lördag 23 maj 2020

I en värld utan nåd

Paolo Roberto är en svensk hjälte. Eller rättare sagt: Var en svensk hjälte. Den före detta ungdomsbrottslingen som blev boxningsstjärna och förlorade två VM-titelmatcher. Efter proffsboxningskarriärens slut blev han framgångsrik företagare och TV-personlighet. Men för några veckor sedan tog allt slut. Han sparkades från TV, alla (mig veterligen) samarbetspartners drog sig bort från honom och hans företag och ingen vill längre ens ta i honom med tång. Förutom svallerpressen där han har fått löpa gatlopp efter gatlopp.

Vad var det som hände? Jo Paolo Roberto blev fast i en polisrazzia mot en bordell när han hade köpt sex av en prostituerad. Det här är givetvis illa. Mycket illa, till och med. Det är en synd och en gärning som bidrar till det som brukar kallas "trafficing". Alltså något som i sig knappast kan försvaras och som bör fördömas. Men betyder detta att Paolo Roberto har förverkat sin rätt att behandlas som en människa? Enligt denna världens syn på saken (och i mediadrevets ögon): Absolut. Han är färdig, helt enkelt. Så fungerar det i en värld utan nåd och i en värld där det inte längre är någon skillnad på vad en människa är och vad en människa gör. Det är en hård värld. En fruktansvärd värld. Men det är tydligen i den världen vi lever idag. Till saken hör dessutom att Paolo Roberto "kommit ut" som en anhängare av diverse icke politiskt korrekta ståndpunkter. Frågan som borde ställas är om detta ytterligare har sänkt tröskeln för pk-media att attackera honom när han sedan trampade i klaveret.

En av mina absoluta favoritskådespelare är Kevin Spacey. Jag delar knappast några av hans politiska eller andra värderingar, men jag uppskattar hans talang som skådespelare. Till exempel hans prestation i "The Usual Suspects" är fullständigt fenomenal! Men också han har (troligtvis) gjort bort sig på detta område. Ett antal unga (när det påstods ha hänt) män har trätt fram och beskyllt Spacey för sexuella närmanden. Genast detta blev känt förlorade han allt. Precis allt. Han klipptes t.o.m. bort ur en film som var nästan klar, och han karaktär i den framgångsrika serien "House och Cards" såg, i den sjätte och sista säsongen, med ens helt annorlunda ut. Ingen ville längre casta honom, och han försvann helt. Också han var färdig efter detta.

I motsats till Roberto, som troligtvis kommer att bli dömd för sitt brott, har alla anklagelser mot Spacey fallit i förundersökningar och i domstolar. Han har inte kunnat dömas för några av de brott han påstås ha gjort sig skyldig till. I rättsväsendets ögon är han alltså oskyldig. Men det hindrar inte världen, och media, från att döma honom. Han är, trots att en människa  (åtminstone i USA) borde vara oskyldig tills motsatsen har bevisats, färdig.

Så här fungerar det i en värld utan nåd. Det som dessutom gör det hela ännu värre är att det i en sådan värld är samma instans som anklagar, som dömer och som ser till att domen verkställs. Alltså media. En media som är fullständigt likgiltig inför många mycket mera allvarliga brott men som har bestämt att vissa typer av brott är så allvarliga att den människa som ens blir anklagad för dessa brott ska behandlas på detta oerhört grymma sätt.

Det är beklämmande.


49 kommentarer:

  1. Paolo Roberto is 51 years old, was born in Sweden and has a Swedish mothern but henhe has never been accepted as Swedish. Why?

    When he became "folkkär" it was notanot as a "Swede" but as an Italian selling Italian food and culture to the Swedish middle class.

    If when things are at their best you are not treated well for who you are then when things are at their worst how can you expect any human consideration/ empathy?

    The level of hypocrisy in Sweden is unreal.

    SvaraRadera
  2. Nee. Det som är beklämmande här är bl.a. det att Paolo får en intervju i tv4 på bästa sändningstid och han pratar endast om hur synd det är om honom. Inga tankar på offret eller sin familj som han sårat så oerhört djupt. DET är verkligen beklämmande. Han borde ju börja med att inse vad han gjort, be om förlåtelse och sen kanske få nåd.
    Vilka mera allvarliga brott rapporterar inte media om?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sök någon bättre kanal än tv4 !

      Radera
    2. Mimmi. "Vilka mera allvarliga brott rapporterar inte media om?"

      T.ex. att det varje år mördas tusentals små barn som aldrig ens får födas.

      Radera
    3. Kristian: okej, men det räknas inte, eftersom det inte strider mot lagen. Några andra viktigare nyheter som det inte rapporteras om

      Radera
    4. Mimmi. Överlagt mord är alltid mot lagen, även om man idag ser mellan fingrarna när det gäller denna typ av mord. Sedan sker det mycket i Sverige idag som går ostraffat. Bombningar, våldtäkter, misshandel mm. Helt enkelt för att förövarna inte fås inför rätta när resurserna sätts på att jaga t.ex. sexköpare.

      Radera
    5. Kristian: hade det varit överlag mord hade det klassificerats som det i lagen också. Nu gör det inte det. Sverige har de senaste veckorna slagit till mot två bordeller som det rapporterats stort om i media. Våldtäkter och kvinnomord rapporteras det om dagligen. Så vad ska media rapportera om enligt dig? Hur rangordnar du vad som ska få mest uppmärksamhet i media? Människohandel/trafficking/ofrivillig prostitution, våldtäkter, misshandel?

      Radera
    6. Mimmi. Hur jag rangordnar? Det är inte frågan här. Men knappast kan ens du vara av den åsikten att brottet här i detta fall rimmar med påföljderna? Speciellt som Paolo Roberto ännu inte ens är dömd för sitt brott i domstol?

      Radera
    7. Kristian:
      Det var väl just rangordningen som var en av poängerna med ditt inlägg, du skrev att det rapporteras för mycket om Paolo så andra saker hamnar i skymundan.
      Paolo kommer inte att dömas för sexköpet i någon domstol. Han erkände brottet på plats och fick böter = strafföreläggande. Däremot var det väl en polis som anmälde honom för oaktsam våldtäkt och det kommer väl att gå till domstol.
      Jag tycker verkligen att brottet, dvs, köpa sex av en person som enligt paolo själv "säkert var dittvingad", inte rimmar med påföljderna. Alldeles för lama påföljder. Ifall det finns nåt helvete så hoppas jag att den som tar sig rätt att utnyttja en annan utsatt människa och sårar och förstör för barn, ex-fru och ny flickvän ska brinna i helvetet för resten av livet.

      Radera
    8. Mimmi. Nej, det var det inte. Jag nämnde det, men poängen var att PR råkat ut för ett "straff" som fullständigt saknar proportioner. Eller om vi säger så. Straffet och följderna är inte alls i proportion till varandra.

      Radera
    9. Kristian: Så vad vore ett rätt straff för honom då? Vad är rätta straffet för nån som köper nån annans kropp mot dennes vilja? Som förstör livet för sin egen familj?

      Radera
    10. Mimmi. Menar du på fullt allvar att det som PR har råkat ut för är rätt och riktigt? I så fall är du ett typexempel på denna världens nådeslöshet. Dessutom: Du ska akta dig för att önska någon människa till helvetet. Om du hade ens en liten ani9ng om vad det är för ett ställe skulle du falla ner på dina knän och be att de som du dömer dit skulle undgå detta fruktansvärda öde.

      Radera
    11. @Mimmi, "köper nån annans kropp mot dennes vilja", om denne annan har ett pris som han/hon säljer sig för, hur kan det då vara mot dennes vilja ??? @Kristian 25 maj 2020 20:47 Bra svar ! Har själv råkat ut för att bli önskad till helvetet... Min motfråga om hur ngn som kallar sig kristen kan önska ngt sådant förblev obesvarad....

      Radera
    12. Kristian: kan du svara på min fråga? Vad är ett lämpligt straff? Har du varit i helvetet så du vet hur det är eller vad baserar du det på?

      Anonym: Oj oj oj... Du behöver nog läsa på om trafficking, människohandel och prostitution...

      Radera
    13. Anonym: jag måste ännu tillägga att aldrig har nån önskat mig till helvetet så nånting måste jag ju göra rätt :)

      Radera
    14. @Mimmi, Ok ! Visst vet jag att det finns de som under påtryckning och hot ägnar sig åt detta men HJ intervjuade ju faktiskt en kvinna som hade invändningar... Bert hade visst också ngt exempel...

      Radera
    15. Mimmi. Jag vet förstås inte vad som är ett lämpligt straff i detta fall. Kanske det som PR fick? Eller det dubbla beloppet? Jag vet inte hur högt bötesbelopp han hamnade att betala. Hur som helst: Hela hans liv togs ifrån honom nu. Det kan ju INTE anses rimligt, eller menar du att det är det?

      Givetvis har jag inte varit i helvetet, men Guds ord (som är den enda instans som vi kan konsultera om vi vill veta något om helvetet) gör klart att det är en fruktansvärd plats som INGEN vill hamna i. Och som vi inte ska önska ens våra bittraste fiender till.

      Radera
  3. Mera att läsa/höra i denna "affär" med kommentarer.., https://samnytt.se/var-ar-dan-eliassons-medkansla-med-paolo-roberto/ Ändå alla batikhäxor som utnyttjar unga svarta män ???
    Lennart Matikainen har ofta bra analyser ! https://www.youtube.com/watch?v=mf78MBl9u0s , https://www.youtube.com/watch?v=K0_1fpWxiVM
    HJ har också sin egna analys, https://www.youtube.com/watch?v=SnsSc9zPCpM Kan inte på långt när hålla med om allt som sägs men onekligen har även han sina poänger !

    SvaraRadera
  4. Inget nytt under solen brukar man säga.... Lite historia, även om kanalen är svt2 och YT kanalen är GeWe's så var detta ganska intressant ! https://www.youtube.com/watch?v=Nyr6rvvuMUM

    SvaraRadera
  5. Han lär inte ha betalat enligt första nyheten. Vem är argare? Gud som sett en människa säljas och utnyttjas eller mammonsmedelklass med desinformation och mediahysteri. Du glömde pengen som var poängen för sekulära?? Bara sekulära?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nå inte är det roligt att vara utan pengar. Men ofta är hjälpen underlig och nådig så äter man och dricker nyktra drycker och kanske röker litte tobak igen. Det växlar på vägen mellan lönedag och lönedag.

      Radera
  6. Egentligen gillar jag inte Bert men även han har sina poänger ! https://www.youtube.com/watch?v=dxuVCUOeEQQ

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS. MeToo, när det var aktuellt, handlade bara om en sak ; kvinnor som försökt ligga sig till framgång och misslyckats....

      Radera
    2. Anonym 23:46. Ingen kan förneka att det har skett mycket ont på detta område. Men lika säkert är också att metoo-grejen också missbrukades.

      Radera
  7. Anonym24 maj 2020 23:46
    Det var ett intressant påstående. Baserar du påståendet på nån sorts fakta eller varifrån har du hittat på det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Mimmi 25 maj 2020 09:11, Det var ngt jag läste då när det var aktuellt, ngn som kommit till den slutsatsen pga. att det i många fall handlade om, ska vi säga, "inflytelserika" män som anklagades. "Siipiveikkoja" finns det nästan alltid i närheten av kändisar och personer med inflytande, varför inte även vad gäller detta ?

      Radera
  8. Ingen som har kommenterat fallet Kevin Spacey desto mer? Det här är i min mening det värre av de två fall som Kristian här berättar om: en människa frias av rättsväsendet, men döms ändå skyldig både av media och medmänniskor - eller ska man i det här fallet säga motmänniskor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingmar. Long time no see! Fint att se att du fortfarande är i gång! "Motmänniskor" är ett passande uttryck i det här fallet. Jag misstänker att orsaken till att ingen har kommenterat hans fall här är att de flesta har glömt bort honom. En gemensam vän till oss brukar säga att "det politiska minnet är sex månader". Kändisminnet är kanhända t.o.m. ännu kortare. Men ja. Det fallet är definitivt värre av dessa två.

      Radera
    2. Jag har då inte glömt honom. Han finns där i bakgrunden på samma sätt som Paolo alltid kommer att finnas, även efter att mediastormen ebbat ut

      Radera
    3. Mimmi. Kanske jag då får fråga dig? Anser du att det som drabbade Kevin Spacey var rimligt? Att han, som inte har kunnat dömas för något brott, ska förlora hela sitt liv på grund av (lösa) anklagelser och sexuella ofredanden?

      Radera
    4. Kristian: Han kunde ju inte dömas i rättegången pga. offret dog... Men om flertalet kollegor, producenter regissörer vittnar om att han har sexuellt trakasserat mååånga människor så oavsett dom eller inte ligger det något i det. Vill man inte få sin karriär förstörd så håller man händerna och tungan i styr. Visste du att i sverige är det endast 5 % av alla anmälda våldtäkter som leder till fällande dom? Och detta beror oftast inte på att det inte finns bevis utan brist på resurser, felaktiga undersökningar, alibi trots att bevis finns osv. osv.

      Radera
    5. Mimmi. Vi är nog överens där: Våldtäkter bör absolut leda till straff. Men nu pratar vi om något annat. I Spaceys fall strandade ett (1) åtal på att det påstådda offret avled. Men han blev friad i ALLA fall som nådde domstol. Visst finns det säkert orsak att tro att det finns eld när det finns rök, men i USA gäller i vanliga fall att man är oskyldig tills motsatsen bevisats. Så icke dock i hans fall.

      Radera
    6. Kristian: min poäng var att just dessa brott (prostitution/våldtäkt) bortprioriteras = mindre fällande domar = betyder inte att det inte har skett. Och jag anser fortfarande att vill man ha sitt på det torra så håller man händerna och könsorganet i styr

      Radera
    7. Mimmi. Jag kan inte överbetona hur jag håller med dig i det sista du skriver. (Och detta gäller givetvis både män och kvinnor!) Men nu handlade detta om det fullständigt oproportionella i det "straff" som PR utsatts för i media och i sitt liv. Och om en värld utan nåd och hur fruktansvärd en sådan värld är.

      Radera
  9. letade just efter ett ordspråk och fann oförhappandes detta guldkorn ! "Joskus tuntuu, että meille annetaan suurempia kuormia, kuin jaksaisimme kantaa. Mutta meidän tulee vain luottaa, että Luojamme kantaa meitä silloin omin käsin, jos itse emme jaksa." !!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Salaa painostavia vääryttä kätkeviä ihmisiä ja ja veljiä jopa kristinuskon hullut saattavat vakiosyntitapojen lisäksi saatanallisuudella tekniikan ja yheistelmäidioottimaisuudella toiminallaan osoittaa että häiriintyneet häiritsevät kohdistetusti eri henkilöjä vastaan tahallisesti radiolakia ja aselakia rikkoen noituusluulossa kuitenkin tyhjää saaden ja tavoitteensa tavoittamatta. Heidän heikkoutensa on se että tarvitsevat jonkun kaverin tai muun antavaan kiusatun sijainnin. Heidän atteensa ja katkeruuden kiivaus osoittaa etteivät tiedä muuta kuin että tarvitsevat tavaroita siis elektroniikkatavaroita oman avuttomuuden ja kateuden ilmiantaaksen

      Radera
  10. https://www.musixmatch.com/lyrics/John-Holm/%C3%84r-det-s%C3%A5-det-ska-va

    SvaraRadera
  11. PR har inte bidragit till trafficing. Det var en helt vanlig lyxprostituerad som han besökte. Skulle det ha varit trafficingoffer så skulle polisen ingripit innan sexakten påbörjades. Poliserna spanar troligtvis rutinmässigt på lyxprostituerade för att få lätta avslut på fallen. De skrämmer bara torsken med förundersökning, husransakan och så erkänner torsken och betalar bort böter. Så enkelt går det dock inte då det är trafficing med i bilden så polisen koncentrerar sig på icke-trafficing prostitution. Med lyxprostituerad avser jag prostituerade som drar in över 5000 eur skattefritt i månaden genom att ha ca 2 kunder per dag. De har själva valt att sälja sig och de gör det för att få mer än livets nödtorft. Man kan ha synpunkter på både säljare och köpare men Paolos stora brott var att han var otrogen, inte att han betalade för sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Den bilden får man kanske inte nödvändigtvis när man följer med fallet i media. Men det betyder ju förstås inte att det inte är så som du säger. Bedrövligt är det också om det du säger stämmer angående polisens agerande. Det är ju just traffickingoffren de borde satsa mest på, för där är finns ju de verkliga offren.

      Radera
    2. Jag kan inte garantera att det inte handlar om trafficing. Men om det är trafficing och polisen misstänkte det, varför lät de en våldtäkt fortgå? De måste ju ingripa genast? Enda orsaken till att inte ingripa innan sexakten är att man tror att det är frivillig prostitution. Det kan förvisso vara så att polisen hade bestämt sig för ett tillslag och att PR råkade vara klar just då.
      Det är ytterst få sexköpare som vill besöka sexslavar. De allra flesta vill ha GFE (girlfriend experience). Därför misstror jag initialt trafficing. Det finns faktiskt ingen riktig marknad för sexslavar. Möjligt att ”storstaden” Stockholm är annorlunda. Trafficing inom sex har inte avslöjats speciellt ofta. Betydligt oftare har normalt slavarbete uppdagats.

      Om det verkligen var trafficing så är det illa.

      Radera
    3. Hallickarna har iaf gripits för människohandel få de försökte fly tillbaks till Rumänien. Paolo har inte varit ute efter gfe eftersom han redan har en flickvän, han har varit ute efter värre saker som han inte kan göra mot/med sin egen flickvän

      Radera
    4. Mimmi
      Det är möjligt att du har rätt. Senast jag uppdaterade mig om läget så var Paolo inte misstänkt för våldtäkt. När jag nu läst på lite så verkar det som det blivit lite allvarligare igen.
      De första bilderna och länkarna till den misstänkta prostituerade var en polska som nog körde sitt eget race.
      Även en som är i en relation kan ha väldigt anspråkslösa önskemål hos den prostituerade. Gifta män är inte mer benägna till att önska värre saker. Detta baserat på intervjuer jag sett med prostituerade, dock inte sådana intervjuer man läser på aftonbladet.

      Radera
    5. Baserat på det jag läst, sett och hört är det oftast precis tvärtom; de som köper sex (och redan är i ett förhållande) gör det oftast pga. Fantasier/fetischer som de inte kan/vill utsätta sin partner för... Finns jättemycket info på @intedinhora på instagram (drivs av tidigare prostituerade) samt @talita_sverige (hjälper prostituerade), de har mera erfarenhet och kunskap om ämnet än nån av oss här i kommentarsfältet :)

      Radera
    6. Jag skulle inte säga att det är info på de sajter du rekommenderar. Det är vinklad information i feministisk tappning.

      Det finns offer, det finns minderåriga som utnyttjats. Det vanliga sexköpet innehåller dock varken tvång eller utnyttjande. Hur många fall av sexslaveri har uppdagats i Finland?
      Man kan om man vill, säga att alla sexsäljare är söndriga i någon mån. Det kan man dock säga om alla som knullar runt gratis också. Kvinnor, feminister, är väldigt måna om att få bejaka sin sexualitet men så fort någon tar betalt så gör man en totalomsvängning och blir värsta puritan.

      Den svenska sexköpslagen handlar om den sexuella makten. Kvinnor vill inte ha konkurrens av prostituerade. Därför bejakar de all kvinnlig sexualitet, utom den som män kan köpa.

      Trafficing-kortet är inte en relevant invändning mot sexköp då trafficing är så väldigt sällsynt.

      Jag roade mig med att kolla lite nationaliteter på Finlands och Sveriges prostituerade på den världsomspännande kontaktsajten euroescorts.
      I Sverige finns 472 registrerade och i Finland 263.
      Från länderna HUN/ROM/BUL/UKR har Sverige 54 st och Finland 29 st.
      Från länderna CZE/ITA/SPA har Sverige 41 st och Finland 64 st.

      Min bedömning är att Sverige drar prostituerade från europas fattigaste länder i högre grad än vad Finland gör medan Finland drar prostituerade från de lite mer välmående länderna.
      Detta är lite intressant då man kan anta att trafficing-risken är större i de fattigaste länderna. Man kan inte se att Sveriges sexköpslag verkar hämmande på att få de fattigaste att sälja sig. Finland med sin friare lagstiftning drar prostituerade från rikare länder.

      Radera
    7. Tjaa, det är info från de som levt i det och varit utsatta som vet hur verkligheten ser ut. Sen är det också väldigt intressant att följa Simon Häggström, kriminalinspektör på NOA.
      Jag antar att du Patrik är man och jag vill gärna höra varifrån du fått dina idéer om att kvinnor är emot prostitution pga. vi kvinnor vill inte ha konkurrens av prostituerade???
      Jag är ju kvinna så jag tar mig rätten till att uttala mig om ditt påstående. Jag ger fan i sexuell makt och vem som knullar vem och hur mycket. Min livserfarenhet och allt jag läst/sett och hört har fått mig att dra slutsatsen att de flesta prostituerade skulle hellre jobba med annat om det var möjligt. Jag tycker själva tanken att köpa en annan människas kropp är befängd och en av mina största önskningar här i livet är att män helt enkelt SLUTAR KÖPA SEX. Finns det ingen efterfrågan så försvinner behovet. Som parentes ännu så visst förkommer det manlig prostitution men det är en liten droppe i havet.
      Euroescorts är ju knappast tillförlitlig statistik. Vilka källor har du på att trafficking är sällsynt? Om man läser rapporter och undersökningar från unicef, EIGE, migri, svenska polisen så framgår det att människohandel inte är något litet problem, fallen ökar hela tiden och mörkertalet är stort.

      Ett litet utdrag ur Människohandel för sexuella och andra ändamål / Polismyndigheten Rapport 2018 (euroescorts är inte listat bland de populäraste/mest använda prostitutions-sidorna)

      "Det begränsade antal flickor och kvinnor som rekryterades till Sverige för prostitutionsändamål under 2018 kom i första hand från Rumänien och Nigeria, men också från Bulgarien, Polen, Thailand, Ryssland, Moldavien och Ukraina. "

      "En analys av de inrapporterade anmälningarna till Noa om köp av sexuell tjänst i polisregion Stockholm under 2018 visade att 147 av de 246 sexköpande männen ursprungligen kom från Sverige. Den yngsta mannen var 17 år och den äldsta 80 år. De utländska män (majoriteten med hemvist i Sverige) som köpte sexuella tjänster representerade 26 olika nationaliteter. Männen använde mestadels internetwebbsidor, där hallickar och människohandlare annonserade ut flickor och kvinnor för prostitutionsändamål, i syfte att söka upp och utnyttja dessa sexuellt mot betalning. Kontakt togs på gatan i endast 26 av de 246 inrapporterade fallen. Majoriteten av köpen av sexuella tjänster ägde rum i en bostad hyrd i andra hand som disponerades av en hallick eller människohandlare (87) eller på ett hotellrum som hallicken eller människohandlaren hyrt (12). Analysen visade också att 13 procent av de sexköpande männen samtidigt som de försökte köpa eller köpte en sexuell tjänst begick andra brott som misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, olaga hot, kränkande fotografering av den prostituerade kvinnan, våldsamt motstånd, rån, stöld, narkotikabrott"

      Radera
  12. Det är lite skenheligt av dig Kristian att nog så tydligt och frekvent döma homosexuella till evig synd och samtidigt kritisera att någon annan utövar likadan kritik mot äktenskapsförbrytare (nåväl, han är ju inte i ett äktenskap utan i ett samboförhållande, vilket väl också är syndigt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:30. Menar du verkligen att du inte ser skillnad på att VARNA för evig förtappelse och att önska någon evig förtappelse? Och, i förlängningen, menar du att du verkligen inte har förstått vad det jag har skrivit här på bloggen angående hbt handlar om? Jag menar, så dålig kan ingen vara på att läsa innantill!!!

      Radera
    2. Skenheligheten består inte i om det är att varna eller önska, utan helt enkelt det kritiska hållningssättet. Det att du överhuvudtaget försöker argumentera emot medians moral samtidigt då du själv ödslat åratal av moralpredikan mot hbqt är skenheligt. Du har till och med förargat dig upprepade gånger om att dina insändare om hbqt refuserats.

      Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera