måndag 23 maj 2022

Dagens domedagsprofeter?

Aftonbladet har under de senaste åren, med jämna mellanrum, lyft fram olika "finansorakel" som har förutspått nästa ekonomiska krasch. Hittills har denna uteblivit, men man får anta att om man ropar "Varg!" tillräckligt ofta och under tillräckligt lång tid kommer det förr eller senare att verkligen komma en varg. 

Nu tycks det som om tiden faktiskt håller på att bli sådan att Aftonbladets ekonomiska domedagsprofetior till sist kan komma att slå in. Inflationen stiger kraftigt, viktiga delar av världsekonomin är lamslagna av Kinas coronarerstriktioner och Ryssland, som höll på att vakna ur en lång ekonomisk slummer, är helt borta ur ekvationen. Lägg därtill att många länder, speciellt inom EU, redan har belånat sig till det yttersta för att mota coronarestriktionernas följder. Dessutom har de rent ut sagt idiotiska klimatpolitiska åtgärderna skapat ett läge på energimarknaden som är ytterst sårbart och instabilt.

De ekonomiska framtidsutsikterna är dystrare än på länge. Idag igen ropade Aftonbladet "Varg!" Det finns en viss risk att de så småningom kan komma att få rätt.

6 kommentarer:

  1. Alltid när det ges ekonomiska prognoser och skrivs om framtidsutsikter ligger fokus väldigt nära i framtid. Det kan handla om nästa vecka, månad eller inom ett halvår. Min egen erfarenhet är att det ur privatekonomisk synvinkel lönar sig att ha siktet längre fram (om 10 år eller mera). Då låter man lättare bli att överkonsumera när det ekonomiska läget är gynnsamt och har en buffert när det blir sämre tider. Jag sover gott om nätterna, oroar mig inte över ekonomiska krascher. Tvärtom. Eftersom vi av historien vet att ekonomiska krascher brukar inträffa ibland så behöver det inte komma som någon överraskning att så sker. Men då måste man naturligtvis ha tagit det i beaktande även när ekonomin uppmanat oss att leva över våra ekonomiska tillgångar. Man bör amortera så mycket som möjligt på lån även om ränteläget uppmuntrar till att använda pengarna på konsumtion istället. Man är återhållsam med att köpa fondandelar när ekonomin håller på att överhettas, så har man råd att köpa mera när kraschen är ett faktum. Det är svårt att göra rätt ekonomiska beslut om man har siktet ställt på nära framtid, men om man siktar långt fram i tiden är det betydligt lättare.
    Örjan

    SvaraRadera
  2. Jag skulle inte säga att
    "om man ropar "Varg!" tillräckligt ofta och under tillräckligt lång tid kommer det förr eller senare att verkligen komma en varg". När det handlar om ekonomi så beror det mycket på om någon lyssnar, och vem som lyssnar. Om varningen är befogad och rätt folk lyssnar och gör rätt åtgärder så kommer det inte nödvändigtvis bli någon krasch. Men tyvärr är sannolikheten mycket låg för detta scenario. Om för många lyssnar och tar till för kraftiga åtgärder eller om för få lyssnar och åtgärderna blir för svaga så blir utfallet betydligt sämre för ekonomin. Ekonomi handlar ju till stor del om förväntningar. Om förväntningarna fortfarande är höga trots att realiteterna tyder på att det borde vara tvärtom så finns det skäl att varna.

    SvaraRadera
  3. Jag för min del läser inte Aftonbladet, så deras domedagsprofetior går lyckligtvis mig förbi. Däremot finns det många skärpta analytiker vars tänkande vem som helst kan ta del av på Youtube - och alla varnar de för den kommande ekonomiska kraschen, som faktiskt redan har börjat.

    Joe Blogs https://www.youtube.com/c/JoeBlogs är en brittisk finansman som under ett halvt år har storsatsat på att förklara det världsekonomiska läget och nu speciellt allt som har med Ryssland att göra. Hans styrka är att beskriva det som händer så att vilken lekman som helst kan fatta vad som händer i världsekonomin - och det är inte goda nyheter han kommer med.

    Max på Stoic Finance https://www.youtube.com/c/StoicFinance är en annan brittisk ekonom och investerare som har fingret på tidens puls och skarpsynt iakttar skeendena både i finansvärlden och politiken - och vågar ta ställning. Han borde vara en expert i Kristians smak, för han säger att USA är på väg in i galenskaper och att det är Joe Biden och hans administration som är syndabockarna. Och Christine Lagarde från ECB borde buras in, så det så!

    En tredje finansman heter Patrick Boyle på kanalen med samma namn https://www.youtube.com/c/PatrickBoyleOnFinance; han är i likhet med de två tidigare britt, en framstående expert inom sitt område och kryddar sin torra framställning med frän brittisk humor. En oslagbar sändning från senare tid är "The Dumbest Buyout", hans svidande vidräkning med den egotrippade Elon Musk och hans köp av Twitter - man hinner inte skratta färdigt åt nån av hans ironiska skämt innan de två följande redan äntrat scenen.

    Men jo, alla är de överens om att coronahanteringen var okontrollerad och överdimensionerad och illa nog, och den ryska invasionen av Ukraina vart helt enkelt bara för mycket. Framtiden är verkligen inte ljus, om man ser den med den medvetna finansmannens ögon.

    Spectator

    SvaraRadera
  4. På tal om krig och ekonomiska kriser. Krig är så vansinnigt att ännu 1990 - 2000 och framåt så tyckte en präst på finska i tidningen kirkko ja me att för finnarna på ett visst svårt ställe så var tyskarnas markstridsplan mera änglar än motsvarande ryska. De hade bett i sin nöd men tolkningen är vansinnig för den tyska staten med Hitler var offentligt Gudlös. Skriver Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det visar ju att Herren är Herren som styr allt så att hans lidande kristna stridsmän skall tacka honom ock då kan han även använda terrorbalans och igen lära ut neutralitet åt finnarna. Ulrik

      Radera
  5. Kom ihåg att Nato och Eu inte har talat ett ord om religion. Skall vi ha sådan hjälp igen eller skall vi äntligen ge Gud äran för att han frälste oss som nation. De ryska trupper som gick fram på karelska näset var bulkade av Usa. Efter kriget skulle vi lära oss att inte ingå militärförbund med tyskland eller med tyskland allierade länder så var säkra på att vi får krig igen ty så hade en ängel sagt åt en biskop i slutet på 1800-talet att vid det fjärde kriget så kommer svärdet att slå ända in till fästet i den nationskropp som hela tiden är avfällig. Omvänd er från alla synder och styggelser och be om syndernas förlåtelse i Jesu Namn så länge det får och kan predikas. Det är mer än bråttom ju lugnare det blir för många kör med: " jag minns inte" fast det är fråga om sådana extraordinära bud som man underlåtit att rätt framföra åt berörda parter. Drt kommer en dag för oss var och en då lögnen uppenbaras... skriver torsten nils ulrik

    SvaraRadera