lördag 23 februari 2019

Vem är "man"?

May Vikströms kommentar i senaste numret av Kyrkpressen ger anledning till några mycket allvarliga frågor. Vikström kommenterar det stundande biskopsvalet och hävdar att tre av de fyra kandidaterna (Ekstrand, Åstrand och Enckell) "ligger i täten i biskopsvalet", medan Backströms "understöd är klart minst". Vidare hävdar Vikström att det ser ut att bli en andra omgång i valet "där den ena kandidaten heter Ekstrand medan det är hugget som stucket mellan de två övriga". Vikström fortsätter sedan med att hävda att "Enligt det synliga understödet har Lisa Enckell ett försprång".

Det synnerligen anmärkningsvärda här är att Vikström inte säger något om vilka siffror/vilken undersökning hon bygger dessa påståenden på. Hon talar om "det synliga understödet" och om att "knappt tvåhundra av sjuhundra väljare har meddelat sina preferenser", och så skriver hon att "på basen av det understöd man vet om". Det är här de mycket allvarliga frågorna uppkommer. Vem är "man"? Är det May Vikström, eller är det någon annan? Vem har mätt det "synliga understödet"? Hur har denna undersökning utförts? Har May Vikström, eller någon annan, pratat med sina bekanta i trakten runt Borgå, eller finns det en objektiv grund för att hävda det som hävdas i artikeln? Var finns det dokumenterat vad dessa "knappt tvåhundra" som "har meddelat sina preferenser" anser? Här noterar jag att det krävdes trettio elektorer (minst) för att ställa upp en kandidat. Fyra gånger trettio är hundratjugo, och om vi antar att några av kandidaterna backas upp av drygt trettio elektorer närmar vi oss "knappt tvåhundra". Är det detta som de facto är de "knappt tvåhundra"?

Om en tidning som är så central som Kyrkpressen är för det kyrkliga livet i Borgå stift publicerar en text som denna måste tidningen också redovisa för grunderna för det resonemang som förs! Något annat är fullständigt oacceptabelt. Så May Vikström, var finns siffrorna?

Varför är detta då så allvarligt? Jo för att en dylik text i stiftets tidning mycket väl kan komma att styra valbeteendet hos elektorerna. Eller rättare sagt: Det gör det garanterat. Debatterna inför valet har visat att Harry Backström är den av kandidaterna som är klart konservativast. Men om elektorerna får höra att han inte har någon chans i valet finns det en uppenbar risk att de som annars skulle rösta på honom väljer att taktikrösta och i stället rösta på en annan kandidat – kanske då i första hand Sixten Ekstrand (som uppfattas som den mest moderate av de tre liberala kandidaterna) för att så säkerställa att han kommer att vara med i en eventuell andra valomgång. Så därför behöver frågan ställas: Finns det en solid grund för att påstå att "Harry Sanfrid Backströms understöd är klart minst"? Eller är det May Vikströms illa dolda antipatier mot Backström som talar?

Det här är som sagt synnerligen allvarligt. May Vikström bör omedelbart redovisa den undersökning hon bygger sitt resonemang på. Om hon inte klarar av att göra det får vi med fog anta att hon försökt använda sig av sin position som chefredaktör för stiftstidningen för att påverka utgången av biskopsvalet.  

1 kommentar: