tisdag 10 maj 2022

Om den ideologiskt grundade energiförvirringen

Jag gillar inte vindkraft, det torde ha stått klart för alla som har läst mina texter. Mitt ogillande baserar sig faktiskt inte i första hand på att vindkraftverken är förfulande, potentiellt farliga för natur, djur och människor och faktiskt inte ens på att den vindkraftproducerade energin är så oerhört opålitlig. Mitt motstånd baserar sig framför allt på att vindkraftvurmen är ideologiskt frammanad. Och att det bakom denna vurm finns lögner som man inte bör tala om i det offentliga samtalet. Den som har läst min blogg vet ju att det är sådant jag ofta reagerar mot. 

Jag är, som alla säkert också har förstått, inte alls övertygad om att klimatförändringen är orsakad av oss människor och vår verksamhet. Den kan vara det, men i så fall vet vi inte heller i vilken grad den är det. Men hur som helst är ren, koldioxidfri, energi givetvis ändå att föredra framom nedsmutsande och koldioxidproducerande energiutvinning. Så länge den alltså är pålitlig och inte orsakar tvära kast i energipriserna. Dessa två kriterier uppfylls som bekant inte av vindkraften, och därför blir den så oerhört problematisk. Men det stora problemet, och det som alltså gör att jag ogillar allt har med vindkraft att göra, är att detta alltså inte bör sägas. Vi ska matas med lögner och fås att tro dessa lögner, till nästan varje pris – allt för att trygga "den gröna omställningen".

Situationen skulle givetvis vara en helt annan ifall det skulle finnas fungerande metoder att lagra stora mängder el. Men så länge sådana metoder inte finns är vindkraften bara, i ordets absolut rätta betydelse, ett luftslott.

Likväl är det just vindkraften som ska byggas ut för att göra oss oberoende av rysk energi. Jag läste i morse en artikel som berättar om den ökade norska utvinningen av naturgas och deras planer på att ersätta den ryska gasen med norsk dito. Detta är givetvis ett mycket gott (och i detta nu synnerligen lönsamt) initiativ, men givetvis har detta inte undgått kritik från de som vill ersätta den ryska gasen med mer "hållbara lösningar". Med detta avses givetvis vindkraft. Det är dylika fasoner, som givetvis baserar sig på de lögner vi ständigt matas med, som får mig att se rött. Här har vi en pålitlig, förhållandevis ren, energikälla som skulle kunna hjälpa oss att relativt snabbt ersätta den ryska gasen, men den duger inte. Det är tydligen bättre att både svälta och frysa (och betala dyrt för den el vi har tillgång till) – eller fortsätta att finansiera Putins krig i Ukraina – än att använda den energi som finns bara för att den är av fel sort. För att citera min gamla modersmålslärare: Jag blir så frustrerad!

För övrigt kan jag rekommendera en kolumn i ÖT skriven av Marcus Jansson där han förtjänstfullt, och säkerligen en aning vågat, utmanar de "sanningar" som bl.a. Sitra för fram angående vindkraften.

 

4 kommentarer:

  1. Klart att människornas beteende är orsaken till klimatförändringen, men den största orsaken till den vill man inte se. Det är urbaniseringen de senaste hundra åren, skulle alla leve som Amisherna skulle utsläppen vara betydlig lägre. Angående vindkraften är den nog ett stort hyckleri lyssna bara på de grönas kvinnliga språkrör i Sverige, där har vi verkligen Nimby i sitt rätta element. Det bästa vore nog att alla tvingades producera sin egen el.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:08
      "Klart att människornas beteende är orsaken till klimatförändringen"
      Nej, du. Det är tyvärr inte så enkelt. "Människornas beteende" spelar en viss roll, men detta är långt ifrån enda orsaken till klimatförändringen. Hur stor människans roll är beror på vem man frågar. Kärnkraftslobbyn t.ex. låter påskina att så gott som all klimatförändring (mot det sämre) beror på människans utsläpp av växthusgaser. Likaså andra aktörer som vinner på att koldioxidutsläppen beskattas hårdare.
      Örjan

      Radera
  2. Naturgasen är nu kanske inte så "förhållandevis ren", jämfört med samma energimängd blir det 30% mindre koldioxid än olja och 45% för kol. Räknar man in transporten ökar naturgasens fotavtryck och vi har lite dålig infrastruktur för just gas. Gasen borde skeppas från Norge men då är gasterminalerna har begränsad kapacitet. Biogasen är däremot långt bättre eftersom den produceras lokalt, tex vid Stormossen och kan brännas vid Alholmens kraftverk. Bara 5% av energiproduktionen använder sig av naturgas, och det kan lätt ersättas av andra energikällor. Besvärligt blir det för bla kemiska industrin vars produktion avstannar utan gas.

    Blev lite överraskad att någon skulle officiellt gå ut med att vindkraften skulle ersätta den ryska gasen, hittade inte en enda artikel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Biogas är givetvis att föredra framom naturgas, problemet är bara att det just nu finns allt för liten produktion. En av orsakerna till detta är EU:s (ideologiskt motiverade) njugga inställning till biogasen.

      Radera