måndag 9 maj 2022

Vad menar Myntti?

Överlag gillar jag Kennet Mynttis ledartexter. Jag håller inte alltid med honom, men jag brukar kunna förstå vad han vill förmedla. Nu har jag läst hans ledare i ÖT den 7/5 flera gånger, men jag vet fortfarande inte riktigt vad han är ute efter. Dels talar han om vikten av att bevara demokratin från "auktoritära tendenser" (som han påstår fanns t.o.m. i USA under Trump - något som givetvis kan diskuteras), dels efterfrågar han (vad jag kan förstå) något av en egen "Strongman" i Europa som motvikt till bl.a. Kinas, Rysslands dito. För den som inte är bekant med uttrycket är en "strongman" något som just betecknar en auktoritär ledare med direkt fascistiska tendenser. Vad som avses här blir milt sagt oklart. Eller kan det vara så att han helt enkelt inte har koll på begreppen? 

Sedan menar Myntti att det skulle vara viktigt att diskutera hur "yttrandefriheten utanför de etablerade medierna ska hanteras" för att, som han hävdar, kunna hantera konspirationsteorier och desinformation. Mynttis resonemang mynnar ut i ett i konstaterande om en framtid som omöjligen kan åstadkommas: "De[t] vore därför önskvärt att hitta en formel som maximerar yttrandefriheten utan att desinformationen ges fria tyglar. Men det är allt annat än lätt så länge vår tids avdemokratisering också inkluderar penningstarka eliter som satsar miljarder, bara för att få tillämpa sina egna regelverk för yttrandefriheten."

Vad är det egentligen Myntti säger här? Helt tydligt menar han att Elon Musks inköp av Twitter är ett problem eftersom han avser att slopa censuren på plattformen. Men kan man även få in George Soros och hans "Open Society" i detta? Så som Myntti formulerar sin text passar detta nämligen minst lika bra in på Soros som på Musk. Men kanske Soros och hans påverkan inte är något problem eftersom han verkar vänsterifrån?  

Hur jag än vänder och vrider på Mynttis text kan jag ändå inte få den till något annat än att han vill äta kakan och ändå ha den kvar. Det går nämligen inte att "maximera yttrandefriheten" utan att ge också desinformationen fria tyglar. Om man ska tygla desinformationen måste man nämligen begränsa yttrandefriheten kraftigt. Hur menar jag nu, kanske någon vill fråga? Nå, jag ska förklara. För att kunna begränsa desinformationen behöver man först klart kunna identifiera denna, och för att göra detta behöver man ett instrument, en institution eller något liknande (ett sanningsministerium?), som har i uppdrag att göra detta och som har fullmakt att förbjuda eller åtminstone begränsa spridningen av denna desinformation. Men problemet är att det inte går att göra detta på ett garanterat rätt sätt utan att exakt veta vad som är falsk information och vad som inte är det. Eftersom ingen har denna exakta kunskap kommer därför värderingar alltid att spela in här. Och när värderingar spelar in kommer gränsen alltid att dras mot de värderingar man inte själv hyllar. Inte på basen av vad som är sant, utan på basen av, just det!, värderingar. Som signaturen "Faktalobbyn" så helt riktigt konstaterade: Det är nu dags att ta fram George Orwells bok "1984" och läsa den.

Jan Myrdal uttryckte detta med censuren på ett oerhört träffande sätt: "Om vi går in för att förbjuda lögnen kommer sanningen att lida". Alltid, får jag tillägga. Det går nämligen inte att begränsa desinformationen utan att man också begränsar spridandet av sanningen. Helt enkelt därför att vi aldrig till 100% vet vad som är sanning och vad som är desinformation. När det är så är det alltid bättre att fria än att fälla. För om vi fäller kan det så småningom visa sig att vi i själva verket har kämpat mot sanningen och för desinformationen.

Jag blir som sagt inte klok på Mynttis ledartext. Vad försöker han riktigt säga?  Kanske han inte riktigt vet det själv heller. 

 

10 kommentarer:

  1. Det är just det som det är frågan om. Fragmentarisk kunskap och tystandet av sanningen. Men myndigheterna i alla länder övervakar och myndighetsbesluten måste man lyda. Om man ändå framhärdar så håller man sin tro och sitt vittnesbörd. Man har ju sin personliga frihet och vill man hålla den se till den så ljuger sig inte fram . Men om myndigheter felar så har ändå rätt att protestera och det lätt i våra länder i norden. Ulrik

    SvaraRadera
  2. Plattformar som ej går i medias vänsterliberala spår är väl nog en irritationskälla för Myntti. Om plattformen ej är vänsterliberal ja då finns väl desinformationen oundvikligen där?!.

    Därav irritationen mot Musk.

    Myntti har tidigare gått till angrepp mot sociala medier och då använt Expo som referens och tillförlitlig källa.
    En mer eller mindre vänsterliberal ledarskribent som anser att just det paradigmet borgar för sann information och desinformationens avlägsnande.

    "Vänsterliberalism, vänsterliberalism uber alles" och där finns ingen desinformation i media/plattform?
    Så kunde man väl tolka Myntti.
    Så fel det kan bli när man förväxlar den egna opionen med vetenskaplig sanning.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Inte för att jag annars har något större intresse av att käbbla om trivialiteter, men jag kunde inte låta bli att dra på smilbandet då jag läste ditt inlägg ovan. Tänk om man läste texten spegelvänt och projicerade den på dig i stället?

      "Plattformar som går i vänsterliberala spår är en irritationskälla för Anonym1. Om plattformen är vänsterliberal ja då finns väl desinformationen oundvikligen där?! --- "Höger, höger über alles" och där finns ingen desinformation i media/plattform!"

      Och så vidare.

      Nja, så kan man kanske trots allt ändå inte tolka Anonym1. Men frestelsen ligger nog nära till hands, det måste erkännas!

      Spectator ;)

      Radera
  3. När det gäller Bibeln måste man ändå säga. Den är ofelbar fakta fast man i våra svenska översättningar kan ha otydliga pronomenhänvisningar. Den första kristna bekännelsen var lätt: Jesus Kristus Är HERREN. Skriver ulrik främst gällande kristendomen obönhörliga Sanningskärlek. Summa är fortfarande syndernas förlåtelse och att låta bli planerade hämnder och andra mordförsök seda folk börjat resa så mycket att man aldrig vet när man plötsligt står ensam. Då är det inte gott att ha mord eller våldtäkt eller äktenspsbrott avgudadyrka lögn och andra häxerier. Om man blivit bedragen lämnar man saken åt Gud och går vidare. Hälsar Ulrik

    SvaraRadera
  4. Jah Herren Är en men skall väl människosonen finna tro på jorden när Han kommer åter. Ja också om det vittnar gamla testamentet för alla lagar och paragrafer där var b l a den judiska ordningen med vilken Herren ville få alla till insikt att Lagen kan vi inte uppfylla utan Kristi försoning som det också vittnades om ganska tydligt även om det t o m för mig som var läskunnig tog lång tid att förstå. Men man Håller Gud och Förlåtelsen helig i hjärtat och i den tid som närmar sig att ingen mera kan verka så gör man bättrinng från de synder som nämns upprepade ggr i Aposteln Johannes uppenbarelse och vet att när man bland friska människor börjar kräva total. Detta sagt mot de människor som hetsade folk i koncentrationslägren för att få säden ur dem. Man kunde kanske lagra den redan på den tiden. Men i djurskötseln nuförtide gör ma ju på samma sätt man säljer och köper säd för renhet också gällande påkommen eller självuppviglad sädestömning vet att det är en synd men för inte bort från Himmelriket vare sig man är ren eller oren då man dör... ulrik he blev lite slarvigt det här

    SvaraRadera
  5. Man känner sig stark då man skriver. Men skakningarna när man ser tidens tecken och nyheterna gör att man kanske plötsligt är bara en lite fjärt eller fis. Man stiger upp ibland och man ser att ännu är allt som vanligt. Ulrik

    SvaraRadera
  6. Då nu denna skapelse med alla sina ordningar är innesluten i Kristi Blod så stämmer ju det gamla evangeliska vittnesbördet att hela världen är försonad fast en dom och domar skall kommaKristus Är Försoningen inte bara för våra synder utan hela världens synder men att man inte skall leka med lögnen eller synderna utan i Kristi frihet hålla fast vid Guds Ord icke förkastande Mose lag men dock havande Kristi Lag. Han Jesus Bibeln huvudperson är Herren jah Herren jah Herren människosonen. Skriver Ulrik

    SvaraRadera
  7. Denna bloggtext skulle alltså sannolikt ej som insändare publiceras på ÖT?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Jag tror nog att denna text skulle publiceras. Principdiskussionen angående yttrandefrihet har inte begränsats, vad jag vet. Men rubriken skulle sannolikt bytas ut.

      Radera
    2. Hade ju passat bra som insändare (debattartikel) i ÖT!
      Myntti hade ju då även kunnat förtydliga sig om möjligt.

      Anonym1

      Radera