måndag 20 juni 2022

Dags att vakna?

Det är ännu länge till vintern, men redan nu kan vi se hur stora problem elmarknaden står inför. Under helgen låg spot-priset på el på några få cent per kWh (orsak: det blåste mycket), men nu när vinden har avtagit har priset rusat till runt 25 cent per kWh. NU. När elbehovet är lågt. Hur situationen kommer att se ut sedan i vinter när elbehovet är högt kan man bara drömma mardrömmar om. 

Tyskland har indikerat att de kommer att göra det enda förnuftiga i den här situationen och ersätta gasbortfallet med att bränna kol. Detta kan underlätta situationen en del, men vi borde senast nu vakna upp och inse att det inte går att bygga en stabil elmarknad på vindkraft. Vindkraften kan fungera som komplement, ja, men vi kan inte och får inte bygga ut och förlita oss mer på vindkraft än vad hittills har gjorts. Av allt att döma har vi redan gått för långt. 

Frågan är om vi är beredda att vakna ur vår godhetsslummer? Eller föredrar vi att tro att vi gör oss (och klimatet) en tjänst genom att försätta det ordnade samhället i fara? För faktum är att det är just vad vi håller på med nu.

1 kommentar:

  1. Det finns inte så mycket att göra. Man kan låta bli att låta dörrar stå öppna om det skulle komma en stormil. Men det som sker i länderna medan vi görs allt mera beroende av att allt ska vara som förr gör att man helst inte ringer på hos grannarna men saken är klar de har gjort mycket i världen medan vi tror att allt är som vanligt. Var och en torde nog veta vad var och en gjort medan förrädarna gick lös på människor utan laga dom och rannsakning. Ulrik

    SvaraRadera