tisdag 17 maj 2022

Om etik och allmän sjökunskap

Alla som har varit ute med en roddbåt och fiskat vet att det inte fungerar att kasta ankaret inne i båten. Ankaret måste kastas UTANFÖR båten för att det ska fungera och ha önskad effekt. På samma sätt fungerar det också med etiken. Denna måste på samma sätt förankras UTANFÖR oss människor och i något större och mer hållbart för att fungera och ha effekt. Detta är ändå något som tyvärr många av dagens människor inte tycks ha förstått. I stället argumenterar de för att det går att ha en fungerande etik utan denna förankring. När detta i själva verket inte innebär något annat än att vi kastar ankaret inne i båten.

Låt mig ta ett hypotetiskt exempel för att belysa detta. Finns det något som kan betraktas som mer ont och omoraliskt (här används idag vanligen, och helt felaktigt, ordet "oetiskt" i stället för den korrekta termen "omoraliskt") än att starta ett kärnvapenkrig och utplåna hela mänskligheten? Knappast. Så låt oss tänka oss en stormakt med kärnvapen som leds av en envåldshärskare med oinskränkt makt. Låt oss vidare tänka oss att denna stormakt hamnar i krig med omvärlden och att detta krig går synnerligen dåligt. Snart står det klart att Ryssl... Oj, ursäkta, jag menar förstås denna stormakt, att den håller på att förlora kriget. Samtidigt är envåldshärskaren dödligt sjuk i, låt oss säga obotlig blodcancer, och han vet att han snart kommer att dö. Vad hindrar honom från att spränga hela världen i småbitar med sin kärnvapenarsenal? Han kommer ju själv att dö snart ändå, och om ankaret är kastat i hans egen båt, vad är det som hindrar honom? Svar: Ingenting. Annat då än kanske en omsorg om hans barn (om han har sådana) och allmän anständighet.

Om denne envåldshärskare däremot tror sig vara ansvarig inför en högre makt och han därmed har kastat ankaret utanför båten blir situationen en helt annan. Då behöver han tänka inte bara på sitt här och nu utan också på vad som kommer efter döden. Då blir hans etik - hur bristfällig den än annars må vara - förankrad i något större än han själv och därmed kommer han inte att kasta världen i ett brinnande kärnvapeninferno.

Detta alltså som ett hypotetiskt exempel.

35 kommentarer:

  1. En galning är tyvärr nog en galning oberoende om denna tror på en högre makt eller inte. Många hemskheter utförs av galningar som upplever att en högre makt styr dem till att göra så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 00:24. Så är det förstås. Det är också något som bör tas i beaktande i enskilda fall, men här talar jag alltså om sakernas tillstånd i allmänhet.

      Radera
    2. Sådär i största allmänhet spränger inte döende envåldshärskare jorden i småbitar med kärnvapen. Oberoende av om de tror på någon högre makt eller inte.

      Radera
    3. Se på vad hitler gjorde. Byggde upp ett starkt tysklan ställde till krig och lät tyskland fördärvas och gjorde sedan fegt självmord. Hur det går med rysslands huvud gog finns beskrivet i bibeln och antikristi viktigaste babelsstad skall brinna står det också i bibeln och gud skall kasta vildjuret och djävulen levande i eldsjön jämte den falska profeten och hans hantlangare som likt paddor gått ut för att ställa till krig mot kristendomen israel och Herren.

      Radera
    4. Anonym 15:41. Så där i allmänhet har vi inte sett så många döende envåldshärskare med handen på knappen.

      Radera
    5. Må så vara att Putin satt med en filt runt sig på segerdagsparaden men sedan gick han fullt alert kanske t o m 2 km ivrigt diskuterande med yngre män och inte hade han några trötthetstecken vid kransnedläggningen eller blomsterhyllningarna heller men vi bör väl veta att pressen på ledare är så svår att han kan ha blivit lite neurotisk sedan och vill ha det på klart med läkarna mest hela tiden. Men om ryktena stämmer så lever han eller har levt promiskuöst som mången statsledare gjort och speciellt hitler och hans gäng och då blir trycket från Gud som vill ha rättfärdighet både i hjärta och leverne hos människorna stort. Men det här barnsliga att leka psykoterapeut om putin eller vem som helst är en efterkrigstida idioti ty om västerlandet förhäver sig så kan Gud plötsligt visa att allt som vi upproriska sagt om våra ledare och andra statsmän ingenting betyder utan att man måste vara överheten lydig tills det kristna samvetet säger stopp då det blir brott att tiga. Min mor som kanske visste vem jag stod i beråd att börja fria med 1997-98 kunde bara säga halvkväden visa ty min tilltänkta brud hade ljugit åt mig att hon var från södra finland och att hon varit änka i sjutton år utan att ha något med karlar och sex att göra och lättlurad som jag är hade jag trott allt och därför lät de pina livet ur mors andra make och mor förrän det stod klart för mig att jag inte bara var lurad lättlurius som jag alltid varot utan att jag fokuserade på fel smålögner och annat medan jag levde med en kvinna som skiljt sig utan där hade varit äktenskapsbrott och att hon dessutom bytt identitet och fast jag började konfrontera henne så blånekade hon som hadr sagt att åtminstonen små vita lögner måste man tillåta sig. Men folk har varit verksamma medan jag suttit ensam och funderat varför man vill stressa livet ur mig med elstrålning förgiftningar och annat och sedan man förstått att jag nog talar högt också under sjukhusvård om saker som jag försöker reda ut så är jag glad att det ännu är en nådens dag det kan komma en dag när man inte hinner bekänna alla sina lögner men om man har syndernas färlåtelse förutfattande eller given i Jesus Kristus oberoende av språk och stam så sker Guds goda Nådiga vilja men ingen lögn eller synd är i pricip tillåten men man brukar hindra människor att tala fritt sedan lögnhärvor och identitetsbyten abv olika orsaker skett.

      Radera
    6. KRISTIAN KRISTIAN KRISTIAN. Du vet väl att ankarlinan måste vara fast i båten på övligt vis och att den måste vara tillräckligt lång för att nå Rätt botten,annars blir det bara lite nytta av det som drivankare. Jag har kastats hoppets ankare in på Guds Ords jorda och himlagrund jag är tacksam nöjd och förlåten och rasande mot den synd som eventuellt visar sig hos mig eller andra. Har igen fått en nådedag att vittna litet om behovet av Jesus och jag är beredd att gå hela natten igen ty lillebror tror sig salig bara ha n t o m ganska bra försöka samläsa med mig på radiovåg obedd mina texter från det lilla häftet. Betraktande P. S. -Altare som jag lät trycka 2011 och som jag inte sålde ett enda exemplar uta försökte skicka åt några i väckelsen predikant och präster varande. Jag kan säga att jag fick respons som var god fast plötsligt hade inte många tid att läsa:kanske samtidskritiken mot teknologin var för salt plötsligt hade ingen tid att läsa. Det är ju en sport för vissa lestadianer att säga: jag har aldrig läst en bok.

      Radera
  2. Trösten är att allt Är i den högre maktens våld. Oberoende av var var och en har ankaret så kan ingenting ske som den Allsmäktige Jesus Gud och Fadern inte tillåter. Det stod i uppenbarelseboken att de dödade tredjedelen av människorna med sina ' huvuden med vilka det gjorde skada' det var eld rök och svavel' vilket tyder på konventionellt krig vilket ju i sådan skala ändå är fruktansvärt. Fruktan för kärnvapenkrig skall dock få oss i böneställning så som det varit ända sedan de uppfanns och användes. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och den bönen är Hosianna i höjden och på jorden och Herre,Herre Förbarma dig !!! och bönen Fader vår som är i himlarna,helgat varde Ditt Namn,tillkomme ditt Rike,ske Din vilja såsom i himmelen så ock på jorden,vårt dagliga bröd giv oss idag och förlåt oss våra synder och skulder såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro och inled oss inte i frestelse utan fräls oss ifrån ondo,ty Riket är ditt och Makten och Härligheten i evighet Amen. Den bönen kan vi be för varje böneämne vi har vetande att de stora historie händelserna inte kan stoppas men att enskilda ännu kan väckas till omvändelse eller fungera efter Herrens Herrens vilja oberoende hur galna eller goda de är. Skriver Ulrik

      Radera
  3. Den här tråden är så oklar och hypotetisk att det teoretiskt är möjligt att den helt saknar substans. Den är lika nyttig i en etisk argumentation som en vattenindränkt svamp duger som tegelsten i ett husbygge, där man tänker sig att använda rundtimmer som byggmaterial.

    A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som har öra och vet vad Anden säger åt envar troende vet nog att plocka ut tegel till murandet och rundtimret till timrande och att förkasta de etiska inlägg som lika stora slumphärvor ruttnande strider mot Guds ord hälsar u till A. Ulrik

      Radera
    2. Ja tråden ter sig så och Gud säger att vi skall undvika ordstrider men var och en kan plocka guldkornen till sig om de vet hur guldkorn ser ut. Tråden som helhet duger nog inte annat än att det kristna budskapet fått vara med. Ulrik

      Radera
    3. A. Uppställningen är klar och tydlig. Om man sedan inte gillar det som sägs kan man ju försöka göra som du gör...

      Radera
    4. "Klar och tydlig"? Om vi börjar med "utanför båten" så kan det syfta på vad som helst utanför mänskligheten (allt från Animism till Ödestro). Vari skillnaden består mellan att kasta ankaret (vad det sen kan syfta på) utanför båten (vad den sedan kan syfta på) eller innanför den (hur avgör man (vem?) när så sker)? Användningen av metaforer kompliceras av att det bara är författaren som (i bästa fall) kan förstå hur bilden ska tolkas.

      Hänvisningen till Ryssland är grotesk. Spekulationerna kring den ryska presidentens hälsa är lika vanliga som ogrundade, för ingen vet med säkerhet hur han mår och tänker. Spekulationerna kring hur kriget fortsätter och huruvida Ryssland vinner eller förlorar bygger även de på önsketänkande, för ingen vet hur det förhåller sig.

      Och, till sist: om det finns en utomjordisk faktor av det slag du förefaller antyda, så vet du ingenting om den faktorns intentioner - om sådana finns. Kärnvapen kan i teorin vara ett medel för att uppnå alla förvirrade undergångsprofeters våta dröm Harmageddon och allt vad de heter och den som sätter igång processen kan bli ärkeängel i Nirvana, men inte ens det här har vi vanliga människor något begrepp om. Därför har vi bara mänskliga referensramar för våra etiska teorier, vare sig vi vill det eller inte.

      A

      Radera
    5. Bibelen som är Fakta är Kristians referensram. Då vet man vad Gud har sagt framförallt om det som gäller vår Frälsning. Det gäller Jesus och apostlarnas och profeternas Gudalära och allt vad alla hans utvalda troende och kallade och alla människot gått igenom tills Bibelns kanon befästes hälsar Ulrik som skrev sin första haiku på länge imorse om fåglakören i lund och mark.
      Om fåglakören
      Fåglarna talar latin
      Spiritus! Sanctus!

      Radera
    6. A 08:56. "Användningen av metaforer kompliceras av att det bara är författaren som (i bästa fall) kan förstå hur bilden ska tolkas."

      Men man ska vara väldigt inställd på att inte förstå om man bortser från att skribenten de facto ger uttolkningen.

      "Och, till sist: om det finns en utomjordisk faktor av det slag du förefaller antyda, så vet du ingenting om den faktorns intentioner - om sådana finns."

      Igen gör du samma fel. Precis som Ulrik konstaterar finns det en referensram här. Herren Gud har uppenbarat allt det du efterfrågar. Men eftersom du vill att det ska finnas oklarheter väljer du att bortse från dessa. Nå, det är bara du själv som lider av följderna av det.

      "Därför har vi bara mänskliga referensramar för våra etiska teorier, vare sig vi vill det eller inte."

      Igen: Jag förstår att det är så du vill att det ska vara, men slutsatsen är likväl felaktig. Dessutom: Nu talar vi inte ens om vad som är, utan om vad den tänkte envåldshärskaren tror att är.

      Radera
    7. Det är som att traska ut i en myr: ingen stadga under fötterna någonstans, allting bara ger efter. Den påstått solida grunden som finns där är bara en sten, som ger stöd ända tills man märker att även den stenen vilar på sumpmark och sjunker.

      Vad skriver jag om? Jo, etiska diskussioner i dagens värld på Bibelns grund. Man kan hitta ett och annat bibelställe till stöd för en viss ståndpunkt, men försöker man förstå ståndpunkten och ställa den i ett sammanhang sjunker stenen ner i sumpmarken, varken logik eller konsekvens. Det här är inget problem för den som tror sig kunna gå på vatten, men nog för alla andra.

      För att se oklarheterna behöver man inte vara illvillig. Det räcker med att vilja vara klartänkt.

      Till sist: din sista mening är så orakelmässig så att till och med oraklet i Delfi skulle falla i trans av beundran!

      A

      Radera
    8. A. Så talar en människa som blivit lurad av bibelkritiken och de moderna ateisterna! Men lugn bara. Jag ska inte väcka dig ur din sömn med våld. Vill du fortsätta leva på lögnen ska jag inte störa.

      Radera
    9. Du har fel i dina beskyllningar om lögn och sömn. Du närmar dig en samtalspart med samma djupa kunskap och insikt som du skriver om den ryska presidenten.

      Det jag förhåller mig skeptisk till är inte Bibeln, utan sättet att argumentera utifrån den.

      Det centrala i kritiken av homosexualitet brukar vara en viss passus i Romarbrevet, närmare bestämt 1:26-27 (märker du, även jag kan citera Bibeln!).

      Det centrala i det där bibelstället är begreppsparet naturlig-onaturlig, där heterosexualiteten klassificeras som naturlig. Man försvarar det påstått naturliga mot det påstått onaturliga.

      Inkonsekvensen och sumpmarken ligger i det faktum, att hur man än försvarar det "naturliga" i sexualetiska frågor så motsätter man sig det naturliga i andra sammanhang. Det går utmärkt att vara en anhängare till den franske filosofen Jean-Jacques Rousseau ("Tillbaka till naturen". du vet) så länge det gäller andra, men ve dem som ställer de kraven på en själv:

      Blir du allvarligt sjuk finner du dig inte i naturens gång utan tar till vilka medicinska (onaturliga) metoder som helst för att bli frisk.

      Ska du till Vasa tar du bilen. Ska du till Rom flyger du. Inget snack om att vara bibliskt eller rousseauskt naturlig och ta dig dit till fots!

      Har du ärende till grannen tar du telefonen (onaturligt, miljöförstörande) i stället för att traska över och prata. Över allt där livet kan underlättas av (onaturlig) teknik passar det alldeles utmärkt.

      Och så vidare.

      Bortsett från det lilla faktum angående det naturliga eller onaturliga i homosexualitet, att fenomenet förekommer bland både däggdjur och fåglar. Är det alltså onaturligt eller en variation inom det som är naturligt?

      Men du är kanske inte intresserad av logik och konsekvens? Då ska jag inte störa dig desto vidare.

      A

      Radera
    10. Konstigt hördu A. När Kristian " äntligen" ? kommer med en tråd utan att ta upp homosexen explicit så strax är du där med exemplet från Rom 1 för att du på något sätt , förutom att du förnekar Guds Uppebarelse, vill ta upp den frågan igen fast du vet att Guds Ord står fast; synd är synd och styggelse är styggelse; endast Guds Nåd i Jesus kan befria oss där.

      Radera
    11. A. Nu blandar du ihop saker friskt för att försöka försvara en omöjlig position. Det är helt naturligt att sträva till att uppfinna saker som underlättar vardagen. Så har människan alltid gjort, och inget fel med det i sig. Men på sexualitetens område handlar det om något helt annat när vi talar om naturligt-onaturligt.

      Igen ser vi hur din position gör att du argumenterar på ett helt ohållbart sätt.

      Radera
    12. Det som handlar om sex är alltså naturligare än allt annat? Också det en föreställning...

      Rena begreppsförvirringen. Man brukar skilja på naturligt och rationellt. Naturligt är det som förekommer allmänt i naturen på biologiska vägar. Onaturligt är allt som bryter mot naturen.

      Det är rationellt men onaturligt med operationer och bruk av industriellt tillverkade läkemedel för att nu ta ett par exempel.

      Miljöförstöring är också rationellt men knappast naturligt.

      Så det om argumentationsnivån i det här sammanhanget.

      A

      Radera
    13. A. Du fortsätter på samma väg. Gör raka vägar krokiga för att rättfärdiga ett avståndstagande från kristendomen. Nå, som jag konstaterade: Den som vill fortsätta leva på en lögn må göra det, jag ska inte störa. Jag förbehåller mig bara rätten att inte gå med på den väg där du går.

      Radera
    14. "Raka vägar krokiga"?! Vad menar du? "för att rättfärdiga ett avståndstagande från kristendomen"?! Ingenting är mera fel än det påståendet! Om det inte är så att i hela världen bara den fraktion av kristendom du företräder är den enda rätta inträdesbiljetten till Guds rike, för då är 99,999 % av kristendomen illa ute.
      Det jag efterlyste var en sammanhängande och logisk grund för etiska resonemang, men du bara försöker slå blå dunster i ögonen.
      Nå, du har all rätt att förfara så, om du tror du har nytta av det.

      A

      A

      Radera
  4. Fast hela världen och Finland nu är i vilddjurets våld och han väntar på att få oss var och en enskilt också att låtas märkas med vilddjurets tecken och tal precis som Jesus i den föregående tiden ville få oss alla till dopet och att ta emot allt Han lärde så Är Gud fortfarande Allsmäktig och varnar oss för att hålla med denna världen och Han kallar ännu många av alla folk och släkter till omvändelse och till att ta emot syndernas förlåtelse i kraft av Jesu Namn och Blod. Redan att vi vet och bekänner att Jesus är Guds Son och Herren och att Han är uppväckt från de döda gör att vi är pånyttfödda. Den nya födelsen är alltså att tro på Jesus som apostlarna och Bibeln lär och att inte göra någon synd ellerr styggelse lovlig men istället predika syndernas förlåtelses glada budskap och evangelium så att vi kan stå emot den ondes och vilddjurets lockelser var och en hållande sin tro och vittnesbörd i sin plats på jorden vetande att som Räsänen blev förföljd kommer förföljelserna nu att tillta skriver Ulrik

    SvaraRadera
  5. När vi gick med i eu så såldes och naggades i kanten det egna i vårt kära. När vi går med i Nato kan vi betrakta det som ett nationellt självmordsförsök.!!!+** hälsar Ulrik

    SvaraRadera
  6. En hård Nato-kärna vill försvaga och ev. anfalla Ryssland för att få landet på knä.
    Men: "Vad våldet må skapa är vanskligt och kort" (Tégner).
    Blaze away!!

    SvaraRadera
  7. I bakgrunden finns diverse sekelgamla fobier och fördomar gentemot ryssen, som nu lätt kunnat aktiveras i samband med Nato-debaclet.
    /3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det är en stor synd. Fast nog har ryssarna varit grymma här i tiderna. Jag är så ledsen att fridens tid syns vara förbi. Men vi får be för de ryska kristna varhelst de är och be att världen skulle undkomma kärnvapenkrig i Jesu namn ber vi. Men finlands folks otro är nu så allmän och synderna så himmelsskriande att krig blir det och vi står nog mer eller mindre ensamma hur myki vi än ropar på nato säger skrivaren Ulrik

      Radera
    2. till Anonym 18 maj 2022 20:14, Det är nog inte frågan om "diverse sekelgamla fobier och fördomar gentemot ryssen" ! Upprepar min kommentar från förra inlägget, "Några intressanta filmer om ryssen, Ryssland har aldrig haft som mål att erövra något för "egen vinning/nytta" därför kan vi se så mycken förstörelse i Ukraina. Likadant under stora ofreden. Stora ofreden med svensk text 1h 15min, https://www.youtube.com/watch?v=XjFglWuwn6g , sevärd !
      Fick just tips om denna 1h som jag inte hunnit se (mera än en halvtimme), https://www.youtube.com/watch?v=kF9KretXqJw + ännu en "bonusfilm" om frihetskriget på 1h 32min, https://www.youtube.com/watch?v=VLtkAgv7pIo

      Anonym 2

      Radera
    3. Nå,nå anonym 2. När Sovjet hade erövrat den del av tyskland de fick under andra världskrigets slutskede så förde de bort nästan allt nyttigt främst metaller ur landet och sovjetunionens mål var att erövra hela världen för kommunismen och då skulle ju sovjetryssland ha tagit vara på de bästa resurserna. Det finns också andra imperialister. De sades mig en gång att på 20 och trettiotalet hade tysklands och usas fabrkörer beslutit att lägga under sig alla världens naturtillgångar för sina industrier. S ic. Sant eller falskt men cocacola sålde friskt i tyskland undernamnet fanta eftersom tyskland var officiellt i blockad. Skriver Ulrik Torsten Nils

      Radera
  8. Den dag vi förlorar respekten för andra människor har vi slagit in på en farlig väg. Det är respekten, som hindrar oss från att slå ihjäl varandra. Därför är det alltid fiender vi slåss mot i krig: vidriga, omänskliga varelser. Aldrig människor av kött och blod, män och kvinnor värda respekt och högaktning.
    Respektens motsats är avskyn, likgiltigheten. När vi låter det fylla vårt sinne är det inte långt till sparkarna, huggen och slagen, skotten och dödandet.
    Vi kan inte älska alla. Vi kan inte förstå alla.
    Men vi måste behålla vår respekt för människan som varelse. Också när det är svårt.
    Nato och Ryssland är lika goda kålsupare!
    /ted

    SvaraRadera
  9. Bibeln är fakta. Framförallt gällande Frälsningen för ' uppfinningarna' har blivit så många att ingen annan än Herren Herren har kontroll på allting för ännu mera är Skaparen Herre över tingen mernän människan måste man säga i en sådan tid där Luthers ord om människan som alla sakers eller tings Herre läses eller ses i ljuset av all hyperkoncentration av farligheter och mänskligt självsvåld och sorglöshetskriver Ulrik

    SvaraRadera
  10. Grundfelet ligger i människans natur. Utsugning,våld, hat mellan folken är inte själva sjukdomarna utan snarare symptom på det sjuka i vår värld. Sjukdomarnas yttringar ska naturligtvis behandlas, men själva grundsjukdomen är människans uppror mot Skaparen, syndatillståndet. Människan torde först få del av Kristus, bli en ny människa, sedan kan jämlikheten komma som en följd av evangeliets frigörande budskap.

    SvaraRadera
  11. Vi skall ta historien om 'Jerup'- stolen idag igen när man frestas att ropa och istället börjar testa förbipasserande med små hundskall eller frågor som åt en dam med tung väska; "ska du och ge mat åt natosoldater ellrr skall du till kyrkan?" Den hund som inte lyssnade till mina små skall från balkongen var en stövare som gick med nosen i marken ; den hade inte behov att lyssna till andra än sin husse...
    Så vi går tillbaka till stolen med varunamnet Jerup i vilken jag suttit och ibland använt som träningsredskap då den på 13 kg var lätt nog för en psykpatient att flytta på och lyfta. Den hade varit i gott skick från februar 2017 till november 2021 då den plötsligt började krackera i konstlädret och bli allt mera nedsitten. Jag hade då försiktigtvis sagt åt mentalvården att jag slutat också med medicinen ketipinor ty jag fick sluta med maximaldos lito sedan jag fått urusla sköldkörtelvärden i blodproverna. Är det så att jag är i en kontrollägehet där man får stråla sönder både folk och fä om man fuskar med att inta psykvårdens många ggr dödliga gifter. Spåren i övre lägenheten här tyder på polisnäste och undre våning olycklig nyfamilj som likt poliserna ljuger mot sanninge fast man bara frågar dem vänligt om saker och ting. Jo jag är mannen som psykmedicinerad i god tro ingick äktenskap med en kvinna som varit polis och som i sin åt mig presenterade identitet hade ljugit på det grövsta. Men jag hade inte givit upp det äktenskapet eftersom hon inte medgett en enda av lögnerna inte blivit avslöjad som sextande med andra t o m när jag var på sinnessjukhus 2016 hade hon tydligen legat med hantverkarensom redan på 1985'86 hade frågat av mig på krogen hur det är att som i finland gå bakom bastun och dräpa våldtäktsmän och barnaskändare. Mitt svar till honom var också 2016 detsamma. Den som oskyldig förs bakom bastun och dräps är oskyldig och har den tillika tro på Jesus åker den till himmelen. Och den som gör så görsig ändå till mördare och är utestängd från Guds Rike och alltså behöver bekänna att därför dödade vi den och den bakom bastun. Men ingen skall ta den rätten till sig om domstolarna inte mera dömer till döde för barnaskändande och våldtäkt som det varit sedan 1734 års lag så måste Gud själv börja utrota dem för det får vi ju inte göra. En kristen skall förkunna syndernas förlåtelse och leva fromt. I vår trygga medelklasstillvaro kunde jag säga om pedofilmän och kvinnor att ett långt liv vore bästa straffet och de orden ångrar jag nu sedan man skuldbelägger och försöker utrota oss offer. Så krig blir det o h Gud gör inga misstag gällande liv och död. Han Jesus Kristis regerar Allsmäktigt över liv och död så jag är ändå trygg fast jag ofta nog som hävdat att jag inte ger upp stiger upp ur Jerupstolen och sängen sedan jag sett att snutnästet på övra våningen inte avhåller sig från att försöka döda mig med elstrålning. Ulrikbtorsten nils

    SvaraRadera