, det finns det inte. Det finns förklaringar, ja, men det finns inga källor till stöd för dem. (Nu pratar jag alltså främst om uppståndelsen.) De är i princip inget annat än spekulationer.

      Radera
    6. Kristian: Jag är döpt och konfirmerad, då jag var ung umgicks jag mycket med religiösa. Jag anser mig ha en uppfattning om vad tro innebär.
      Nu är jag inte troende men jag lovar jag ska bli troende direkt du eller någon annan kan ge mig vetenskapliga konkreta bevis på att gud, jesus & co existerar, jag lovar :)

      Radera
    7. Mimmi. Du kan börja här: http://kristiannyman.blogspot.com/2019/10/svar-till-t-enbuske-del-1.html Sedan följer elva texter till på samma ämne. Men ditt problem är att det inte fungerar så som du ponerar. En människa som har intalat/övertygat sig själv om att den kristna tron inte håller kommer inte att låta sig övertalas genom argumentering för den kristna trons sanningsanspråk. De flesta sådana människor bryr sig inte ens om att lyssna på argumenten/bevisen när de får dem till livs. Hör du till dem, eller läser du igenom texterna jag hänvisar till och begrundar noggrant det som sägs i dem?

      Radera
    8. Jo Kristian jag har läst och jag förstår vad du menar. Det finns för mycket som talar emot att Jesus existerat och därför kan jag inte tro. Som du skriver själv "Jag har konstaterat att det givetvis inte går att bevisa, bortom allt tvivel, att Kristus verkligen har uppstått från de döda."

      Radera
    9. Mimmi. Om du frågar historiker så finns det knappast någon som anser att "det finns för mycket som talar emot att Jesus existerat". Det finns i själva verket knappast någon seriös historiker som menar att han inte skulle ha existerat. Sedan skiljer förstås åsikterna sig när man kommer in på vem han var, men själva existensen är inte ifrågasatt.

      När vi talar om bevis för sådant som har hänt under antiken så finns det knappast någonting som skulle gå att bevisa. (Det är i ljuset av detta citatet ska förstås.) Men det går så nära 100% vi kan komma att bevisa att graven var tom. Sedan blir det fråga om vad som är mest troligt utifrån de källor som finns tillgängliga. Och då är faktiskt uppståndelsen det enda som har stöd i källorna. Om vi vill tala för någon annan förklaring på den tomma graven måste vi börja spekulera.

      Radera
  5. Kristian. Jag blundar inte eftersom jag frågar efter bevis.

    Jo, det finns enkla och logiska förklaringar till allt.

    Antar att du också tror på jultomten? Alla barn tror ju på jultomten tills någon avslöjar lögnen för dom.

    Sedan har vi gudsproblemet. Varför måste det finnas en Gud? Och, varför behöver vissa en religion för att vilja uppföra sig med en god moral?

    Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Q. Bevisen finns, men du blundar för dem. Vilket jag har sagt nu en bra stund. Sedan avgörs inte frågan om Gud finns på basen av huruvida det måste finnas en Gud. Men ett faktum är att utan Gud finns det ingen objektiv grund för någon moral. Det är alla ärliga filosofer överens om. Men det kanske du inte visste.

      Radera
    2. Kristian. Faktum är att det är du själv som blundar för sanningen och verkligheten.

      Vet inte vilka ärliga filosofer du pratar om, men antar att dom är kristna och bygger sin åsikt därifrån.


      Q

      Radera
    3. Q. Gör jag det? Det var då ett synnerligen intressant påstående. Så du menar att jag hellre borde ägna mig åt spekulation när det gäller historien än att bygga på solida och trovärdiga, samtida källor? Som sagt, mycket intressant!

      Och nej. Jag talar om filosofer överlag.

      Radera
    4. Nu fantiserar du igen. Men, det är ju det som tro bygger på.

      Vilka filosofer? Kan du nu peka på fakta?

      Q

      Radera
    5. Q. Ta vilken ärlig filosof som helst. Jag var t.ex. för en tid sedan inblandad i en diskussion om filosofi och religion i kommentarfältet på Svenska Yle. Där medgav artikelförfattaren att det skulle vara betydligt lättare med en Gud som skulle fungera som objektiv grund för moralen. Faktum är att alla som tänker till inser detta. Men kanske inte du?

      Radera
    6. Kristian. Eftersom gud inte finns, men nog moral, så är det väl rätt så uppenbart att moral inte behöver någon gud.

      Q

      Radera
    7. Q. Du får använda dina små grå om du vill. Du behöver inte stå tills vars för mig, men försök åtminstone för din egen del sätta dig ner och tänka lite innan du skriver. Påståendet är att det inte kan finnas någon absolut moral utan Gud, utan en yttersta auktoritet som vi människor står tills vars inför. Om vi människor bara har oss själva att gå till för att hitta denna auktoritet är det som att kasta ankaret inne i båten. Panta rei. Vi kan bestämma vad som är tillåtet och vad som inte är det. Tills vi tar ett annat beslut. Något värre moraliskt gungfly än så kan inte finnas. Så egentligen måste vi därför svänga på påståendet du kom med. Det finns trots detta en moral. Således måste Gud finnas. Om han inte finns skulle det inte finans någon moral.

      Radera
  6. Kristian, du har problem med vetenskapen och alla bevis vi har idag för att du är förblindad av fantasier. De olika vetenskaperna stöder varandra och vi vet idag hur t.ex evolutionen fungerar.

    Bibeln är full av osanningar och korkade idéer som man verkligen inte kan använda till mer än en sagobok.

    Enligt bibeln började mänskligheten från Adam och Eva som fick 2 söner.

    Låt det sjunka in, ta all tid du behöver...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Läs om, läs rätt. Men jag förstår att det tar emot...

      Radera
    2. Enligt Bibeln nämns tre söner speciellt: Kain, Abel och Set. Läs om eflop och läs rätt. Explicit har östtyska genforskare med tysk noggrannhet konstaterat att människosläktet genetiskt i all sin mångfald utgått från en manlig och en kvinnlig " urgenering" via det att Adam låg hos sin hustru såsom Bibeln också säger. De levde länge på den tiden många av människorna som nämns. Det är Frälsningshistorien som bibeln berättar om såsom att Sets efterkommande kallades Guds Söner; inte att varje enskild härlig människa skulle nämnas. Vi får skötas om i Bibelns Ljus; Kristi Jesu Guds Förbunds Ande; Ängel,Liv och Blod. Amen.

      Radera
    3. Kristian, det tar inte emot alls. Om att ta avstånd av en gud som inte finns. Det är bara att ta avstånd från en till för dej också så är vi på samma plan. Då kan du tänka fritt och ifrågasätta alla korkade ideér baserade på religiös dogma. Du eller nån annan människa har aldrig sett eller hört en gud, inte på hela tiden vi människor funnits, och inte kommer vi att se nån heller...hen finns inte.

      Eflop

      Radera
    4. Unknown. Från tre söner fylldes jorden av människor. Jag trodde att det behövdes en kvinna för att föda barn. Eller, kanske gentlemännen lade ägg?

      Q

      Radera
    5. Eflop. Jag tänker nog fritt. Så du behöver inte oroa dig. Sedan är det inte alls svårt att, som du säger, ta avstånd från korkade idéer. Problemet är bara det att vissa av oss säger sig göra det när de de facto tar avstånd från något de inte känner till.

      Radera
    6. Q. Det samma gäller också för dig. Ta fram din Bibel och läs en gång till! 1Mos. Det är riktigt i början av Bibeln.

      Radera
    7. Kristian. Varifrån kom de fruarna? Jag trodde att Adam och Eva var först?

      Q

      Radera
  7. Q. Fruarnas namn nämndes inte. Bibeln är ofta så.

    SvaraRadera
  8. Q. Kan också ha funnits andra söner och döttrar som inte behöver nämnas i Frälsningshistorien. Senare i Bibeln finns långa släktregister men som i Jesu släkthistoria är det bara de viktigaste männen och kvinnorna som nämns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, är Eva inte alls allas urmoder eftersom gud tydligen hade fler revben att skapa olika kvinnor från? Tydligen har han skapat söner och döttrar på andra ställen också? Möjligen skapade gud också både Kalle, Johan, Peter, Börje och Bengt också. Allas urfäder även om de inte var så viktiga...

      Q

      Radera
    2. Q. Gör dig inte dummare än du redan framstår som. De gifte sig med sina systrar. Det gick bra på den tiden när människans genom var nytt och inte var förstört av en massa ackumulerade skadliga mutationer. Ännu på Abrahams tid gick det an - han var gift med sin halvsyster. Idag när de skadliga mutationerna börjar vara ett hot mot människosläktet går det inte längre eftersom allt för nära släktskap gör att barnen ofta inte skulle överleva.

      Radera
    3. Kristian har blivit evolutionsexpert nu också när han skjuter in fantasier om mutationer i bibelns äckliga incesthistorier för att få det att stämma. Var i bibeln står det nåt om mutationer och hur skulle de personer som skrev ner bibeln och påstod att fladdermusen är en fågel ha nån kunskap alls om varken biologi, evolution eller medicin. De offrade lamm åt en fantasivän i himlen. Säger ganska mycket om de tidens kunskap.

      Den guden ni tillber idag krävde även ett människooffer. Hens egna son som blev till på varmluft och föddes av en oskuld, dog på korset för att frigöra er påstådda synd för att ormen tilltalade revbenet som bet i äpplet....

      Come on, nyktra till nu :)

      Eflop

      Radera
    4. Kristian. Det verkar som att deras syskonkärleken trots allt ledde till en rätt så förvirrad och sjuk verklighetssyn. Åtminstone ledde det till syndafloden...

      Förövrigt fanns skadliga mutationer redan på Moses tid. Vilket gjorde slut på de gamla faraonerna. De upphöjd ju sig själva till gudar och fick därför inte umgås med vanliga dödliga. Deras äktenskap var därför inom familjen... Vad jag har förstått...

      Q

      Radera
    5. Eflop. Varför måste det stå något om mutationer i Bibeln? Du går in i hela problemkomplexet från helt fel ända. Din kommentar säger inte någonting om något annat än dina fördomar och din okunskap om sakernas natur. Jag beklagar.

      Radera
    6. Q. Syndafloden berodde nog på annat. Också det skulle du veta om du skulle bry dig om att ta reda på. Men det gör du inte, i stället tar du avstånd från sådant du inte känner till. Vilket vi började med. Kanske vi kan släppa det här nu då när vi kommit varvet runt?

      Radera
  9. Mathias Sundelin6 maj 2020 kl. 17:48

    Jag slås av det högmod som ligger i många yttranden om Gud. Eller är det inte högmodigt att tänka att om Gud inte gör vad jag anser vara rätt så kan han följaktligen inte vara god. Själviskt högmod är det.
    "Ingen är god utom endast Gud" säger Jesus.
    De hemskheter som omtalas i gamla testamentet är ju härliga exempel på hans vrede. "När Gud ville visa sin vrede och göra sin makt känd" heter det i Rom.9:22. Det har han alltså inte velat dölja för oss. Jag citerar vad Petrus och Judas skriver om Sodom och Gomorra.
    "De står som ett varnande exempel och får sitt straff i evig eld."
    Judas brev 1:7
    "Städerna Sodom och Gomorra dömde han till undergång och lade dem i aska och gav så ett exempel på vad som väntar de gudlösa."
    Andra Petrusbrevet 2:6.

    Jag läste nyligen Martin Luthers bok "Om den trälbundna viljan" Den vill jag rekommendera, den finns också digitalt på Logosmappen.
    Jag vill dela två citat ur den boken:
    "Tron och Anden dömer emellertid annorlunda (än förnuftet) De tror, att Gud är god, även om han fördärvade alla människor."

    "Mycket finns som synes och är gott för Gud, fastän det synes och också är mycket dåligt för oss. Dit hör hemsökelser, olyckor, villfarelser, helvetet. Ja, alla Guds bästa verk är inför världen mycket dåliga och fördömliga. Vad är bättre än Kristus och evangeliet? Men vad är mera avskyvärt för världen? På vad sätt det kan vara gott inför Gud, som är ont för oss, vet Gud allena och de, som ser med Guds ögon, dvs. de som har Anden."

    Lycklig den människa, som tar dessa exempel på Guds vrede till sig, lycklig den som tänker att om det gick så för dem som Guds vrede då drabbade, hur skulle det då gå för mig? Lycklig den som i denna sin nöd finner frid i Jesus, han som är sargad för våra brott och slagen för våra synder, och som är medlaren mellan Gud och människor. För där, och endast där, kan syndaren med full visshet avgöra att Gud varken nu är vred eller någonsin ska bli det, utan vill i evighet för Kristi skull vara en nådig och mild Fader.

    SvaraRadera