tisdag 23 oktober 2018

Extremt dålig journalistik

Jag tänkte inleda denna text med att skriva att jag inte begriper mig på Svenska Yle. Men det gör jag nog ändå. När det gäller nyhetsrapporteringen om vad som sker i USA idag läser Yles reportrar de vänsterliberala nyhetspublikationerna i USA och återger okritiskt vad dessa skriver. Och då blir den bild vi får av händelserna fruktansvärt vinklad. Om detta sedan sker med Yles goda minne eller om de är helt duperade och faktiskt själva tror att det de ger vidare är en riktig bild är kanske inte så lätt att avgöra, men i de flesta fall tror jag att det handlar om det senare. De tror faktiskt att det de serverar oss är sanningen om USA.

En oroande trend i USA idag är att liberalvänstern håller evangelikala kristna ansvariga för att Trump blev vald till president och för att, som de ser det, hela landet håller på att bli fullständigt fördärvat. Detta eftersom undersökningar har visat att de evangelikala är den (stora) befolkningsgrupp som med störst marginal ställde sig bakom Trump i presidentvalet. (81%) Här bryr sig de vänsterliberala sedan inte alls om att nyansera detta desto mera – de tycks anse att stöd är stöd och därmed basta. Det de gärna glömmer bort är att de evangelikala överlag är republikaner, och att de kanske inte uttryckligen röstade på Trump utan på valets republikanske kandidat. (Och eftersom det var Trump gjorde många det mycket motvilligt.) Men hur som helst har detta gjort att det i den amerikanska samhällsdebatten idag ges uttryck för mycket hat mot de evangelikala eftersom de vänsterliberala alltså anser att de är skyldiga till att Trump kunde ta säte i Vita huset.

Igår publicerade Svenska Yle en nyhet om att Trump-administrationen vill korrigera det galna beslutet Obama-administrationen tog angående transpersoner. Detta beslut ledde t.ex. till den fullständigt horribla situationen att en man som definierar sig själv som transperson kan använda omklädningsrum och toaletter avsedda för kvinnor. Behöver jag säga att detta skulle vara en bra sak ifall Trump lyckades omkullkasta denna fruktansvärda lag? Nåväl, det tycker förstås inte Svenska Yle. Eftersom den vänsterliberala pressen i USA inte tycker det. Dessutom slank en mening med i Svenska Yles artikel som med all önskvärd tydlighet visar hur man okritiskt kopierar in material från vänsterliberal media i USA. I artikeln berättas om Obamas transbeslut, och så sägs det: "Det upprörde konservativa amerikaner, speciellt evangeliska kristna, och ledde till bråk bland annat om herr- och damtoaletter på skolor." (Det ska inte vara "evangeliska" utan "evangelikala" – om man skäller på någon kan man åtminstone se till att få namnet rätt...)

Här får Svenska Yle, i trogen efterföljd av vänsterliberal media i USA, det att låta som om det var de konservativa – och speciellt de "evangeliska" kristna – som ställde till med bråk när det i själva verket var Obamas fullständigt förnuftsvidriga beslut som gjorde det. Och som sagt skiner det vänsterliberala hatet mot de evangelikala igenom.

Jag har sagt det tidigare, och jag får säkert orsak att säga det igen: Om vi nyhetskonsumenter ska få en rättvisande och balanserad bild av vad som händer i USA MÅSTE våra medier, med Svenska Yle i spetsen, sluta att okritiskt återge vad vänsterliberal media i USA skriver och börja göra det journalistiska jobb de har betalt för att göra. Journalism handlar nämligen inte om att klippa och limma utan om att SÄTTA SIG IN I SAKERNA MAN SKRIVER OM och att göra det på ett sådant sätt att den bild av verkligheten man förmedlar är så balanserad som möjligt. Svenska Yle gör just nu allt annat.

1 kommentar:

  1. Ännu ett exempel på Yles snedvridenhet; https://svenska.yle.fi/artikel/2018/10/22/kommentar-ingen-borde-vara-overraskad-nar-timo-soini-kallar-miljoskydd-for-onodig
    Bra kommentar (den andra) ! " anonym18717 23.10.2018 - 07:08
    I rubriken skriver man "Ingen borde vara överraskad när Timo Soini kallar miljöskydd för "onödig hysteri" Här föreligger illvilja mot Soini. Han har alldeles rätt då han påpekar klimatalarmshysterin. Rubriken får det till att Soini inte bryr sig om miljön, det är där det blir fel. Klimat hysterin har klassat CO2, som är en helt naturlig gas till MILJÖGAS, detta för att få med de klentrogna i hysterin. Det är som att klassa ösregn till MILJÖGIFT, helt vridet."

    SvaraRadera