fredag 22 februari 2019

Kvällstidningsjournalistik i Svenska Yle

Jag lyssnade på radionyheterna (radio Vega) i morse. Jag borde förstås inte ha gjort det, men radion stod på och jag kom mig inte för att stänga av den. Inslaget jag lyssnade på handlade, igen en gång, om situationen i Kristinestad. Kyrkorådets viceordförande Anders Österback grillades (ordet är denna gång verkligen på sin plats) av journalisten som med all makt försökte få till stånd någon form av sensation. En stor eloge till Österback som inte gick på journalistens oerhört ledande frågor utan behöll lugnet!

Svenska Yle har också publicerat en artikel på nätet som behandlar ämnet. Där syns också samma vilja att skapa konflikt som fanns i intervjun i radionyheterna. Det är helt tydligt att svenska Yle har gett sig ut på häxjakt. Huvuden ska rulla. Måste rulla. Konflikten ska blåsas upp och hålls i liv så länge som det bara är möjligt. Det ord som kommer för mig när jag ser detta synnerligen dåliga exempel på journalistiskt arbete är ordet "kvällstidningsjournalistik". Igen en gång: Varför måste vi betala för det här skräpet?

Sedan ännu två reflektioner angående det som Björn Vikström säger i artikeln på nätet. "Det är klart att det är ett problem om församlingen inte kan erbjuda präster som församlingsborna i full utsträckning har förtroende för."

Just så. Nu är det här ett problem. Alltså när den delen av församlingen som inte bryr sig i Guds ord inte kan ha förtroende för församlingens präster. Men var är orosrynkorna i Vikströms panna när vi som vill ha präster som förkunnar ett rent Guds ord inte får eller har präster i församlingen som vi kan ha förtroende för? Det finns många församlingar i stiftet där detta är vardag – och där detta har varit vardag en lång tid redan. Men har vi sett några intervjuer eller texter från Vikströms egen hand där han oroat sig över detta? Nej givetvis inte. Det här är tydligen bara ett problem i en riktning.

Sedan kan jag inte låta bli att reflektera kring detta med förtroendet. Vikström menar att det är ett problem när församlingen inte kan ha förtroende för sina präster. Det är det givetvis, men det vi bör inse är att det i en sådan situation givetvis inte är någon självklarhet att roten till problemet finns hos prästerna. Det kan ju faktiskt vara så att orsaken till problemet är att stora delar av församlingen (eller åtminstone den del av församlingen som ropar och hopar om denna sak) har fjärmat sig från Guds ord och att detta är orsaken till förtroendebristen. Om det är så (vilket det bevisligen är i just detta fall) är inte lösningen att tukta prästerna utan i stället borde Vikström, om han skulle vara en riktig biskop som värnar om enheten, tukta församlingen och uppmana de som tagit illa vid sig att gå tillbaka till Guds ord. Men något sådant kan vi förstå bara drömma om. Orsaken är uppenbar och finns att hitta i orden om en "riktig biskop".

Förtroendet är ett problem idag. Eller snarare bristen på förtroende. Men problemet här är inte de präster som nu har hängts ut. Nej, problemet är de präster och de biskopar (och det finns många av dem) som inte har förtroende för Guds ord. Präster och biskopar som menar sig veta bättre än Gud själv. DÄR finns dagens stora problem. Men detta problem tar förstås inte Vikström itu med. Också här är orsaken mer än uppenbar: Björn Vikström har inte någon lösning på detta eftersom han själv är en del av problemet.

18 kommentarer:

  1. Lögnaren har uppenbart slickat såren färdigt nu...

    "Präster och biskopar som menar sig veta bättre än Gud själv. DÄR finns dagens stora problem". Ja, varför frågar dom inte "fakta" av Kristian? Han verkar ju förstå bättre än Gud själv. Kanske han t.o.m är Gud!?

    SvaraRadera
  2. Nej, Han läser, tror och redogör som Skriften lär. Det är er egen dolda vilja att tro er vara ngt eller att vilja vara som ni projicerar på Kristians person då Han talar fakta. Ett troende ' barn' är mera värt än tusen folkledda biskopar.

    SvaraRadera
  3. Ulrik tycks "veta" att inga andra präster och biskopar läser eller tror. Men återigen, Kristian nekades att bli präst för att han hade helt egna tolkningar. Förr kallades det för irrlära, eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur kan endel läsa och tro så långt från lagens skriftgivna bud och förbud???? Jag vet nog ty jag har hört och sett vad de talar och skriver. Troende präster finns nog. Genom tron är alla präster och konungar att förkunna Guds väldiga gärningar som man tackar för när den ondes destruktivitet och honungslena ondska blir blottlagd.

      Radera
    2. Ni som är rädda för homosexualitet är en liten högljudd droppe i havet. Av nån anledning, som många räknat ut, vägrar ni erkänna att ni kan ha fel. Skulle Kristian sitta mittemot Jesus som säger att homosexualitet är ok, så inte ens då skulle han acceptera att han har fel. Så ser man på Nyman som blint dyrkas. Och dyrkas ska väl inte en människa?

      Radera
    3. Jesus säger nog inte att homosexulitet är ok ! Och till anonym 23 februari 2019 12:06 Vi kan nog lugnt räkna med att inga andra än irrlärare numera godkänns för prästvigning !

      Radera
    4. Det står klart för omvärlden att ni behöver ha er egen religion, en radikaliserad sekt som måste ha helt egna principer avskuren från kyrkan. Vackert så, ingen hindrar er. Men fortsättningsvis gäller bondförnuft och sätt att umgås offentligt. Det klarar ni inte av alls.

      Det är ju bra du vet hur Jesus tänker idag om homosexualitet, att han avslöjat sina tankar bara för dig... :D


      d

      Radera
    5. Anonym 22:02. De som hånar och sprider hat här i kommentarfältet har inte förstått att Bibeln är Guds ord. Eller om de har förstått det accepterar de det inte. Det är där skon klämmer. Sedan angående prästvigningssituationen: Idag tycks det vara så att det bara är en fråga som kandidaterna behöver svara på, alltså frågan om de är beredda att fullt ut samarbeta med alla präster oberoende av kön. Den som svarar jakande på denna fråga blir godkänd oberoende av om han i övrigt är irrlärig eller inte.

      Radera
    6. Antingen är det så att Kristian Nyman förstår allting och alla andra förstår ingenting. Eller så är det så att alla andra förstår allting medan Kristian Nyman förstår ingenting.

      Av allt du skriver vet jag att du inte kan allting.


      d

      Radera
    7. d. Du har helt rätt i det sista du skriver. Jag kan inte allt. Och inte förstår jag allt heller. Men jag klarar någorlunda av att läsa innantill, och för att veta vad Jesus anser om saker och ting räcker det med det. Och det samma gäller för alla andra också. Ser du, Guds ord finns där för alla. Det är bara att läsa.

      För övrigt handlar den här texten inte om homosexualitet. Men det tycks vara viktigt för dig och en del andra att lyfta fram det också där texterna inte handlar om det.

      Radera
  4. Anonym 23.02. klo 18.09. Att umgås offentligt som du skriver innebär väl inte att man måste säja ja,ja,ja till allt som andra tycker. Jag tror de flesta kristna kan umgås på ett mycket bra sätt medan de ger skäl för sin Bibeltro. Om någon skulle ha hojtath vad kommer det dig vid? Ogudaktigas kommentarer är fräcka, envist fasthållande vid lögnerna i tiden och de för in på person och inte sak. Debatt är inte ens nödvändig i samlivsfrågor. Principen är avhållsamhet tills man är i äktenskap och att onaturligt umgänge inte alls skall förekomma. Det är Lagen. När den är sagd söke var och en förlåtelse i rätt predikan och nattvard och slutar sedan att hålla det olovliga i äktenskap och styggelse lovligt. Vid fall kan man till en tid få förlåtelse men man skall veta att ogudaktiga kan råka ut för det att de inte består i Guds Församling. Nu är det många lutherska kyrkor och samfund som inte hör till Guds Församling'.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen tvingar någon att svara ja till nånting, om det känns som ett tvång att hålla med och offentligt klargöra vilken skara man hör till, så är det nog ert eget problem. Utanför sekterna bryr sig ingen i vad andra tycker, men jag vet att det är inträdesbiljetten till gruppen. Därför har jag för länge sedan lämnat den.

      Du Ulrik tar till dig den lag du vill ta till dig, du sörjer för att du följer din lag, oberoende hur sann eller osann den tolkningen är. Samma sak, ingen bryr sig. Men så finns det homosexuella som inte tagit till sig din lag utan lever enligt andra rättsprinciper. Här har varken du eller Kristian makt eller ansvar att överhuvudtaget lägga sig i hur andra lever. Sköt era egna lagar och bejaka era självbilder i dem, och försök klara er utan att hitta syndabockar i era världsbilder. Om er version av kristendomen inte hålls upprätt utan att ni måste hitta Uppenbarelseboken i samhället så är det ju nog tragiskt.

      För tänk om det inte skulle finnas homosexuella då? Tänk om Kristian inte skulle ha dessa domedagsprofetior att ständigt skräna om? Vad skulle ni hitta på i er sekt då?

      d

      Radera
    2. Vid himmel och jord skall alla meddelas Lag och Nåd, bättring och Syndernas förlåtelse. Varför ville ni kommentera ens t ex Kristians blogg om ni har en så ljuvlig och ' stark' egenvilja. Er svaghet kräver att man skall tiga gällande synd som synd och ni bevisar det hela tiden. Själv tröttnade jag att följa irrlärigas bloggar och fann dem onödiga att kommentera. Men de hade nog fulare anda än K har.

      Radera
    3. Dessutom anonym. Varför räckte det inte med att det fallna samhället godkände äktenskapsbrott och styggelser? Varför tvingades de kyrkliga på reträtt. Jo för att det är Antikristi och Satans vilddjurs'allmakt' som vill ropa ut sitt tvång och totalitära välde. Att barnaskändare inte får dödsdom med dem som bryter äktenskapet gjorde denna världs situation möjlig. Luther såg inte dödsdom och bödel som helt dåliga ting...

      Radera
    4. Igen kommer kommentarer som ni skriver för er själva, inte för nån annan. "Alla" ska inte meddelas lag och nåd, ingen har frågat er, och om ni nu faktiskt vill meddela lag och nåd, gå då till de homosexuella och säg det rakt ut istället för att för er själva prata illa om de homosexuella som gamla skvallerkärringar. Inte är detta en blogg för homosexuella där man behöver upprepa det, eller är det faktiskt så? Finns det så många i farozonen i er sekt att ni tvingas om och om igen varna? I så fall förstår jag det, lycka till med att kämpa med och emot er egen sexualitet.

      Ja, om det fallna samhället då, är det vad som ni tycker berättigar häckladet av homosexuella? Kristian skriver inget om äktenskapsbrott trots att det numerärt är hundratusenfalt jämfört med homosexuella? Men ni har kanske i er sekt godkänt det eftersom ni vet att det finns såna bland er som både skiljt sig och hoppat över skacklarna. Då passar det ju sig inte att fördöma era egna, nej, men låt oss fördöma andra då istället för det behöver vi inte göra ansikte mot ansikte.

      Vad du anser om dödsdom får du faktiskt stå för dig själv, vi har nog religioner idag som förespråkar dödsdomar och det är nog ingen utveckling som jag önskar nånstans. Konverterar du till islam så går din dröm i uppfyllelse.

      Radera
    5. Jo. Det tål att tänka på nu. När demokratin inte är på Guds ords grund. Allt kan missbrukas mot ' oskyldiga' som fascism och muselmaner visat. Men Gud dömer en dag och då är det bra att jag visat med mina tankar att synd inte bara kan leda till andlig död och motstånd mot Guds ORD utan det blir en andra död i eldsjöns kval för evigt om man inte vill och får ångra sin synd ifall man kommit bort från Rätt biblisk barnatro...

      Radera
  5. Västerländska antikristendomen med Bibelförnekelse, ' fri sexualitet' osv är inte ett dugg bättre än den österländska evangelieförnekelsen med rå kränkande våldförande sexualitet; oberoende av vilken antikristendomen man låter sig förföras eller kränkas utan att söka hjälp i Jesu Ord så snärjs man in i demoniska omständigheter. Uppenbarelseboken säger att den stora skökan; den fallna kyrkan; skapar skökor( gud hjälpe dem) och homosexuella, ( Gud bote dem! ) I en värld där vilddjurets rika onda och själviska utnyttjar dem. Jag kan förstå att dessa dåliga kyrksamheyernas offer inte litar tryggt till Gud eller kristna efter skändningarnaoch sveken genom 'Guds' representanter; ja, t o m tanter!!!!

    SvaraRadera