tisdag 12 juni 2018

Märkligheter om vargen

Igår hölls det vargdemonstration och vargseminarium i Vasa. Jag skulle gärna ha varit med, men som en vän brukar säga: En minkfarmare måste nästan bo på farmen i juni. Valparna håller på att lära sig äta, och det är en period som ställer stora krav på farmarens närvaro på farmen. Så tyvärr fick jag avstå från att delta och får i stället nöja mig med att ta del av vad som rapporteras om evenemangen i media och på sociala medier.

I svenska Yles rapportering från vargseminariet läser jag om ett par synnerligen konstiga yttranden. Två av de märkligaste tillskrivs tjänstemannen Vesa Ruusila på jord- och skogsbruksministeriet. På frågan om vems ansvaret är ifall en varg attackerar en människa svarade Ruusila att "ingen enskild person eller instans kan anses vara direkt ansvarig". Så fortsatte han med att säga något av det mest bisarra jag har hört i hela vargdiskussionen: "Det finns många risker i olika områden i livet och det här är en av dessa risker. Vi måste jobba tillsammans för att minimera riskerna."

Givetvis finns det risker i livet. Många av dessa risker kan vi inte göra något åt, men en hel del risker kan vi faktiskt åtgärda. Som föräldrar till småbarn kan vi t.ex. se till att vassa knivar inte ligger och dräller där barnen rör sig. Idag kan vi också vaccinera våra barn mot olika smittsamma sjukdomar. För att nämna några exempel. Ja, och så kan vi faktiskt se till att det inte finns några vargar där människorna rör sig och där barnen ska vara ute och leka. Jag vill påstå att den vargpolitik som förs idag är jämförbar med att låta vassa knivar ligga i barnens lekrum och med att vägra vaccinera barnen mot t.ex. polio och stelkramp. Situationen kan beskrivas med ett ord: Idioti.

Samme Ruusila levererar sedan ett, om möjligt, ännu märkligare påstående på frågan om vi kan garantera att vargen inte ger sig på ett barn. "Inte ens den bästa forskaren kan säga med säkerhet vad som rör sig i vargens huvud. Jag tror att evolutionen sett till att vargen nog kan skilja mellan människor och djur. Men det är omöjligt att säga hur en enskild individ kommer att bete sig, det är så mycket som påverkar. Är den skadad? Är den sjuk?"

Om vi är så dumma att vi sätter vårt hopp till evolutionen att sköta om att vargen har "lärt" sig att se skillnad på ett djur och ett litet barn, ja då kommer detta utan vidare att sluta illa. Någon sådan funktion finns helt enkelt inte inbyggd i den påstådda evolutionen. Nej, det enda som fungerar är att vargen fått lära sig att människan är farlig, och det åstadkoms genom att vargen vet att människan skjuter varg. Där behövs ingen "evolution", utan det räcker mycket väl med vargens instinkt. Men den som med all makt vill undvika att det sker vargjakt kan givetvis försöka lura allmänheten med dylikt snömos. Ruusilas argument låter också i övrigt som ett eko från "Susien ystäväts" hemsida på nätet.

Människor som Vesa Ruusila måste hållas så långt borta som möjligt från alla beslutsprocesser som rör vargen och landets vargbestånd. Men tyvärr finns denne man i själva kärnan av de sammanhang där Finlands vargpolitik formas och slås fast. Hur har det kunnat gå så illa? Och följdfrågan: Hur får man bort honom därifrån? Det borde vara en prioriterad fråga hos våra lokala rikspolitiker.

2 kommentarer:

 1. Bra kommentar på Yle, "12345678910111213141 11.06.2018 - 22:31
  Gällande ansvarsfrågan vid en attack finns det inga frågetecken. De som med makt och inflytande tvingar på oss varg är ansvariga. Vesa Ruusilas slingrande påstående att om vi alla är ansvariga för livets risker är fullständig struntprat. Detta är den typiska politiker- och myndighetshållningen att de är bundna av lagar och bestämmelser och att deras beslut är allas ansvar. Men såväl myndigheter som politiker kan när som helst omvärdera vargen och klassa vargen som ett hot som måste hållas bort från bebyggelse genom avskjutning av varje närgången individ. Försöket att fördela skulden för sina egna beslut är motbjudande och ett bevis på total ansvarslöshet och likgiltighet. Om man medvetet utsätter folk för en onödig risk så är man ansvarig. Svårare än så är det inte."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 01:23. Jag gillade också den kommentaren. För svårare än så där är det faktiskt inte.

   Radera