lördag 16 juni 2018

Om Alf Rehn, Päivi Räsänen och Vegas sommarprat

"Finland skulle kunna verkställa ett par tvångsdeporteringar, till exempel genom att skicka Päivi Räsänen direkt till helvetet. Någon kunde åtminstone fatta ett utvisningsbeslut av hygieniska orsaker. Hon har ju klart visat att hon inte har anpassat sig till det här samhället."

Detta var vad professorn Alf Rehn skrev på sin facebooksida efter att Päivi Räsänen ställt sig bakom Aki Ruotsala sedan han fått sparken från sin vd-tjänst vid Pori Jazz. Den här kommentaren håller sig, vad jag kan bedöma, inom lagens ramar (förutsatt att man inte tolkar den som en uppmaning till mord, vilket inte alls är någon långsökt tolkning) men den är synnerligen otrevlig. Speciellt orden om "hygiensiska orsaker" för tankarna till mycket otrevliga sammanhang. Alf Rehn har givetvis rätt att uttrycka sin åsikt, men hela situationen som ligger bakom och som ledde fram till att denna kommentar fälldes har ju visat att även helt lagliga kommentarer kan få följder. Om du inte tror mig kan du ju försöka fråga Aki Ruotsala.

För några dagar sedan publicerade Svenska Yle listan över årets sommarpratare. Alf Rehn finns med på denna lista. Jag menar att en person som offentligt uttrycker sig på detta sätt, och som uttrycker dylika åsikter om en medmänniska, inte bör höras i etern i en sådan uppgift. Jag skrev en kommentar på Svenska Yle, under artikeln om listan på sommarpratare, där jag ställde en fråga om redaktionen anser att en person som har uttryckt sig så här kränkande kan anses var rätt person att sommarprata. Kommentaren publicerades givetvis inte, varpå jag sände respons till redaktionen och frågade varför min kommentar inte publicerades. Jag konstaterade att den censur som Svenska Yle redan en längre tid har bedrivit nu tydligen har utvidgats från att tidigare tysta ner obekväma åsikter till att nu också omfatta obekväma frågor. Jag har givetvis inte fått något svar på detta heller.

Jag anser att det är en självklarhet att Alf Rehn borde plockas bort från listan över sommarpratare. Man kan inte uttrycka sig på det sätt som han gjorde på facebook om en namngiven person, låt vara att Räsänen är en högst offentlig person, utan att det får några följder. Dock misstänker jag att detta aldrig kommer att ske. Svenska Yle sitter i sitt rödgröna elfenbenstorn och låter inte dylika saker påverka vad de gör. Men låt mig föreslå ett litet tankeexperiment: Vad tror du skulle ha hänt ifall Rehn skulle ha skrivit samma saker om, inte en vit, kristen människa utan om en färgad muslim?

Hans namn skulle givetvis genast ha försvunnit från listan på sommarpratare.

Det skulle vara intressant att se hur Radio Vega skulle reagera ifall detta skulle få en lite bredare spridning. Så om du har facebook, eller är aktiv på andra sociala medier, och tycker att detta är en angelägen sak kan du gärna försöka sprida det här. 

6 kommentarer:

 1. Kristian.
  Ett mycket grovt och kränkande uttalande (hatprat) av professor Rehn,generande för hela yrkes professorskåren.
  En offentlig ursäkt till fd inrikesmministern Päivi Räsänen,"hon har ju klart visat att hon inte anpassat sig till det här samhället"(ett märkligt påstående)är det minsta man kan begära av denne professor Rehn!!
  Brukar lyssna på sommarpratarna i Finland och Sverige,men denna sommarpratare kommer inte att finnas på min lista och han kunde gärna strykas från sommarpratarna!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ole. Visst är det så! Men sommarpratet är radio Vegas "flaggskepp" under sommaren, och inga skandaler får komma nära det. Därför publicerades inte min kommentar, och därför svarar man inte heller på min, eller någon annans, kritik. Dessutom är Alf Rehn "renlärig" i den meningen att han kritiserade en person som inte bryr sig om att vara politiskt korrekt - medan han själv är det. Så han kommer tyvärr att få vara kvar. Men som sagt, om det skulle ha varit omvänt, eller om någon av sommarpratarna skulle ha sagt det AR sade om t.ex. en muslim skulle de nog ha visat den personen på dörren.

   Trevlig midsommar!

   Radera
 2. Ole och Kristian, ni har så rätt. Men minns att Herrens 'hotprat' ännu i Uppenbarelseboken ges över dessa genstridiga ' nikolaiter'. Och Han har makt att förevigt skicka till helvetet. När sådana samhällen som ostraffat låter professorer säga så mot Kristi läras lärjungar till sist fyller sitt lösaktighetsmått genom att låta döda lärjungar till Kristi lära så är den dödens plåga bara timliga för oss och som helige Ande säger: vinner vi då en härlig seger.

  SvaraRadera
 3. Vi själva kan nog hålla låda enligt Guds lära med egna ' braskande' 'hatpratsliknande' Ord som Luther Laestadius och andra som i svår tid talat mänskligt sett väldigt salvelsefullt.
  Bibelns 'hotprat mot synden står för evigt skrivet jämte hotelser mot icke ångrande i hela universum och ner i helvetets djup. Så fast bibelkunskap avtar så består den Kärlek att de Kristna nog vet vad som är fel och rätt men gärna predikar eller visar nåd såsom de själva fått nåd och i väst också gjort... Ulrik Torsten Nils

  SvaraRadera
 4. Spred detta på din uppmaning och på mitt eget sätt... må det vara förlåtet ! Fick av Jonas Jungar på Yle veta att han skrivit dig ett långt svar.... Man är ju av naturen lite nyfiken ;)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 23:13. Tack för hjälpen med att sprida detta! Ja, lite överraskande fick jag faktiskt ett svar av Jungar. Eller rättare sagt ett "svar". Han förnekade givetvis att det förekommer någon form av censur på Svenska Yle, och det inte alls långa "svaret" utmynnade i att han hoppades att jag hittar någon annan intressant sommarpratare att lyssna på. Underförstått: Om jag inte gillar Alf Rehn kan jag ju bara låta bli att lyssna. Mellan raderna kunde jag läsa att de valt Rehn som sommarpratare just för att han vågar ifrågasätta och utmana. Jungar riktade också in sig på (vilket jag också skrev i min fråga) att Räsänen är en offentlig person som ska tåla påhopp, och även om han sade sig förstå att jag tyckte att påhoppet var otrevligt anser han inte att det diskvalificerar honom som sommarpratare.

   Någon om varför min kommentar inte publicerades (trots att den inte bröt mot några kommentarregler) eller något svar på påståendet att vad som skulle ha hänt ifall Rehn skulle ha sagt något liknande om t.ex. en muslim sades inte.

   Således förstärktes bara min uppfattning att sommarpratet är Vegas "flaggskepp" nu i sommar och att ingen kritik mot detta flaggskepp får höras.

   "Svaret" reste faktiskt mera frågor än det besvarade.

   Radera