torsdag 11 oktober 2018

Om kristna människor och klimatskepticismen, del 2

Jag lovade återkomma till den femte orsaken varför kristna överlag är mera skeptiska till budskapet om klimatförändringen. Eller snarare gällande det som påstås om orsakerna till klimatförändringen. Observera igen att här utgår jag alltså från mig själv och mitt tänkande. Någon annan skulle säkert kunna svara annorlunda på frågan.

Nya Testamentet, och speciellt Uppenbarelseboken, talar om en figur som kommer att ha en stor roll i den sista tidens händelser. Den här figuren går under olika namn, men de flesta har hört om honom som Antikrist. Eller Vilddjuret, som han kallas i Uppenbarelseboken. Det är inte så alldeles lätt att förstå hur denne Antikrist ska verka och på vilka arenor han kommer att finnas, men jag har alltid förstått att det kommer att handla om en såväl andlig som politisk ledare. En envåldshärskare som kommer att regera med stora makt under en kort tid.

Jag har ofta undrat hur en dylik envåldshärskare ska kunna få makt i en värld där demokrati på de flesta håll ses som det högsta goda – och jag är inte ensam om att ha funderat på detta. De flesta tycks mena att det behövs någon stor katastrof eller serie av katastrofer för att världens demokratier ska inordna sig under en diktator på det sätt som man, utifrån de apokalyptiska texterna i NT, kan förstå att kommer att ske. Ett hot om en kommande katastrof kunde kanske också fungera.

Så om en ond andlig makt vill driva fram en situation där folken på vår jord skulle vara beredda att acceptera en envåldshärskare, hur skulle denna makt bete sig? Hur jag än vrider och vänder på klimatalarmismen kan jag inte förstå annat än att detta kunde tjäna som ett ypperligt exempel på hur detta kunde åstadkommas. Först en massiv kampanj för att få alla att frukta de enorma klimatomvälvningar som kommer att drabba hela jorden ifall inte världens regeringar klarar av att enas och samfällt ta till fruktansvärt dyra och oerhört obekväma åtgärder för att förhindra den kommande katastrofen. Hela tiden stegrande och allt mera högljudda varningar. Dramatiska bilder, filmer som sätter skräck i de som ser dem. Statistik, grafer och "hockeyklubbor" som alla visar på en eskalerande temperaturförhöjning. En mänsklighet som blir allt räddare för vad som väntar, och ett allt högre tryck på alla världens regeringar. Och ... förstås ett platt fall. Inga överenskommelser som ens kommer nära att möta de anpassningsåtgärder som anses krävas. Njugghet, ja direkt ovilja, hos många att uppfylla de löften som avgetts. Fusk med siffrorna för att visa att man gjort det man lovat trots att de skyhöga kostnaderna har inneburit att man inte har vidtagit de utlovade åtgärderna. Och så nya, ännu mera skräckinjagande siffror och tabeller. Efter detta sedan en person som stiger upp och lovar att fixa allt bara han (eller hon) får tillräckliga maktbefogenheter. Och en värld som applåderande ger upp sina demokratiska system för att äntligen få bukt med det enorma hot mänskligheten är ställd inför. Innan det är för sent.

Är detta spekulation? Visst är det. Jag säger det igen: Det jag skrev ovan är spekulation och ingen framtidsförutsägelse. Men om denne Antikrist faktiskt kommer att vara en diktatorisk världshärskare är klimatalarmismen och klimathotet faktiskt en inte alltför osannolik väg till makten för honom. Men oberoende av om detta spekulativa framtidsscenario blir verklighet eller inte finns det stora risker att vi får ge upp mycket av våra fri- och rättigheter för att mota det påstådda klimathotet. Så oberoende av om vi tror att det kommer en antikristlig världshärskare eller inte så ska vi reagera när vi hör politiker eller forskare använda orden "förbud" och "förbjuda". Det är nämligen början på vad som kan komma att bli dramatiska inskränkningar i våra fri- och rättigheter. Allt för att få bukt med koldioxidutsläppen och därmed, som vi menar, kunna stoppa klimatförändringen.

12 kommentarer:

  1. Bibeln är ju inte riktigt på riktigt, men de som börjar tolka in samhället, skeeden, och bestämt sig hitta Antikrist lite här och där, så då blir ju Bibeln sannare. Ju tydligare man vill se Antikrist i vaccinering, homosexuella, evolution, klimat, yoga och vem vet vad ännu, desto mindre skeptisk blir hen till Bibeln.

    Andra som inte behöver se Bibeln som sann, har ingen press på att se paranoid på samhället heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:46. Premissen på vilket du bygger ditt resonemang är falsk. Därför blir hela ditt resonemang inget annat än ett slag i luften. Men jag förstår att det kan vara tröstande för dig och ett nödvändigt skydd för din världsbild att anse att "Bibeln inte är på riktigt". Men det gör det förstås inte mera rätt för det.

      Radera
    2. Kristians svar är helt i linje med mitt resonemang.

      Lika lite som Kristian kan hävda att premissen är falsk, kan han hävda att motsatsen är sann. Det gör också att hans svar ovan ramlar ihop som ett korthus.

      -d-

      Radera
    3. d. Jag kan visst hävda att motsatsen är sann, om man utgår ifrån din uppställning. Jag var inne på detta i de sju texterna om den lutherska apologetiken.

      Radera
    4. Du får ju hävda vad du vill, varken du eller jag kan fastslå vilket stämmer. Kvar blir då bara frågan varför ditt behov att tolka är tvångsmässigt medan andra inte bryr sig.

      Svaret på din ursprungliga fråga är då alltså att mångas bokstavstro står och faller på hur Bibeln tolkas. Då inte magkänslan räcker till för att våga tro så krävs bevis, först då meningarna i Bibeln verkar passa in den verklighet du ser så vågar man tro. Men tro är ju tro, att man inte vet men har en stark känsla att det kunde vara rätt. Är du rädd att Antikrist inte syns i klimatfrågorna så är det som om du är rädd att Antikrist inte finns. Eller vad som helst annat i Bibeln.

      I det föregående inlägget nämndes två källor som skulle hjälpa till att bekräfta Antikrist. Pat Michaels är en skeptiker men i själva verket hade han försagt sig i en intervju med Fareed Zakaria i CNN att oljeindustrin finaniserar hans forskning, till 40%. Cornwall Alliance igen har samma agenda som du. De är i stort behov av en viss sorts "sanning". Precis som du.

      https://www.desmogblog.com/climate-skeptic-pat-michaels-admits-cnn-forty-percent-his-funding-comes-oil-industry

      -d-

      Radera
    5. d. Jag har försökt läsa din kommentar flera gånger, men jag blir inte klok på den. Kan det vara så att du skriver utgående från dina (felaktiga) förhandsinställningar om vad jag menar, vad tro egentligen är och hur Bibeln ska läsas mm, mm. Som sagt blir jag inte klok på det du skriver, så jag vågar mig inte på att försöka svara.

      Radera
  2. Anonym 17:46, precis så är det. Kunde inte ha sagt det bättre själv.

    SvaraRadera
  3. Mänsklig logik är inte alltid i konformitet med Helige Barmhärtige Nådige Gud Fadern och Sonen den Helige Andes vilja och verksamheter säger här Torsten nils Ulrik I Jesu Nådes trons namn. Kristus Jesus o o o

    SvaraRadera
  4. Notera, Kristian, att Uppenbarelseboken som du hänvisar till faktiskt talar om två vilddjur (särskilt tydligt i kap 13). Det ena kommer ur havet, vilket med bokens symbolik kan förstås som folkhavet, alltså en världslig antikristisk ledare. Sedan kommer ett ur jorden, och de kännetecken det har visar tydligt att det är en andlig antikrist. I fortsättningen samverkar dessa båda. När Paulus i 2 Tess 2 och Johannes i sitt andra brev talar om Antikrist är det tydligt fråga om en andlig makt. Den makten är redan nu rådande och den är farligare än någon världslig makt, men blir särskilt grym i samverkan med denna.

    Därför är det missvisande att tala om "en figur".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola. Det är så som du säger - det finns två vilddjur omnämnda i Upp. 13. Men det är kanske inte riktigt så enkelt som du skriver att det första är en världslig ledare och att det andra är en andlig dito. Den senare har tydligt också rent världsliga uppgifter (märket). Men hur som helst finns det, precis som du säger, flera "figurer" som kommer att ha betydande uppgifter när tiden går mot sitt slut. Så i den meningen kan man säkert vara lite försiktig att tala om bara en figur. Men den som lever i Herren lär få se vad ett och vart är och hur de olika profetiorna uppfylls! Det vi vet, utom allt tvivel, är hur det hela kommer att sluta.

      Radera
  5. Johannes apostoliska brev väldigt belysande i denna fråga. Hänvisar ensam eller smågjorda med tryggheten i Guds löften om att Herren som Herden vårdar och alla 'ensamma' självknuffade för ämbetes skull och utstångade för speciell eller totalsanningskärlektoch bristen på varningar åt andra än dem som är i levande församlingar. Nu är'follkyrkorna värre antkrister än på Gratta H Guiness tid. Men de böcker av reformation första tiders tunga nordiska kunskaprifdter och Fjellsted 'bättre på tidsatgivelsetecknen än Guiness grattan. Tro och gärning i bön och arbete och allt gott arbete blir svårare ty det tecken om att snabbt och skickligt taga över ledning och centraliserade pengar för nuvarande regering brutalt iett land som vill ta folkkyrkoskattvtrots öppet sammanfall och tjänstemannasttityd. Kanske vi är en aning vad ett omvänt helhjärtat Jesus mellanöstern sku bli om en tid eller en halv ett totee

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera