söndag 24 november 2019

Hur blir jag frälst?


Vid midnatt var Paulus och Silas i bön och sjöng lovsånger till Gud, och de andra fångarna lyssnade på dem. Plötsligt kom ett kraftigt jordskalv, så att fängelset skakades i sina grundvalar. I samma ögonblick öppnades alla dörrar, och allas bojor lossnade och föll av. Fångvaktaren vaknade, och när han fick se att fängelsets dörrar stod öppna, drog han sitt svärd och skulle just ta sitt liv, eftersom han trodde att fångarna hade flytt. Men Paulus ropade högt: "Gör dig inte något illa! Vi är alla här." Då bad fångvaktaren om ljus och rusade in och föll skräckslagen ner inför Paulus och Silas. Sedan förde han ut dem och frågade: "Ni herrar, vad skall jag göra för att bli frälst?" (Apg. 16:25-30)

Den här fångvaktaren gick rakt på centrum. Han ställer den mest avgörande frågan som någon någonsin har ställt och någonsin kan ställa. Hur ska jag bli frälst? Den här frågan borde alltid vara den mest brännande frågan för alla människor i alla tider, men tyvärr är det väldigt få som ställer den här frågan idag. "Hur ska jag bli frälst?" Vid sidan av den här frågan blir alla andra frågor små och futtiga. Den här frågan däremot, den har evighetsbetydelse.

Jag lyssnar en hel del på en podcast som heter Issues.etc. Den är på engelska, och människorna bakom den hör till den lutherska Missourisynoden i USA (LCMS). En av deras reguljära gäster är en apologet som heter Craig Parton, och han berättade en gång att om han skulle kunna resa i tiden (och om de skulle ha haft anestesi och inomhus-WC då) skulle han allra helst åka till 1500-talet. Varför? Jo för att det människorna funderade på på 1500-talet var just detta: Hur ska jag bli frälst?  (That´s a mother of a question to have a whole century about!, som han konstaterar.) Det här är lite svårt att översätta, men snällt översattblir det: "Det är en verklig fråga att hålla på med i ett helt århundrade!) Det försvann en del i översättningen där, men det måste duga så här.

Hur blir jag frälst? Om du inte har ställt dig den frågan ännu är det absolut dags att göra det.

Sedan kan jag inte låta bli att anknyta detta till en sak som ligger i tiden. Speciellt i Sverige, både från Svenska kyrkan och från frikyrkligt håll, har det höjts röster som säger att Greta Thunberg är en Guds profet för vår tid. Ja, vissa har gått ännu längre och kallat henne en frälsare för vår tid. Dessa påståenden kan väldigt lätt skjutas ner. Om Greta Thunberg skulle vara en profet skulle den första frågan hon tog itu med vara just denna: Hur blir vi människor frälsta? Detta är nämligen en fråga av en sådan kaliber att en Guds profet av idag inte kan förbigå den. Ja, om och när en Guds profet uppträder idag ÄR det denna fråga som är överst på agendan. Om detta råder ingen som helst tvekan. En profet kan givetvis också adressera frågor som rör sig inom den första trosartikeln (skapelsen) – och gör det sannolikt också – men aldrig så att denna främsta fråga på något sätt skulle hamna i skymundan. Eller, som i GT:s fall, helt ramla bort.

Greta Thunberg är ingen profet. Ingen rätt profet, åtminstone. Detta helt enkelt för att en rätt profet talar om frälsningen först och främst. En "profet" som inte gör det är på sin höjd en falsk profet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar