fredag 15 juni 2018

Om Maata Näkyvissä, Tapio Luoma och den kyrkliga splittringen

Splittring av den kristna gemenskapen uppstår när någon, en minoritet eller en majoritet, vänder sig bort från Guds ord. Det här är en sanning som igen och igen visar sin giltighet. Nu senast har denna splittring drabbat nordens största ungdomsfestival, alltså Maata Näkyvissä-festivalen som har ordnats i 30 år i Åbo och som samlar 18 000 ungdomar för att lyssna till Guds ord och olika former av gospelmusik. Den nytillträdde ärkebiskopen Tapio Luoma meddelade i onsdags att den nattvardsmässa som traditionellt har hållits på festivalen under fredagskvällen kommer att ställas in under årets festival. Och orsaken? För att endast manliga präster har deltagit i utdelningen. Detta ledde senaste år till en mindre storm på sociala medier när en grupp kvinnliga präster, som ansåg att de blev "diskriminerade" när de inte kunde delta, startade ett upprop mot festivalen. Och nu reagerade alltså ärkebiskopen på detta sätt. Genom att stoppa en nattvardsmässa med nästan 10 000 deltagare. Inget pris tycks vara för högt att betala för att lugna ner de militanta kvinnoprästerna och kvinnoprästförespråkarna.

Nattvardsmässan under Maata Näkyvissä är, enligt de som har deltagit i festivalen, tillställningens höjdpunkt. Helt förståeligt. När nästan 10 000 ungdomar knäböjer vid samma altare är det garanterat en oerhört mäktig upplevelse. Men nu ska alltså detta tillfälle offras för att blidka de som valt att gå emot Guds ord, den kristna traditionen och den absoluta majoriteten av den världsvida kristna kyrkan – alltså för att blidka dem som gått in för att söka splittring. Nattvardsmässan på Maata Näkyvissä har ordnats i samarbete mellan arrangören SLEY (Finska lutherska evangeliföreningen) och de lokala församlingarna, och det är här problemet sitter. Nu när mobben på de sociala medierna och ärkebiskopen alltså ryter till. Enligt Helsingin Sanomat stoppar ärkebiskopen nattvardsmässan, men om man läser nyheten på t.ex. nättidningen Seurakuntalainen handlar det om att ärkebiskopen flaggar ut de lokala församlingarna från arrangemangen. SLEY kan givetvis fortsätta ordna nattvardsmässan på fredagskvällen, men det skulle då kräva att man tar över arrangemanget och gör det på egen hand. Något som jag antar att kommer att ske. Traditionellt ska en arrangör ha de lokala församlingarnas tillåtelse för att ordna en gudstjänst/nattvardsmässa på församlingens geografiska område, och när det gäller Maata Näkyvissä-mässan har detta fungerat bra. Ända tills nu, vill säga, när påtryckningarna utifrån (från kvinnoprästmobben på de sociala medierna) gjorde att ärkebiskopen inte längre klarade av att låta bli att blanda sig i den lokala överenskommelsen.

Tyvärr har det blivit så i vår kyrka idag att den som ropar högst – och som ropar i sådan tonart att han/hon får media med sig – alltid får rätt. Oberoende av vad som är rätt enligt Guds ord och oberoende av vad som bäst och mest tjänar Guds rike. Nu har detta blivit en riksnyhet, och då kan ärkebiskopen inte backa längre. Men skam den som ger sig tänkte två tonårsflickor som startade en adress på adressit.fi där de försöker samla ihop så många namn som möjligt för att visa att det finns många som vill fortsätta som förr och ha en nattvardsmässa på Maata Näkyvissä-festivalen. (I samarbete mellan SLEY och de lokala församlingarna.) På ett drygt dygn har adressen fått över 1000 underskrifter, och vem som helst kan givetvis underteckna adressen. Jag gjorde det just, och jag uppmanar alla att gå in och göra det samma!

Lösningen som ärkebiskopen gått in för gällande nattvardsmässan och Maata Näkyvissä är att de församlade ungdomarna på söndagen (alltså inte på fredagen som traditionellt varit den tidpunkt när det firats mässa på festivalområdet) ska transporteras till de olika lokala församlingarna för att där kunna fira nattvardsmässa med kvinnliga officianter. Detta eftersom SLEY inte vill ändra sin praxis gällande vem som celebrerar mässan, vilket givetvis skulle ha varit ärkebiskopens vilja och främsta alternativ. Alla förstår givetvis att detta är en logistisk omöjlighet, och dessutom har festivalen annat program när församlingarna firar sina gudstjänster på söndagen. (Till söndagens festivalprogram hör också en gudstjänst i vilken det inte ingår någon nattvard.)

Splittring av den kristna gemenskapen uppstår alltså när någon, en minoritet eller en majoritet, vänder sig bort från Guds ord. Den här splittringen, och även dess orsaker, blir väldigt tydliga i detta fall. Det är sorgligt när dessa 18 000 ungdomar ska drabbas på detta sätt av att vissa vill så splittring och skapa stridigheter.
   

6 kommentarer:

 1. Brutalt sätt att söndra och härska. Kvinnorna är både avundsjuka och aggressiva och maktlystna. De vill få del av ungdomarnas goodwill till kristendom och om ungdomarna inte är rotade och stadgade i Guds församlingsordning eller inte inser de avfälligas propagandavinst så deltar många i Mässa som messa.Ulrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tänker inte alls så att kvinnorna är avundsjuka o maktlystna . Är det därför män blir präster ? För att ha makt? Nej så är det inte såklart . Kvinnorna är minst lika övertygande om er motsatta tanke , att de har lika stor rätt som en person med snopp att predika Guds ord. De har lika stor rätt att tolka Bibeln även om ni tolkar den på annat sätt. Småsint o föraktfullt att kalla det avundsjuka o maktlystnad. Med vänlig hälsning,
   Pia E

   Radera
  2. Om Rätten att predika offentligt och om att vara Föreståndare i Guds Församling säger Guds Ord helt andra saker än du säger Ulrik som likt en bowlingkägla är på fötterna.
   Men mina fiender har gjort att jag nu röker på skuld. Men så är ju hela världsekonomin i oändlig skuld så det var väl lite förmätet av mig att jag trodde mig klara mig personligt utan skuld på en trädgård arbetares förtjänstbunda arbetspension så här många år då jag för att blidka frun inte sparade åt mig något och fann mig stå hjälplös när sjukhustvången drabbade tre ggr sedan hon kastat ut mig. Dock har hon denna månad lånat mig 40 euro. Hur myki hon spara medan jag år efter år gav allt är sådant som ni giriga maktlystna och aggressiva och avundsjuka får dividera om medan jag vansinnesskrattar på morgonkvisten.

   Radera
 2. Endast under extrem förföljelse som i Sovjet och många andra länder där männen blev dödade skulle kvinnorna som var Sedliga då Moraliskt Rätt predikande ta ansvaret. Att det blev så här i Europa är påverkan från fria riktningar i nybabylon och allmän babylonisk sed att kvinnor skulle uppträda. Mot Guds ordning ty Babel (förbistring)betyder ju oordning. T o m med i sexualfrågor ser vi ju hur otroende babylonisktromerskt tolkar bibeln som om horiskhet och styggelighet vore lovligt. Men för att trösta de fallna kvinnor som leker präst åt Helige Rättfärdige Gud kastande Lagen över ända så vill jag säga: ni är bara följderna av fallna folks fallna kyrkor och kyrkomän.... Ulrik TorstenNils Fagerholm. P.S. min transportsträcka mot 'tredje världskriget' Har övertygat mig att Gud Är 'Godast' då man inte med lögnsinne inbillas eller inbillar sig att inte Lagen gjorts för evigt gällande genom Evangelium.
  Därför må vi ångra och tro och lämna tjänst åt de troende och hoppas på en liten pension på dårhuset vi oxå hoppas jag att er falsk a ande isebel skulle lära er. Henne som ni snuskar in i män av arbetsuppgifter och familjefarsoch soldatkaraktär med petroleumderivat om männen vägrar glädjas av vin i en värld av svin för att ni inte står ut med alltför många barn. Gud har i Bibeln sagt vad han skall göra med den här kulturen och de fallna kyrkor .Och kristna. Dina ord Pia E visar att du bör vända om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du jag tror inte det. Jag står starkt förankrad i min övertygelse o tro. Men jag är bekymrad över allt hat o nedvärdering o allt annat som kan komma ut ur folks munnar. Vill bara få folk att fatta att kärlek o snällhet o öppenhet är det världen behöver. O jag känner mig helt säker på att jag har Gud på min sida, lika mycket som han finns hos er Bibelövertolkare, om ni ursäktar mitt uttryck som inte är menat som ett hån. Jag kommer ALLTID försvara dem som här så ofta rackas ner på i både kommentarer o text. Sverige (��) hbtq-personer o kvinnliga präster. Alla har sina mål i livet att leva o alla har sin plan att följa, även om man måste möta hat eller rädsla. Allt är förutbestämt enligt mig. Allt gott till er denna fina lördagkväll . Önskar er harmoni o glädje. /Pia E

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera