torsdag 14 februari 2019

Så oerhört genomfalskt, eller bara blindhet?

Jag läste dagens ledare i Aftonbladet. Anders Lindbergs artiklar brukar inte tilltala mig det minsta, och den här ledaren var verkligen inget undantag. I ledaren, med rubriken "Hotet mot Sverige är högernationalismen" skriver han om den svenska utrikesministern Margot Wallströms utrikesdeklaration i riksdagen där hon talade om Ungern och Polen och varnade för det hot utvecklingen i dessa båda länder utgör mot "de värderingar som ligger till grund för det europeiska samarbetet". Tanken är att utvecklingen i dessa båda länder är odemokratisk.

Som ett svar på dessa "utmaningar" kommer Sverige att dra igång en "demokratioffensiv" och Wallström hoppas att så många länder som möjligt kommer att ansluta. Här kommer att ingå "ökat demokratibistånd" och "stöd till demokratins försvarare runt om i världen".

Är det någon annan än jag som tycker att det här låter så oerhört falskt? Ska verkligen ett land som automatiskt stänger ut 20% av medborgarna från den demokratiska processen (förutom då rätten att avge sin röst) tala med sådana brösttoner och fördöma andra?

Nej Margot Wallström, sopa först den egna trappan ren innan du börjar sopa åt andra! Men det kan ju faktiskt hända att hon tror att det som sker i Sverige är ägnat att gynna demokratin. I så fall kanske det skulle hjälpa med starkare glasögon. Men jag tvivlar på det.

Men förvisso. Högernationalismen kan nog innehålla stora faror. Där har Wallström/Lindberg rätt. Men jag ser nog mycket större faror på betydligt närmare håll. I Sverige, och i Finland, går utvecklingen idag t.ex. mot ett avvecklande av yttrandefriheten. Det, om något, är en stor fara för just demokratin. Kanske det skulle vara skäl att börja där i stället? Men problemet är att det finns sådana som uppenbarligen inte anser att detta är något problem. Och så finns det många fler som helt tydligt inte ser problemet överhuvudtaget.

5 kommentarer:

  1. "I Sverige, och i Finland, går utvecklingen idag t.ex. mot ett avvecklande av yttrandefriheten."

    Tycker nog att Kristian har fått mobba rätt så öppet här på bloggen och i media också. Han får nog förklara vad han menar med att yttrandefriheten skulle vara hotad. Men anar lite att han inte har en aning om vad han själv skriver...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:21. Öppna ögonen och se dig omkring!

      Radera
    2. Det var liksom det jag gissade. Han hade inga sakliga kommentarer, bara tomt skitprat.

      Radera
    3. 17.21
      Du kan se vilka grupper denne Lindberg anmäler till den nya statliga myndighet och vips så är diskussionsgrupperna och Facebook grupper raderade. Skärmdumpar finns på Lindbergs agerande .

      Radera
  2. Kom att snubbla över följande video (ca 15min) https://www.youtube.com/watch?v=0iWAwfXCslA Yle har ju nog också haft många artiklar om detta och vem som röstat vad av de finländska EU-parlamentarikerna ( en gång var det tre centerpartister som röstat för... ) Senaste på Yle är väl denna ; https://svenska.yle.fi/artikel/2019/02/26/eu-parlamentets-enda-piratpartist-slass-mot-direktivet-som-skulle-lagga-filter-pa Tycker att Henrik Jönsson sammanfattar det hela ganska bra, kanske det vore på sin plats med ett nytt blogginlägg för alla skeptiker som inte tror på att yttrandefriheten håller på att skärpas rejält ? Vi har redan GDPR, pröva att öppna följande länk, https://www.commercialtrucktrader.com/ ! Även med "Tor-browser" som ska vara sååå hemlig får man samma svar....

    E

    SvaraRadera