onsdag 10 oktober 2018

Om kristna människor och klimatskepticismen

Jag har fått frågan flera gånger, och efter den senaste bloggtexten blev den igen aktuell. Frågan lyder vanligen så här:  Varför är kristna människor överlag mera klimatskeptiska än icke-kristna?

Innan jag besvarar frågan behöver jag konstatera att klimatalarmism och klimatskepticism inte har något med kristen tro att göra i sig. Det finns kristna som menar att klimatförändringen är orsakad av människans aktivitet och sådana som menar att så inte är fallet. Jag känner inte heller till att det skulle ha gjorts några undersökningar angående förhållandet mellan kristen tro och klimatskepticism. Men jag tror nog att magkänslan som de som har ställt frågan till mig är korrekt. Troende kristna är överlag mera klimatskeptiska än icke-troende. Orsakerna är flera.Och observera nu mycket noggrant att här utgår jag från mig själv och mitt tänkande. Någon annan skulle kanske svara på annat sätt.

Den främsta förklaringen är kanske den att så gott som alla har svalt IPCC:s budskap med hull och hår – förutom bland högern i USA. Den amerikanska högern är, av tradition, starkt kristen. Men detta svarar egentligen inte på den egentliga frågan, även om det ger en viss förklaring. Jag kommer emellertid att tänka på fem direkta orsaker till att klimatskepticismen är mera utbredd bland kristna människor än bland icke-kristna. Det är mycket möjligt att det finns flera. För det första har vi kristna sett hur oerhört lätt det tycks vara att lura den allmänna opinionen. Könsfrågan är kanske den senaste riktigt stora frågan där majoriteten har låtit lura sig och tvärt emot all logik och allt sunt förnuft bringats att tro att könen är utbytbara. Att två män eller två kvinnor kan ingå äktenskap och att det är lika bra, rätt och riktigt som ett äktenskap mellan en man och en kvinna. Eller i fråga om evolutionen. Även där har idag en majoritet bringats att tro att hela universum började med en stor smäll och att slumpen ligger bakom allt som finns. Detta också mot all sund logik och allt sunt förnuft. Det tycks vara oerhört lätt att lura människorna. Därför är det alltid bra med en stor dos skepticism när någon kommer med drastiska förutsägelser och påståenden som vill få oss att göra radikala förändringar i både vårt sätt att leva och i hela sättet som vi betraktar och bygger upp vårt samhälle.

För det andra tror många kristna att universum är skapat av en logisk Gud. En Gud som har skapat ett stabilt och till många delar självkorrigerande klimat på denna lilla del av universum som vi bor på. Klimatet växlar, ja, men det är naturligt att så sker. Klimatsystemet i sig är stabilt eftersom den Gud som har skapat allt har gjort det så. Evolutionisterna däremot som tror att allt har utvecklats slumpmässigt har ofta – kanske alltid – den bilden att vårt klimatsystem är både instabilt och skört. Det har "skapats" av slumpen, och sådant som skapas av slumpen och över en lång tid av händelser som påverkats av både det ena och det andra kan lätt fås i obalans.

En tredje orsak är säkert det att vi inser att människan är en syndare som alltid ser till sitt eget bästa och sina egna fördelar. Detta kommer bland annat till uttryck i att i tider med stora förändringar – som de föreslagna och framtida åtgärderna mot klimatförändringen onekligen kommer att innebära – kommer skrupelfria människor att hänsynslöst dra nytta av situationen och roffa åt sig både makt och ekonomiska fördelar. Stora sådana, dessutom.

En fjärde orsak är att vi ser att miljön lider och skulle kräva viktiga insatser när det gäller sådana saker som vi bevisligen kan påverka, som t.ex. nedsmutsning, föroreningar och hela plastsituationen. När vi nu anses behöva sätta stort fokus vid koldioxidbekämpningen (och igen: koldioxiden är INTE en förorening) finns det en uppenbar risk att det övriga miljöarbetet sätts på undantag. För det är ju så med oss människor att vårt engagemang räcker bara så och så långt. "Nå, nu har vi minskat våra koldioxidutsläpp med 30%. Nu har vi nog gjort vår del." När så sker satsar vi våra (begränsade) insatser på sådant som det är ytterst osäkert att vi överhuvudtaget kan påverka (klimatförändringen) medan vårt engagemang sedan inte räcker till för att göra något åt det som vi bevisligen kan påverka.

Den femte orsaken får jag återkomma till i en annan text eftersom den kräver flera ord än vad som ryms i denna korta text.


35 kommentarer:

  1. Som jag konstaterade finns det säkert flera orsaker ännu. En viktig orsak till att vara skeptisk till de både oerhört dyra och skäligen ineffektiva åtgärdsförslag som har framförts är att en övergång från relativt billig energiproduktion med hjälp av fossila bränslen till en oerhört dyr energiproduktion med förnyelsebara källor kommer att binda miljoner, för att inte tala om miljarder, människor i extrem fattigdom (med förtida död som följd). Söder om Sahara bor det 2 miljarder människor som använder sig av ved och torkad avföring som primär energikälla. Med de kraftigt stegrande elpriser som vi kommer att få om och när vi övergår till förnyelsebara energikällor kommer dessa människor inte att ha råd att övergå till el som primär energikälla. Således döms de till ett liv i fortsatt fattigdom och förtida död på grund av att de tvingas andas in de skadliga gaser som denna förbränning inne i deras hyddor orsakar.

    Detta är inte en specifikt "kristen" orsak, men den förtjänar ändå att nämnas i detta sammanhang.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korrigering: Det ska inte vara "söder om Sahara" utan söder om ekvatorn.

      Radera
  2. Kanske de undkommer rfid-chips'- då. Hå hå ja. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  3. Bästa sättet att undkomma både synd klimaskattshandel typ avlaten andra tyskromerska väldet är att i Rätt Ande Predikan och Tro låta Herren Herren i HHN den heliga Nattvard taga bort världens synder från oss. Ännu i 'tredje riket' fram till 2010 var detta möjligt i vårt land. Nu må man behålla vad man har ty rätt predikan och än medJesu Namn eller i Faderns och Sonen och den helige Andes Namn eller Bibelrätt Andeinfall är likvärdig med HHN; men de ljumma nattvardsfolkviljotillåtarnattvarder duger inte.... Tror ja saa poitjsi

    SvaraRadera
  4. Mycket skulle man kunna säga om det här inlägget, men 2 miljarder? Hela Afrikas befolkning uppskattas till ca 1,3 miljarder, och söder om Sahara ca 1 miljard. Av dessa har en del elektricitet, ca 600 miljoner uppges vara utan tillgång till el. Av de 400 miljoner som har tillgång till el, så har kanske inte alla det i praktiken, så om vi gissar vilt kan vi dra till med att 800 miljoner saknar el. Du påstår då att felet i statistiken (+ min vilda gissning) ligger på åtminstone 150%. Om vi drar till med att ingen söder om Sahara har el (vilket helt säkert inte är sant), så skulle felet ändå vara 100%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:06. Tack för påpekandet! Så där kan det gå när tanken rusar iväg snabbare än man hinner skriva... Söder om Ekvatorn borde det vara. Jag ändrar i texten.

      Radera
    2. Behöver inte alls vara så fel egentligen. Afrika nämndes ju inte, bara söder om Sahara.
      Tar man med södra Indien, Indonesien, Sydamerika osv., som ju är söder om Sahara. Då är ju 2mrd utan tillgång till el ingen överdrift, snarare tvärtom....
      J

      Radera
    3. J. Jag misstänker att det var engelskan som spelade in här. På svenska talar vi om "söder om ekvatorn", men på engelska används tydligen ordet "subsahara". Men rätt ska vara rätt. på svenska ska det vara söder om ekvatorn. Men precis som du skriver är 2 mrd knappast i överkant.

      Radera
    4. Söder om ekvatorn bor uppskattningsvis 800 miljoner.

      Radera
    5. Anonym 18:40. Det är ju fint att se att det inte bara är jag som gör mig skyldig till lapsusar här...

      Radera
    6. Nu förstår jag inte vad du menar med lapsus. Siffran 800 miljoner hittar man t.ex. på wikipedia (total befolkning, södra halvklotet). Ekvatorn ligger ganska långt söder om Sahara, och folkrika afrikanska länder såsom Nigeria och Etiopien befinner sig på det norra halvklotet.

      Radera
    7. Anonym 17:29. Efter din kommentar insåg jag att jag behövde kolla upp det här riktigt ordentligt. Och ser man på, du har faktiskt rätt! Således var det ingen lapsus. (Annat än från min sida.) Så när skribenten talar om två miljarder människor "subsahara" så måste han alltså ändå mena just söder om Sahara, men globalt sett. Det är ett lite otympligt sätt att uttrycka saken - och något som till synes kan ge upphov till missförstånd - men nu torde alltså saken vara utredd. Tack för hjälpen!

      Radera
  5. Gog gog gog oj Kristian har fenin kööft te oxå. Ulrik

    SvaraRadera
  6. Me'gogs grej i radivågstextform märker jag att jag inte behöver delta i offentlig lögn för ens min själs(hebr och ruach) välfärd. Mera pissad kan en lättlurius hoppas ja inte bli. Nu har väst lika dålig teknik som öst för anttkristiska tllåtelsers skull i folkväldestider den vacklande ordningen. Ulrik Torsten Nils i fjärde sändningen utnyttad i tjugo år. Av ' vänner' Jesus vet

    SvaraRadera
  7. Kristna har en benägenhet att använda "tro" och "veta" som synonymer, de inbillar sig att deras övertygelser blir nån sorts sanning på samma sätt tron är för (enbart) dem verklig.

    SvaraRadera
  8. Skändningen märk väl!

    SvaraRadera
  9. "Eller i fråga om evolutionen. Även där har idag en majoritet bringats att tro att hela universum började med en stor smäll och att slumpen ligger bakom allt som finns".

    (1) Evolutionsteorin är en teori om arternas uppkomst, och har ingenting med universums uppkomst att göra.

    (2) Big bangteorin är en teori om universums tidiga utveckling. Jag har aldrig hört någon kosmolog påstå att universum har "börjat"(?) med en "stor smäll"(??). Har du?

    (3) Den evolution som format organismerna här på jorden är inte slumpmässig.

    Jag måste bara få fråga, Kristian: är det här fullt medvetna halmgubbar du ställer upp, eller är du verkligen så här dåligt påläst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Christian. Att nämna ordet "evolution" är ett mycket säkert sätt att frammana dig här i kommentarfältet. Den här texten handlar inte om evolutionen (det är bara en sak jag nämner i förbigående - och mycket schablonmässigt, om än inte i formen av någon halmgubbe menar jag) så jag ger mig inte in på någon diskussion angående det här. Annat då än att jag ska säga att 1. Ja, det vet jag. När man som jag har gjort misstaget att försöka diskutera med dig ett par gånger blir nog den saken klar. 2. T.ex. wikipedia nämner både "den stora smällen" som term och att "Rum, tid och materia uppkom alla vid Big Bang." Sedan beror det förstås på hur man definierar ordet "kosmolog". Är alla som uttalar sig i saken kosmologer, eller behöver man vara en Stephen Hawking för att få kallas det? 3. Det var ett mycket intressant påstående.

      Radera
    2. Kristian,

      Visst nämner du bara evolutionen i förbigående -- det är ju det som gör det hela så vilseledande.

      (1) "Ja, det vet jag. När man som jag har gjort misstaget att försöka diskutera med dig ett par gånger blir nog den saken klar."

      Varför beskriver du då "evolutionen" som en teori om universums uppkomst?

      (2) Om du ändå är inne på wikipedia, prova att helt enkelt bara läsa den första meningen i artikeln om Big Bang:

      "Big Bang (eller Stora smällen[1]) är den mest vedertagna kosmologiska teorin om universums tidiga utveckling. Teorin täcker tidsperioden sedan universum var mycket, mycket ungt och fram till idag".

      Tror du verkligen på fullt allvar att NÅGON kosmolog NÅGONSTANS tror att universum har UPPKOMMIT till följd av en bokstavlig SMÄLL???

      (3) Visst är ett intressant påstående? Har du någonsin hört NÅGON Biolog NÅGONSTANS som menar att det naturliga urvalet är en slumpmässig process? Har du det? Någon enda?

      Radera
    3. Christian. Jag gör inte en gång till misstaget att börja diskutera dessa saker med dig. Det leder absolut ingenstans. Bara en liten kommentar till det sista du skriver: Jag undervisar nu som då i genetik. Mutationerna, som sägs vara evolutionens motor, är slumpmässiga skador på genomet.

      Radera
    4. Kristian,

      Mutationer inträffar naturligtvis mer eller
      mindre slumpmässigt, men det naturliga urvalet, den process bevarar de gynnsamma anlag, är naturligtvis allt annat än slumpmässig. Eller tror du -- på fullt allvar -- att det skulle vara en REN SLUMP att gynnsamma anlag breder ut sig på det vis de gör i olika populationer?

      Radera
    5. @Christian, brer faktiskt "gynnsamma anlag ut sig i olika populationer" ? Människan kan till en viss del vad gäller djuravel få fram önskade egenskaper hos djuren men så åstadkommer man istället andra "skador", typ hundar som ofta har höftfel tex. .... Eller i växtriket att försöka åstadkomma potatissorter som ger rikliga skördar och stora knölar som dessutom är köldtåligare än andra.... "Van Gogh" är vad jag hört en sådan potatissort som man tvingats överge, på vilka grunder vet jag inte. Genmanipulation är alltid förkastligt, endast vår Herre har gjort ngt fullständigt i tidernas början men som gick förlorat iom. syndafallet ! En sak som egentligen inte alls hör hit (eller kanske ändå...), hörde en gång förklaringen till att Guds påbud om omskärelsen "vid åtta dagar gammal" på gamla testamentets tid skulle grunda sig på att före det var det endast "god tillväxt" hos människan och först därefter började "nedbrytningen" av våra kroppar. Ngn som vet mera kan gärna berätta !

      Radera
    6. @Christian, brer faktiskt "gynnsamma anlag ut sig i olika populationer"?"

      Absolut.

      Vi ser det varje gång bakterier blir resistenta till exempel. De bakterier som är resistenta förökar sig och sprider sina arvsanlag i populationen i mycket högre utsträckning än några andra bakterier, varpå reistensen snabbt sprider sig inom populationen. Skulle vi lita till Kristians beskrivning av hur evolutionen fungerar, skulle vi däremot tvingas föreställa oss att hela populationer av bakterier blir resistenta samtidigt av en ren slump.

      Radera
    7. @Christian,ok!,har du ngn gång tänkt tanken att detta med bakteriers resistens ingår i Guds plan att denna jord skall förgås och vi kristna skall likt Johannes få se en ny jord och en ny himmel ?

      Radera
  10. Koldioxid är livsviktigt, men det är vatten också. Gud har skapat oss så, att kroppen kan reglera vätskebalansen. Ändå kan man ha livet av sig om man dricker för mycket vatten på för kort tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:48. Sant. Men samtidigt finns det uppgifter som visar att vår jord har haft högre halter koldioxid i atmosfären än vi har idag. Vissa klimatforskare tycks mena att det vi nu ser är en återgång till ett mera normalt tillstånd. Om det är så undandrar sig givetvis min bedömning, men helt klart är nog ändå att det här ingalunda är så svartvitt som IPCC vill få oss att tro.

      Radera
    2. Min poäng var att går utvecklingen kanske går så snabbt att vi inte hinner anpassa oss. Jorden klarar sig säkert.

      Radera
    3. @Anonym12 oktober 2018 23:08 Denna jord skall förgås som jag skrev till svar åt "Christian", hur vi människor "hinner" anpassa oss och överleva beror allt på huruvida vi litar till Guds ord om att Han inte skall överge en ENDASTE av oss som förlitar oss på Honom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Radera
  11. Guds ord säger väl att vi ska vårda naturen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:40. Det är helt sant som du säger. och det är därför jag menar att det skulle vara viktigt att satsa våra resurser på att göra något åt sådant vi verkligen kan påverka (plastsituationen, utsläpp av ämnen som är skadliga) i stället för att satsa alla våra resurser och lite till på att ta bort en gas ur atmosfären som naturen behöver för att kunna fungera.

      Radera
    2. Visst är det viktigt att göra nåt åt plastsituationen också osv. Men nu verkar du utgå från att ökningen av koldioxidhalten inte alls har negativa inverkningar. Dessutom låter det som att det skulle finnas en motsättning mellan arbete för lägre koldioxidhalter och annat miljöarbete. Jag har lite svårt att förstå det. Vi borde konsumera mindre för att minska koldioxiden, mindre konsumtion -> mindre plast.

      Radera
    3. Anonym 11:31. Det finns klimatforskare som hävdar att en ökning av koldioxidhalten har enbart positiva följder. Jag har ingen egen åsikt i frågan, men när man ser hur fel koldioxiddiskussionen har blivit och hur oerhört felaktiga uppfattningar människorna överlag har om vad koldioxid är blir jag nog nästan mörkrädd.

      Det finns förstås en motsättning här. Inte i sig, men inbyggt i det att vi är människor. Våra goda föresatser räcker bara så och så långt, har det visat sig. Om vi bränner dem alla på koldioxiden finns det inga kvar till det andra - alltså det som vi verkligen kan påverka och det som skulle ha positiva följder. Givetvis gäller inte detta för alla, men t.ex. inom politiken är det absolut på detta sätt.

      Radera
    4. "Det finns klimatforskare som hävdar att en ökning av koldioxidhalten har enbart positiva följder." Varifrån tar du denna information och annat du skriver om klimatförändringen? Googlar man lite kommer man ju mest fram till motsatsen. (Visst, det finns positiva följder av koldioxid, men även negativa.)

      Radera
    5. Anonym 10:51. Du kan försöka med Cornwall Alliance eller t.ex. Pat Michaels.

      Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera