onsdag 1 juni 2022

Domedagen närmar sig.

Svenska Yle berättar i en artikel om att "Stödföreningen för religionens offer" (UUT) under den senaste tiden har ställs inför en helt ny "kundgrupp", nämligen sådana människor som är rädda för den annalkande domedagen. Detta handlar främst om "medlemmar eller före detta medlemmar av karismatiska rörelser, Jehovas vittnen och så kallade "nya religioner" som kommer från exempelvis Sydkorea, Nigeria och USA". I artikeln konstateras också att pandemin, naturkatastrofer och kriget i Ukraina ligger bakom denna nya trend. 

Domedagen, eller kanske hellre Jesu återkomst och tidens slut, är en central del i den kristna tron och trosläran. Jesus själv gjorde mycket klart att vi ska se oss omkring på vad som händer runtomkring oss för att se hur nära framför oss detta kan tänkas ligga. Så det är i sig inget som helst fel att se på pandemin, olika naturfenomen och krig och väga dessa mot det Bibeln säger om tidens slut. Det missgrepp artikelskribenten, avsiktligt?, gör är att allt dras över samma kam och den som läser artikeln lämnar den uppfattningen att allt tal om domedagen och tidens slut är något för UUT.

Saken är i själva verket den rakt motsatta. Talet om domedagen, tidens slut och Jesu återkomst är en självklar del av all kristen förkunnelse och lära. Jag skulle gå så långt som att säga att om det INTE talas om detta i en församling är denna församling knappast kristen. Den kristna läran om den yttersta tiden är dessutom något som ska ge tröst. Det talas i artikeln om både Daniels bok och Uppenbarelseboken, och den senare har genom kyrkohistorien talats om som "trösteboken" i och med att en gör klart att det motstånd och de förföljelser som den kristna församlingen utsätts för i världen inte kommer att få sista ordet utan att Jesu återkomst innebär att allt ont får sitt straff och Jesus då kommer att träda fram som den store segerherren. De svåra tider som kommer att föregå domens stora dag ska vi också, på Jesu uppmaning, möta med tillförsikt. "Men när det här börjar hända, så räta på er och lyft era huvuden, för er befrielse närmar sig." (Luk. 21:28)

Därför är allt tal om domedagen, den yttersta tiden och Jesu återkomst något som borde skapa glädje hos Jesu vänner. (Och givetvis fruktan och bävan hos de som inte är Jesu vänner.) Det som jag finner mycket trösterikt här är att det sägs att Jesus kommer att återkomma på samma sätt som han for upp till himlen. (Apg. 1:11) "Medan han välsignade dem, lämnade han dem och lyftes upp till himlen". (Luk. 24:51) Jesus kommer alltså att välsigna sina vänner när han kommer tillbaka för den yttersta domen.

Men hur är det då, kan vi förstå det som händer i världen idag som förebud om att Jesus snart kommer tillbaka? Det kan vi säkert göra. Men vi ska akta oss för att säga något definitivt om "tider och stunder". Jesus sade ju rakt ut att ingen vet när det kommer att ske. (Mark. 13:32) Men det vet vi att det idag är en dag närmare än vad det var igår - och att mycket tyder på att det kan komma att ske ganska snart. Detta, alltså att vänta sig att Jesus snart kommer, är den grundinställning som den kristna församlingen och vi kristna ska ha. Vi ska vara beredda. (Matt. 25:13)

Så Sofie Stara har absolut fel i sin ledarkommentar på ÖT. Domedagen närmar sig. Idag är den en dag närmare än den var igår. Och vi skulle alla göra klokt i att vara beredda. För den dagen kommer att bli fullständigt fruktansvärd för alla som inte är Jesu vänner.

44 kommentarer:

  1. "För den dagen kommer att bli fullständigt fruktansvärd för alla som inte är Jesu vänner."

    Vad är vänskap? Är det inte fråga om en relation som uppstår utifrån en naturlig växelverkan som skapar förtroende som sedan får utvecklas till just vänskap?

    Den citerade satsen innehåller ett hot. Vad är det för vänskap som bygger på hot, ond bråd död och undergång? Det är skräck och underkastelse, inte förtroendefull vänskap. För att dra till med en maffiafras: "I'll give you an offer you cannot refuse!" För det kan väl inte vara så att man säger vänskap men menar skräck?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:22. Nästan helt fel. Det är inte fråga om ett hot, utan om ett mycket generöst erbjudande. Helige Gud erbjuder oss syndiga människor sin frälsning och sin gemenskap. Givetvis finns sedan detta med att den som avvisar detta erbjudande står kvar i synden och dess följder. Men det är inget hot heller det, utan snarare ett konstaterande.

      Radera
    2. Lek med ord, eller hur?

      Ur ett psykologiskt perspektiv var formuleringen om "vänner" rätt illa, men vem bryr sig om psykologi?

      Radera
    3. Anonym 08:38. Ingalunda är det någon lek med ord. Men kanske du inte förstår ordet? I övrigt är din kommentar obegriplig. Vill du utveckla och kanske bli förstådd?

      Radera
    4. "Det är inte fråga om ett hot, utan om ett mycket generöst erbjudande."

      Det låter precis lika generöst som den beskyddarverksamhet som bedrivs av kriminella organisationer: håll dig på god fot med oss (och betala, förstås) så erbjuder vi dig skydd. Om du väljer annorlunda får du anledning att ångra dig. Hur generöst som helst, eller hur!? Undra på att folk som lockats in i religiös undergångretorik men inte fått ro inombords känner ångesten komma krypande. Den där positiva vänskapen, som handlar om att se och bli sedd, har aldrig fått bli till.

      Den medeltida katolska kyrkan gjorde bra business på helvetesskräcken genom att sälja avlatsbrev: När myntet ner i bössan klingar själen sig till himlen svingar! Det var honey for money, det. Numera säljs inga avlatsbrev, men retoriken är ibland på samma brutala nivå, men kravet gäller mer än pengar. Mentalt våld, kunde man kalla den förespeglade "vänskapen".

      Det är med domedagstanken som med frälsningsidén i vissa sammanhang: fokus ligger enögt på något bortom nuet, som i sin tur i sista hand blir en i sig relativt betydelselös transportsträcka i väntan på det förment "riktiga livet" (gott som ont) som väntar i framtiden. Ändå är det i nuet vi lever, inte i framtiden, annat än i drömmar och planer som kanske aldrig förverkligas. Somliga upplever sitt helvete redan nu, för andra är himlen redan här, trots nuets ofullkomligheter och skavanker.

      Radera
    5. @Anonym 2 juni 2022 19:50, "Det låter precis lika generöst som den beskyddarverksamhet som bedrivs av kriminella organisationer: håll dig på god fot med oss (och betala, förstås) så erbjuder vi dig skydd." Nu är saken den att då det gäller det "generösa erbjudandet" så är allt redan betalt utan att vi själva behöver lägga ngnting därtill ! Om du vill veta hur det går till så se gärna följande video ! https://www.youtube.com/watch?v=dfc9ARM2yCA

      Anonym 2

      Radera
    6. Forts. till Anonym 2 juni 2022 19:50, det är kanske rent utav så att du själv har blivit delaktig i denna räddning genom att du blivit döpt som liten ? Då vill jag råda dig att "återvända" och utforska vad du verkligen blev delaktig av ! https://www.katekesen.fi/sakramenten/35.html

      Anonym 2

      Radera
    7. Anonym 2. Det är ett bra försök. Problemet är att du skriver teologi, som är bortom det jordiska, relevant för en del och obegripligt för andra, medan jag håller mig till det mänskliga, upplevbara och det för alla relevanta, så länge man inte tappat bort kontakten med sina egna känslor.

      Och är det nu verkligen så, som du skriver, att vi själva inte behöver lägga någonting därtill? Det formuleras så vackert om det som ges villkorslöst, samtidigt som man förtiger den faktiska motprestationen - kraven på lydnad, underkastelse och acceptans av ett system av normer som verkligen inte är självklara för någon.

      Radera
    8. @Anonym 2 juni 2022 22:41, "Och är det nu verkligen så, som du skriver, att vi själva inte behöver lägga någonting därtill? " Så berättar iallafall Guds ord i Bibeln ! "Tro, så får din själ leva" ! " Den som inte tror är redan dömd ! " , Ska barn inte lyda sina föräldrar ? "av normer som verkligen inte är självklara för någon." Beror förstås på hur man ser på saker och ting, är man av den åsikten att det är bara jag och mitt som betyder ngt så saknar förstås "kraven på lydnad, underkastelse och acceptans av ett system av normer" ngn som helst betydelse...

      Anonym 2

      Radera
    9. Erkänner att jag just gick i fällan som Anonym 2 juni 2022 22:41 riggade då han skrev om " kraven på lydnad, underkastelse och acceptans av ett system av normer", jag vill inte kalla det krav ! En "förutsättning" för det eviga livet är däremot att vi tror som det är sagt !

      Anonym 2

      Radera
    10. "Och när jag har försökt alla övriga sätt, och kommit till korta på alla"...

      Radera
    11. Anonym 19:50. Du har en felaktig bild av människan och hennes situation, och det är därför du inte förstår detta med erbjudandet. Men det går ju att korrigera!

      Radera
    12. Hur så felaktig?

      Radera
    13. Anonym 06:53. Vi är syndare i oss själva och inte på något sätt i en "neutral" situation. Vi ligger i en brunn och försöker simma runt och väntar på att drunkna. Det är i den situationen erbjudandet om räddning/frälsning kommer. Och sett ur den vinkeln är det ett erbjudande, absolut inget hot. Om man inte ser det som ett hot att den som står där med repet klargör att "om du inte tar i repet så jag kan dra upp dig kommer du att drunkna".

      Radera
    14. Bilden du använder är bra, men sann bara om mottagaren faktiskt erfar den som relevant. I egentlig mening verkligt hopplösa människor kan kanske ta emot den berättelsen. Annars blir den meningslös och ett uttryck för just mentalt våld - man måste knäckas, brytas ner för att kunna ta del av det förment positiva erbjudandet.

      Är det fel att älska livet, att glädjas i nuet, att göra det bästa och mest meningsfulla för både sig själv och andra just nu och uppleva en tillfredsställelse i det?

      Radera
    15. Anonym 2. Den "fälla" du skriver om 23:14 finns nog bara i dina egna föreställningar. Här har inte gillrats någonting alls. Däremot sker det ett möte av den typ som alltid förekommer då olika människor möts. Då möts också olika perspektiv, och det tar en stund - om förutsättningar ges - för båda parter att förstå varandra.

      Den vänskap som antyds i den här tråden förknippas med hot om undergång. Vänskap (verklig sådan) som bygger hot om otrevligheter är lika sannolikt som att det skulle finnas ljusröda elefanter - och sådana påstås finnas i knarkarvärlden. För sådan "vänskap" som bygger på hot finns det ord som "utpressning" och "underkastelse". Och det finns säkert människor som gladeligen betalar skyddspengar för att slippa repressalier, men gå inte och tro att givaren och mottagaren är goda vänner för det.

      Radera
    16. Anonym 11:29. Igen visar du att du inte förstår vår situation. Vi behöver inte "brytas ner", utan vi ÄR redan i den situationen. Det som krävs är att vi förstår det. Och situationen (om än inte bilden) är vad den är oberoende av om vi "upplever den som relevant" eller inte.

      Angående ditt sista stycke: Tror du faktiskt att detta inte gäller också för oss kristna? Jag skulle vända på det: När vi har evighetsfrågan klar klarar vi på ett mycket bättre sätt av att glädjas också i nuet! Vi behöver nämligen inte vara rädda för alla hot som onekligen finns runtomkring oss.

      Radera
    17. Anonym 22:50. "Den vänskap som antyds i den här tråden förknippas med hot om undergång. "

      Hur svårt ska detta vara att förstå? Hotet om undergång finns UTANFÖR denna vänskap. Och det är reellt, helt oberoende av denna vänskap jag talar om. Erbjudandet kommer in i denna situation, som en lösning. Inte ett hot.

      Radera
    18. Det kan vara lika svårt att förstå som det kan vara svårt att uttrycka tankar i text. Det handlar om ett innanför- eller utanför-perspektiv. Den som förstår jargongen och är införstådd med tankelandskapet förstår vad som menas.

      De som inte förstår retoriken är numera helt säkert många, men inte ondare än de andra. Det går inte att komma ifrån intrycket att blogginläggets två sista meningar innehåller ett hot som av en icke-insatt kan tolkas som mental manipulation, just av den typ som får folk att må illa.

      Radera
    19. Anonym 22:54. Vi kan inte låta bli att kommunicera för att någon (med dålig bakgrundskunskap) riskerar att missförstå/misstolka det vi säger. Skulle vi göra så skulle vi tvingas ställa nivån på all diskussion på en så låg nivå att vi aldrig skulle få något sagt.

      Radera
    20. Förvisso. Man kan för all del framställa ett ärende på ett mer eller mindre tilltalande sätt. Du valde den mer negativt laddade metoden, men alla kommunicerar vi efter bästa förmåga, eller hur?

      Radera
    21. Anonym 18:51. Nej, det gjorde jag verkligen inte. Men som sagt, om någon med bristfälliga bakgrundskunskaper uppfattar det så är det svårt för mig att göra något åt det. Tyvärr.

      Radera
  2. Vi skall Frukta och Älska Gud så att vi håller hans bud att tro att I Jesus Gud Faderns och den helige Andes namn får alla ångrande syndernas förlåtelse i Hans blod i Ordet och Nattvarden och genom Anden den Helige som är Blodet. Då vi fruktar och älskar Gud är det inte svårt att hålla hans bud och förstå andlig vänskap för vi skall minnas att Gud är helig och han hotar och tuktar oss bättre än någon jordisk pappa och han vill kalla oss till sina bröder och systrar och ibland vänner. Och den helige Ande påminner oss om behovet av daglig eftertanke ånger och tro. Då vet vi att den Helige helige helige bevisar hela världen vänskap så länge nådatiden vara för var och en först i himlen blir vi jämlika med Jesus; vi är syndiga och Han är Herren som tuktar oss till ånger och tro... skriver Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  3. Ännu finns tid att låta sig försonas med Gud. På Hans vägnar är alla levande kristna församlingar betrodda med försoningens Ord genom vilket man får frid med Gud och ett samvete som är gott då de ständigt tvättas i Jesu blod ocjh för oss bort från självsvekets väg. Och ännu förmanas och undervisas de vilsefarande framförallt med hela Bibelns ledning= predikan i kraft av Kristi ord om lag och försoning. Kärnan av ordet är syndernas förlåtelse ty fast jesus är Herren Gud och Konungarnas Konung är Han också syndernas förlåtelse. Sök den så orkar ni flyga tryggt mot himlen på domedag då vi rycks upp med alla frälsta till himmelens skyar för att få inta nya himlar och en ny jord av evig lycka och sällhet. Det lönar sig att hålla Guds lag helig då hör han våra böner och även de eländas böner hör han och undervisar dem också som hjärtats tröst och lärare skriver ulrik

    SvaraRadera
  4. Kristian Nyman

    Har du funderat på att söka hjälp på riktigt?
    Sofie Stara har rätt i sin kommentar, men det du skriver ä r Bull Shit.
    Sök nu hjälp på riktigt.
    Skriva en massa strunt om domedagen. Se nu på SVT:s program som handlar om " Gud som haver .....
    Lägg av med att skrämma människor. Håll det för dig själv om du har bibeln och kappsäcken packad när Jesus hämtar dig till en bättre värld.
    Låt övriga få leva det vanliga livet utan nedräckning på att nu är vi en dag närmare Jesus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:33. Här finns inget "strunt". Om du inte har allt klart med Herren Jesus skulle jag uppmana dig att se till att få det klart. Annars har du faktiskt all orsak att vara rädd. Ser du, Gud är helig och vi människor är syndare. Och syndare kan inte bestå inför Levande, Helige Gud. Du har nämligen ställt till det för dig med din själviskhet och dina brott mot Guds bud, och straffet för dessa överträdelser ska utdömas. Antingen bär du det själv, eller så låter du Jesus ta det. Valet är ditt, och följderna v valet har evighetsbetydelse.

      Radera
    2. Här skriver du igen mera smörja.
      "Du har nämligen ställt till det för dig med din själviskhet..."
      Mitt val är att det är fel att skrämma människor, speciellt barn med domedagen.
      Den dag Jesus kommer och tar dig vid handen - då är du död. Det är ju det du väntar på.

      Radera
    3. Anonym 16:41. Igen har du helt fel. Läser du alls vad jag skriver? Eller är det i förståelsen det brister? Talet om den yttersta tiden är TRÖST.

      Dessutom: Gemenskapen med Jesus börjar inte när vi dör. Jag har redan talat med honom idag.

      Radera
  5. Jag tror inte på någon domedag, och därför inte heller att den närmar sig. Däremot skrämmer den många människor, vilket är eländigt.

    Du skriver att den är "något som borde skapa glädje hos Jesu vänner.", men alla församlingar fick inte det PM:et, verkar det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Nu beter du dig som den dåre som försökte släcka solen genom att skriva "MÖRKER" på väggen i sin isoleringscell. (CS Lewis). Domedagen kommer oberoende av om vi tror på den eller inte. Ser du, det är inte ni ateister som bestämmer agendan. Det är Skaparen som gör det. Och ja. För de som inte bryr sig i Jesu offer och gåva är det "fruktansvärt att hamna i den levande Gudens händer." Detta ÄR något som bör skrämma oss. Men du har förstås rätt i det att alla församlingar inte har en klar och tydlig förkunnelse gällande domen. Den som har allt klart med Herren Jesus behöver inte vara rädd för någon dom eller domedag.

      Radera
    2. Nej, vad som kommer beror inte på om vi tror på det eller inte. Du kan inte bevisa att domedagen kommer, eller hur? När det finns tillräckliga bevis för något kan man börja tro på det. Det finns det inte tillräckliga bevis för domedagen - skulle det finnas det skulle alla kristna vara överens.

      Radera
    3. Jan. Du kommer nog att få de bevis du efterfrågar. Problemet är bara det att då, när alla knän böjs, är det för sent att välja sida. Som CS Lewis helt riktigt konstaterade: Vad är det för idé att påstå att man väljer att böja knä när det inte längre är möjligt att förbli stående?

      Radera
    4. Det där låter lite som ”vänta bara tills pappa kommer hem!”

      Du kan inte bevisa att domedagen kommer. Du kan bara tro, vilket man gör när man vill att något man inte kan bevisa skall vara sant. Jag tycker det är bättre att göra tvärtom - att tro på det som faktiskt går att bevisa.

      Radera
    5. Jan. Det finns mycket som inte går att bevisa som både du och jag väljer att tro på ändå. Som t.ex. att våra fruar älskar oss. (Om du har en fru...) Sedan är ordet "tro" i en kristen biblisk kontext inte det samma som "tro" i vanligt språkbruk. Tro betyder i en biblisk-kristen kontext (minst) lika mycket "förtröstan".

      Radera
    6. Vi är överens om att fruar existerar. Med MRI kan vi påvisa hjärnaktiviteter som konstaterats höra ihop med kärlek. Vi kan alltså bevisa att våra fruar älskar oss.

      Förtröstan är nog en orsak till att vi har religioner - människan vill att någon skall ingripa och se till att allt blir bra till slut. Jag menar att det är bättre att vi tar det ansvaret själva och gör det bästa vi kan av det enda liv vi är säkra på att vi får.

      Radera
    7. Jan. "Med MRI kan vi påvisa hjärnaktiviteter som konstaterats höra ihop med kärlek. Vi kan alltså bevisa att våra fruar älskar oss."

      Oj, oj. Du gör nog kurvorna väldigt raka här. Men ok, om detta bevisar för dig att din fru älskar dig så låt gå för min del.

      "Jag menar att det är bättre att vi tar det ansvaret själva och gör det bästa vi kan av det enda liv vi är säkra på att vi får."

      Att vi gör det utesluter inte en tro på Gud. Men överlag när vi diskuterar bevis är det ganska beklämmande att se hur ateister resonerar för att komma bort från de belägg (inte bevis) som finns för Guds existens och, för att nämna en central sak, Jesu uppståndelse. Ja, i många fall handlar det inte ens om resonemang utan helt kallt om att bortse från allt som finns och strunta i frågan.

      Radera
  6. kommentar till Kristian

    Alla dina inlägg beträffande ditt inlägg är bull shitl
    Kanske du skulle sluta med dina skriverier - det ena värre än det andra - en massa fantasier som inte har varken
    huvud eller fötter.
    Men du i Esse vet dagen och stunden.
    Det enda du vet -är när din stund är kommen och den är nära på basen av dina tankar och skriverier. Allt väl. Du är nära ditt mål - så att Herren Jesus tar hand om dig - ganska snart - enligt dina texter.
    Frid över ditt minne - Kristian Nyman - det lär komma efter dig.
    Jesu återkomst? hur vet du Kristian Nyman vilket datum det är?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:27. Ditt hat förblindar dig. Rent bokstavligt. Du påstår att "Men du i Esse vet dagen och stunden."

      Svara gärna på min fråga: När har jag sagt att jag vet dagen och stunden? Tvärtom skrev jag att ingen vet dagen och stunden.

      Radera
    2. är det hat om ngn. är realistisk?
      Vad är det som får dig att tänka på hat?
      Dina domedagsprofetior är rena rama dumheter. Koncentrera dig på ngt. vettigt. Jag har läst och tagit till mig din smörja.
      Du vet inte stunden och dagen - du vet inte ens när den dagen är kommen - knappast är du vid liv då. Det är viktigt att ödsla en massa energi på en dag som du inte vet att du kommer att ser.
      Det är bra att du är förberedd. Du undervisar väl din fru och barn att slutet är nära.

      Radera
    3. Anonym 19:58. Vad det är som får mig att "tänka på hat"? Det är väl självklart för alla som läst dina utdunstningar. De är genomsyrade av hat.

      "Du undervisar väl din fru och barn att slutet är nära."

      Nej, det gör jag inte. När jag undervisar om dessa frågor berättar jag att ingen vet när Jesus kommer, men att de som lever i tro på honom inget har att vara rädd för. Även om hatet (likt det du står för) ökar hela tiden och det kan komma att bli svåra tider när detta hat ytterligare ökar.

      Radera
  7. Via Yle hörs ofta " Vart ska vi faar tå joolen brinner, vart ska vi faar tå isan smälter"... Allt för att framskapa en rädsla för det kommande... ! Och för att att invagga oss i tron att vi kan påverka utgången genom våra val i detta livet....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:47. Så är det, och notera att denna domedagsförkunnelse inte innehåller något evangelium! Bara dom och omöjliga krav.

      Radera
  8. Bra bok att läsa. Befriar dig för alltid från diverse rädslor ang domedagen och gör att du förstår bibeln bättre. Unraptured av Zack Hunt. https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07N97VL2J/ref=dbs_a_def_awm_bibl_vppi_i0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:00. Jag läste beskrivningen om boken. Den låter lite suspekt, måste jag säga. Det är förstås inget fel i att kyrkan fokuserar på "här och nu", men en levande kyrka har alltid också haft blicken fäst på himlen. Kapar man bort den delen - vilket jag förstås hoppas att den korta texten missade i beskrivningen - är det inte längre fråga om biblisk kristendom. Så om Hunt verkligen rekommenderar det är boken inte något att rekommendera.

      Sedan gällande "upprckandet" som tycks ha varit hans problem kan sägas att denna lära är en sen 1800-talsgrej som saknar stöd i Bibeln.

      Radera