tisdag 3 maj 2022

Hoppfulla nyheter från USA

En av morgonens stora nyheter från USA står nättidningen Politico för. Den berättar om det läckta utkastet till beslut från USHD som tyder på att domstolen äntligen kommer att upphäva den kontroversiella domstolsutslaget i Roe vs Wade från 1973 som, i konflikt med den amerikanska konstitutionen, upphävde delstaternas rätt att besluta i frågor om aborträtten. 

Från konservativt håll (som vanligen är noggranna med att hålla sig till konstitutionen) har man länge kritiserat Roe för att gå tvärt emot konstitutionen och något som de liberala totat ihop för att begränsa delstaternas rätt att besluta i frågan. Vissa bedömare talar t.o.m. om att Roe är ett "hån mot konstitutionen".

Nå, nu ser detta ut att kunna bli korrigerat. Detta betyder givetvis inte, som vissa påstår, att aborträtten skulle upphävas i USA, men det skulle betyda att frågan om abort skulle hänföras tillbaka till delstaterna för avgörande. Detta skulle i sin tur betyda att den nuvarande situationen skulle fortsätta i en rad delstater, medan andra skulle införa olika begränsningar gällande abort.  

Ett eventuellt beslut i USHD som skulle ogiltigförklara Roe skulle ändå vara en viktig sak, inte minst för att frågan om riktigheten i att mörda de ofödda igen skulle hamna på agendan. Som situationen nu är har abort närmast setts som en självklar rättighet, närmast att jämföra med en mänsklig rättighet. Vilket dödandet av de mest oskyldiga och försvarslösa förstås aldrig kan vara.

Noteras bör att detta än så länge bara är ett utkast och att ingen dom ännu har fallit - något som vänsterliberal media är snabba att konstatera. Underförstått: Det finns ännu tid att genom olika påtryckningar och upplopp försöka förhindra domstolen att återgå till ett konstitutionsenligt sätt att hantera denna fråga. 

 Det kommer att bli ytterst intressant att se vilka odemokratiska och i övrigt tvivelaktiga metoder Roes försvarare kommer att tillgripa innan domstolen kungör sitt beslut. 

4 kommentarer:

  1. Barnet ska inte behöva straffas för den olycka som ägt rum. Om modern inte önskar ta hand om barnet står tusentals människor i kö för att adoptera (spec. i USA).
    Livet börjar senast med födseln och har absolut krav på omhändertagande. Precis som allt annat liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12.12. Så är det. Men i en värld där jaget är kung och alla konsekvenser av ens gärningar ska kunna raderas blir det så här. Tyvärr.

      Radera
  2. Nog är det ju rätt rojsigt att man i USA får abortera foster ända till 24:e graviditetsveckan. Dessa foster som kastas lär ju kunna kippa efter andan ännu i avskrädeskärlet. Och den nuvarande presidenten försvarar aborträtten så katolik som han säger sig vara. Detta är ej korrekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:19. Vad gäller Biden så torde det vara så att hans politiska ståndpunkt har formats, inte av vad som är rätt, utan av vad som behövs för att få makten. Det är tragiskt när människor säljer ut sina övertygelser för maktens skull.

      Radera