fredag 24 juni 2022

Glädjande - och mycket stor - USA-nyhet!

Som jag redan en längre tid har spekulerat innebar den mer konstitutionellt inriktade sammansättningen av USA:s högsta domstol att domen Roe mot Wade från 1973 (som förbjöd delstaternas egna abortlagar) nu äntligen hamnade på historiens skräphög där den definitivt hör hemma. Motiveringarna för Roe, som alltså innebar fri abort i hela USA, var inget annat än en parodi på USA:s grundlag.

Det är beklagligt att en dylik dom har kunnat upprätthållas under en så här lång tid och att den nu upphävs hälsas givetvis med glädje av alla amerikaner som menar att grundlagen ska styra domstolarnas arbete. 

Tyvärr finns det en uppenbar risk att detta nya domslut kan komma att leda till oroligheter och t.o.m. våldsamheter. Vänstern i USA är inte främmande för sådant - det såg vi senast i samband med de ytterst våldsamma BLM-demonstrationerna för en tid sedan. Förhoppningsvis kan ändå sådant undvikas. 

Det finns ändå redan nu mycket tragiskt i samband med detta domslut. Det hela började med den läcka av ett betänkande som visade att domstolen var på väg att fatta detta beslut. Denna läcka och hur den togs emot och bedömdes visar på en fullständig nonchalans (hos vänstermedia i USA) för dels domstolens integritet och dels de enskilda domarnas säkerhet och oantastlighet. Det hela gick så långt att en attentatsman blev fasttagen i närheten av en av domarnas hem (Kavanaugh). Vänstermedias reaktioner på detta visar likaså på en oerhörd nonchalans. Även det att politiker och f.d. presidenter har försökt utöva påtryckningar mot domstolen inför beslutet är något oerhört.

Nu sedan Roe har fallit har en del av reaktionerna varit märkliga. Mantrat om kvinnas rätt till sin egen kropp (som ju är helt galet i detta sammanhang) upprepas gång på gång - och givetvis att domstolen nu har fråntagit kvinnorna denna rätt. Vilket också givetvis är galet. En man och en kvinna har alltid valet att ha sex eller att inte ha det - och om de väljer att ha sex kan resultatet bli att nytt liv uppstår. Så att hävda att abort handlar om kvinnans rätt att bestämma om sin egen kropp är, som sagt, galet. Det abortförespråkarna borde säga, om de vill vara ärliga, är att abortfrågan handlar om huruvida en man och en kvinna har rätt att ha sex utan följder. För det är DET detta handlar om. Men det låter förstås allt för själviskt att säga så, och därför använder man det mer gångbara, men genomfalska, mantrat att det handlar om kvinnas rätt till sin egen kropp. 

Men nu har alltså Roe fallit, och det betyder att abortfrågan förs över från domstolarna till den politiska arenan. Detta är, bland mycket annat det är, en stor seger för demokratin i USA. 

 

24 kommentarer:

  1. Vem bryr sig om usa, världens mest korkade människor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:30. vare sig vill gillar det eller inte är USA världens kulturella lokomotiv.

      Radera
  2. Kan inte annat än hålla med, ännu en gång !

    Anonym 2

    SvaraRadera
  3. glädjande nyhet.
    Fint tänkt av dig.
    Alla män tänker som du gör. Men om kvinnan i fråga tänker annorlunda än vad du gör. Vad skall de göra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 02:26. Kanske tänka om?

      Radera
    2. Vad då tänka om?

      Radera
    3. Anonym 00:27. Anonym ovan frågade " Men om kvinnan i fråga tänker annorlunda än vad du gör. Vad skall de göra?"

      På det svarade jag "Kanske tänka om?" Vad är det som är oklart där? Om man tänker fel finns det alla skäl att tänka om.

      Radera
    4. På vilka grunder anser du att alla som inte tänker som dig borde tänka om? Anser du att du vet mera och är bättre än alla andra?

      Radera
    5. Anonym 22:27. Om man anser att abort handlar om kvinnas kropp och hennes rätt att välja - så ja, då vet jag bättre. Om man anser att abort ska vara en "grundläggande rättighet" samtidigt som också rätten till liv är en grundläggande rättighet - så ja, då vet jag bättre. Om man, vilket är synnerligen tydligt, marknadsför abort som en självklar rättighet när det egentligen handlar om rätten att ha sex utan följder, så ja, då vet jag bättre.

      Men givetvis är jag inte bättre än andra. Det är ditt påhitt.

      Radera
  4. Härligt, när gamla gaggiga gubbar som tror på sagor bestämmer över alla kvinnor. Inför på samma gång häxbålar och slaveriet på nytt så lever vi i sann kristen anda..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:25. Nu har du nog missförstått någonting här... Som jag skrev har alla, kvinnor och män, rätt att bestämma själva över sin sexualitet. Det är inte det vi diskuterar här. Så valfriheten finns och är allmänt accepterad. Men om man väljer att ha sex har man gjort sitt val, och då kan ett nytt liv bli resultatet. Att hävda att man har rätt att döda detta nya liv är inte att bestämma över sin egen kropp. Det valet gjorde man man när öppnade för en aktivitet som kan skapa en ny kropp/människa.

      Radera
  5. Rösterna föll visst 6 mot 3 i Högsta domstolen för att upphäva fri abort före 24:e veckan.

    Men att Högsta domstolen lyckades besluta om fri abort 1973 utan stöd i konstitutionen är ju märkligt.

    - Vi såg det då och vi ser det nu- delar av vänstern accepterar ej demokratin som styrelseform utan vill trumfa igenom det egna racet hur litet stöd detta än kan ha i folkopinionen.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Det är så vänstern i USA arbetar. De vet vad de vill, sedan förvränger de konstitutionen så att de får den att säga det de vill att den ska säga.

      Radera
    2. Intressant artikel i Samnytt av Ekeroth: "Ungern visar vänsterns antidemokratiska värderingar."

      Dagens vänsterliberaler inom media, politik och academica : maskerade bolsjeviker?

      Hur stor andel av de vänsterliberala journalisterna och media i Europa och USA accepterar demokratin fullt ut?
      Och av de tongivande politikerna?

      Hur påverkas forskare vid universiteten om objektiv forskning alltmer naggas i kanterna och bör följa det vänsterliberala paradigmet?

      Den som tänker klart måste oundvikligen känna en stark misstro mot dagens vänsterliberala väst.

      Ungern börjar alltmer för många också i väst framstå som ett föredöme tror jag.

      Anonym1

      Radera
    3. Anonym 1. Det finns mycket som borde stämma till eftertanke i hur Ungern behandlas i media idag, ja. Men samtidigt behöver vi komma ihåg att makten alltid har en tendens att korrumpera. Så en ledare som varit vid makten så länge som Orban varit kan nog tänkas ha drabbats åtminstone något av detta.

      Radera
    4. Så är det ju men å andra sidan har Orban tillsvidare ej låtit sig omväljas med en undantagslag som Kekkonen.
      President Kekkonen omvaldes ju 1973 av riksdagen med hjälp av en undantagslag för en 4-års period 1974-78
      Elitstyret triumferade, folket förbigicks.
      Vill man i Finland helst glömma detta?

      Anonym1

      Radera
    5. Anonym 1. Det vill man garanterat glömma.Det är förstås länge sedan, men här har vi nog ett exempel på att grundlagen är papper när eliten (som du kallar dem) vill något annat.

      Radera
    6. Samma var det med euanslutningen. Gällande nato är det andra avtal och principer man bryter.... ulrik

      Radera
  6. Abort är nu förbjudet i många delstater i USA. Lyckligtvis har barn rätt att bli skjutna i skolor i alla fall. Härligt samhälle.

    SvaraRadera
  7. Trump hade visst utnämnt 3 konservativa domare som medlemmar medan han ännu var president.

    Biden rasar mot beslutet och talar om en sorgens dag för domstolen och för USA.

    Min egen opinion: ett klokt beslut men jag tror inte Gud
    hade sin hand med som Trump tycks tro.

    Bekräftar väl splittringen i USA.

    Anonym1

    SvaraRadera
  8. Oftast gällande ""klassiska kristna synder"" såsom sex utanför äktenskap, homosex, mord etc så hänvisar kristna till bibeln, för vilka det nu finns nån slags vägledning. Men abort omnämns inte på något vägledande sätt i bibeln. Då verkar det vara ok att spinna på egna antaganden och logiska och moraliska tankekedjor. Med samma metodologi får man dock pisk av "bibeltrogna" kristna om man försöker motivera bort någon hållning från bronsåldern, romersk järnålder eller barocken. Samma bibeltrogna kristna agar väl sina barn och står upp för att grannen också ska aga sina barn. Barnaga är annars oändligt mycket mer bibliskt än motstånd mot abort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:22. Det behövs inget "spinnande" för att vara mot abort på biblisk grund. Det räcker med att läsa buden...

      Radera
  9. Vad anser du att man bör göra med den gravida 10-åringen i Ohio som blev våldtagen av en familjemedlem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:15. Månne inte det borde finnas rum för undantag i just det fallet? Men du gör dig skyldig till ett missgrepp här. Ett sådant fall är ett sällsynt undantag. Lagar och beslut ska inte fattas på basen av undantag.

      Radera