onsdag 6 maj 2020

Hur diktaturer föds

Jag har plötsligt mycket lättare att förstå hur en diktator kan ta över i ett tidigare demokratiskt samhälle. Tidigare hade jag svårt att begripa hur t.ex. Hitler kunde ta över makten i Tyskland, men med denna coronakris har det visat sig hur oerhört lätt det är att lura ett helt folk och få dem att tro att det som är dåligt är bra. Det enda som behövs är en större kris och en fungerande propagandaapparat som har monopol på nyhetsförmedlingen.

Igår skrev jag om undersökningen som visar att största delen av finländarna är nöjda med regeringens coronaåtgärder. Detta trots att de till stora delar är en nästintill fullständig katastrof och i sig har gjort att vi befinner oss i den bedrövliga situation som vi befinner oss i. Men minnet är så oerhört kort, och i tider av kris (må vara att den långt är självförvållad) och när man har en lojal media som stöder makthavarna och deras fumliga åtgärder är det tydligen möjligt att åstadkomma sådana opinionssiffror.

I Sverige är situationen mångfalt värre. Statsepidemologen Anders Tegnell hyllas idag (enligt ÖT) i alla tonarter och det har tryckt upp tröjor med texten "Tegnell for president" och "All makt åt Tegnell vår befriare!". Detta trots att Sveriges linje i Coronakrisen, som också är Tegnells linje, har varit en om möjligt mycket större katastrof än den finländska linjen. I artikeln uttalar sig Tegnell och säger att han "har svårt att uppleva hyllningarna som smickrande", men att de ändå kan ha en positiv effekt: "Det är väldigt viktigt för det ger oss möjlighet att få den strategi vi har på plats att fungera på det fantastiska sätt som den har fungerat."

Notera speciellt de sista orden i citatet ovan. Jag frågar: På vilket sätt har den svenska strategin fungerat på ett "fantastiskt sätt?" Dödstalen är mångdubbla de i resten av Norden. Man lyckades inte hålla smittan borta från äldreboendena. Åldringar dör av kvävning utan att få tillgång till sjukhusvård eller ens syrgas (som kunde rädda många av de som nu ligger i dagar och sakta kvävs till döds). Sverige är ännu oerhört långt från någon tänkt flockimmunitet. Dessutom menar ekonomer att den finländska ekonomin kan komma att klara Coronaepidemin bättre än den svenska.

Jag kan inte komma till någon annan slutsats än att Tegnells ord är ren och skär propaganda. Propaganda som största delen av det svenska folket sväljer med hull och hår.

Som sagt: I ljuset av det som just nu händer är det inte alls svårt att förstå hur en diktator kan ta makten i ett demokratiskt system. Det enda som behövs är en kris och en media som fungerar som propagandaspridare. Något som vår mainstreammedia tycks vara hur villiga som helst att ställa upp på. Det är synnerligen beklämmande att se hur det här fungerar.  

5 kommentarer:

  1. Av ren nyfikenhet: Vad tycker du att regeringen skulle ha gjort annorlunda? Förutom att, som du skrivit här på bloggen tidigare, det hade varit bäst om coronan kunnat begränsas till Kina. Men den skadan skedde redan i ett tidigt skede.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:22. Företagsstöden har varit fullständigt missriktade. De företag som borde ha fått stöd har blivit utan och de som har klarat av att skriva tilltalande ansökningar (läs: anlitat välbetalda konsulter som gjort det för dem) har fått stöd trots att de många gånger inte skulle ha behövt det. (Nu, äntligen, har restaurangerna fått lov om stöd, men summan torde vara på tok för låg.)

      Den stora missen var ändå när utlandsresenärer med coronavirus kom tillbaka till Finland och inte fick några instruktioner överhuvudtaget om karantän eller att de inte skulle resa med allmänna transportmedel från flygplatsen. Det var då smittan började spridas okontrollerat i Nyland.

      Vår regering har inte klarat av att ta ett enda självständigt beslut, utan allt som de har gjort har de gjort efter att andra länder har gjort det först. Eller med andra ord allt för sent och allt för fumligt.

      Nedstängningen av samhället har också drabbat oskäligt hårt på de områden där det inte har funnits någon smitta och där man kunde ha haft en mycket mera moderat hållning. Nu när samhället och gränserna öppnas finns det en uppenbar risk att regerings alltför slappa hållning drabbar sådana regioner där det inte finns samhällsspridning. T.ex. här i Österbotten får vi vara rädda för att gränsen mot katastroflandet Sverige öppnas på ett okontrollerat sätt så att vi drabbas av deras oförlåtligt idiotiska virus"bekämpnings"linje.

      Radera
  2. Om SVTs Corona-grafik på Samhällsnytt, intressant !
    https://samnytt.se/kritik-mot-svts-corona-grafik-renodlad-propaganda-och-fake-news/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:49. Det här är kanske inte en alldeles stor sak, men den visar på ett modus operandi som är oerhört skrämmande.

      Radera
  3. Hur långt har rfid-chipsdiktaturen nått. I Sverige uppges att på stora? arbetsplatser måste man redan ha ett sådant som passerkort i eller på handen och liksom vi redan har början i våra pinkodskort så har de som inte märkt sig pinkoden i ett passer- eller bankkort. Vad våra telefoner döljer vet jag inte. I åbo försökte man introducera det bland slaskgräddan för något år sedan men sedan har det varit tyst. Men de som vill skända mörda och göra äktenskapsbrott och andra grova lögner och synder; De har vilddjurets märke både i pannan och på handen. Men En som eventuellt runkar sig i yttersta tryckvälde är knappast bärare av vilddjurets märke om den vandrar i Bibeltron och ånger. Endel gick för långt i att sila mygglarver och stöda babelskameler.

    SvaraRadera