onsdag 29 juni 2022

Regnbågsfascismens modus operandi

Denna vecka vajar regnbågsflaggan både här och där. Den som läser t.ex. Iltalehti på nätet inser snabbt att man kommit in på ett "regnbågsområde" där t.o.m. tidningens logo är regnbågsfärgat. För att inte tala om Svenska Yle. (Mer om det senare.) Alla tycks ha gått på lögnen om att regnbågsflaggan står för allas lika värde. Det gör den, som jag har konstaterat vid ett flertal tillfällen, kanske till en del, men det den framför allt står för är inskränkning av yttrandefriheten och cancelkultur. Den som inte spelar med ska vara tyst, och är han/hon inte det ska personen bort. DET är vad regnbågsflaggan står för idag. Ja, och givetvis för diverse perversioner. 

J.K.Rawling är ett typexempel på just detta med att regnbågsflaggan står yttrandefrihetens inskränkning och cancelkultur. I dagarna samlades Harry Potter-intresserade till en Warner Bros Studio tour-utställning i London. J.K. Rawling var inte närvarande, och under en presskonferens fick Tom Felton ("Draco Malfoy") frågan om det känns konstigt att Rawling överhuvudtaget inte är med på detta evenemang när det ändå är något av ett 25-årsjubileum. Felton hann aldrig svara på frågan eftersom moderatorn nonchalerade frågan och snabbt gick till nästa fråga. På en uppföljningsfråga från Sky News om varför frågan inte kunde besvaras konstaterades att Rawling inte har något med Warner Bros eller Tom Felton att göra, varför frågan var irrelevant. (Hur det är möjligt att en fråga om hur det känns sedan kan vara irrelevant...)

Orsaken till att Warner Bros har raderat Rawling från detta evenemang, och från det mesta som idag har med Harry Potter att göra, är givetvis den tweet som Rawling för några år sedan skrev där hon, helt riktigt, konstaterade att kvinnor kan amma. Detta har tolkats som varande "transfobiskt", och sådana som är transfobiska ska givetvis bort - om de inte förstår att hålla tyst. 

Det är också intressant att det var just Felton som fick frågan. Han fick för en tid sedan kritik för att han retweetade en av Rawlings meddelanden på Twitter. Så grundligt ska nämligen detta med att radera ohavliga personer vara. Också den som så att säga bryter blockaden ska hängas ut. 

Välkommen till den nya, härliga, regnbågsfärgade världen!

3 kommentarer:

  1. God bloggtext igen av Nyman !

    SvaraRadera
  2. Stavas Rowling, bara så du vet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:01. Helt korrekt, tack för påpekandet!

      Radera