fredag 22 maj 2020

Goda Coronanyheter som omväxling

Aftonbladet publicerar två goda Coronanyheter idag (och igår). Dels berättar de att AstraZeneca menar att de kan ha en miljard (!) vaccindoser klara för användning så tidigt som i september. Förstås förutsatt att det vaccin som forskare i Oxford har utvecklat visar sig vara fungerande också på människor (och inte bara på apor) och att det är tryggt att använda. I artikeln berättas att vaccinet som bäst testas på 1100 försökspersoner och att allt hittills ser lovande ut.

Den andra goda nyheten talar om att antikroppar ur ett 17 år gammalt blodprov från en människa som tillfrisknat från Sars-viruset kan användas för att bekämpa också Covid19. (Båda virusen tillhör samma "familj" av virus.) Den här antikroppen, som fått namnet S309, tros kunna användas för personer i riskgrupperna och för vårdpersonal för att hindra att de blir sjuka. Dessutom torde det också gå att använda antikroppen för att behandla redan insjuknade patienter och därmed påskynda deras tillfrisknande.

Jag begriper varför t.ex. Svenska Yle väljer att vara restriktiva i sin publicering av dylika nyheter - de vill säkerställa att de inte publicerar falska nyheter - men ibland, och speciellt när stora uppoffringar krävs av oss alla, kan det vara väldigt nyttigt att få höra att det kan finnas ljus i tunneln och att tiderna av social distansering trots allt kan tänkas ta slut så småningom. Människan orkar bättre om man ser ett möjligt slut på eländet man befinner sig i. Så fungerar åtminstone jag, och jag är säkert inte ensam om det. 

3 kommentarer:

  1. Mycket möjligt att Ole skulle ha bett mig länka till Stefan Gustafsson i hans ställe.... https://www.varldenidag.se/ledare/manniskovardet-blir-synligt-i-coronatider/repteo!TjmOcuWOD8FWp5pTgPSlQ/

    SvaraRadera
  2. Ännu en läsvärd ledare och på samma gång en påminnelse till Mimmi som rättar sig efter människolagar.... https://www.varldenidag.se/ledare/kyrkan-kan-inte-forsvara-den-fria-aborten/reptcz!R6FEm8j37rs3TiKly90gQQ/

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera