fredag 24 juni 2022

Mer energipropaganda

Energifrågor är på tapeten just nu, och vi kan förvänta oss att de kommer att bli allt mer aktuella ju längre sommaren går och det börjar gå upp för allt fler att det, trots pågående värmebölja, kommer att bli vinter och kallt också i år. Som jag konstaterade i min text om inflationen kommer dagens situation - där länder som förbundit sig till klimatomställning ändå tar i bruk kolkraftverk för att säkra energitillgången - att trigga klimathetsarna. Det fick vi nu ett gott exempel på i en ledartext i Aftonbladet. Susanna Kirkegaard skriver under rubriken "Smutsigt kol får inte ersätta ryska gasen" att det inte hjälper att vara efterklok, men att någon måste säga det: "Hade Europa ställt om till förnybara energikällor som sol- och vindkraft tidigare hade vi inte behövt ägna midsommarhelgen åt att tänka på sockor och yllefiltar."

Detta är en ren och skär lögn. Om vi på bred front skulle ha ställt om till vind- och solenergi hade vi varit i en mycket, mycket sämre situation än vi är nu. Hur länge ska det ta, och hur mycket elände ska vi ställa till med, innan dessa klimathetsare begriper att vind- och speciellt solenergi INTE är svaret på vårt energiproblem? Som jag konstaterade i texten jag hänvisade till är dessa energikällor (ja, eller rättare sagt vår blinda tilltro till och våra satsningar på dessa) i själva verket långt orsaken till våra problem. 

Men det är förstås lätt för media att trumma på med sin energipropaganda. De behöver ju inte ta ansvar för energiproblemen, varken på kort eller på lång sikt. Annat då än vad de som privatpersoner tvingas betala mer för sin el. Och för de följder ransonering och eventuella elavbrott åstadkommer. Men när så sker går det förstås bra att skylla också detta på någon annan - och piska upp stämningarna bland folket med mer av samma sorts propaganda. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar