söndag 21 oktober 2018

Om Islam och det fria ordet

Den i exil levande journalisten Jamal Khashoggi går den 2/10 kl 13:14 in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet för att få tag på ett papper för att kunna gifta sig. Efter det har ingen sett till honom. Ingen vet vad som hände, men allt tyder på att han är död. Med största sannolikhet mördad. Spekulationerna handlar om allt från att han dött av en olyckshändelse till att han blev styckmördad med den saudiska ledningens goda minne eller, ännu värre, på dess uppdrag. Alla, förutom saudierna, tycks vara överens om att det knappast handlar om någon olycka – en människa dör inte av att hämta ut ett papper från ett konsulat.

I medias rapportering, och spekulationer, talas det om Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter och mot framför allt kvinnornas rättigheter. I detta fall handlar det dessutom om en journalist som har kritiserat den saudiska ledningen, så därför är det naturligt att det talas speciellt om brotten mot yttrande- och pressfriheten i landet. Men alla dessa spekulationer missar det viktigaste. Det här handlar nämligen inte om Saudiarabien och om Saudiarabiens ledning. Eller rättare sagt: Det är inte där vi ska hitta den onda roten till det inträffade. Detta, i det här fallet vad som med största sannolikhet är ett brutalt journalistmord, är nämligen vad Islam gör med och mot det fria ordet.

Det är Islam som är problemet. Inte Saudiarabien eller den saudiska ledningen. Inte heller muslimerna överlag. De är i de allra flesta fall frihetsälskande och frihetslängtande på samma sätt som vi västerlänningar är, nämligen om och då de fått smaka på denna frihet. Men problemet är Islam. Religionen som är så mycket mera än en religion. Islam är i själva verket ett sätt att betrakta allt som har med det mänskliga livet att göra. Ett brutalt och avskyvärt förtryckssystem som håller de människor som lever under det i ett järngrepp. Ett system som kontrollerar allt som har med människan och samhället att göra. Och som hatar den frihet vi har i väst och som inte tolererar det fria ordet. Det var därför Jamal Khashoggi dog.

Henrik Othman avslutar sin ledare i dagens ÖT genom att ställa en intressant fråga "Man kan också fråga sig varför det ryska mordförsöket i Salisbury utlöste omedelbara reaktioner på ganska lösa grunder medan fallet Khashoggi ser ut att passera obemärkt." Nå, helt obemärkt har det inte passerat, men frågan är ändå synnerligen befogad. Svaret är uppenbart: För att väst inte vågar eller vill kritisera Islam. Ja, inte ens komma nära att göra det. Därför får den här saken gärna glömmas bort. Henrik Othman gör en god gärning som lyfter fram det här fallet på ledarplats, men vi ska observera att inte heller han vågar se var problemet ytterst sitter. Udden bör nämligen inte främst riktas mot Saudiarabien utan mot Islam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar