onsdag 24 oktober 2018

Biskopsvisitation

När man är medlem i en kyrka som – när det gäller ledning och även ordningen som kyrkan lever efter – har farit vilse från Guds ords säkra och goda grund måste man ibland säga ifrån. Är man inte beredd att göra det ska man, menar jag, inte längre vara med. Detta enligt principen om att den som tiger samtycker. Det är inte roligt att säga ifrån, och därför är det tyvärr inte så ofta någon gör det även om vi borde. Jag skriver därför mycket motvilligt de här följande raderna, men eftersom jag inte vill samtycka till falsk lära anser jag att jag behöver säga ifrån.

Den här hösten/vintern är det biskopsvisitationstider i Pedersörenejden, och gott så. Eller så skulle det åtminstone vara om vår kyrka skulle vara en riktig kyrka och ha riktiga biskopar. Tyvärr är alla biskopar i vår kyrka idag mer eller mindre heretiska, och därför blir det förstås problem när en sådan biskop ska tvinga sig på en församling där det fortfarande finns kristna människor. Detta gäller inte minst i dagens läge i Borgå stift. Björn Vikström lär falskt angående åtminstone äktenskapet, vad Guds ord säger om man och kvinna samt angående utlevd homosexualitet. Inte minst detta sista är problematiskt eftersom det innebär att han förleder människor att leva på ett sätt som Gud i sitt ord kallar synd. Orden om "Den som förleder en av dessa mina minsta" är synnerligen allvarliga.

Nu till helgen har Jakobstads svenska församling biskopsvisitation. (Programmet har varit publicerat i Österbottens Tidning.) Det går givetvis inte att förhindra att en villolärande biskop kommer och utför en visitation, men om och när biskopen uppenbart lär mot Guds ord borde denne inte på några villkor och under några som helst omständigheter ges tillträde till någon predikstol. Inte heller bör denne ges tillträde till några skolor. Tyvärr har Jakobstads församling tydligen inte insett allvaret i och faran med detta, utan i programmet finns både skolbesök och möten/gudstjänster för allmänheten där biskopen tillåts predika. Detta är mycket beklagligt. Ja, i själva verket är det en stor fara för människornas eviga väl.

Det är, eller borde åtminstone vara, en självklarhet att kristna människor inte utsätter sig själv för denna livsfara om församlingsledningen så till den grad brister i herdeansvar att biskopen tillåts beträda en predikstol. Om och när församlingens herde på ett så här flagrant sätt brister i både omdöme och herdeansvar och avsiktligt utsätter sin församling för en dylik fara är det upp till var och en kristen att själv värja sig för faran genom att utebli från samlingen/samlingarna i fråga. Tyvärr innebär detta förstås att många ändå utsätts för faran av att lyssna till en villolärande biskop, men det kan beklagligt nog inte hjälpas. Det enda vi kan göra är att varna dem på förhand. Ansvaret är kyrkoherdens och församlingsrådets, och dessa torde i sinom tid få svara för följderna av sin ovilja att ta det ansvar de har anförtrotts inför Herren.  

9 kommentarer:

  1. Jag håller fullständigt med dig Kristian,bra att du vågar ta upp denna fråga..Den är väldigt problematisk eftersom det gäller kyrkans överhuvud biskopen....Jag kan inte se vem som skulle ha mandat att vägra honom tillträde till predikstolen....Jag och även du skulle säkert fysiskt klara av uppgiften,men det skulle knappast hjälpa upp saken....mvh.Mikael Enell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mikael. Någon brottningsmatch behövs faktiskt inte. :) En kyrkoherde har sista ordet när det gäller vem som får predika i hans församling. En biskop kan verka för att få en kyrkoherde avsatt och ersatt om han vägrar ge biskopen tillträde till predikstolen i en församling, men biskopen kan inte ge någon kontraorder om kyrkoherden har bestämt hur det ska vara. Sedan är det också knappast troligt att en biskop tar strid om en sådan sak, speciellt inte den vi nu har eftersom han är allmänt trevlig och gärna också vill ses som sådan. Om jag inte missminner mig helt finns det faktiskt ett exempel på att han har fogat sig i en dylikt beslut utan att ta strid om det.

      Radera
    2. Hur är det med khden i Jakobstads svenska. Tidigare har han varit likadan kålsupare som biskopen har jag förstått. Eller har det skett någon offentlig avbön och sinnesändring och att förbinda sig till den heliga Skrift också i övriga ting än styggelseläran? Ulrik Torsten Nils

      Radera
    3. Ulrik. Därvidlag har nog inget ändrat.

      Radera
    4. Det finns en massa heterosexuella äktenskap i omgifte utan bibliska rättigheter. Dessa människor bör medge sin synd och otro och allvarligt ångrande söka Frälsande Nåd och inte mera ingå äktenskap om det spricker igen. Total omvändelse behöver de flesta kyrkmedlemmar som inte firar Gudstjänst i ånger tacksamhet och förundran. Det går nog att vara så att man inte kommer det motsatta könet för nära gång på gång på gång som de som samboende lever i otukt eller frikn'''ande utan ånger Gudsfruktan eller vetskap om Guds verkliga vilja. Homosexualitetn är många ggr följden av den söndrade äktenskapskulturen och en styggelsepropaganda utan like och försåtligt lurande. Ulrik Torsten NILS

      Radera
  2. Tack Kristian. Jag förstår att det inte känns roligt att vara den som måste varna o säga sanningen som svider. Själv hör jag till den församling som nu har villolärarbiskopen på besök. Jag väljer att gå på andra församlingars möten o gudstjänster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lägg ned Folkkyrkan!Gå med och bygg församlingar i Missionsstiftet regi,finns i dag drygt 40 tal församlingar
      runtom i Finland varav tre svenska i Åbo,Vasa o Jakobstad.

      Radera
    2. Ja, redan när man lyssnar till bandade predikningar fr missionsstiftet så hörhman det rena friska väckta väsendet och barnens trygga bakgrundsljud. 2,5 grad friskare anda än gammal väckelse. Måtte vi inte stelna och må de andra väckelser komma lös ur värdighetssömnen... Ulrik

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera