lördag 2 februari 2019

Bokrekommendation!

Jag har satt förmiddagen på att jobba med ett undervisningspass jag kommer att ha på en ungdomssamling i EC i Vasa på tisdag. Temat är "Dopet", och denna förberedelse innebar att jag fick ägna mig åt en del dogmatiska studier. Det är nämligen inte så enkelt för en kyrkohistoriker att ta sig an ett så dogmatiskt ämne... Nåväl. Jag insåg att jag behövde läsa på en del, och tyvärr är vårt bibliotek ganska klent när det gäller dogmatiken. Historia och kyrkohistoria finns i mängd och massor, och det samma gäller också för exegetiken. (God sådan, inte något historiskt-kritiskt.) Men dogmatiken var, insåg jag, en svag punkt. Skam till sägandes ägde jag till för bara en dryg vecka sedan inte ens Piepers dogmatikverk. Nå, den bristen är nu åtgärdad.

Emellertid insåg jag snart att detta verk inte skulle hjälpa mig med min uppgift. Svenska Kyrkans Bekännelseskrifter kom förvisso till användning, men de gav ändå ingen systematisk översikt över dopet. Då slog det mig! Hoppets Bekännelse! Den har jag, och den är skriven på ett sådant språk och så klart och tydligt att den borde kunna vara till hjälp. Det tog en stund att lokalisera den, men när jag väl hittade den gick arbetet snabbt. Sedan insåg jag att den idag finns tillgänglig för alla på nätet, men då var jag nästan redan klar.

Det finns många bra böcker. Samt många dåliga. Men de bra böckerna får inte falla i glömska. Ola Österbackas Hoppets Bekännelse är en sådan. Den här korta texten får vara en liten påminnelse för sådana som någon gång kanske har läst boken men kanske mer eller mindre har glömt bort den. Eller varför inte en rekommendation för någon som ännu inte har upptäckt den.

10 kommentarer:

  1. Tack, det värmer ett gammalt hjärta! Boken finns ännu att köpa förmånligt – ett betydande lager övertogs av Logos förlag när SLEF ville göra sig av med den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Här finns alltså boken att beställa. https://sanktjohannes.info/logos-forlag/
      Till ett synnerligen förmånligt pris! Och jag rekommenderar den alltså varmt. Denna bok borde finnas i varje bokhylla.

      Radera
    3. Kristian,instämmer i din rekommendation av boken,Hoppets bekännelse,en bok som jag ofta använder.Har under åren spridit boken på denna sidan av Bottenviken till åtskilliga tacksamma läsare.Brukar presentera boken "en liten bok i dogmatik skriven av en lekman för lekmän".
      Många av blogglasarna på Nära mitt hjärta,kunde med fördel ta del av boken och kunde möjligen göra att kvaliten på kommentarerna kunde höjas,är kanske from förhoppninng:-)

      Radera
    4. En annan bra bok är "Barndopet under de fyra första århundradena" av Joachim Jeremias ! Om den går att få tag i vet jag inte men här går den i varje fall att läsas;
      https://logosmappen.net/uppbyggelse/bocker/jeremias/kap_I.html

      Radera
    5. Anonym 21:35. Tack för länken och påminnelsen! Jag läste boken under min Åbotid för länge sedan, men sedan dess har jag inte sett till den. Fint om den finns på nätet!

      Radera
    6. Ännu en rekommendation för en bok som tyvärr är omöjlig att hitta på svenska... https://www.adlibris.com/fi/kirja/pyhan-kasteen-puolustus-9789522301949

      Radera
    7. Originaltiteln torde vara "Baptismens vederläggning och det heliga dopets försvar".... Skulle verkligen vara på tiden med en nyutgåva !

      Radera
  2. Hej Kristian. Senast vi möttes i Vasa påtalade jag ett fel i boken "Erik". Nu har jag hittat det. Sid 179 tredje raden. Där antyds att Marias föräldrar betalar hemgifte men det borde ju vara Josef som betalar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Sedan vi pratades vid kollade jag upp saken, och faktum är nog att det var brudens föräldrar som betalade hemgiften. Så uppgifterna ska nog vara korrekta. Din fråga fick mig faktiskt att bli osäker, men lyckligtvis finns det källor att gå till för att kolla upp dylika saker. Jag gick till Maiers bok "In the Fullness of Time" (s. 17), men wikipedia säger också samma sak. https://en.wikipedia.org/wiki/Dowry

      Radera