lördag 30 maj 2020

En synnerligen onyanserad ledartext

De rödgröna vänsterliberalerna ogillar Trumps USA. Det är ingen hemlighet. Likaså är det ingen hemlighet att vår värdeliberala mainstreammedia inte har några hämningar när det handlar om Trump-bashing. (Alltså att svartmåla Trump och det han gör.) Det är förstås heller ingen hemlighet att Trump inte precis gör vad han kan för att undvika kontroverser. Dessa kontroverser blir sedan lätt bränsle för mera Trump-bashing i vår värdeliberala mainstreammedia. Men det är ju trevligt när det skrivs om annat än om Corona-viruset. Kanske.

Det senaste bidraget i värdeliberal Trump/USA-bashing bjuder Viveca Dahl på i morgondagens ÖT. På ledarplats drar hon vänsterut på alla möjliga sätt och försöker få högervärden, Trump och USA att se ut som värsta kaoset. Och lyckas säkert också i mångas ögon. Men jag menar att det är viktigt att komplicera och nyansera. Det här är nämligen inte så svartvitt som Dahl vill få oss att tro.

För det första är det viktigt att inse att det inte är Trump som har "lyckats rycka med sig många amerikaner i en tankevärld av motsättningar". USA var ett djupt delat land redan innan Trump blev president. Det har inte blivit bättre under hans tid som president, men som bekant behövs det två för att få till ett gräl. Demokraterna och den politiska (och massmediala) vänstern i USA har nog gjort sitt för att vidga klyftan. Då tänker jag speciellt på rumban kring Brett Kavanaughs nomineringsprocess till HD och dagens upplopp kring rasismanklagelserna mot polisen. Den risk för inbördeskrig i USA som jag har nämnt flera gånger här på bloggen och som Dahl nu också talar om ("På senare tid har enstaka debattörer till och med spekulerat i risken för ett regelrätt inbördeskrig i USA") är INTE något som högern och Trump har orsakat, utan detta handlar väldigt långt om hotet från vänsteranarkister och olika vänsterorienterade feministorganisationer (som ser det reella hotet mot Roe vs Wade).  

Dahl tar i sin ledare exempel från vitt skilda platser och situationer för att uppenbarligen försöka visa hur allvarlig situationen är (?). Därför bör man inte förvånas när hon mitt i allt befinner sig, inte i USA, utan i ett finländskt klassrum där en lärare (i biologi?) fick höra från en elevs mun att "Det där är din sanning, jag behöver inte tro på den". Dahl hävdar att detta "tyvärr inte är ett exempel på kritiskt tänkande." Men också där behöver bilden nyanseras. För visst kan det vara just ett exempel på kritiskt tänkande – om läraren hade gett uttryck för något som bara påstås vara bevisad sanning. Som t.ex. evolutionen. (Men Dahl berättar, intressant nog, inte vad saken gällde.)

Det centrala i Dahls ledare torde vara orden "Att tro enbart på fakta som stryker ens egen politiska uppfattning/världssyn medhårs är ett effektivt sätt att bidra till att man krymper som tänkande varelse." Detta är förstås sant. Men också här behöver saken både kompliceras och nyanseras. Falska sanningar finns nämligen inte, som Dahl tycks antyda, bara på höger sida av spelplanen och människor som tror enbart på fakta som styrker den egna världsbilden finns inte endast bland högerkonservativa. De finns också på den vänstra planhalvan. Och inte sällan fungerar vår manistreammedia som härolder för dessa falska sanningar och som serverare av dessa fakta som stryker den rödgröna och värdeliberala världsbilden medhårs. Ibland mera direkt, men för det mesta genom att ge bara en del av den fulla bilden och undvika att komplicera och nyansera. Dahls ledare är i själva verket ett inte alls dåligt exempel på just detta.

9 kommentarer:

  1. Ett par frågor:
    ”Det här är nämligen inte så svartvitt som Dahl vill få oss att tro.” Vad vet du som andra inte vet? Har du bekanta i USA som har tillgång till insider-information eller vill du bara att det inte ska vara så illa som det ser ut?

    ”Det har inte blivit bättre under hans tid som president”. Där är vi helt överens. Maken till polariserande ledarskap finns inte. Säkert har det funnits motsättningar tidigare, men borde inte en bra president försöka ena folket istället för att som Trump på Twitter hälla mera bränsle på elden?

    Gällande evolutionen. Jag vet att det strider mot din tro, men din tro är, just det, tro. En överväldigande del av folket tror på evolutionen. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Level_of_support_for_evolution

    ” Falska sanningar finns nämligen inte, som Dahl tycks antyda, bara på höger sida av spelplanen”. Var hittar du dehär antydningarna? Läser du in något som inte finns? Det har jag sett några gånger tidigare.

    L





    SvaraRadera
    Svar
    1. L. "Vad vet du som andra inte vet?"

      Jag försöker läsa brett - också när det gäller amerikanska medier. Då får man en mera nyanserad bild.

      "men borde inte en bra president försöka ena folket istället för att som Trump på Twitter hälla mera bränsle på elden?"

      En bra president, ja. Så menar åtminstone du och jag.

      "En överväldigande del av folket tror på evolutionen."

      Smaka på den meningen. På vilket sätt skiljer det då sig från min tro som ju också, enligt dig, är tro? Sanningsfrågor avgörs ju som bekant inte med handuppräckning.

      "Var hittar du dehär antydningarna?"

      Har du läst ledaren? Om inte, gör det.

      "Läser du in något som inte finns? Det har jag sett några gånger tidigare."

      Intressant! Jag undrar vilka gånger du menar? Det kan förstås ha hänt, men jag kan inte påminna mig några sådana gånger.

      Radera
    2. Gällande att läsa det som inte finns: såhär skrev du som svar på ett av mina inlägg, rubriken var Krossa patriarkalet?!

      ”Kristian Nyman20 maj 2020 17:15
      L. Du tycks utgå från att vetenskap/fakta och tron skulle vara varandras motsatser.”

      Jag har ingenstans i mitt inlägg antytt att vetenskap och tro är motsatser.

      L

      Radera
    3. L. Där skrev jag att "du tycks". Det är en ganska försiktig formulering. Eftersom du inte opponerade dig så antar jag att det var en riktig tolkning. En tolkning som, på basen av vad du skrev, inte alls är så alldeles långsökt.

      Radera
  2. Är det något underligt att synden och styggelserna leder till krig? Krig är syndens följder säger 43 års lärobok i kristen tro enligt luthder. Så ock oro och bråk i andra sociala sammanhang. Har vi int tillräckligt i hemlandet av svårigheter sedan nyliberalismen och eu-anslutningen. Däremot är det rätt myndighets rätt att alltid maximalt fredligt segra i brottsbekämpning. Därför förstår jag varför man argt ropade svin efter oss nattvardsgångna sommarmötesgäster på ett möte. Bland oss kristna och medborgare finns folk som åtminstone gör rätt anmälan o ch rapport enligt sanningen om de vet den när Rätt myndighet frågar. I övrigt finns det en viss naiv dumhet som gör att man häpnar över hur vansinnigt man döljer med systematiserad lögn våld och kränkningar av Guds och jordiska lagar med lögn grupplögn normal ovetenhet i enskild fråga. Därför var det ju bra med en tids stillhet att begrunda det moraliska i tillvaron. Då var det församlingsmässiga missbruket av friheten genom att partiskt välja mänskligt eftergivet i brott och äktenskapsfejder med minoritetshot mot många och en upptagenhetens glömska rutingudstjänst i att tro att allt är väl så länge man själv inte har grova brott och synder. Att göra lovlig synder principiellt när vänner och fränder dras med i onaturliget och styggelig lösaktighet och våld. Olika gruppers sätt att med vett och vilje driva straffade som sluta med brott ut i svängen t o m med polisers hjälp och snutar i avsled eller med utfrysning med för att med stöd av straffade eller utöva
    utpressning är snarlikt i alka världens sammanhang

    SvaraRadera
  3. Alla slags medel och människor används. AÄven ostraffade. När
    Tortyren på sinneSjukhuset är smärtsammare än den med samma medel och elverktyg och andra mental vapen hemma mottagna hyperpinande och smärtar och alla bara framhärdar i att ljuga om id mot iakttagelser som man själv vet bekräfta. Då kan man gott veta vad effterkrigstida nazism och satanism som egenligen är praktisk materialism eller vanligt sekulärt liv där andemakter av ondska intar dem som inte velat söka Guds hjälp och frälsning. I samhöllet går man ändå enligt vanlig vittnesmåls och faktaprincip och t o m i tiden uppdagas brott och pågående brott i gråzonskorrupta sammanhang som döljs och missköts av myndigheter och andra som leder till den fasansfulla människooffersprincipen som i t ex tyskland ledde till att efter kriget att för att orka tog man medicin för att ens lite hålla fred sedan alla gemensamt tillbett uppenbart gudlöst samhälles ledare och funnit att följderna varit socialt gemenskapsskingrande. U

    SvaraRadera
  4. Sinsemellan utpressande i denna boll och landsgränsavgränsade babylonsmosaik gör att ni för att förstå sammanhanget kan bekanta er med den ursprungliga varianten av den sk Stockholmsprofetian i fråga om vad som sker i alla länder gällande myndigheters och folks mångskiftande moralbrott och synder. Grova styggelsemord och människohandel och vanligt arketypiskt syndabenägenhet att aktivt störa andea med ränker komplotter och ständigt i en ständigt skuldsatt värld stjäla egendom och pengar och beröva av ondo folk deras egenvärde som okränkbara gjorde att jag snart efter äktenskaoets ingångande 1998 började fråga om frun var under av utpressning då hennes beteende i ljuset av mina frågor och vad som hänt ständigt nekande. Nu vet jag ungefär vem hon och de är och vad jag är. I övrigt är allt som sedan pappas tider. Ulrik

    SvaraRadera
  5. Såg några bekanta ting från en brottslig kvinnas inredning och andra ställen. Hon borde ha upplyst mig hon också. Nu jordens minnens som mannerheim förväxlade guds ande och änglar vid hjälpen i kriget som varande förfädernas andar...

    SvaraRadera
  6. Att veta att Bibeln är fakta beroende på översättningarnas kvalitet och rättolkning och helt och hållet Guds ord och Historie skrivning å ena sidan fram till Nya Testamentets Kanons Slut betyder inte att vi behöver veta allt ej heller göra de brott och lögner och synder som där beskrivs uta Som kristna bara veta Att Gud är Allsmäktig och Allvetande Tålmodig jämte alla andra egenskaper Han som oändlig allsmäktig Har och att Bibelns Gud Fader och Jesus är Guds Son från vilken den helige Ande utgår att ge liv och frälsa skapelsen fram till domedagen då de frälsta får ingå i nyfödda himlen och jorden och de som avvisat Guds Nåd efter vad allvetande Guds egen vilja går till helvetet. Viktigt är att inse att Den så kallade Domedagen inte är en lång process med en avtynande jord och befolkning utan efter Guds eget i Bibelns beskrivna Tidsscenario en plötslig händelse som avgör allt. Redan i tiden när vi dör går själen inför domen paradis eller helvetesväntplats men seda man slutligt avlidit är ingen ändring att vänta. Därför behöver man ej be för de människor som avlidit. Ej heller multiplicerande tillägga ngt till Tideräkningens siffermässiga bokstavliga tolkning från början av skapelsen. Det är virrlära. Viktigare än detta är att ångra synderna avsluta brotten och och tro på Frälsningen i Jesu Namn jämte andra

    SvaraRadera