tisdag 26 november 2019

Bocken som trädgårdsmästare


Svenska Yle berättar i en artikel idag om ett besök som "YLE Nyhetsskolan" gjort på Donnerska skolan i Karleby. Med denna "Nyhetsskola" är målet att lära eleverna känna igen falska nyheter. Detta är givetvis ett ädelt mål, men när jag läste att det är YLE som ligger bakom denna "Nyhetsskola" visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Ännu värre blir det när dragaren för "Nyhetsskolan", Heidi Finnilä, säger att den vanlige nyhetskonsumenten som vill kunna navigera rätt bland sanna och falska nyheter ska välja etablerade mediehus. "Vi har fantastiska medier i Finland som alla följer etiska regler för journalism. Regler som man har stiftat tillsammans. Så man kan nog lita på medierna i Finland ... Om det inte är ett mediehus man känner till ska man vara på sin vakt."

Detta med de journalistiska reglerna är givetvis sant. Och när jag läser nyheter på t.ex. Svenska Yle så vet jag att jag väldigt långt kan lita på att det jag läser är sant. Det samma gäller tyvärr inte nödvändigtvis för sådant jag läser på t.ex. Fria Tider. Men det som är så oerhört viktigt i sammanhanget är att inse att frågan om det som förmedlas ger en sann bild av verkligheten eller inte inte endast beror på vad som publiceras utan också på vad som inte publiceras. Fakenews produceras också genom att låta bli att publicera en viss typ av nyheter och samtidigt publicera överdrivet mycket av den motsatta typen. Detta är något som nämnda Svenska Yle är experter på. Det samma gäller förstås också t.ex. Fria Tider eller MV-lehti (och detta i ännu högre utsträckning), men dessa publikationer ordnar inga "Nyhetsskolor" i våra grundskolor där de tillåts göra reklam för den egna, vinklade, nyhetsförmedlingen och samtidigt ges tillfälle att racka ner på mediehusen på den andra (läs: högra) kanten av mediefältet.

Tycker du att detta låter märkligt? Nå, i så fall kan du fråga dig själv när du senast läste t.ex. en hbt-kritisk artikel på Svenska Yle. Eller en artikel som lyfter fram det oerhört stora problemet med ungdomar som blivit lurade av trans-tramset som tutas ut i alla kanaler idag och genom detta blivit lurade att tro att de är transpersoner – och inlett en personlighetsförändrande (och ofta irreversibel) hormonbehandling som de senare kommit att ångra när de insett att de inte alls är trans. När läste du senast en sådan artikel på Svenska Yle? Aldrig? Nej, det är ju sant. Svenska Yle publicerar inga sådana artiklar. Helt enkelt för att verkligheten inte får se ut på det sättet. Det de åstadkommer med detta är inget annat än fakenews – och i förlängningen skapar de en "fakereality" som ser ut som normkritkerna på vänsterkanten vill att verkjligheten ska se ut.  

Det råd jag brukar ge när jag föreläser om media gäller alltjämt. Ta del av mainstreammedias ( = de "etablerade medihusen" i artikeln jag länkat till) rapportering. Men när du gör det, kom ihåg att det de rapporterar och den bild de ger av verkligheten inte nödvändigtvis är komplett eller sann. Därför är det så väldigt viktigt att vi kompletterar vår nyhetskonsumtion med alternativa media. Men då ska vi komma ihåg att precis samma sak gäller för dessa medier.

Det är inte lätt att vara mediekonsument idag. Men vi får göra det bästa vi förmår.

2 kommentarer:

  1. Tänkte nästan själv sätta "kaffet i vrångstrupen" då jag läste nyheten och tänkte i samma banor -"Bocken som trädgårdsmästare".
    I svenska skolor är det ändå snäppet värre... https://samnytt.se/greta-har-blivit-en-del-av-skolundervisningen-hon-utmalas-som-ett-helgon/

    b

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sannerligen en bock som trädgårdsmästare som delar Samnytt, och speciellt den ryske Egor, den påstådda homosexuella infiltratören som skriver nyheter som beställningsverk av ryska underrättelsetjänsten :D

      Risken att ungdomar skulle kontakta just samnytt istället för att använda sociala medier är noll, men tydligen finns det nån som har beslutat sig för att trotsa oddsen.

      b står nog för "bocken" :D

      d

      Radera