måndag 23 maj 2022

Föräldraskapsånger?

Österbottens Tidning lyfter i en artikel (på nätet idag, 23/5) fram en, som det sägs, ofta tabubelagd fråga, nämligen den om att många föräldrar ångrar att de "skaffat" barn. (Jag sätter ordet "skaffat" inom citationstecken eftersom barn inte är något man "skaffar" utan något man får. Eller inte får.) Det sägs i artikeln att en undersökning i Polen har visat att hela 13% av föräldrarna svarat nej på frågan om de skulle välja att bli föräldrar om de fick leva om sitt liv. I USA och England har siffran 7% nämnts. Det här är höga siffror, men kanske ändå inte förvånande höga. 

I artikeln sägs det att vi borde komma till att det finns olika sätt att leva sina liv och att samhället inte borde tvinga människor in i föräldraskapet och att de som väljer bort föräldraskap inte borde skuldbeläggas. När jag läser artikeln i fråga slås jag av hur oerhört enkelspårigt de intervjuade tycks se på saken. Liksom i frågan om abort utgår man bara från föräldrarnas önskemål och deras rätt att förverkliga sig själva. Speciell i de olika citat som ges i artikeln och som härrör sig från föräldrar som sägs ha ångrat att de valde att bli föräldrar skiner en sak igenom nästan överallt - något som mycket väl kunde sättas som rubrik över artikeln och egentligen över hela vår tid, nämligen SJÄLVISKHETEN.

"Kvinnor berättar också om hur moderskapet går stick i stäv med de egna värderingarna och det slags liv man hade velat leva." "De kan känna att det tog ifrån dem möjligheter att göra vad de egentligen ville och önskade med livet. De känner att det inte var rätt beslut; de hade hellre velat satsa på utbildning, karriär eller något annat de fått försaka." "Maja Bodin har även intervjuat äldre föräldrar, upp till 80 år. När de blickar tillbaka på sina liv funderar de på vad föräldraskapet gav dem." "Kvinnor vittnade om hur livet med barn inte blev som de hade trott eller fått höra att det skulle bli. Moderskapet var utmattande och gjorde dem varken lyckliga eller känslomässigt tillfredsställda. Det tog mer än det gav."

Ser du vad jag menar? 

Jag har själv varit småbarnsförälder, och jag vet att det kan vara tufft. Även om våra barn har varit friska och även har varit så kallade "lätta" barn. Jag kan bara föreställa mig hur det skulle t.ex. vara om man hade fått ett barn med specialbehov. Men ändå. Denna artikel, som säkert speglar samhället på ett, får jag anta, relativt korrekt sätt, får mig att må dåligt. Är det faktiskt så här bedrövligt idag? Att precis allt, även föräldraskapet, måste betraktas genom denna själviskhetens lins? 

Jag håller inte med de två forskarna i det de säger om hur samhället borde förändras så att det skulle bli mer accepterat att välja bort föräldraskapet. Hur skulle det vara om vi i stället skulle lyfta upp på bordet och ta itu med dagens stora samhällsröta - som också finns bakom det som denna artikel talar om - nämligen just denna oerhörda själviskhet? 

Varför ska samhället ändras så att själviskheten blir accepterad? Varför inte i stället göra allt vi kan för att motarbeta själviskheten? För handen på hjärtat: Är det faktiskt någon som tror att ett samhälle blir bättre av att formas så att själviskheten infogas i själva grunden för samhällets värderingar? Det är nämligen detta som efterlyses i och med denna artikel. 

12 kommentarer:

  1. Viktiga frågor och jag håller med ! Man börjar fundera över var det gått snett ? Skolan är säkert en stor bov även om vissa saker är bra. Nu är det ju iofs 45år sedan man själv gick i högstadiet men tex. i huslig ekonomi va de ju grupparbete som gällde, fyra i gruppen och alla hade sina egna uppgifter... Senare har man hört om att sjuorna fått vänelever då de börjat högstadiet, hur väl det fungerat kan jag inte säga... Nu för tiden är det väl ganska vanligt att man ska utvärdera sig själv i skolan, hur bra är det ? Vilket vidare får mig att minnas en arbetsplatsintervju jag varit med om där första frågan löd, "Varför skulle just jag vara lämplig för jobbet?". Detta gjorde mig helt konfys, jag var ju där för att de skulle ha möjlighet att ta reda på om jag var den de sökte !

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gick du i någon av jeppis högstadier jag var där ungefär under de åren och erfor t ex att en som mobbade de svaga och ' fula' fick en riktig hedersbevisning som bästa vän på klassen bland lärarna och dem han slickat in sig hos. Mobbningen för ett misstag av en flicka på huslig ekonomi på sjunde klass var så grym att jag som inte heller var god undrade hur en människa kunde vara så gemen. Han var min släkting och jag gick med honom och jag som också ville vara världsvan ljög att jag nog också varit på bio. När han frågade vilken film svarade jag sombara sett tvfilmer att det var nog någon västernfilm och jag trodde vi var vänner tills jag insåg hans hycklande medelklassmoral. Ligga själv fint med flickvän föraktande vandringspokalerna som blivit som de blivit på grund av våldtäkt. Den mobbning med våld mot en lätt funktionshindrad som jag var med om är det som jag själv varskyldig som jag har bett om förlåtelse av offret. Var och en är skyldig att göra bot för sina egna onda gärningar och jag hänvisar den som på bloggen menade att något av mina syskon eller kanske kristna syskon skulle hjälpa. O nej de har inte minnet i skick just nu och jag har ofta blivit så ställd av frågot att jag inte har kommit ihåg. Så nu har jag förtjänat att få ett skott för uppenbarandd av slemme Kjells synder skriver Ulrik

      Radera
  2. Dagens människor är nog ofta förbluffande själviska och utrustade med ett stort ego, se där min opinion.

    Man frågar sig om det överhuvudtaget är möjligt att samarbeta med dagens människor och om folk överhuvudtaget är beredda att ställa upp för någon annan om det samtidigt betyder en uppoffring hur liten de än är? Jag jämför med hur det var förr.

    Och finns verklig vänskap längre? Efter att ha haft mellanhavanden med folk är jag numera utan illusioner-
    förväntningar (även rimliga och små) ska man ej ha.

    Det är inte bara fel på vår tid utan även på människorna!
    Man utgår ju ändå från att det finns undantag men dagens människor överlag är inget att hänga i julgranen, tyvärr!

    Hoppas att jag nu generaliserar alltför mycket!

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Paulus skriver ju i ena Korintierbrevet om hurudana människorna skall vara i den yttersta tiden. Samma sak i Petrus brev. Och Judas brev. Tillika känner man igen symptomen hos sig själv och kan bara förtrösta på synderna förlåtelse( I Jesu Namn och blod). Ulrik

      Radera
  3. Jag insåg som mamma att det här samhället inte uppfostrar och utbildar mig till att bli förälder. Det utbildar mig till att bli teoretiskt kunnig, karriärist, äventyrare etc. Det är som två olika världar och omställningen är svår. Jag vill vara en bra och ansvarstagande mamma som kan ta hand om barn, familj och hushåll, men jag fick börja från scratch och önskar nu i efterhand att jag både hemma och i skolan skulle ha fått börja träna för den här rollen.

    Vill vi ändra på trenden behöver vi börja fundera mer på hur vi uppfostrar våra barn till ansvarstagande individer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. vad utbildade din moder till sig? Ngt. som du kan tjata om mu,

      Radera
    2. Tack Sofie för den kommentaren , det var glädjande att läsa vad du skrev, hoppas andra kvinnor hakar på och står upp för det konservativa som nuförtiden kallas "gammalt och förlegat" !

      Anonym 2

      Radera
    3. Sofie. Tack för din kommentar! Det du skriver i sista meningen är mycket tänkvärt. När ordet ansvar kommer upp kommer ett citat av den amerikanske pastorn Jonathan Fisk för mig: "Our responsibility towards future generations is to make sure there are future generations."

      Radera
    4. Har inte kollat upp hur det står till idag men förr fanns i Korsholm det som kallades "Husmoderskolan" , där det troligen fanns vad Sofie efterlyser ! Frågan är om inte motsvarande också fanns vid "Lanneslund" ?

      Anonym 2

      Radera
  4. Det är ännu värre när man inseminerar människor mot deras vilja. Och ännu värre om det sker med stulen säd. Förundrad hörde jag på våren 1986 att kvinnor,unga kvinnor hade blivit gravida på internaten fast det var klart att de inte hade haft något samröre med män. Jag tänkte inte så mycket på det men redan 1984 1985 fanns artiklar om att människorna t e x i åbo hade dålig sperma på grund av sitt leverne men det var nog i många yrken så att farorna var stora att det kunde vara skäl att fundeera. Men de som skröt med att de nog skulle donera sperma om de blott finge en bild på någon finländs skönhet eller med andra ord vinnare i misstävlingarna så det hade jag nog undrat vad en sådan människa tänker med men inte hade jag tänkt dess mera på det men när jag en eftermiddag 1986 vaknade på internaten kände jag en smärta i anus och ingen bög hade varit på mig. Så forstod jag att när jag och vi som kom från jakobstad ochännu som unga vuxna hade i åtanke att någon gång ingå äktenskap så hade samboendekultirens folk som var mycket förvetna kanske tänkt att de begär någon kontrollera sperman om den är frisk och jag har tidigare sagt: men bli tagen med milt våld som man också om man t ex efter en supfest somnar in på främmande ställe. Så gick det också för mig men jag spritade satsen så att någon knappast blev gravid och många hade ju också preventivpiller. Men när man senare sa: ' en våldtagen man så stod jag där och fundrrade jag hade i bakruset glömt allt vad som hände den aftonen när Olof Palme bleb mördad. Jag hade kommit tillbaka till inteernatet och fick ett samta av min bror som sade att de sköt olof palme inatt. Och jag som inte visste bättre sade att äntligen hade fått den rätta mannen för han lär också ha sprungit på lönnkrogar med stockholms herrar och det sade att de hade otaliga servitriser som inte hade myndighetsålder och det var många ggr offer för människohandel och om han hadre en såda liderlig sida var det rätt åt honom. Själv har jag vetat mycket annat än att han var socialdemokrat och sade vara ett hinder för företagsamhet. Men en gång 1980 sade jag plötsligt åt en man som stod och viftade med en revolver: Varför kommer ni hit med vapen och stör en vanlig mellanöls och spritfest som vi odygdiga hade ställt till med. Jag rekommenderade honom att åka till Stockholm och skjuta olof palme för vad han kanske i hemlighet stödde medatt gå på vissa ( lönn) krogar.

    SvaraRadera
  5. Annars var det väl så att när ungpojkar i finlande varit under varit tyska läkarkunnigas händer att när man frågade dem vad de fått och vad som hänt. Jo det samma som i koncentrationslägren där man försökte pressa fram sperma ur fångarna som inte fick någon tysk mark. De hade lurat finnpojkarna på deras förstlingssäd genom en mark och spark och och en träplugg i bakända. Nuförtiden sker spermiestöld mera subtilt. Skriver Ulrik

    SvaraRadera
  6. Föräldraskaps-,sånger låter så här: O du kära Guds barn som här suckande går,tyngd av sorger och nöd och besvär! Blicka upp,ty din väg om ock törnig och svår bär dock hem till din Frälsare kär.... ulrik

    SvaraRadera