tisdag 19 juni 2018

De gröna helt ute i det blå!

De gröna har haft sina partidagar. I media har vi kunnat läsa om de olika initiativen som godkändes och om partiets linjedragningar inför riksdagsvalet och en möjlig regeringsmedverkan. De grönas Finland ska satsa på miljön, givetvis, men också på utbildningen (en vetenskapsministerportfölj ska skapas i nästa regering ifall de gröna medverkar). Vidare ska medborgarlön införas och stora steg tas för att mota klimatförändringen. Enligt de gröna bör Finland som land uppnå "koldioxidneutralitet" redan år 2030.

Det finns säkert en ganska stor grupp av människor som tilltalas av dessa löften. Problemet är att de gröna inte säger någonting alls om hur dessa saker ska finansieras. Speciellt de två sista sakerna ovan kommer att vara astronomiskt dyra att förverkliga. Eller nu får jag korrigera mig själv. De grönas partidag nämnde faktiskt en sak där man är villiga att spara. Kanske den här inbesparingen kan finansiera de saker de gröna vill göra? Det som nämndes var nedskärningar i lantbruksstöden. De gröna vill börja med att skära i de lantbruksstöd som pälsdjursnäringen får. Här finns bara ett litet problem: Pälsdjursnäringen får inte och har aldrig fått några lantbruksstöd.

Jag har ofta förundrat mig över de olika politiska partiernas löften som allt för ofta saknar både teckning (rent ekonomiskt) och realism. Nu tar de gröna emellertid nog priset. Hur kan ett parti, som säger sig t.o.m. sträva efter statsministerposten, vara så här fullständigt ute i det blå? Att komma med helt orealistiska löften är en sak. Det gör alla partier. Men att ta beslut på sin partidag som är så här fruktansvärt dåligt underbyggda och som baserar sig på rena felaktigheter är nog att ta priset.

Jag hoppas verkligen att de gröna inte blir regeringsparti efter valet. Inte för att pälsdjursnäringens lantbruksstöd då är i fara [sic!], utan för att de skulle köra landets ekonomi i botten på bara några månader.      

4 kommentarer:

 1. Jo, inte verkar de ens för samhällsdriften vara ngt korrektiv mera. Slapphansepopulister för de lata. Ordförandens svar på ekonomi frågan så svavandesi det blå att jag såg rött. Allt annat än Guds ord gör mig trött. Ulrik

  SvaraRadera
 2. Du skrev själv att du erhållit investeringsstöd för din farm. Att kalla det lantbruksstöd är måhända felaktigt, men stöd får ni bevisligen. Skulle vara upplysande om du berättade hur mycket så behövs inga spekulationer.

  SvaraRadera
 3. Investeringsstöd är det inget fel på så länge samhället kan räkna med att få tillbaka pengarna i form av skatteintäkter. Kanske det är så när det gäller pälsfarmningen? Så är det definitivt inte när det gäller jordbruket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jan. Samhället får tillbaka sina stöd på i huvudsak annat sätt när det gäller jordbruket. Framför allt genom att vi är, och ska vara, självförsörjande när det gäller livsmedel. Men visst betalar också jordbrukare skatt.

   Sedan, varför skulle någon behöva spekulera i hur mycket investeringsstöd jag har fått? Nu var det uttryckligen fråga om lantbruksstöd. Men ja, jag har vid några tillfällen fått investeringsstöd. Då har det handlat om ergonomi och djurhälsa. Samt, och det är det centrala, uttryckligen inte om produktionsstöd.

   Radera