fredag 8 november 2019

Svar till T. Enbuske, del 9

Vi ska börja med att se på den första gruppen av förklaringar, och då är det väl naturligast att börja med den äldsta av dessa. Alltså att Jesu grav var tom för att någon hade fört bort hans döda kropp ur graven. Då får vi börja med att ställa oss frågan: Vem kunde ha haft intresse av att göra något sådant? Vi kan identifiera tre olika grupper, eller aktörer, här. För det första Jesu lärjungar, så det judiska ledarskapet (eller kort och gott: judarna) och så de romerska makthavarna. Den sista av dessa aktörer kan vi snabbt avfärda. Romarna hade inget som helst intresse av att starta ett rykte att Jesus skulle ha uppstått. Tvärtom ville de se honom död och begraven – och säkert förvarad i sin grav. Om de eventuellt skulle ha låtit föra bort kroppen för att förhindra att någon form av kult kring den döda kroppen skulle uppstå skulle de nog ha varit snara att korrigera lärjungarnas förkunnelse om uppståndelsen genom att visa var den döda kroppen fanns. Dessutom luktar en dylik förklaring nutid. Ett av de vanligaste felen sådana som vill bortförklara det bibliska vittnesbördet gör sig skyldiga till är att de försöker pressa på de bibliska dokumenten en nutida förståelse – och framför allt ett krav att texter från antiken måste svara mot de krav vi ställer på texter som produceras idag och den förförståelse vi har när vi läser en text idag. Samma kritik kan framföras mot detta försök till förklaring om varför graven var tom.

Judarna då, kan de ha haft något intresse av att röva bort Jesu kropp? Den enda förklaring som låter ens lite trolig är den som det redan nämnda dokumentet "Toledoth Jeshu" från 400-talet presenterar. I detta dokument påstås att Juda, en trädgårdsmästare, hörde hur lärjungarna planerade att röva bort Jesu kropp för att sedan kunna lura människorna att han uppstått och att han därför stal Jesu kropp ur hans grav och begravde honom i sin egen trädgård. När så lärjungarna – och de judiska ledarna – fann den tomma graven blev lärjungarna glada (och började predika att han uppstått) medan de judiska ledarna blev bedrövade. Juda gick till dem och erbjöd sig att sälja Jesu kropp till dem för 30 silverpenningar (!) och sedan dessa köpt kroppen av Juda släpade de Jesu döda kropp genom gatorna i Jerusalem.

Idag förkastar alla seriösa historiker denna berättelse (till alla delar utom då det faktum att historien har tillkommit som ett försök att förklara varför graven var tom – vilket alltså i sig är ett erkännande av detta faktum). Redan det att berättelsen tillkommit först 400 år efter händelserna är orsak nog att förkasta den. Dessutom har vi den erkända effekten av Petrus´ pingstpredikan. Denna effekt skulle nog har uteblivit ifall de judiska ledarna skulle ha kunnat köpa Jesu kropp och släpa den genom Jerusalem medan Petrus stod och förkunnade att han hade uppstått från de döda.

Då kvarstår alltså Jesu lärjungar. Denna rädda och tilltufsade skara av framför allt före detta galileiska fiskare. Att dessa skulle ha klarat av att övermanna en romersk vaktstyrka (och detta utan att lida några förluster) är nästa mera otroligt än att Jesus faktiskt skulle ha uppstått. Vidare skulle det vara ren och skär idioti att i evangelierna sätta med ryktet – som judarna startade – om att lärjungarna hade rövat bort Jesu kropp om detta verkligen var vad som hade skett. Och sist, men inte minst, har vi det faktum att elva av de tolv apostlarna dog martyrdöden för sin förkunnelse om Jesus och hans uppståndelse. Det finns många människor genom världshistorien som har dött för en lögn som de trott på. Men att dö för en lögn man själv hade hittat på och därför visste var en lögn, det är ju bara dumt. Senast när de stod inför sin egen (plågsamma) avrättning skulle nog de ha konstaterat att kanske det är dags att sluta låtsas nu? Så skulle åtminstone jag ha gjort. Och säkert du också, om du hade varit i den situationen. Och garanterat Petrus och gänget också. Men det gjorde de inte. Det finns således helt enkelt ingen logik i påståendet att lärjungarna skulle ha rövat bort Jesu döda kropp. Åtminstone inte på basen av vad vi vet om vad som hände senare. Alltså får vi försöka hitta någon annan orsak till att graven var tom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar