torsdag 9 juni 2022

Mera dumheter i lagstiftningen

I vår serie idiotisk lagstiftning ställde EU-parlamentet igår sig i ledet. Lyckligtvis röstades förslaget om kraftigt minskade utsläppsrätter ner (efter märkliga turer), men förslaget om förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2035 godkändes. Liksom förslaget gällande hanteringen av utsläpp från mark- och skogsanvändning. 

Förslaget om minskade utsläppsrätter hade först ändrats i en mer försiktig riktning (på förslag från konservativt håll), men detta dög sedan inte för vänstern som, tillsammans med högern (som motsätter sig handeln med utsläppsrätter överhuvudtaget), röstade ner hela paketet. 

Hela denna handel med utsläppsrätter, och framför allt tanken om att skära ner dessa rätter för att så småningom helt ta bort dem, är inget annat än ekonomiskt självmord från EU:s sida. Detta speciellt i en situation där priset på energin redan nu är allt för hög för att ekonomin ska klara av det. Så trots att media idag så gott som enstämmigt klagar över att utsläppsrättspaketet inte godkändes är detta en mycket bra sak. Jag hoppas innerligt att det nya försöket att få igenom detta paket (troligtvis i juli) möter samma öde.

Sedan har vi givetvis också här den rent principiella frågan om EU:s roll och nationalstaternas roll. Detta lagpaket blir givetvis inte lag utan att alla nationella parlament först godkänner det, men det är ett mycket stort problem att EU tar över allt mer av den lagstiftning som berör de olika medlemsstaterna. Den fråga jag har funderat en hel del på är att när gav vi över denna lagstiftningsrätt till EU? Finns det klara beslut om att så ska ske, eller har det (även här) skett en gradvis och sakta glidning som innebär att allt mer av beslutsrätten överförs till överstatlig/federal nivå?

 

  

2 kommentarer:

  1. Mera dumheter, https://svenska.yle.fi/a/7-10017415

    SvaraRadera
  2. https://www.slef.fi/resurser/sionsharpans-texter/2353-530-se-uppat-vaenner och https://sanktjohannes.info/2021/12/03/angest-och-radloshet/

    SvaraRadera