lördag 28 maj 2022

Vapen dödar allt fler?

USA drabbades i veckan av en av de värsta skolskjutningarna på länge när en tidigare elev vid en grundskola i Uvalde, Texas, sköt ihjäl 19 barn och två vuxna i ett vansinnesdåd. Detta dåd var oerhört hemskt, och värre blir det av att olika aktörer gör ideologiskt färgad politik av det skedda. Vår media inte undantagen. En av de värsta artiklarna, åtminstone vad gäller rubriksättningen, står Svenska Yle för när de skriver: "Vapen dödar allt fler i USA". 

Alla som har ens lite förstånd inser förstås att det aldrig är vapnen som dödar. Ett vapen är ett dött föremål som inte kan döda någon. Det behövs, som i detta fall, en störd människa som använder vapnet för att det ska döda. 

Visst kan det finnas fog för strängare vapenlagar i USA. Skulle jag bo i det landet skulle jag (åtminstone) känna mig tryggare om jag visste att det skedde en strikt bakgrundskontroll vid varje vapenköp. Men faktum är ändå att det tyvärr bara skulle handla om en känsla. Kriminella element får tag på vapen ändå, och i ett land som USA med den mängd vapen som redan finns där skulle strängare vapenlagar bara stoppa laglydiga medborgare från att kunna beväpna sig. Vi kunde i veckan också läsa om en kvinna i USA som sköt ihjäl en man som började skjuta vilt mot en samling människor. Denna kvinna stoppade med all sannolikhet ytterligare ett massmord. Vi kan ställa oss frågan: Om USA skulle ha haft strängare vapenlagar på plats, vem av de två skyttarna är det större sannolikhet att dessa vapenlagar skulle ha avväpnat? Den laglydiga medborgaren (kvinnan som stoppade massmordet) eller galningen som tänkte begå massmordet? 

Nu ska förstås ingen tro att jag är någon vän av vapen. Jag är allt annat. Men jag är också realist, och jag begriper att man inte kan stoppa vapenvåldet genom att stifta lagar som bara slår i luften. 

Det USA (och även andra länder) borde fokusera på för att stoppa dessa skolskjutningar är att stoppa familjernas sönderfall. ÖT skriver, helt riktigt, att "De som oftast drabbas av det dödliga vapenvåldet är svarta barn och tonåringar, därefter kommer amerikanska urinvånare och spansktalande. Risken för pojkar i USA att dö av vapenvåld är sex gånger så stor som för flickor."

Det är i dessa befolkningsgrupper där familjesönderfallet har gått längst. Och det är pojkarna som drabbas värst eftersom det så gott som alltid är fadern som försvinner ur bilden när en familj faller sönder. Utan en god fadersmodell är risken för pojkarna att dras in i gängkriminalitet och droganvändning oerhört mycket större än i de fall när det finns en god fadersmodell i familjen. Psykiska problem tenderar också, givetvis, att finnas i större utsträckning i sådan sammanhang där familjerna har slagits sönder och den trygghet som en fungerande familj erbjuder inte längre finns.

Lägg därtill det faktum att efter George Floyd har polisen oerhört mycket svårare att ta tag i färgade pojkars gängkriminalitet. Ja, inte bara det. Viljan att ta tag i denna typ av kriminalitet har minskat drastiskt. För vem skulle vilja riskera livet för att göra det, och sedan riskera både jobbet och sin frihet om man verkligen skulle lyckas uträtta någonting? 

USA fokuserar på helt fel saker idag. Det tenderar att bli så när woke-vänstern får diktera dagordningen. Och då ska vi inte förvånas över att det sker hemska saker.  

42 kommentarer:

  1. Orsaken till skolskjutningarna är inte vapnen per se utan graden av mentalproblem i samhället, dåliga disciplinära åtgärder i skolorna och förfallna traditionella familjevärden.
    Just pga. att ondskan finns så djupt ingrodd i det amerikanska samhället (gettona!!) är den bästa åtgärden naturligtvis att laglydiga människor kan vara beväpnade.
    Om USA har råd att sända hjälppaket på 40 miljarder dollar till Ukraina, borde landet klara av att garantera skolbarnens trygghet i hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:15. Ungefär vad Trump sade i natt. Och han har ju nog inte fel. I sig.

      Radera
    2. Varför är du så intresserad av vilddjuret Usa. Är det för att där ännu finns troende i lära liv och lidande eller för att pengarna kommer därifrån som de sade i Närpes. Vilddjuret Ryssland är också väldigt vapenfixerat. Ulrik

      Radera
    3. Och vilddjuren Kina och europa vill ha handelsfrihet för sigsjälva likt usa och storbritannien. Pengen och njutningen av materialismens hårda stål och kol jämte alla petroleumprodukter har gjort jorden full av armador av vapen fabriker och industrier och läkarhus där det etiskt riktiga och naturliga begabbas i praktiken.

      Radera
    4. Och i afrika finns mycket vilddjur som dödar och skadar och den världsdelen är i rörelse. Man flyttar till och mot europa och man blir bara utnyttjade av världshandeln och främlingsståndet i europa som behöver mycket kött för sina bolare och bolerskor och horgörare och utnyttjande fabrikörer och odlare. Så ser man i korta drag negativa saker i världen. Vilddjur i öst vilddjur i väst Jesus är den som frälser bäst. Vilddjur i nord vilddjur i syd många mord och tecken tyd. Ulrik

      Radera
  2. När våldet ökade på jorden och Gud såg att människornas uppsåt var ont hela tiden så lät han syndafloden komma och Frälste enbart Noah och hans fru, och deras tre söner med hustrur och ett bestämt antal, par om par av alla djur boskapsdjur och fåglar och krälande djur. Då nu våldet ökar på jorden och krigstid är på kommande också hit så vet vi att domedagen kommer allt närmare denna gång med eldströmmar i tusental så att materien smälter av hetta. Före det har han hämtat sin församling på jorden upp intill skyarna och de får sedan efter omvandlingen av jorden genom eld och nyfödd skapelse leva på en ny jord under ny himmel. Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  3. Finland har ju också haft sina skolskjutningar!

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Precis så är det, och det trots våra mycket strikta vapenlagar. Den som vill göra illa tycks nog komma över vapen ändå.

      Radera
    2. Hur var det med Fjotolf Hansen i Norge?
      Vad ställde han till med? Katastrof! Det är inte bara i USA som galningar finns, de är överallt - för det mesta ensamvargar, som ställer till det- hur var det i STHLM med Anna Lind som var i ngn. butik och blev knivhuggen, andra exempel på knivmän finns i Sverige.

      Radera
    3. Anonym 21:35. Ja, galningar finns överallt. Alla kommer inte åt att göra ont, men så som världen utvecklas ska vi nog räkna med att se mycket mer av dylikt elände i framtiden...

      Radera
    4. Kanske skolan skulle hålla ögonen på en del av eleverna som behöver mera hjälp för att finna sin plats

      Radera
    5. Anonym 00:32. Ja, ökade resurser till skolhälsovården skulle säkert vara en bra sak. Men det är ju ändå bara att behandla symptomen. Vilket i och för sig också förstås behöver göras. Men själva problemet med illamåendets orsaker är nästan tabu idag.

      Radera
    6. Tabu tabaj!Fram med vittnesbördet haj: Jesus Kristus är Herren och levande Guds Son och Bibeln och Guds tio bud och gyllene regeln är fakta. Buden är givna för att vi inte skall skada vårt förhållande till Gud och medmänniskorna. Fastän vi vore ostraffliga inför Guds bud behöver vi på grund av syndanaturen syndernas förlåtelse i JESU NAMN OCH BLOD JAH I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN PRECIS ÄVEN MED ANDRA TRÖSTANDE BIBELORD TY GUD SOM ÄR ANDEN DELAR ORDET SOM HAN VILL NÄR MAN GÖR SEKTERISM Av ALLT OCH ALLA skrivrr Ulrik som vet att dopets nåd och Guds förutfattande nåd ännu kallar alla människor. Summan av dopets Nåd är Frälsning och syndernas förlåtelss

      Radera
    7. Du, Kristian, menar att illamåendet ska sökas i familjens sönderfall? Och föräldrarnas bristande engagemang/ansvar för sina barn?

      Anonym1

      Radera
    8. kristian 21.54
      Illamåendet i samhället.
      I vårt moderna samhälle har en del av vården monterats ned - typ - vården av människor med allehanda psykiska problem - nu gäller öppenvården och att människor skall vara hemma och vårda sig själv - för inte så länge sedan - fanns ett mentalsjukhus för personer med psykiska diagnoser - dit man förpassade personer som inte kunde ta hand om sin egen hälsa. Det är stängt och borta - och människor får klara sig bäst de kan. Att jämföra USA med Finland är väl att överdriva - kanske man kunde jämföra folkmängden med antalet brott. Finland har ju då inte någon jumboplats, trots att vapen inte är tillgängliga för "vem som helst".

      Radera
    9. Är det nylands situation det? I åboland finns i paimio och åbo(kuppis) och i vasa roparnäs. Vårdtiderna varierar. Ulrik

      Radera
  4. Endel av skolskjutarna i Finland var sådana som använt " mielialalääkkeitä" och de var oregerligt ondsinta ty man får abstinens av de medicinerna och då är hela organismen och psyket i oordning och kvalen och vreden som väcks till liv efter sederingen är ännu värre än före medicineringen...men väldigt taktiska och målmedvetna tycks de ändå vara; minns myyrmannisprängaren...ulrik

    SvaraRadera
  5. Fotnot. Jag gav upp och kastade ut min jerupstol då den hela tiden fjällade av sig små plastspånor. Jag straffades själv på sjukhuset; man hade tydligen läst en radikal bloggtext som jag skrivit och fast jag inte ens slagit en vårdare så hade läkaren kontakta polismyndigheten och man tog av mig vapentillståndet. Fast jag inte ens hade någon bössa kvar. Man kunde inte av mitt beteende på sjukhuset ha fått någon orsak till detta. Det måste ha varit den grymma bloggkommentaren som låg bakom. Jag hävdade inte min rätt att ha skjutvapen utan sade vad jag tänkte åt polisen. Jag är ibland suicidal och kan klara mig riktigt bra utan vapen...

    SvaraRadera
  6. Suicidal är jag i den meningen att jag inte ämnar lägga bort mitt vittnesbörd om Jesus som Herren, inte glömma att ofta citera bibeln,inte lägga bort tron inte mitt hat mot lögn och falskhet och andra synder

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Det nya med vapnen är att människor som är ivriga att förbanna försöker samköra förbannelser och vapenanvändning inte för att de skulle lyckas bättre för det; en oförtjänt förbannelse går förbi eller förmår lika lite som gift skada dem som Herren ännu vill låta leva. Ulrik

    SvaraRadera
  10. Ja nog verkar de må mer illa i USA än i andra utvecklade länder då.... Eller så beror det bara på att fler vapen leder till fler vapenbrott. https://www.bloomberg.com/graphics/2022-us-gun-violence-world-comparison/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:12. Så sant. https://www.fatherhood.org/father-absence-statistic

      Radera
    2. USA är ett land där många sitter i fängelse.

      Radera
    3. Fängelseindustrin är väl den största industrin i USA ?

      Radera
    4. Långt ifrån största, tio i top (bank, läkemedel, utbildning etc) rör sig mellan 700 och 1200 mrd dollar, fängelseindustrin kring 80 mrd varav 3 mrd privata fängelser.

      Radera
  11. Sedan 2000 har det skett 371 skolskjutningar i USA, vilket resulterat i 306 dödsoffer och 519 skadade. Kriminella får tag på vapen, jo, men nu är ju det ytterst få kriminella som står för skolskjutningarna. En 6-åring blev sur på en annan 6-åring, tog farbrorns vapen och sköt ihjäl kompisen. Pappan satt inne, mamman kunde inte betala hyran, så barnet bodde där.

    Visst kan man likt vapenlobbarna motivera med att man kan skydda sig själv, men hur är det i andra länder? Man klarar sig väldigt bra utan att ha ett vapen att skydda sig med, och det inser ju vem som helst med normal intelligens. I USA skjuter polisen med låg tröskel eftersom de antar att alla har vapen, så gör också de kriminella där. Här vet ju kriminella att det inte finns vapen i omlopp, ingen går med pistoler eller automatvapen, vilket gör att de inte ser behovet att skjuta första och fråga sen.

    Polisen i USA dödade 1041 människor år 2021. I Finland använder polisen skjutvapen mot människor i snitt fem gånger per år, sedan år 2000 har fem personer dött av polisens kulor. Slår man ut det på folkmängden, är det ca 70 gånger högre i USA.

    Kristian vill ha in familjesplittring som orsak, det tar förstås ett tag att gå igenom ett par hundra case, men under de första tjugo fanns det bara ett fall med skilsmässa som låg i bakgrunden men var knappast den primära orsaken (gängvåld var en delorsak: https://www.wafb.com/story/1233785/two-more-arrested-in-fatal-school-shooting-in-new-orleans/), i de flesta var det mobbning som låg bakom. I dessa fall det var tonåringar, var det varje gång pappans vapen som togs till skolan. Bland de vuxna gärningsmännen var det besvikna studerande som ville hämnas på sina lärare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Jag tror att vi är överens i frågan om vapen. Vi skulle helst se ett samhälle helt utan vapen. Men problemet i USA är att det finns en sådan oerhörd mängd vapen överallt. Om man i den situationen börjar begränsa tillgången kommer det (inom överskådlig framtid åtminstone) till att laglydiga medborgare förvägras rätt att ha vapen, medan de vapen som redan finns (många gånger olagliga) inte försvinner någonstans. Det finns helt enkelt för mycket vapen i det landet för att det ska gå att korrigera situationen genom begränsningar.

      Sedan skriver du att det var mobbning som låg bakom de flesta skolskjutningar. Det är säkert sant. Men har du kollat upp hur många av mobbarna som kom från splittrade familjer?

      Radera
    2. Har du kollat upp hur många av mobbarna kommer från splittrade familjer? Du borde ju ha gjort eftersom du låter förstå att familjesönderfallet är orsaken.

      "Lägg därtill det faktum att efter George Floyd har polisen oerhört mycket svårare att ta tag i färgade pojkars gängkriminalitet."

      Vem påstår ovanstående?


      Radera
    3. Lobbyisten. Familjesönderfallet är ett faktum. Speciellt när det gäller färgade människor i USA. Det vet alla som hänger med i vad som sker i samhället. Det samma gäller polisens begränsade möjligheter/vilja efter George Floyd.

      Radera
    4. Du har alltså inte kollat upp hur många av mobbarna kommer från splittrade familjer, men ändå påstår du att familjesplittring är ett faktum. Faktum förutsätter någon form av bevis, vilket du uppenbarligen inte besitter.

      Hur menar du att amerikanska polisens möjligheter har begränsats? Jag utgår från att du inte har insikt i amerikanska polisens interna utredningar.

      Däremot har jag kollat lite, om man förutspår att resten av året är precis lika våldsamt som året innan, då amerikanska polisen dödade 1041 människor, säger prognosen att polisens dödsskjutningar sjunker med 0,9%, dvs 9-10 personer. Men det är ju givetvis bara en matematisk prognos. Det har i och för sig inget att göra med upptäckande av pojkars gängkriminalitet, men det vore väldigt spännande att veta vilka faktorer du Kristian sitter med som skulle bevisa din tes.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Familjesplittringen ÄR ett faktum i USA idag. Speciellt bland färgade människor. Jag gav en länk ovan.

      "Hur menar du att amerikanska polisens möjligheter har begränsats?"

      Som sagt, detta är allmän kunskap idag. Rädsla för att hängas ut, mista sitt jobb och kanske bli åtalad gör att polisen drar sig för gripa in.

      Radera
    6. Det är ju inte det, och du har ju inga siffror att lägga på bordet. Det som är faktum (dvs, att det finns siffror) är, att antalet ensamstående föräldrar på nedåtgående.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Single_parents_in_the_United_States

      Det är ingen allmän kunskap om hur polisens beteende skulle ha ändrats efter Floyd, knappast har ens polisen själv fått tillförlitlig fakta. Här kan man kolla hur trenden går, och den är helt i enlighet med tidigare år.
      https://mappingpoliceviolence.org/
      Det finns många artiklar som skrivits på årsdagarna, och alla följer samma linje: inte mycket som skett för att förbättra nånting.

      Googla på
      https://www.google.com/search?q=george+floyd+impact+on+police+work

      Lite överraskande är det ju nog att du verkar ta så lätt, nästan försvarsställning ("ja, lite synd att polisen inte vågar ta tag i saker på samma sätt som tidigare"), på polisvåldet och 1041 dödsoffer, samtidigt som du bränner propparna för abort... Du verkar inte ha nolltolerans för polisens dödsskjutningar?

      Radera
    7. Lobbyisten. Visst har jag siffror! Men du kanske inte orkade kolla länken? Om det stämmer att antalet ensamstående föräldrar är på nedåtgående är det ju en bra sak, men det har tyvärr ingen relevans för dagens situation. (Kanske, förhoppningsvis för morgondagens, dock...)

      Det är allmän kunskap för alla som, olikt dig, möter omvärlden med öppna ögon. Men det som syns hjälper inte den som väljer att blunda.

      Och viss tär det illa att polisen inte anser sig kunna ingripa. Det måste ju t.o.m. du förstå. Eller? Men givetvis är alla dödsskjutningar av ondo, oberoende av vem som orsakar dem.

      Radera
    8. Kollade dina länkar, men hittade inga siffror som skulle belysa det du påstår. Jag vet inte riktigt vad du tolkar.

      Hur menar du att en nedåtgående tendens i mängden ensamstående inte skulle ha relevans? Hur menar du att "familjesplittring" inte skulle ha att göra med ensamstående föräldrar?

      Du brukar köra med frasen "öppna ögon" då du helt saknar grund för vad du säger. Det är som att säga att "se vad du ser, och påstå precis vad som helst".Oberoende du sitter i Esse eller Boston, hjälper det föga att "se", du kan inte basera nånting på enskilda iakttagelser, man måste ha en grundlig bild av helheten. Statistik. Siffror. Helhetsmässiga observationer.

      Så vad har du att exemplifiera med då du påstår att polisen inte kan ingripa? Hur tycker du polisen borde ingripa då, för att "ta tag i" ungdomskriminaliteten? Du får ursäkta, men du får det att låta som om att det är synd att polisen inte kan köra samma metoder som med George Floyd. Dvs, så hårdhänt så det ligger risk dödsoffer.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. "Kollade dina länkar, men hittade inga siffror som skulle belysa det du påstår. Jag vet inte riktigt vad du tolkar."

      Här behövs ingen tolkning, och siffrorna hoppar upp rakt i ögonen på den som klickar på länken. Varför vill du inte se och förstå detta? https://www.fatherhood.org/father-absence-statistic

      "Hur menar du att en nedåtgående tendens i mängden ensamstående inte skulle ha relevans?"

      Samma sak här. Hur kan du undgå att förstå detta? Om siffrorna går ner NU komemr det att synas som något positivt i framtiden. Ja. Men de som står för dagens gängvåld och annat elände är (bl.a.) resultatet av familjer som splittrats TIDIGARE.


      Radera
    10. Fatherhood länkar till statistik som inte säger värst mycket. Vad är det som säger att de unga kriminella kommer från hem med en förälder?

      https://www.census.gov/library/visualizations/2016/comm/cb16-192_living_arrangements.html


      Du hade visst ingenting att komma med om hur polisens möjligheter att ingripa har begränsats?

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Tyvärr kan jag inget åt att du gör dig dummare än vad du är. Den som, likt du, stänger av hjärnan för att kunna rättfärdiga en falsk världsbild är tyvärr bortom att röras av goda argument.

      Radera
    12. Du har alltså inga argument eller exempel på hur polisens arbete begränsats.

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Jag har presenterat argument. Och jag har konstaterat att bara den som är blind inte ser vad som hänt efter George Floyd. Ett exempel: Hur behandlade poliserna BLM-demonstranterna som brände, skövlade och härjade?

      Radera
  12. Orsaken är nog splittrade familjer, men visst kan mobbning spela in. I många negerfamiljer har pappan försvunnit och det är mödrarna som ska försöka få pli på pojkarna - men med dåligt resultat. Sedan knarkproblemet !
    Förfallna trad. familjevärden får fram ytterlighetspersoner som är färdiga att döda - inte vapen i sig !!
    Men de som är färdiga att döda behöver inte alls vara mentalt sjuka. Se på Anders Breivik som var vid "fulla vätskor" och inte dömdes till psykiatrisk tvångsvård utan vanligt fängelse.

    SvaraRadera