måndag 6 juni 2022

Idiotisk lagstiftning

Nästan helt i tysthet stiftade riksdagen senaste vecka landets nya klimatlag. I denna slås klimatmålen (gällande tidpunkten för s.k. "klimatneutralitet") fast i lag, något som gör att denna rödgröna regerings klimatambitioner blir bindande också för kommande regeringar

Denna lag är den mest idiotiska (ja, du läste rätt) och mest verklighetsfrämmande lag som har stiftats i detta land sedan lagen om samkönade äktenskap. Notera dessutom att den har trumfats igenom av en regering som har befriat sig själv från att hålla fast vid budgetramarna och som därmed har kunnat finansiera ett massivt budgetunderskott (och regeringens fortlevnad) med kraftigt ökad upplåning. 

Vi vet inte vad framtiden bär med sig, men som det nu ser ut kommer redan nästa regering att tvingas brottas med en ytterligare ökande inflation, en livsmedelskris, en energikris och eventuellt en stagnation i världsekonomin. I bästa fall. Och allt detta under det att man igen tvingas återgå till att hålla sig inom budgetramarna. Lägg till detta sedan också de enorma utgifter denna strävan efter klimatneutralitet (år 2035) som denna regering nu alltså har gjort lagligt bindande. 

I dagarna har vi dessutom nåtts av chockerande nyheter som säger att beräkningarna över hur mycket koldioxid Finlands skogar binder har slagit helt fel, något som kommer att innebära att vi tvingas gå in för snabbare och framför allt mycket dyra åtgärder för att inte helt rasa efter de uppställda målen gällande klimatarbetet. Frågan är hur dessa ska finansieras? Kanske genom ytterligare upplåning?  

Notera nu noggrant att jag inte motsätter mig satsningar i ren luft (inkluderande även kampen mot ökande koldioxidhalt). Men detta bör göras så att resten av samhället inte går på knäna på grund av det. Därför kunde det vara på sin plats att formulera mål. Men att göra dessa mål till gällande lag är att gå allt för långt. Att göra så, med beaktande av de dyrtider (i bästa fall) som vi har framför oss, är rent ut sagt idiotiskt. Men för de rödgröna har ideologin alltid betytt mer än verkligheten. Att SFP och Centern (och även stora delar av Saml) röstade för lagen är mer svårbegripligt.

Men lyckligtvis går det att ändra idiotiska lagar. Problemet är bara det att om vi gör så tappar vi ansiktet fullständigt inför alla andra länder som gått på samma rödgröna nit. Men det är ett pris vi får lov att betala, är jag rädd. 

14 kommentarer:

  1. Tänk att det kan vara så svårt att låta bli nämna sex, du försöker skriva om klimat, och redan i andra stycket orkar du inte hålla tillbaka och tankar för dig till homosex. Det var ju det där med samkönat som kommer som en naturlig åsnebrygga till koldioxidsänkor och klimatneutralitet... :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Om du verkligen menar att denna text på något sätt handlar om homosexualitet är det inte förvånande att du kommer till sådana siffror du gör när du räknar hur många texter jag skrivit om det ämnet. Men kanske du vill försöka läsa om, och rätt? Eller igen, kanske det motverkar ditt syfte om du någon gång till äventyrs skulle lyckas förstå vad som är skrivet?

      Radera
    2. Ser du inte att du nämnt "samkönade äktenskap" i ditt andra stycke? Då jag tänker på klimatförändringar, hoppar inte mina tankar på till hur män eller kvinnor har sex sinsemellan, eller vare sig de kan gifta sig eller inte. Men fortsätt gärna... :D

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Du klarar alltså inte av att se vad jag skrev. Eller att förstå. Nå, det får stå för dig.

      Radera
    4. Jag såg att du försökte skriva ett inlägg om klimat, och att du inte kunde förtränga dina tankar om samkönat samliv.

      Men ditt inlägg då, hur tycker du riksdagen borde ha agerat annorlunda med stiftandet av lagen, istället för "nästan i tysthet"? Du länkade till riksdagens sida, där finns information om alla lagar som stiftas. Helt i tysthet kunde det inte gå eftersom du var medveten om det. Hur borde man ha annonserat för att du hade blivit nöjd?

      Gör man en snabb googling på "uusi ilmastolaki" så ser man nog att alla dagstidningar och en massa bloggar har skrivit om lagförslaget sedan mars. Det är ju inte andras fel om du inte är med på kartan.

      https://www.google.com/search?q=uusi+ilmastolaki

      Och ren luft och koldioxodhalt är två, helt från varandra oberoende faktorer, vi tappar nog inte ansiktet heller eftersom lagen bygger på att alla EU-parlamentet har godkänt koldioxidneutralitet och förväntar sig att medlemsländerna agerar därefter.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. "Jag såg att du försökte skriva ett inlägg om klimat, och att du inte kunde förtränga dina tankar om samkönat samliv. "

      Jag skrev om LAGAR. Inte om "samkönat samliv". Men dina tankar gick tydligen genast dit. Nå, det kan jag inte rå för...

      "Men ditt inlägg då, hur tycker du riksdagen borde ha agerat annorlunda med stiftandet av lagen, istället för "nästan i tysthet"?"

      Det är inte riksdagens sak att sprida nyheter och underhålla samhällsdebatten. Det är medias uppgift, och framför allt ledarsidornas uppgift (gällande det senare), men där har det inte varit mycket aktivitet, åtminstone inte sett till hur viktig denna fråga är.

      "Och ren luft och koldioxodhalt är två, helt från varandra oberoende faktorer"

      Givetvis är det så. Därför skrev jag också som jag gjorde. :)

      "vi tappar nog inte ansiktet heller eftersom lagen bygger på att alla EU-parlamentet har godkänt koldioxidneutralitet och förväntar sig att medlemsländerna agerar därefter."

      Igen läste du slarvigt. Vill du försöka på nytt?

      Radera
    6. Varför googlar du inte och kollar hur mycket det skrivits om just det ämnet. Det är inte medias fel om du inte letar upp utan håller dig till kreativmedia.

      Jag ska bara citera en mening i ditt inlägg:
      "Denna lag är den mest idiotiska (ja, du läste rätt) och mest verklighetsfrämmande lag som har stiftats i detta land sedan lagen om SAMKÖNADE ÄKTENSKAP:"

      Det var tydligen bara just den lagen, om DET ÄMNET, som snurrade i ditt huvud. Igen. :D


      Radera
    7. Förvirringslobbyn. Det stiftas bättre och sämre lagar hela tiden. Denna lag var är bland de värsta på många år. Som jag ser det är den värst sedan den fullständigt verklighetsfrämmande lagen om samkönade äktenskap. Vad är det här som är så oerhört svårt för dig att fatta?

      Radera
  2. I vilket skede och på vilka grunder har du Kristian svängt när det gäller koldioxiden ? "(inkluderande även kampen mot ökande koldioxidhalt)", tidigare har du skrivit att det högst troligt har förekommit högre halter av koldioxid tidigare i jordens historia då klimatet var varmare (tex. när Grönland var grönt )

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 2. Jag skulle inte säga att jag har svängt. Det har bevisligen förekommit tider när det funnits mer koldioxid i atmosfären, men det betyder inte att vi behöver gå tillbaka till de tiderna. Men det jag har sagt är att vår värld inte alls är så skör som klimathysterikerna menar och att en förhöjd koldioxidhalt inte alls behöver vara så katastrofal som de vill få oss att tro. Men överlag har jag aldrig varit emot en renare och friskare värld/miljö. Men satsningarna bör göras på ett hållbart och icke-tvingande sätt och framför allt på ett sätt som inte rubbar samhällsordningen och samhällsfreden.

      Radera
    2. Har du alls förstått argumenten bakom klimatpolitiken? Så vitt jag vet har ingen påstått att världen är skör. Det är det samhälle som vi byggt upp som är skört. Vi är beroende av att åkrarna producerar en viss mängd mat, och det är inte lätt att flytta på åkern när klimatet ändras. Vi har stora städer med miljontals invånare som står där de står, sånt kan man inte flytta på hur lätt som helst heller. Rädslan är att klimatet förändras så snabbt att många samhällen får problem att hänga med i svängarna och anpassa sig, och det kan i värsta fall leda till att samhällsordningen och samhällsfreden rubbas. Du må vara av annan åsikt om du vill, men världen klarar sig nog.

      Radera
    3. Johan. Där har du nog en poäng. Vårt samhälle är mycket mer sårbart (av många olika orsaker) än planeten jorden är. Men de två hänger givetvis ihop. Om planeten inte rubbas så lätt som klimathetsarna påstår rubbas inte heller våra samhällen av klimatförändringarna. Sedan är nog budskapet bakom klimathetsen många gånger just det att det är planeten som mår illa. Jag kommer ihåg att jag reagerade speciellt starkt på en bild Svenska Yle använde sig av i anslutning till en artikel om klimatförändringen där halva jordklotet stod i brand. Så även om det kanske inte sägs rakt ut att planeten jorden är skör (med de orden) är budskapet nog många gånger just precis det.

      Sedan är det väl snarare så att en ökad CO2-halt ger större skördar, inte mindre.

      Radera
    4. Jag har inte alltför stor tillit till politiker och beslutsfattare, men jag vågar påstå att de inte baserar sina beslut på Yles artiklar, det finns nog en hel del saklig information från annat håll med tillräckliga grunder för att fatta beslut. Jag minns inte själv någon bild där jordklotet brinner och vad som sagts i tillhörande artikel, så jag kan inte ta ställning till just den desto mera. Och vad gäller skördar så är nog koldioxiden nödvändig, men om åkern torkar bort så kvittar det hur mycket koldioxid som finns. T.ex. kan torka bli ett växande problem i Sydeuropa, och man befarar att skördarna i norra Europa inte kommer att öka tillräckligt för att kompensera.

      Radera
    5. Johan. När det gäller politiker och beslutsfattare så får man ju hoppas att de baserar sina ställningstaganden på bättre information än vad allmänheten får och har. Men tyvärr fungerar politiken för det mesta så att det är den allmänna opinionen som styr, inte fakta. Och om media ständigt tutar ut en "sanning" kommer denna "sanning" snart att vara den som styr. Både den allmänna opinionen och den politiska riktningen.

      Torka är och har alltid varit ett problem för jordbruket, ja.

      Radera