I USA är det som kallas "kulturkriget" något de flesta är medvetna om. Alltså kampen mellan höger och vänster gällande vilka värderingar som ska vara riktgivande i samhället. Ska man ha fri abort och samkönade äktenskap? Ska yttrandefriheten vara oinskränkt eller ska endast sådant som är politiskt korrekt få ges uttryck för? Detta för att ge några exempel.
Detta "kulturkrig" har också fått ett annat uttryck, eller följd om vi vill framställa det så, nämligen att USA idag är ett mycket delat land. Detta syns kanske framför allt i mediefältet och i mediekonsumtionen. Högern läser högertidningar och vänstern läser vänstertidningar. Och därmed marineras högern i högertankar och vänstern i vänstertankar och splittringen blir bara djupare.
Detta är något som vi långt har varit förskonade från här hos oss, framför allt genom att vår media här har försökt vara objektiv i värdefrågor. Jag skriver "har varit" eftersom detta tyvärr inte längre är fallet. Vår media har fått en allt tydligare värdeliberal vänsterprägel, och detta syns speciellt i hur de smärtpunkter som kampen står om i det amerikanska kulturkriget behandlas. Behöver jag påpeka att ett stort steg mot en liknande situation som den i USA togs när vår version av kulturkriget flyttade från mediafältet till domstolarna i.o.m. "Räsänen-fallet".
Trots denna kantring i värdeliberal vänsterriktning har vår media ändå, åtminstone hittills, försökt ge sken av någon form av objektivitet - även om detta sken nog har varit ganska svagt speciellt i frågor som rör t.ex. hbtq-frågor och abort. Den radikalisering som har vidlådit samhället i stort de senaste några åren är säkert en orsak till att media inte längre vill eller bryr sig om att låtsas vara objektiv i dylika frågor. Liksom även inspirationen från USA. Det är nämligen speciellt i rapporteringen om vad som sker i USA där vår nyhetsmedia har låtit täckelset falla och allt mer framstår som öppet högerfientlig. Som jag många gånger har påpekat: Vår media kopierar frimodigt rakt av vad vänstermedia i USA skriver.
Svenska YLE har, menar jag, gått i första ledet i denna mycket otrevliga utveckling. Något jag också har påpekat vid flertalet tillfällen här på bloggen. Men aldrig har detta blivit så tydligt som i dagens avsnitt av "Nyhetspodden". Givetvis handlar det även nu om USA och om USHD:s läckta utkast till utslag i abortfrågan.
Jag måste säga att jag ALDRIG har känt mig så här utanför när jag har tagit del av några inhemskt producerade nyheter tidigare. Här var det inte ens lite tal om att försöka vara objektiv, utan här var det vi, de goda, mot "högerkristna", de onda. Redaktören, Jonna Nupponen, och "experten", Oscar Winberg, gjorde inga som helst försök att dölja vilka de ansåg vara de goda och vilka de utmålade som ett stort hot mot allt som är rätt, sant och gott.
Kulturkriget är helt klart här. Åtminstone om Svenska YLE och deras nyhetspodd får bestämma. Problemet i så fall är bara det att våra medier idag så väldigt tydligt har ställt sig på vänsterkanten i detta krig. Och den som har media i sin hand kan bestämma vad som är sant och vad som inte är det.
Och, by the way, det stör mig något oerhört att "experter" får ljuga helt oemotsagt så som denne Winberg gör här. (Men det blir ju så när media väljer sida i kulturkriget.) Han påstod, med emfas, att aborträtten i USA är grundlagsskyddad. Samt att det är något oerhört och helt nytt att en grundlagsskyddad rättighet på detta sätt utmanas och kanske avskaffas. Men detta är som sagt en lögn. Aborträtten är inte grundlagsskyddad. År 1973 tolkade USHD grundlagen så att de hittade rätten till abort i den. Denna tolkning innebar i själva verket att USHD gjorde grovt våld på grundlagen. (En majoritet av domarna visste vad de ville åstadkomma och letade reda på en passus i lagen som de kunde använda för sitt syfte.) Således är detta är en mycket kontroversiell tolkning och här kan man, för tydlighetens skull, konstatera att det givetvis inte finns något alls sagt om abort i grundlagen. Allra minst finns där något som kan ses som att aborträtten skulle vara grundlagsskyddad. Något som nu alltså också USHD konstaterar tillika med att de också konstaterar att utslaget i Roe vs. Wade innebar en misstolkning av grundlagen.
Det är väl med den amerikanska grundlagen som med bibeln: de är gamla, båda två. Livet har gått vidare sen båda skrevs. Det som inte är uttryckligen förbjudet är väl tillåtet?
SvaraRaderaAnonym 07:49. Livet har gått vidare, ja. Men om det går på vägar utanför de råmärken Bibeln drar upp går det neråt. Jag är ingen expert på den amerikanska konstitutionen, men den handlar, vad jag förstår, långt om principer. Det är därför den måste tolkas när livet, som du skriver, går vidare. Men att som skedde 1973 göra våld på den för att få in något i den som inte finns där är förstås förkastligt.
RaderaNu har jag lyssnat på Nyhetspodden med Oscar Winberg och Jonna Nupponen. Det är möjligt att det finns flera program med samma namn, människor och tema, men jag kan inte med bästa vilja i världen se att programmet skulle ge skäl till den kritik du riktar mot det.
SvaraRaderaFörst är det redaktör Nupponen som talar om en grundlagsskyddad aborträtt. Sedan inbjuds Winberg att beskriva det politiska läget i USA och då speciellt de brännande frågorna om abort, samkönade äktenskap och hbtq-frågan.
Winberg gjorde en helt saklig analys av det hela, med hänvisning till gångna tiders resonemang kring det 14:e grundlagstillägget, som berör de rättigheter som hör privatlivet till. Han framhöll att USHD 1973 avgjorde Roe mot Wade utifrån en tolkning av just grundlagen.
Idén med Högsta Domstolen i USA är den, att rätten avgör vad som är i enlighet med grundlagen, samhället till efterrättelse. Och om USHD har avgjort ett ärende utifrån grundlagen måste det ju rimligtvis i det aktuella fallet innebära att rätten till abort åtnjuter grundlagsenligt skydd.
Alla som följer med amerikansk politik vet hur stort intresset är för vem som utnämner domare till HD, just därför att de med sitt livslånga mandat kommer att påverka samhällets utveckling för en lång tid framöver, och om utvecklingen kommer att gå i en demokratisk eller republikansk riktning. Om denna omständighet har det skrivits även på denna blogg, bl.a. i fallet Kavanaugh.
Det är sant att abort inte uttryckligen nämns i den amerikanska grundlagen, inte ens i det 14. tillägget. Men HDs tolkning har betydelse för vad som ska betraktas som federal norm. På den punkten gjorde sig inte Oscar Winberg skyldig till något fel, då han i slutet av programmet sade att aborträtten haft grundlagsskydd de senaste 50 åren. Han hade faktiskt rätt i det!
Spectator
Spectator. Tänk vad olika man kan se på saker beroende på var man står. Du anser att kritiken inte är befogad. Jag vidhåller min kritik.
Radera"Winberg gjorde en helt saklig analys av det hela"
Nej. Han kopierar den skrämselpropaganda som vänstermedia i USA rör sig med. Det är inget som är sakligt med den.
"Och om USHD har avgjort ett ärende utifrån grundlagen måste det ju rimligtvis i det aktuella fallet innebära att rätten till abort åtnjuter grundlagsenligt skydd."
Det är själva grunden för kritiken mot Roe. Domstolen tolkade inte grundlagen utan en majoritet av domarna visste vad de ville åstadkomma och letade reda på en passus i lagen som de kunde använda för sitt syfte. Detta betyder inte att aborträtten innehar grundlagsskydd. Det innebär att domstolen år 1973 införde skydd för aborträtten med hjälp av att göra våld på grundlagen. Det är två helt skilda saker - och något som nu förhoppningsvis kommer att korrigeras.
"Han kopierar den skrämselpropaganda som vänstermedia i USA rör sig med. Det är inget som är sakligt med den."
RaderaFörhåller det sig verkligen så som du skriver? Menar du att man inom GOP verkligen inte vill åt de andra sidorna av livet, typ samkönade äktenskap och annat som man uttryckligen motsätter sig i det amerikanska samhället? Eller ska det visa sig om en tid att man kört med släckta lyktor?
Det du skriver i det sista stycket är en politisk bedömning. Rent juridiskt ankommer det på SCUS att avgöra vad som är grundlagsenligt och bindande för alla delstater. Men eftersom den lagstiftande makten i USA har förlorat sin funktionsduglighet har SCUS förvandlats från en politiskt oberoende högsta juridisk instans till ett politiskt slagfält där domarna utgör slagträn och därmed till en förlängning av den politiska makten och en parodi på rättsskipning. Därför sträcks den politiska tudelningen av det amerikanska samhället ända dit, och SCUS förlorar den trovärdighet den högsta domstolen egentligen borde ha.
"Something is Rotten in the State of Denmark", formulerade sig Wille Skakaspjut för lite på 400 år sen. Samma citat kunde även användas om USA.
Spectator
Spectator. Samkönade äktenskap kanske. Men tror någon verkligen att USHD skulle gå åt s.k. blandäktenskap och antisegregationslagarna? De som tror det, om sådana verkligen finns, kan ju fråga t.ex. Clearence Thomas...
RaderaSedan kan man mycket väl använda "Skakspjuts" :) påstående om situationen i Danmark på dagens situation i USA. Men detta utkast är ett steg i rätt riktning i.o.m. att det konstateras att denna fråga nu ska tillbaka dit där den hör hemma, alltså till den politiska arenan.
There is a lot of rotten things in the State of the World nowadays too. You might find the solution in the Gospel of the bible and the living congregation of christian believers wherever they are following Jesus. Ulrik
SvaraRadera