tisdag 5 november 2019

Bokbål anno 2019?

Klappjakten på Päivi Räsänen får allt mera tragikomiska drag. Nu räcker det inte med att hon utreds för ett inlägg på sociala medier där hon redogjort för sin ståndpunkt gällande kyrkans engagemang i Helsinki Pride. (Vilket hon gjorde utifrån vad Bibeln har att säga om homosexualitet.) Nej, nu ska också en liten skrift hon gav ut 2004 utredas, anser riksåklagaren. Till saken hör att polisen redan ansett att det Räsänen skriver i boken inte är av sådan art att det skulle leda till något åtal. Men riksåklagaren är uppenbarligen av annan åsikt. Så nu ska alltså Räsänens bok och det hon skrev i den år 2004 utredas. Detta med bakgrund i lagen om hets mot folkgrupp. Det oerhört intressanta här är att denna lag stiftades först år 2011. Enligt riksåklagaren ska alltså denna, mycket flummiga lag, gälla också retroaktivt! Det räcker uppenbarligen med att boken i fråga ännu finns tillgänglig för att det ska behöva utredas om åtal bör väckas.

Någon har sagt något i stil med att bokbålen är det första tecknet på demokratins och yttrandefrihetens död. Om denna rent ut sagt bedrövliga förundersökning skulle leda till ett åtal – och en fällande dom (vilket knappast är troligt, men man vet ju aldrig) – betyder det att bokbålen igen börjar flamma. För vilken annan slutsats kan man i så fall dra? Om en lag från 2011 gäller retroaktivt och alla böcker som innehåller stoff som kan tänkas bryta mot denna lag kan leda till ett åtal, för att inte tala om en fällande dom, ja då kommer vi nog att få se en hel massa bokbål i detta land. För vem skulle ens ta risken att råka ut för ett åtal eller en dom om det går att undvika? Några kanske, för att visa hur galen tid vi lever i, men inte många.

Jag undrar om det ändå kanske i stället skulle vara orsak att fundera på att byta ut riksåklagaren? Jag menar, förlust av demokratin och yttrandefriheten är ett ganska dyrt pris att betala för förmånen att få ha en så här frisinnad och progressiv riksåklagare. Det tycker åtminstone jag.



(Termen "statsåklagare" har blivit utbytt mot den korrekta termen "riksåklagare" i texten 6/11 kl 06:22)

10 kommentarer:

  1. Har statsåklagaren immunitet om man vill syna ' hen' ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Nej, det har hon inte. Samma instans som tillsätter torde kunna avsätta. Men det är nog att hoppas för mycket, misstänker jag.

      Radera
  2. Det var en annan statsåklagare helt nyligen som vill spela allan i en klar och tydlig olycka. Gud ger lyckan och skapar också olyckan. Det får signe mig vara nog med att alltid söka skyldiga. Endel olyckor har inga skyldiga; därför heter det olycka. Må Herren Herren ta itu med dem mössen så stolta över sina intellet och antropcena moral. Kval. Ger de åt många.

    SvaraRadera
  3. Och för det tredje. Varför har statsåklagaren inte dragit de politiker och krafter som förde in oss i eu inför rätta. Före eu var det penningpress. Först när homostyggelsen konfirmerades i lag i Finland släppte penningpressen så att vi fick till synes bra ekonomi. Jag kan förstå att heldagsarbetande politiker inte ser dessa villdjursskökoplaner som lyckats och inte ens dem jag kände kunde medge att inte fick Finland del av det 'goda' förrän vi med andra skökor kapitulerade inför vilddjuret; vilddjuret är total förnekelse och materialistisk vetenskap och kultur. Se domarna randas och jag hindrar dem inte men förblir förhoppningsvis Kristen. Var var statsåklagaren då när grundlagen bröts. Satt han och studerade penningplaceringar och löjeväckande dödskultur.

    SvaraRadera
  4. Vi borde ha varit lite Albanien; Pochristianskij och pofinskisvenskisaami. Då hade Herren välsignat. Nu fick vi pengar och Domen

    SvaraRadera
  5. Här måste man för en gångs skull ge Iltalehti beröm för att de långt publicerar vad Päivi säger ! Ävenså denna artikel på Iltalehti, https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e7102874-c7cc-4ec8-9260-e59224416fa1 Annat är det med svenska Yle, https://svenska.yle.fi/artikel/2019/11/04/kd-politikern-paivi-rasanen-foremal-for-ny-utredning-om-hets-mot-folkgrupp...:/ Läste dock inte länkarna i svenska Yle's artikel.

    E

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS. Kan också rekommendera denna bok ! https://www.adlibris.com/fi/kirja/avioliitto-9789516196278

      Radera
    2. E. Sant! Jag tyckte dessutom mig ana ett visst stöd för Räsänen här. Kanske.

      Radera
  6. Det finns ingen statsåklagare i Finland. Däremot har vi en riksåklagare. Skillnaden är kanske futil, men rätt ska väl vara rätt .

    Min gissning är att riksåklagaren får stryka på foten i det här sammanhanget. Om Räsänen för den skriftens skull ens hamnar i rätten för att inte tala om att hon fälls, så hamnar alla biblar och koraner på listan över böcker som ska ur trafik. Bibelns upphovsman och rättsinnehavare dras svårligen inför rätta i republiken Finland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Tack för påpekandet! Jag ska ändra i texten. (Det kan bli så här när tiden är knapp och alla termer på svenska inte finns på hårdskivan...)

      Sedan tror och hoppas jag att du har rätt. Bokbålet blir väldigt stort ifall riksåklagaren inte förstår släppa det här (och det, mot förmodan, skulle bli en fällande dom).

      Radera