måndag 25 juni 2018

En fråga till dagens sommarpratare 25/6

Jag lyssnade på dagens sommarprat i radio Vega. Det var ett på det stora hela sympatiskt prat om en svår sak - misshandel inom äktenskapet. Det jag skriver här ska därför inte ses som någon som helst kritik mot dagens sommarpratare, Maria Sid. Rubriken kunde kanske hellre ha varit "En fråga inspirerad av dagens sommarprat", men det låter bättre så som jag har det, så rubriken får stå kvar som den står.

Frågan som slog mig när jag lyssnade - och som jag har funderat på många gånger - är att varför blir kvinnor överhuvudtaget tillsammans med våldsbenägna män? Och följdfrågan: Varför stannar kvinnan kvar i relationen efter det första slaget?

Jag tror mig ha åtminstone en del av svaret på frågan/frågorna. Man går in i relationen köksvägen. I stället för att sällskapa tillräckligt länge och sedan förlova sig och först efter vigseln fullborda äktenskapet börjar man så att säga i fel ända. Fullbordandet kommer allt för tidigt. Innan kvinnan har lärt känna mannen ordentligt och sett om han är en skitstövel eller inte. Om man ger relationen tillräckligt med tid innan sexet kommer med i bilden finns det bättre möjligheter att stiga av innan det är för sent. Det är inte för inte som Bibeln talar om att de två blir "ett kött". Sexualiteten är ett "själlim" som binder ihop mannen och kvinnan, och när man gått så långt är de två ihopfogade - och ett skiljande åt innebär att de ihoplimmade ytorna rivs lös från varandra. Med sår i själen som följd. Ju större yta som var ihoplimmad desto större blir såret. Därför är det inte alls så lätt att gå ut ur en osund relation även om mannen efter en tid visar sig vara våldsam. Om man alltså har börjat i fel ända.

7 kommentarer:

 1. "Varför stannar kvinnan kvar i relationen efter det första slaget?" , har lite svårt att acceptera tesen att man ska gå efter första slaget ! "I stridens hetta" kan man gå för långt och först då och efteråt inse att nu gjorde jag verkligen fel och låta det vara en lärpeng för all framtid ! Gjorde själv en sak för länge sedan som fick mig att likt Petrus gråta bittert.... Och aldrig göra om det ! Jag skulle hellre säga "Gå efter andra slaget" Nu är det ju vanskligt att veta hur det faktiskt varit och vad som föregått i förhållandet då första slaget kommer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 21:36. Jag brukar säga att "en gång är ett misstag, två gånger en vana och tre gånger en tradition". Kanske det, i vissa fall, kan tillämpas också här? Men det du skriver i tredje meningen är förstås helt sant.

   Men på ett principiellt plan: Observera nu att jag på inga villkor talar för skilsmässor här. Det jag talar för är att människan skulle kunna undvika mycket elände om parförhållanden skulle inledas på rätt sätt.

   Radera
 2. Klassisk victimblaming genom att sätta ansvaret på kvinnan. Misshandel har inget att göra med när man börjar ha sex med sin partner. Före det första slaget har ofta psykisk misshandel i form av manipulation och isolering pågått en tid vilket innebär att det är extremt svårt att lämna efter det första, andra eller ens tredje slaget, speciellt då det brukar följas av en sk smekmånadsfas där förövaren är "världens snällaste" och det är lätt att vilja tro att det är hens riktiga sida medan den misshandlande partnern bara är ett undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanja. Jag skulle snarare hävda att din kommentar är ett klassiskt exempel på att läsa in något i en text som inte finns där. Om en människa slår en annan är felet givetvis hos den som slår. Det är så självklart som något bara kan vara.

   Radera
 3. Som alternativ till att länge fundera över något kan man också googla, och då hittar man många förklaringar från experter, exempelvis här: https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/vald-i-nara-relationer.html , här http://psykiskmisshandel.se/varfor-stanna/ , här http://www.valdmotnara.se/dusomjobbarmedfragan/omvaldinararelationer/valdinararelationer/processerivaldet.4.5c20c2d013b2d5c26a83b9.html samt här https://www.roks.se/har-finns-kunskap/varfor-stannar-hon . Informativ lässtund och fördjupad förståelse tillönskas vänligen alla, av en som vill bidra till att vi alla lär oss mer och förhoppningsvis får bättre verktyg att hantera den här typen av smärtsamma situationer.

  SvaraRadera
 4. Jag har mött några av dessa kvinnor o även haft kontakt med kvinnorjour så jag måste bara förtydliga en sak (finns flera saker men väljer denna). Män som slår visar inte alltid detta första tiden, första månaderna eller ens första året . Det kommer smygande o att då lägga ”skulden” på kvinnan o säga att de startat en relation köksvägen o för tidigt är att tala om saker man kanske inte kan så mycket om. Man kan klassa dessa relationer ibland som hjärntvätt , sakta men säkert bryter man ner kvinnans självförtroende o hon börjar tro på vad mannen förmedlar för bild av henne. Ofta vet inte ens omgivning vad mannen är för person, han isolerar kvinnan ofta från släkt o vänner på ett manipulerande sätt osv osv. Detta är ett ämne med komplext innehåll o det går inte att förenkla det till att relationen börjat för snabbt . Allt gott ! Med vänlig hälsning,Pia E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pia. "Det kommer smygande o att då lägga ”skulden” på kvinnan o säga att de startat en relation köksvägen o för tidigt är att tala om saker man kanske inte kan så mycket om."

   Jag förstår att det här är saker som både engagerar och som kan förarga, men diskussionen skulle vara bra mycket mera balanserad ifall de som kommentar skulle bemöda sig om att läsa lite noggrannare innantill. Min text är kortfattad och därför rymmer den förstås inte allt som borde sägas i ämnet, men faktum är att jag sätter bra mycket större skuld på mannen i denna sak. Tro det eller ej.

   Allt gott!

   Radera