måndag 30 maj 2022

Jesus, en sagofigur?

Låt mig förstå slå fast så tydligt att det inte kan bli något missförstånd: Jag lyssnar inte på "relationspodden" på Svenska Yle (Norrena & Franz hör inte till mina favoriter, om vi säger så), men ibland går det tyvärr inte att missa vad de har att komma med eftersom Svenska Yle släpper ut ett sammandrag av deras märkliga funderingar i flödet på sin webbplats. För några dagar sedan var det en rubrik som fångade mitt öga - vilket säkert också var avsikten. (Nå, inte kanske just mitt öga, men avsikten var givetvis att fånga ögon överlag.) "Tror hon på sagofigurer är hon inte kvinnan för mig", ljöd rubriken. 

Detta måste jag ju bara se närmare på, tänkte jag, och precis som jag gissade handlade det om någon egenförblindad ateist (Gubbe 43") som säger sig fråga "potentiella dejter rakt ut hur de förhåller sig till vidskepligheter och sagofigurer". Han späder sedan på med att säga att han "har svårt att respektera folk som tar sina fantasikompisar på större allvar än logik". 

Jag har svårt att låta bli att skratta när jag läser dylikt struntprat. Men nej, när det kommer till själva relationsfrågan är det förstås inte struntprat. Som troende människor ska vi absolut inte ens fundera på ett parförhållande med någon som inte tror. Guds ord säger klart och tydligt, angående samlevnad och äktenskap, att vi inte ska "gå i par med otroende". (2 Kor. 6:14) Men det som retar mina skrattnerver - eller som skulle göra det om saken inte var så allvarlig - är detta med "sagofigurer" och "logik". Udden är givetvis riktad mot kristendomen och Herren Jesus här. 

Jag kallade ovan denna "Gubbe 43" för en "självförblindad ateist", och det beskriver ganska bra vad det handlar om. Denna figur gör sig själv till åtlöje genom att så tydligt visa att han inte alls vet vad han pratar om. Visst finns det sagofigurer, också i religionernas historia. Men Jesus Kristus hör inte till dessa. Det är i själva verket den som påstår något sådant som lever i en fantasivärld, en värld där man har skapat om den verkliga historien till något som man själv har hittat på och som passar för ens egen förvrängda världsbild. 

Det finns idag ingen seriös historiker som skulle hävda att Jesus är ett sagoväsen. Hans existens är nämligen allt för väldokumenterad i de historiska källor som finns bevarade. Sedan finns det givetvis saker som kan diskuteras, givetvis med början från uppståndelsen från de döda. Men även där finns det solid historisk dokumentation som talar otvetydigt om att den grav i vilken hans döda kropp lades på fredagen var tom den därpåföljande söndagen. 

Som sagt retar det mina skrattnerver när jag läser dylikt dravel. Men egentligen är det inte något att skratta åt. Det finns alltför många människor idag som, likt denna "Gubbe 43", stänger sig själva ute från sanningen och från gemenskapen med Gud - den gemenskap vi alla är skapade för och som räcker i all evighet bortom döden och graven. När man tänker på det är det, tvärtom, så oerhört sorgligt. Och att de som gör detta dessutom motiverar det med "logik" och tror sig stå på fast mark i sin märkliga historiesyn gör det bara mer eländigt. 

10 kommentarer:

  1. Under de senaste fem-tio åren har klimatet blivit hårdare. Inte bara i kyrkan och de politiska partierna utan också i samhället i stort. Egoismen har tagit överhand.
    Det skulle gälla att efterlysa mer livsetik, mer moraliska och andliga värden. Dessa värden var förr i tiden viktiga. Nu tycks tom. inställningen till ordet ha tunnats ut både i partier och kyrkor.
    Men var och en skall överväga med sig själv vad som är det rätta.
    /ted

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ted. Coronapandemin gav en ordentlig skjuts åt den utveckling du talar om, har jag för mig. Det sätt som vi människor accepterat myndigheternas krav/restriktioner å ena sidan och det råa hatet som riktats mot sådana som ifrågasatt det rådande narrativet (speciellt när det gäller vaccinerna) har varit ägnat att verka en accelerering också. Eller kanske dessa saker är ett symptom på att utvecklingen har accelererat? Nå, i slutändan torde resultatet vara det samma.

      Radera
  2. "Gubbe43" borde inte varit så till den grad stöddig. Han kunde ju ha fått en "dejt" om han bara vidgat sitt perspektiv en aning. Vem vet, kanske hittat kärleken för livet.

    SvaraRadera
  3. Var det månne de romerska soldaterna som förde med sig dukarna och svepningen från Jesu grav som krigsbyte till Rom . Relikerna fanns kvar ,( svepningen) från torino,cloth of torino) och övertogs så småningom av kyrkan där konstnärer som ville ha en aning om hur Kristus Jesus kunde ha sett ut fick en grundmall för att avbilda honom ifall de inte hade bilden av honlm i sitt hjärta. Ty det finns en tradition av målningar där Kristus alltid liknar avbilden av ansiktsuttrycket på svepningen från Turin Torino. Ulrik

    SvaraRadera
  4. Har man Torino makaroni och för lite el eller bränsle för att göra ett tiominuterskok kan man blötlägga makaronin i vatten i många många timmar och sedan bara koka upp och kanske låta koka någon minut. Tips för kommande dagar av brist..ulrik torsten nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer nog. På dryga fyra timmar var makaronin genommjuk och behövde bara kokas upp för att bli lite smaklig. Lite smör,margarin eller olja till så slinker maten ner riktigt smidigt fast man skulle ha glömt saltet. Iden är inte min utan läste den i en artikel om undantagsstillstånd och testade saken idag....ulrikP.S. Har försökt detsamma med nästan obehandlad säd. Då var det inte speciellt mjukt ens efter 12 timmar . Kanske hela eller halva sädeskorn behöver 24 h i blöt för att mjukna så att det blir behagligt att äta för oss som är vana med högprocessad mat. Ulrik

      Radera
  5. Man drabbas av äckel över yle när man såg poddtexten till en av bilderna med två män " som skulle gifta sig i kyrkan !!! Ännu är det inte lovligt i Finland folkkyrka och det blir det aldrig inför Gud. De har inte bara svårt att fatta. De kör sin propaganda som dårar. Ulrik Torsten Nild

    SvaraRadera
  6. Visst är det svårt att förlika sig vid tanken att tvenne personer av samma kön har ett förhållande. Homosexualiteten verkar nog vara en böjelse som inte bör uppmuntras.
    Homosexualiteten strider klart mot guds uttalande i skriften. I och med denna åsikt uppfattas de troende ofta som konservativa i diverse kretsar. Men de har ju täckning för sin åsikt i gudsordet. Hur kan de då vara skenheliga, kan man fråga sig-
    eg

    SvaraRadera
  7. Äktenskapsbrotten, samboende och promiskuöst heterosex är också svåra synder. Samt människohandel med manliga och kvinnliga ( tvångs-prostituerade). Den fallna kristenheten eller kyrkan är modern till skökorna och styggelserna på jorden. Låt oss be Fadern frälsa många ur eländet så att de kan leva utan tvång och frälsas skriver Ulrik

    SvaraRadera