måndag 4 maj 2020

En vis mans bön

Jag snubblade över en referens till vad som måste vara en mycket intressant bok, nämligen Johann Friedrich Starks (1680-1756) bönebok. Det var en speciell bön, "I tider av pest", som jag fastnade på och som är väldigt upplysande. Stark konstaterar att om världen inte svarar när Gud sträcker ut sig till den i sin godhet (och kärlek) kommer han förr eller senare att använda sig av domen för att göra det samma. (Med mina ord sagt, Stark sade det kortare och lite mera koncist.)

Vad har vi sett de senaste sjuttio åren annat än att Gud har sträckt ut sig till och kallat människorna genom sin godhet mot oss? Responsen har varit synnerligen klen, för att säga det snällt. I stället för att tacka för Guds godhet mot mänskligheten och prisa honom för de välsignelser han har öst över oss har vi vänt oss mot honom och förnekat honom. Vi människor har spridit lögner om honom och mera än gärna tagit emot dessa lögner. Se t.ex. vad en Richard Dawkins säger om den gode och kärleksfulle Guden i citatet i den senaste bloggtexten jag skrev.

Är det så konstigt att han då i stället väljer en annan väg att försöka nå oss? När vi vänder oss om och spottar på honom när han möter oss med godhet, kärlek och enorma välsignelser kommer det förr eller senare att bli dags för domen. Ingen kan på något sätt hävda att Gud skulle vara orättvis eller handla orätt när han på detta sätt "byter strategi". Den övergripande strategin är ändå givetvis den samma – att kalla alla människor överallt till omvändelse och tro på Sonen Jesus Kristus.

Kanske domen i form av pest/ett coronavirus kan göra detta när godheten och kärleken inte förmådde göra det? Vi får se. Samtidigt är den situation världen just nu upplever också en allvarlig kallelse till alla troende kristna att be för alla de människor som ännu inte känner Herren och som lider av ångest inför en oviss framtid och sin kommande död.

46 kommentarer:

  1. Nåjaa, nu ska vi få svart på vitt om böner och dess verkan. Det skall testas vetenskapligt på 5 olika religioner. Få se vem som vinner.

    Det finns ingen ända på jänkarnas dumheter.

    https://nypost.com/2020/05/03/researchers-studying-power-of-prayer-in-coronavirus-patients/

    https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04361838?term=prayer&cond=Corona+Virus+Infection&draw=2&rank=1

    Eflop

    SvaraRadera
  2. Eflop. Där kan jag faktiskt t.o.m. hålla med dig! Det här är dumt. Herren låter sig inte frestas. Den som uppriktigt vänder sig till honom i sin nöd får svar. Den som leker med bönen och som försöker fresta honom leker med stora insatser.

    SvaraRadera
  3. Så nu vet vi det. Det är guds fel alla katastrofer, olyckor, virus... Det är guds aggressiva domar mot de troende innan dom hamnar i helvetet, eftersom de inte tror tillräckligt mycket! Fy på er!

    Vi ateister har ingen gud, så vi kan då logiskt inte bli bestraffade av någon gud.

    Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Q. Du menar dig alltså vara som dåren som får solen att slockna genom att du skriver ordet "MÖRKER" på väggen till cellen i ditt isoleringsrum. Inte dåligt!

      Nej, nu ska jag berätta en hemlighet för dig: Det att du tror att det inte finns någon Gud avskaffar inte honom.

      Radera
    2. Kristian. Har ingen aning om vad din text betyder. Men, det var väl det mest intelligenta svar du lyckades få fram...

      Q

      Radera
    3. Q fixade inte hänvisningen till Lewis. Han är kanske inte så utbildad som han vill få oss andra att tro?

      P

      Radera
  4. Många människor har blivit frälsta sen coronaviruset kom, har läst om italienska läkare som var ateister och helt utan hopp och saknade friden, runt omkring dem dog massor med människor i Corona och flera av deras kollegor hade dött och de visste att de antagligen själva inte heller skulle överleva, men så kom en gammal pastor dit på sjukhuset och läste ur Bibeln för de döende människorna och det ledde till att dessa läkare kom till tro och de fick uppleva frid mitt i alltihopa!
    Även vanliga italienare är öppna för att höra evangeliet och kommer till tro och även i Kina har många blivit frälsta!
    I USA så är Bibelhyllorna tomma på Walmart för folk köper Bibeln som aldrig förr och sidor på nätet som handlar om Bibelns profetior om yttersta tiden har aldrig varit så välbesökta!

    Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cecilia. Det där låter positivt! Vi får be att det skulle fortsätta så och sprida sig!

      Radera
  5. Cecilia. Ok, vad hände sedan? Fick läkaren magiska krafter och botade alla sjuka? Återuppstod alla de döda och dansade ut på gatorna?

    Eller, var allt bara en illusion om att nu kommer dom till himlen?


    Q

    SvaraRadera
  6. Jag noterar att ateister flitigt såväl besöker som kommenterar på denna blogg. Utgående från kommentarerna så tycker de att kristen tro är fullständigt dåraktig. Samtidigt kan de inte undgå att märka att blogginnehavaren inte ger vika i sin övertygelse. Vad får dessa ateister ut av att fortsättningsvis kommentera här sådant som de tycker är helt befängt? Men å andra sidan, Guds är verksamt...

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika. De visar ett stort intresse för den kristna tron. Annars skulle de väl inte komma igen och igen. Kompromisslöst fasthållande vid sanningen är attraktivt!

      Radera
    2. Ursäkta! Min andra kommentar kom på fel ställe. Jag är inte så bekant med Bloggers kommentarfält. P skulle det stå under kommentaren ovan.

      Radera
    3. Annika. Eftersom Kristian är en provokatör. Han skriver retsamma och elaka texter "hit och dit" eftersom han förväntar sig svar.
      Han kallar sig kristen, men det är sällan han skriver texter som riktar sig till andra kristna, eftersom ja-sägare och medhållare är tråkiga människor!
      Är säker på att Kristian är glad att någon vill käftas med honom. Det är ju också rätt så tacksamt eftersom han har fel i så många frågor... Ibland undrar jag om han gör så medvetet.

      Q

      Radera
    4. P. Det är precis det som jag också tänkt. Den kristna tron fascinerar.

      Annika

      Radera
    5. Annika, jag är en ateist som är väldigt förvånad att sk. kristna som Kristian bla trakasserar hbqt. Brukar du tänka mycket på homosex? Eller brukar du också "argumentera" som Kristian gör?

      Du har rätt att den kristna tron fascinerar, men lite på samma sätt som Christiania i Köpenhamn...

      Radera
    6. Anonym 18:07. "Kristian bla trakasserar hbqt"

      Detta har jag blivit beskylld för förut. När jag har frågat efter bevis har ingen kunnat ställa fram några sådana. Nu får du samma uppmaning: Visa var jag har gjort detta.

      Radera
    7. Antingen spelar du enfaldig eller så vet du inte vad ca 200 av dina inlägg handlar om. I vilket fall som helst kan ingen hjälpa dig då du inte vill förstå. Du har ju fått det rykte om dig själv som du byggt upp under en lång tid, varför klaga?

      Radera
    8. Anonym 20.25. Jag frågade inte efter generaliseringar utan om exempel. Ser du, saken är den att jag aldrig har "trakasserat hbtq". Jag har gång efter annan lyft fram felaktigheter och galenskaper inom hbtq, men det är inte att trakassera. Du måste klara av att skilja mellan att kritisera (med rätta) och att trakassera. Om vi inte tillåts kritisera uppenbara felaktigheter är vi verkligen illa ute. Så igen: Du har kommit med en grov beskyllning mot mig. Upp till bevis nu och ge exempel!

      Radera
    9. Du tror du har rätt till vad som helst som du väljer att kalla "galenskaper". Tar man illa vid, som väldigt många gjort, så är det ur deras synvinkel att trakassera. Då du inte klarar av att skilja andras upplevelser från dina egna, kan ingen hjälpa dig.

      Försökte fråga Annika om hon gör likadant, men hon verkar inte svara, kanske hon fattar vad en god kristen gör och inte gör.

      Radera
    10. Anonym 07:25. Nu försöker du flytta fokus. Upplevelser? Jag skriver inte om upplevelser. jag skriver om vad som är på gång i samhället. Och nu har du kommit med en grov beskyllning mot mig och vägrar ge något exempel. Alla inser varför, men du fortsätter ändå. Så jag säger det igen: Ge ett exempel på det du beskyller mig för. Eller alternativt be om ursäkt.

      Radera
    11. Anonym 7:25. Jag är kristen, men kan nog inte kalla mig "god" hur mycket jag än vill. Men Jesus Kristus, som jag tror på, är den som är god. Han har tagit bort all synd som jag bär på och tack vare honom är all ondska besegrad. Tack vare honom är framtiden ljus och lång. Tack vare honom får jag vara trygg och förtröstansfull trots att världen ser ut som den gör. Tack vare hans död på korset och hans uppståndelse.

      För den som inte tror är detta dårskap. Om det står det till och med i bibeln (1 Kor 1:18). Men Gud älskar alla sina människor och vill inget hellre än att var och en omvänder sig och kommer till honom. Han kommer inte att visa bort den människan (Joh 6:35-39)

      Radera
  7. P skulle det stå under.

    SvaraRadera
  8. Annika, ifall Kristians varje inlägg skulle vara bibelcitat och kommentarerna endast "Halleluja" och "ammen to that", hur intressant skulle det vara?

    Själv bryr jag mej inte om vad människor tror på så länge dom håller det för sej själva.

    När man ser hur de olika religionerna förgiftar våra samhällen med sina korkade ideér och vet att stor del av mänskligheten har lågt IQ så kan man själv försöka bidra med avvikande åsikter. Alltid finns det nån som kan tänka till och börja ifrågasätta religiösa dogmerna, det gäller förstås inte såna som Kristian men många andra.

    Religioner förgiftar våra sinnen med sina helt absurda påståenden. När såna som Kristian eldar på med egna tolkningar och förnedrar andra människor så är det nog bra att nån reagerar. Som tur blir människorna förnuftigare över tid och vi kommer att skatta åt tiden då vi trodde på talande ormar, jungfrufödslar och vandrande vålnader.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Igen lyckas du "påta" in ett otal fel i samma kommentar. När du vädrar din världsbild ser vi hur vriden den är och hur galet det blir när den tillämpas på de saker jag skriver om här.

      I själva verket är det gudsfientligheten som är det allvarliga giftet. Utan den kristna tron skulle vårt samhälle se mycket annorlunda ut - och inte bättre! Mycket av det vi idag ser som självklarheter har uppkommit ur den kristna tron. Vetenskapen, skolorna, sjuk- och hälsovården. Listan kan göras hur lång som helst. Men i Eflops värld är det givetvis ateismen som ligger bakom allt detta. Eller?

      Radera
    2. Vetenskapen uppkommit ur den kristna tron?

      Propagandaministern är riktigt på g igen med sina sagor... :D

      Radera
    3. Anonym 07:31. Utan den kristna tron skulle vi inte ha det vi idag kallar vetenskap. Detta är en självklarhet. Men om man är indoktrinerad med ateismens gift kanske man inte vill eller ens klarar av att se detta?

      Radera
    4. Kristian. Nu fantiserar du stort. Religionen har alltid varit emot alla former av förnyelse och ny kunskap. Om du skulle bry dig om att studera andra åsikter än dina egna, skulle du förstå det.

      Q

      Radera
    5. Trots att exemplet med Kopernikus har tagits fram ett otal gånger, så sjunker det tydligen inte in utan du fortsätter med att göra om lögn till sanning.

      Alla ser ju att du inte har nån som helst kunskap i ämne efter ämne där du bestrider vetenskap, det är underhållande men på ett lite pinsamt vis. Man kan lugnt påstå att utifrån dina offentliga påståenden vet du inte vad vetenskap är.

      Radera
    6. Q. Om den kristna tron inte skulle ha kommit in här är chansen stor att en stor del av mänskligheten ännu idag skulle vara animister. Eller i vilket fall som helst skulle vi ha varit det mycket längre än vi var det. En animist kan inte studera sin omgivning eftersom man då skulle göra intrång på det heligas område. Men när den kristna tron trängde bort animismen sekulariserades skapelsen så att man kunde börja studera den. Utan detta skulle vetenskapen aldrig ha kunnat uppstå. Det här begriper alla som har ens grundläggande historiekunskaper. Men det gäller tydligen inte dig.

      Radera
    7. Anonym 09:11. Gör jag? Har du alls reflekterat över det faktum att Kopernikus var kristen?

      Radera
    8. Nej, men det förbättrar ju inte saken direkt. Om kyrkan skulle ha varit för vetenskap, varför sköt de i sank en kristens (Kopernikus) tankar? För att de inte klarade av att vetenskapen gick emot de egna lärorna. Ojdå... :D

      Kanske du själv har historiekunskaper, men du lever sannerligen inte enligt dem. Men det är så propagandaministrar verkar...

      Radera
    9. Anonym 09:49. Nu blandar du igen ihop saker. Den kristna kyrkan och de kyrkliga ledarna har gjort mycket fel genom århundradena. Men dessa fel beror många gånger på maktpolitik och på att de sett till de egna intressena och den egna positionen. Detta ska inte den kristna tron/kristendomen beskyllas för som du gör. Om du skulle klara av att inte blanda ihop storheter så som du gör skulle du ha mycket lättare att se klart.

      Radera
    10. Kristian. Googla vetenskapshistoria om du klarar det.

      Den västerländska vetenskapens historia börjar med försokratikerna, som var de första som ställde frågor om världen utan att ge svar som bottnade i religion och annan vidskepelse. Genom att ta fram teorier om världen och dess samband, som inte blandade in övernaturliga förklaringar och sedan utsätta dem för kritik, granskning och diskussion utvecklades det vetenskapliga arbetssättet. Man kan på god grund säga att det var då vetenskapen, som vi känner den, startade.

      Q

      Radera
    11. Jaha, så det är maktpolitik som du anger som orsak att kyrkan faktiskt hindrat vetenskapen. Först hävdar du att kyrkan inte hindrat vetenskap, men nu vänder du propagandakappan än en gång.

      På riktigt är det nog så att vi som inte har de rosafärgade frälsningssolglasögonen på, ser allt mycket klarare.

      Radera
    12. Anonym12.50. Var har jag hävdat att "kyrkan inte hindrat vetenskap"?

      Radera
    13. Q. Och du menar alltså att det var försokratikerna som bedrev mission t.ex. här i Norden och förjagade animismen?

      Radera
    14. Om du hävdar att vetenskapen finns tack vare kyrkan, kan man också konstatera att kyrkan inte hindrat vetenskap. Då du vänt dig i dina propagandalögner tillräckligt länge har du ingenting annat kvar än att klyva hår i form av ord.

      Din propaganda är som kvicksand, ju mera du vältrar dig i den, desto djupare sjunker du. Då du inser att du nere med nacken brukar du avsluta med att du inte ids diskutera längre. :D

      Radera
    15. Anonym 13.46. Orsaken till att jag slutar diskutera är inte det du påstår, utan orsaken till att jag slutar är att jag blir sådså oerhört frustreradmfrustrerad över att de jagijag diskuterarkdiskuterar med inte klarar av att läsa innantill. Precis som du här nu. DU BLANDAR IHOP SAKER! LÄS OM LÄS RÄTT. Så kan vi kanske komma vidare.

      Radera
    16. Hoppsan. Hur kunde det bli dubbla ord där? Nå, det går säkert att förstå ändå.

      Radera
    17. Kristian. Det var säkert gud som ville påvisa något med dina dubbelord. Dumheten kanske?

      Den mission du nämnde här ovan, var påtvingad folket och den som motsatte sig blev bestraffad. Det är inte lång tid sedan prästen bokförde kyrkobesökarna. Utvecklingen hade nog kommit hit till landet utan missionen.

      Q

      Radera
    18. Q. Hur missionen gick till har ingen betydelse i just detta fall.

      "Utvecklingen hade nog kommit hit till landet utan missionen."

      Hur vet du det? Och i så fall när? Säkert bra mycket senare. Men i vilket fall som helst är det du gör här inget annat än att spekulera. Igen en gång. Det är, vad jag kan påminna mig, inte första gången. Och det är verkligen inte trovärdigt.

      Radera
    19. Kristian. Nu är du retsam och pratar av dumhet igen. Men, det har du ju stora erfarenheter av... Utveckling fanns här redan innan kristendomen kom hit. Var det ca 1300 talet? Kristendomen är en rätt så ny religion och det fanns högt utvecklade civilisationer långt innan kristendomen uppstod. Sedan har vi Asien. I Kina och Japan t.ex. klättrar väl människor i träd som apor ännu eftersom det inte är kristna länder?

      Q

      Radera
    20. Q. Blanda inte ihop saker och ting, det blir så svårt att diskutera då. Animismen är en fiende till all vetenskap eftersom den säger att skapelsen är gudomlig och inte kan/får undersökas. Där denna trängs undan och skapelsen "sekulariseras"/avmytologiseras blir det fritt fram att undersöka den och därmed kan vetenskap uppstå. Givetvis finns det andra religioner också som har avmytologiserat skapelsen, men i de områden där vetenskapen har blomstrat är det just kristendomen som har stått för denna avmytologisering av skapelsen.

      Radera
    21. Det är Kristian helt onödigt att du försöker förklara din egen oförmånga med att hålla en sanningsenlig linje i dina kommentarer med att ideligen påstå att alla här på bloggen inte kan läsa. Vår skrivförmåga klagar du ju aldrig på, du är kapabel att läsa och förstå vad vi skriver och därmed är det nog klart att vi kan läsa.

      Radera
    22. Anonym 07:54. Nu är problemet bara det att det är hur lätt som helst att se att det brister i innatilläsningen. Sista meningen i din kommentar är för övrigt fullständigt ologisk.

      Radera
  9. Det var råddigt i kommentarsfältet minst sagt... I blogginlägget nämndes "I tider av pest", i början av nummer 1/2020 av Concordia finns några intressanta saker, "rukous tarttuvien tautien aikana" och "Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia ?" Nu verkar man inte vara "up to date" på nätet vad gäller tidsskriften... https://concordia.fi/second/

    SvaraRadera